Huub Keulers

5G, een zegen voor de fotograaf?

zaterdag 14 maart 2020, 17:17 door | 2.644x gelezen | 14 reacties

5G, nee het heeft niets te maken met het aantal G die Max Verstappen in zijn Formule 1 auto ervaart. We hebben het hier over de vijfde generatie mobiele draadloze technologie.

5G wordt dit jaar ook in Nederland uitgerold en belooft razendsnelle wifi-snelheden die zullen wedijveren met enkele van de snelste bedrade netwerk-verbindingen.

Dit gegeven maakt me van de ene kant enthousiast omdat het de manier waarop fotografen werken aanzienlijk kan veranderen. Maar aan de andere kant weten we nog altijd niet goed hoe veilig straling van een 5G netwerk voor mens en natuur is.

5G


5G snelheden


Kenmerkend voor een 5G signaal is de extreem hoge snelheid. Het is echter niet alleen sneller, het kan ook meer data versturen, is betrouwbaarder en zorgt voor een veel langere batterijduur van je mobiele telefoon.

Zo kunnen bijvoorbeeld tractoren zelf rijden, kunnen gewassen worden voorzien van sensoren en continu worden gecontroleerd op ziekten en kunnen artsen op afstand een patiŽnt in een ambulance beoordelen. Tenslotte is de vertraging in het netwerk vele malen kleiner vanwege de grotere bandbreedte die de 5G techniek gebruikt.

De mogelijke snelheden van 5G zijn zo hoog dat het een serieuze vervanger kan worden van 'vast internet', dit zou betekenen dat glasvezel/kabel en DSL-verbindingen overbodig zouden kunnen worden.
In potentie kan 5G snelheden van 1,25 Gbit per seconde kan bereiken.

Velen malen sneller dan 4G dus. Hoewel de snelheden zeker opwindend zijn en wedijveren met die van een behoorlijk snelle thuis- of zakelijke internetverbinding, is een ander groot aspect van 5G de capaciteit.

Terwijl 4G 100.000 apparaten per vierkante kilometer kan ondersteunen, kan 5G tot 1.000.000 apparaten ondersteunen, waardoor drukte op het netwerk wordt verminderd.

5G en veiligheid


5G zal gebruik gaan maken van bestaande en nieuw zendmasten. Waarschijnlijk komen er ook kleine antennes bij. Een 5G netwerk gebruikt een nieuwe manier van zenden, er wordt een zogenaamde twee dimensionale antenne ingezet, die gebruikers 'horizontaal en verticaal' kan volgen.

Omdat de allerhoogste benodigde frequenties echter een klein bereik hebben zullen er veel antennes nodig zijn die een relatief sterk radiosignaal uitstralen. Hierdoor ontstaan discussies over de mogelijke invloed op de gezondheid van dit netwerk.

Alle 5G-antennes moeten sowieso voldoen aan de internationale blootstellingslimieten voor elektromagnetische straling. Ook kleine 5G-antennes die dichtbij staan, moeten voldoen aan deze veiligheidseisen.

Waarom is dit allemaal zo spannend voor fotografen


Ok, dus dat is allemaal prachtig: onze mobiele telefoons worden de komende jaren een stuk sneller. Waarom ben ik hier zo enthousiast over als het gaat om werk of hobby? Welnu, wanneer 5G een beetje breder en stabieler wordt, hebben we vrije toegang tot snelheden die realtime overdracht van grote hoeveelheden bestanden aankunnen.

Een back-up van bestanden is altijd een noodzakelijk 'kwaad' van de fotograaf. Minimaal twee lokale kopieŽn en een kopie in de cloud zijn de standaardmethode, maar het kost natuurlijk veel bandbreedte en vaak geduld om al die gegevens naar de cloud te verplaatsen.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat een sport- of bruidsfotograaf met 4.000 afbeeldingen thuiskomt, een vrij standaard aantal. Normaal gecomprimeerde raw-bestanden op mijn Canon 1Dx zijn ongeveer 24 MB per stuk. Dus voor 4.000 foto's komt dat uit op 96 GB.

Momenteel heb je, met een vrij standaard breedbandverbinding in Nederland, zo'n kleine 20 uur nodig zijn om via een gemiddelde wifiverbinding een back-up te maken van die 4.000 RAW-afbeeldingen.

Dat is niet bijzonder snel, maar het is niet verschrikkelijk om een back-up te maken van de hoeveelheid afbeeldingen van een sportreportage of bruiloft: schakel de back-up in wanneer je na de shoot thuiskomt en het zal de volgende avond klaar zijn. Met 5G zou echter de bovengenoemde back-up verkort worden naar een fractie hiervan.

Dit betekent dat het heel goed mogelijk is dat de fotograaf straks zijn 5G telefoon in zijn zak kan houden met zijn camera draadloos ermee verbonden en een back-up van foto's kan maken terwijl ze worden gemaakt.

Binnen enkele seconden na het indrukken van de ontspanknop bevindt het onbewerkte bestand zich al in de cloud. De logistiek van het jongleren met externe harde schijven tussen de pauzes van een sportwedstrijd is verdwenen om een lokale back-up te maken.

Van bestanden wordt gewoon een back-up gemaakt wanneer ze worden gemaakt. Het zou ook de vervelende verhalen, waarover we horen, elimineren waarin een fotograaf de bestanden op de een of andere manier verliest voordat hij thuiskomt om er een back-up van te maken.

