
Mijn gevecht met analoge fotografie
zondag 6 april 2025, 20:02 door Michiel Heijmans | 1.195x gelezen | 22 reactiesToen Tom Vogels me een tijdje geleden in zijn podcast Over Fotografie Gesproken de stelling voorlegde "Digitale fotografie heeft de magie van analoge fotografie verdreven", plantte dat onbewust een zaadje.
Waarom lukt het me niet om analoge fotografie te omarmen? De prijs? Het 'gedoe'? Alles zelf willen doen?

In mijn kantoor staat een onaangeroerde fles Rodinal naast een Canon AE-1. Het rolletje onontwikkeld en er begint stof te ontstaan op de camera. De sluiter, en het sluitergeluid, deden me besluiten om die camera te kopen.
Waarom precies? Omdat het geluid van de iPhone camera is gebaseerd op deze toentertijd populaire camera. Geen andere reden. Zo'n nerd ben ik.
Daarvoor had ik de Pentax ME geprobeerd. Ook zo'n lekkere camera. Ik schoot voorzichtig, want ik wist dat analoog iets vertraging heeft en de mensen op straat bleven als vanouds onderweg. Soms lukte een foto, soms vergat ik het rolletje te laten ontwikkelen.
Met mijn goede vriend Lawrence Mooij ontwikkelde ik een rolletje in een Labbox ontwikkelbak. Een mindful proces, maar ik merk dat ik na mijn bezoek aan zijn studio die dag de rust niet meer heb gevonden om zelf te ontwikkelen. Natuurlijk heb ik wel alle spullen in huis. Het is als sportschoenen kopen voor je hardloopsessie die nooit gaat komen.
Het blijft knagen
Ik loop honderden, misschien duizenden kilometers per jaar met mijn digitale camera. En maak evenzoveel foto's, die ik bewerk en plaats op Instagram, in een boek of magazine, maar ik vind de rust niet voor analoog.
Ik ben wel gek op die camera's, alhoewel een hele dag sjouwen met een zware, analoge camera ook niet mijn hobby is. Mijn camera is de Fujifilm X100VI. Voor nu. Klein en licht.
Ik keep op YouTube een video van KingJvpes. Aanrader als je van analoog houdt.
Fotograaf Jonathan Paragas sprak over een magische, kleine, analoge pocket camera die veel te weinig waardering krijgt. Dat vind ik interessant. De underdog van de analoge compactcamera's.
Hij had het over de Canon MC, een hoekig cameraatje met een afneembare flash. Het antwoord op een populaire Olympus uit die tijd. Ik ging op zoek.
Marktplaats staat vol met analoge camera's. Soms super professioneel aangeboden en soms komt iets van opa's zolder en heeft de verkoper geen idee wat hij of zij verkoopt. Je kent het vast, want volgens mij kijkt iedere fotograaf weleens op Marktplaats.
We hebben allemaal een beetje gear acquisition syndrome en Marktplaats geeft vaak een quick fix. Binnen enkele minuten vond ik een ondergewaardeerde Canon MC, met nonsense biedingen. Ik bood realistisch en kocht de camera. Hij komt morgen.
Waarom toch analoog?
Omdat deze camera een stuk lichter is, wil ik hem toch mee gaan nemen de straat op. Plaatjes maken. Kijken of digitale fotografie de magie van analoog heeft verdreven. Ik weet al dat mijn antwoord 'Nee' blijft.
Maar ik besef me terdege dat analoog vertraagt en je twee keer laat nadenken over een foto. En daar heb ik een enorme behoefte aan.
Onlangs liep ik in Antwerpen over de Meir naar het station en besloot een stuk of dertig foto's te maken zonder te kijken. 'Of er iets tussen zit', was natuurlijk mijn vraag. Door mijn snelle pas en continue geklik, camera op heuphoogte, had niemand echt door dat ik aan het fotograferen was. Van de dertig foto's waren er zeker drie zeer acceptabel. Te makkelijk, eigenlijk.
Kijk, als je het licht achter je hebt en het is een beetje een zonnige dag, haal je op die manier de magie van digitale straatfotografie weg. Het kunstje voorbij, productie draaien en erop vertrouwen dat je dan ook wel met iets goed thuiskomt. Er is geen ene reet aan.
Ik weet dat analoge fotografie dat niet toelaat. Analoge fotografie heeft een bewuste blok nodig, doorspoelen en harder op je ontspanknop drukken.
Daarnaast kost elke foto een vermogen, dus je wil geen dertig foto's achter elkaar maken met maximaal 10 procent slagingskans. Ilford HP5 Plus 400 kost al snel 10 tot 12 euro als je mazzel hebt.
Ontwikkelen kan dan misschien voor een euro of vijf en inscannen kan ik op mijn Easypix Cyberscannertje prima zelf, maar 50 cent per foto kost het altijd. Het vertraagt, dat is mijn belangrijkste punt.
Twee camera's
Sommige straatfotografen hebben meerdere lenzen bij zich - dat vind ik echt onzin. Het is extra gewicht in je tas en ik vind daarnaast dat de beperking van één lens je creatiever maakt. In mijn fotografie wil ik zo min mogelijk beslissingsmomenten en dus keuzes hebben.
Ik wil kijken, en dan pas fotograferen. Ik schiet bijna alles in landscape formaat, op 35mm brandpuntsafstand en meestal op sluitertijdvoorkeur 1/500s. Afhankelijk van het licht, natuurlijk.
Die kleine Canon kan daarin weleens een verandering teweeg gaan brengen. De keuze analoog of digitaal is een interessante, zeker als je beide bij hebt. Ik stel me dagen voor die digitaal beginnen en analoog eindigen.
Als mijn voeten pijn doen van het lopen en ik moe ben van het kijken, kan analoog weleens de juiste impuls, de juiste rust geven om nog even door te zetten.
In mijn cameratas past de mooie Canon AE1, het logge bakbeest dat ik nu heb, eigenlijk niet zo goed. De schouderriem trekt aan mijn nek door het gewicht van de camera. Hij past net in de te kleine tas, en eruit halen is al gedoe. Die Canon MC past makkelijk, en gaat er makkelijk uit.
Ik heb wat geoefend met de Instax Wide Evo, een digitale camera en printer ineen. Licht, logger, maar charmant en altijd goed voor een gesprek op straat. 'Wat heb jij nou?' 'Hier, heb je een afdruk.' Het voelt ook vertragend en dat bevalt, maar de bediening staat mijn straatfotografie in de weg.
Die Instax is vooral een erg leuke gimmick. De Canon MC moet een werkpaard worden. Een langzaam werkend werkpaard, dat zorgt voor ontspanning. Ik ben benieuwd.
En ik laat het je weten!
En nu jij
Heb jij al eens analoog gefotografeerd, of doe je dat al jaren? Ben je ermee opgegroeid en baal je van de moderne fratsen in hedendaagse digitale camera's? Wat heeft je voorkeur en:
Heeft digitale fotografie de magie van analoge fotografie verdreven?
Waarom? Laat een reactie achter. Alvast bedankt.
Meer over straatfotografie
Wil je meer weten over straatfotografie en over hoe jij de mooiste straatfoto's kunt maken? Bekijk de cursus Straatfotografie op Photofacts Academy of bestel het boek de Straatfotobijbel. Beide door straatfotograaf Michiel Heijmans.

Over de auteur
Michiel is professioneel straatfotograaf en geeft workshops en lezingen over straatfotografie. Hij schrijft columns voor Focus Magazine en is erg actief op Instagram. Daar vind je dagelijks inspiratie en tips voor je eigen straatfotografie!
22 reacties
-
Mac schreef op maandag 7 april 2025 om 07:57 | reageer
Dit is toch wel kenmerkend aan deze tijd. We hebben het thuis ook altijd vaak over met de tieners als ze weer zeuren.
Alles is te gemakkelijk geworden.
Liedje? klik, en je luister hem
Filmpje? klik en je kijkt hem.
Nieuwe broek nodig? Klik, en volgende dag wordt hij bezorgt (en wel met gratis retourneren, anders worden we boos).
En zo ook met fotografie. We zijn zo gewend om miljoenen foto's te maken, en ze meteen te hebben dat terug gaan lastig is. En waar je eerst nog veel dingen zelf moest doen qua nabewerken, daar neemt AI het steeds vaker over, dus daar komt nog meer gemak om de hoek kijken.
Heb zelf jaren analoog gefotografeerd, dus heb zelf nog wel rust in de fotografie. (soms doe ik een geheugenkaart in de lezer, en merk dat ik weken geleden foto's heb gemaakt wat ik even was vergeten.)
En op het ogenblik doe ik niks met analoge fotografie. Maar zodra de tieners de deur uit zijn, dan zal ik weer een kamer over hebben waar ik het kan doen, en daar kijk ik toch wel naar uit. Het donker in, tijd voor jezelf. Uitproberen. 3 foto's op een dag bewerken en klaar. -
Michiel Heijmans schreef op dinsdag 8 april 2025 om 14:09 | reageer
Dank voor je reactie! Voor mij zit de lol echt in het fotograferen, merk dat ik niet de rust heb voorr ontwikkelen. Het leuke aan die MC is wel dat ie alles voor je doet, dus dat ik opeens echt alleen over het kijken na hoef te denken.
Eerste rolletje is naar de ontwikkelaar, maar eens kijken of ie lichtdicht is -
Donald Willemsen schreef op maandag 7 april 2025 om 10:05 | reageer
Michiel, je zou eens naar die Amerikaanse fotograaf moeten gaan in Nijmegen waar hij woont. Er is enkele jaren geleden ook een interview gemaakt met hem bij Photofacts Academy. Hij werkt voornamelijk analoog. Hij heeft ook een winkeltje waar hij allerlei materiaal verkoopt voor de analoog fotograaf.
-
Donald Willemsen schreef op maandag 7 april 2025 om 10:08 | reageer
Michiel, de fotograaf in Nijmegen die ik bedoel, heet Chuck Baker.
-
Michiel Heijmans schreef op dinsdag 8 april 2025 om 14:11 | reageer
Dankjewel, Donald! Ik ga zijn website eens opzoeken.
-
r0bert. schreef op maandag 7 april 2025 om 10:37 | reageer
Ik ben al zo oud dat ik meer dan de helft van mijn fotografische leven analoog heb geschoten. Als jonge twintiger in het weekend lokale sport fotograferen, dan snel de doka in en op zondagavond de prints bij de redactie inleveren — dit alles om de aanschaf van mijn prijzige Nikon F3 terug te verdienen. Die doka had toen al niks magisch voor mij, ik vond het een noodzakelijk kwaad. Iets wat overigens niet is veranderd: ook nu nog hik ik na een dagje fotograferen aan tegen de tijd die ik in Lightroom moet doorbrengen.
Na de introductie van digitaal heb ik er nog een tijdje film naast gedaan. Vooral omdat ik de look van mijn favoriete analoge camera — de Holga — digitaal niet kon reproduceren. Maar uiteindelijk kon ik de oplopende kosten voor mezelf niet meer rechtvaardigen.
Ik snap dat jongeren die met digitaal zijn opgegroeid het leuk vinden om met film te experimenteren. Het helpt ook om bepaalde technieken bij te schaven. Maar voor mij is het een afgesloten hoofdstuk. Been there, done that.
Voor “slow photography” haal ik nog wel eens een gedateerde digitale camera uit een la. Langzame AF en de tijd voor het opslaan van een raw bestand halen het tempo er ook flink uit. -
Michiel Heijmans schreef op dinsdag 8 april 2025 om 14:12 | reageer
Haha! Ja, dat heb ik ook geprobeerd met een Fujifilm X-A2, maar ik werd zenuwachtig van de traagheid van de ontspanner.
-
Edwin Mathlener schreef op dinsdag 8 april 2025 om 13:48 | reageer
Ik vrees dat ik al nooit zo'n fan was van doka-werk (wel gedaan hoor) en schoot daarom meestal op diafilm. Dat heb ik in het begin van de eeuw geleidelijk ingeruild voor digitaal, eerst met eenvoudige digitale compactcamera naast analoge reflex en daarna met digitale reflex. Ik heb niet echt last van nostalgische gevoelens, maar merk ik dat ik digitale fotografie vaak nog bedachtzaam benader, net als vroeger de analoge fotografie. De analoge camera's staan leuk tentoongesteld in een vitrinekast.
-
Michiel Heijmans schreef op dinsdag 8 april 2025 om 16:19 | reageer
Haha, die vitrinekast is herkenbaar. Ik heb hier ook wat camera's die met pre-pensioen zijn.
-
arjen schreef op dinsdag 8 april 2025 om 14:17 | reageer
Ik vind mijn Canon A1 en Zenza Bronica S2A nog altijd geweldig. Ik ben altijd fan van diafilm geweest (Kodak Ektachrome). Als ze al verkrijgbaar zijn zijn ze eigenlijk onbetaalbaar geworden. Ik zou graag ecologisch ontwikkelen en afdrukken maar tijd ontbreekt. Mijn FujiFilm XT-3 is mijn digitale camera. Maar die gebruik ik dan weer te weinig om daar bevredigende resultaten mee te behalen. Ik begrijp dus je struggles.... heel goed...
-
Michiel Heijmans schreef op dinsdag 8 april 2025 om 16:20 | reageer
Dankjewel voor je reactie, Arjen! De XT3 was mijn eerste digitale. Daarmee is mijn fotografiereis begonnen in 2021. Nu de XT5 (onder andere).
Die tijd: ja, dat herken ik dus... -
Maarten Verbaarschot schreef op dinsdag 8 april 2025 om 17:17 | reageer
Rondom gebruiksvoorwerpen van enige leeftijd ligt immer een sterke voedingbodem voor nostalgie. Zo groeit daar ook de “magie” van traditionele fotografie wat ik een betere term vind omdat toen er alleen maar fotorolletjes bestonden we niet spraken van Analoge fotografie. Maar van fotografie. We kunnen spreken van toen nu. Zoals bekend heeft zich daartussen een technische (R) evolutie voltrokken. Gelukkig wordt het er in
Musea en tijdschriften vermeld wanneer het een “analoog” proces en resultaat betreft anders zou je onmiddellijk denken dat het digitaal zo gemaakt is. Komt de zo gezochte magie tot recht in het geschoten beeld ? Zal moeilijk zijn. De magie zal m zitten in de beleving bij het maken. Het geluid, het materiaal, de mechanieken, de handgeschreven receptuur de geur. ….Daar is niks mis mee en ook fijn om te doen maar dat is een speciale afdeling binnen de hedendaagse fotografie. De museumafdeing zou ik willen zeggen. -
Michiel Heijmans schreef op woensdag 9 april 2025 om 10:34 | reageer
Dankjewel! Ik denk dat een deel van de "magie" ook de beperkte mogelijkheden zijn: je kiest kleur of zwartwit, je kiest een type kleurtoon, merk, je kiest 35 of 120 en daarna ga ja, zoals je al zei: fotograferen. Heerlijk.
-
Jim Robot schreef op dinsdag 8 april 2025 om 17:32 | reageer
Beste lezer,
wat een uiteenzetting over analoge fotografie. Ik ben op m’n 8e jaar zo’n beetje in de z/w doka met mijn vader en een oom begonnen om zelf z/w negatieven te ‘contacten’ en te ontwikkelen. ‘K ben nog steeds gecharmeerd van z/w foto’s. Ik heb nu inmiddels zelf een hele nostalgische verzameling opgebouwd van o.a. eigen Nikon kleinbeeld, Hasselblad(6x6), Fujifilm(6x8) t/m Linhof en Cambo(4x5/5x7inch) camera’s. Stuk voor stuk juweeltjes van fijn-technisch optischapparatuur. Heel wat anders dan dat karakterloos en ‘stomzinnige’ digitale apparatuur. Mijn tegenwoordige populaire digitale camera is een Fuji XP-Pro2 met voornamelijk een aantal prime lenzen. Lekker handzaam en lichtgewicht, bovendien ook nog bij de tijds, spiegelloos! -
Michiel Heijmans schreef op woensdag 9 april 2025 om 10:35 | reageer
Heerlijke collectie!
-
Edwin Mathlener schreef op dinsdag 8 april 2025 om 19:51 | reageer
Ik ben echt overgestapt op digitaal, nadat ik vond dat veel van mijn dia's gemaakt tijdens een mooie reis in 2004, niet meer de kwaliteit hadden die ik gewend was. De kleuren waren niet meer zo sprankelend en soms was er een kleurzweem. Het verhaal ging destijds dat er ernstig op zilver bezuinigd werd en dat dit de oorzaak was van de achteruitgang.
-
Michiel Heijmans schreef op woensdag 9 april 2025 om 10:35 | reageer
Ja, ook voorkeuren veranderen natuurlijk. Dank voor je reactie!
-
Roger Janssen schreef op dinsdag 8 april 2025 om 21:33 | reageer
Herkenbaar. Maar probeer nu bewust zo nu en dan zonder digitale camera op stap te gaan... heb wel wat fomo dan... maar schiet zo wel wat rolletjes vol eindelijk.
-
Michiel Heijmans schreef op woensdag 9 april 2025 om 10:36 | reageer
Haha, zeer herkenbaar!
-
André Kremer schreef op dinsdag 8 april 2025 om 21:58 | reageer
Ik ben ook begonnen in de doka, met een Mamiya Sekor 1000 DTL en later met een Canon A1 en AE1. De Mamiya is gesneuveld bij de rellen in Parijs in 1968, waar ik als broekie dacht leuke foto's te kunnen maken; maar ik had al wel een paar leerpunten opgedaan: een dubbel belicht rolletje en dus ook een onbelicht rolletje. Voor mijn afstuderen - onderzoeken naar de beleving van binnensteden - duizenden foto's afgedrukt, en uren de dampen in de doka's opgesnoven. Ook een kleurendoka geprobeerd, maar dat was toch vooral frustratie. Voor mij is dat een afgesloten periode, nog wat nostalgie, maar het was ook aardig vervuilend met alle chemicaliën. Grootste voordeel van digitaal vind ik dat je direct ziet wat het resultaat is. Ik heb binnenkort een shoot met modellen in een kasteel, en dat kan ik niet overdoen. Dan ben ik erg blij met digitaal. Mijn frustratie zit meer in de selfies: een portret met een smartphone vind ik een aanfluiting - ik ben nog steeds gewend om portretten met 85-130 mm te doen-, maar ja, het is wel direct mee te nemen en dat directe resultaat vinden veel modellen belangrijker dan kwaliteit... Maar als iemand nog een ontwikkeltank, een changing box, etc. wil, dan sta ik dat graag af...
-
Michiel Heijmans schreef op woensdag 9 april 2025 om 10:39 | reageer
Dank voor je reactie, André. De flexibiliteit is absoluut waarom digitaal, zeker voor professionele klussen, mijn voorkeur heeft. Maar het is snel, brengt vraagstukken over backups met zich mee en meer. Aan de andere kant scan ik mijn negatieven ook naar digitaal.
-
Donald Willemsen schreef op woensdag 9 april 2025 om 10:18 | reageer
Fotografie is al bijna 50 jaren mijn hobby. Altijd beperkt geweest door een smalle beurs maar was wel actief bezig. In het analoge tijdperk had ik 2 body's , een Ricoh KR10 en een Ricoh KR5. Daarbij wat prime lenzen van Tokina. Ik deed vooral modelfotografie. Een camera met een diafilm en de andere met een zwart-wit film van Ilford. Ik had geen eigen doka.
Zo midden jaren 90 tot 2004 lag de hobby stil. In 2004 stapte ik over op digitaal met een goedkope compactcamera. Dat gaf weinig voldoening en ik kocht al snel een Canon Eos 400D. Daarmee fotografeerde ik veel en ging me ook bekwamen in het gebruik van Photoshop en ik gebruik dat nog altijd.
Via de Canon Eos 600D, 70D en 80D ben ik nu bezig met de Canon Eos R7.
Ik vind de digitale fotografie een zegen. Afgezien van de aanschaf van de apparatuur is het een stuk goedkoper geworden. Een doka is niet meer nodig. Je kan de foto's nu prima zelf nabewerken op de computer. Hierdoor is het voor meer mensen bereikbaar geworden om zelf ermee bezig te zijn een foto naar eigen smaak na te bewerken.
Ik zie echter wel één groot nadeel. Voor mijn gevoel ik de ontwikkeling van Ai in de fotografie te ver aan het doorschieten.
Een ding valt mij trouwens op: Al mijn favoriete fotografen zijn vrijwel allemaal analoge fotografen??
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Canon kondigt de RF 75-300mm f/4-5.6 aan
door Nando Harmsen
-
Straatfotografietip: Onscherp is niet altijd slecht!
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Alles scherp met een klein diafragma
door Michiel Heijmans
-
Canon lanceert twee video-first camera's en een objectief
door Nando Harmsen
-
Review: Canon EOS R5 mark II
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
43.723 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.

Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.