Het zou zelfs een soort externe tethering mogelijk kunnen maken. Heb je ooit gewacht op Lightroom om 1:1 previews voor 4.000 afbeeldingen te maken? Het is verre van een snel proces.

Maar met dit soort realtime uploaden, kun je de afbeeldingen bijvoorbeeld gemakkelijk naar een Dropbox-map sturen, van waaruit Lightroom ze automatisch importeert en voorvertoningen genereert terwijl je zelf nog bij het evenement bent. Tegen de tijd dat je thuiskomt, zijn de afbeeldingen klaar om te worden geselecteerd en bewerkt.

Dit kan ook een grote zegen zijn voor nieuwsbedrijven en fotojournalisten, die vaak afbeeldingen zo snel mogelijk moeten uploaden, waarbij elke seconde een eeuwigheid duren.

Alles wat een fotojournalist op locatie fotografeert, kan onmiddellijk worden doorgestuurd naar het persbureau, zonder het gebruik van een bedraad netwerk op locatie.

PotentiŽle problemen


Hoewel al deze scenario's fantastisch klinken, zijn ze op dit moment natuurlijk een beetje vergezocht, omdat er eerst veel problemen en mogelijke wegversperringen zijn om te overwegen. Ook wordt ťťn van de frequenties, die nodig is voor een sneller 5G-netwerk (3,5 GHz) nu nog gebruikt door defensie.

Men verwacht dat deze frequentie ergens in 2021-2022 vrijkomt. Vanaf dat moment kan iedereen in principe gebruik maken van de hoge internetsnelheid.

Conclusie


We hebben waarschijnlijk op dit moment nog geen infrastructuur om deze scenario's mogelijk te maken voor een breed scala aan fotografen, en er zijn nog andere problemen die ook moeten worden aangepakt.

Maar het potentieel van 5G om fotograferen efficiŽnter te maken, workflows onderweg te vereenvoudigen en gegevens beter te beschermen, is er, en dat an sich goed nieuws.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Huub Keulers

Over de auteur

Huub Keulers is een enthousiasmerende veelzijdige freelance fotograaf woonachtig in Elsloo (Li). Hij is gespecialiseerd in sport-, bedrijfs-, straat-, honden en portretfotografie. Daarnaast is Huub auteur van diverse educatieve fotografieboeken en verzorgt hij allerlei fotoworkshops, masterclasses en lezingen.

14 reacties

 1. Gert
  Gert schreef op zaterdag 14 maart 2020 om 23:29

  In 2020/21 komen er steeds meer 5G mobiele telefoons op de markt. Tot nu toe zijn die nog relatief schaars. De snelheid zal dan nog op een maximum van 850 Mbit liggen, waarbij je de zendmast in zicht moet hebben om dat te kunnen bereiken.

  Zodra je die verbinding hebt gemaakt moet je nog je bestanden overzetten. Dat kan via een WiFi verbinding, direct vanaf de camera, via laptop, smartphone, iPad of een draadverbinding. Die zal hoe dan ook die snelheid moeten kunnen halen. Met een 54 Mbit WiFi ben je terug bij af. Dat is op dit moment nog vaak het geval.

  Er zal nog heel veel geld geïnvesteerd moeten worden om over heel Nederland een goede 5G dekking te krijgen voor de verschillende netwerken, daarnaast een nieuwe telefoon, een liefst onbeperkt data abonnement en voldoende snelheid vanaf de camera of kaart. In Amsterdam en Den Haag zijn de eerste netwerken gebouwd en worden ze getest.

  Alle tekenen zijn er dat het er allemaal aan komt. De netwerken van de verschillende providers worden steeds sneller. Er wordt in Nederland in ieder geval heel hard aan deze ontwikkelingen gewerkt, en weet krijgen we straks camera's met een ingebouwde e-sim kaart. Een druk op de knop en alles richting je online drive. Dat zou echt fantastisch zijn.

 2. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op maandag 16 maart 2020 om 00:27

  Er wordt nog altijd gesteggeld over wie het 5G netwerk mag leveren. Huawei is een van de gegadigden. Helaas gooit Trump roet in het eten, met als gevolg dat de bouw en levering van 5G behoorlijk vertraagd zal worden. Dan heb je nog de sterkte van de elektromagnetische golven. Hier in België zijn 6 regeringen die allemaal hun zegje willen doen. Nu al heeft de regering van het Brussels hoofdstedelijk gewest normen voor het 4G netwerk al strengere normen dan in de rest van België en veel strenger dan de richtlijnen van de EU. Dat heeft tot gevolg dat je nu al op een aantal plaatsen verstoken bent van 4G. De EU klaagt er steen en been over. Dat voorspelt natuurlijk niet veel goeds voor het 5G netwerk. Ik denk ook dat wanneer we teveel aan het handje van de VS meelopen, we als Europa nooit eigen keuzes kunnen maken. Momenteel wordt er op de verschillende Europese landen enorm veel druk uitgeoefend door de VS om vooral niet voor Huawei te kiezen. Het zit er dus dik in dat de Europese consument met veel hogere kosten te maken krijgt om van 5G gebruik te kunnen maken.

 3. Lauran
  Lauran schreef op dinsdag 17 maart 2020 om 11:57

  5G is gevaarlijk dus totaal niet nodig.

 4. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 17 maart 2020 om 12:21

  @ Lauren, dit is een ongenuanceerde uitspraak. Toon dan ook aan waarom 5G gevaarlijk is met wetenschappelijke bewijzen. Zomaar wat roepen is veel gevaarlijker.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.595 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord