Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Review: Sony FE 2.8/16-35 GM II objectief

vrijdag 15 september 2023, 13:31 door | 2.209x gelezen | 0 reacties

Het nieuwe Sony FE 2.8/16-35GM II objectief is klein, compact en heeft diafragma f/2.8 over het hele bereik. Ik kreeg van Sony dit objectief een aantal weken ter beschikking. Hoe is de kwaliteit en het gebruik in de praktijk? Presteert het zoals beloofd? Lees het in deze review.

Er zijn drie objectieven waarmee je in feite alles kunt vastleggen. Dat is een 70-200mm zoomobjectief, een 24-70mm zoomobjectief, en een 16-35mm zoomobjectief. Samen vormen deze drie het zogenaamde trinity.

Nando sony fe16 35gm2 review 9

De nieuwe FE 2.8/16-35mm GM II op de Sony A7 IV. Dit is de setup waarmee ik de review gemaakt heb.

Sony heeft nu de tweede versie van de 16-35mm uitgebracht, waarmee dit trinity aan objectieven weer compleet is. Net als de 24-70mm en 70-200mm is ook dit objectief voorzien van een lensopening van f/2.8 over het hele bereik.

Het bijzondere aan de FE 2.8/16-35 GM II, zoals dit objectief genoemd wordt, is de compacte vorm en het geringe gewicht. Het is maar liefst 20% lichter dan de voorganger, wat aanzienlijk is. Dit maakt het gebruik van dit objectief een stuk prettiger.

Nando sony fe16 35gm2 review 8

De FE 2.8/16-35mm GM II is een compact en lichtgewicht objectief.

Het uiterlijk


Het objectief is zo compact dat het bijna als verrassing komt dat het f/2.8 over het hele bereik heeft. het kleine formaat wordt echter mede veroorzaakt door de smalle bajonet die kenmerkend voor Sony is. Het objectief heeft een fysieke diafragma ring. Met een schakelaar kan je de klikgeluiden aan- of uitzetten.

Nando sony fe16 35gm2 review 11

Het is fijn dat er een knop is om de klikjes van het diafragma uit te zetten. Perfect als je gaat filmen.

Het objectief bevat twee focusknoppen die via de camerabody geprogrammeerd kunnen worden. Tussen de diafragmaring en de knoppen zit de zoomring. De slag die gemaakt moet worden tussen 16mm en 35mm is in de buurt van de 35 graden.

Nando sony fe16 35gm2 review 12

De diafragmaring kan desgewenst op A vastgezet worden, waarna je met de instelwieltjes op de camera het diafragma kan instellen.

Het objectief heeft een frontlensdiameter van 82mm en een filterschroefdraad. Het objectief wordt een centimeter langer in de 16mm stand. Ondanks dat is het met 111mm lengte een prettig formaat.

De FE 2.8/16-35GMII heeft geen beeldstabilisatie, wat mede verantwoordelijk is voor het geringe gewicht. Het objectief heeft een fysieke AF/MF schakelaar. Staat het in de MF stand, dan heb je een focusring die direct achter de frontlens gesitueerd is.

Nando sony fe16 35gm2 review 15

Links is met 35mm brandpunt. Recht is met 16mm brandpunt. het objectief wordt iets langer.

Wens je niet met de diafragmaring te werken, maar met de wieltjes op de camera? Dan is er een Irislock beschikbaar. Daarmee zet je de diafragmaring vast op de A-stand.

Beeldkwaliteit


De beelden die met de FE 2.8/16-35GMII gemaakt zijn zien er natuurlijk goed uit. Je mag niets anders verwachten. De beelden zijn helder met een mooi contrast en hebben een goede doortekening. Ik heb geen resolutie getest, omdat ik daar niet de mogelijkheden tot heb.

Nando sony fe16 35gm2 review doortekening

De doortekening van de wolken bij deze foto is uitstekend. Flarevorming is minimaal doordat de zon centraal in beeld is. Sony A7 IV - onbewerkte foto, 16mm en f/5,6

Wat ik wel heb getest zijn de vignettering en vervormingen die optreden. Zoals verwacht geeft het objectief bij 16mm een flinke vignettering op f/2.8, dat nagenoeg weg is bij f/8. Op 35mm is de vignettering bij f/2.8 een stuk minder. Bij f/8 is het vrijwel helemaal weg.

Nando sony fe16 35gm2 16mm vignet

Vignettering bij 16mm. Links bij f/2.8 en rechts bij f/11


Nando sony fe16 35gm2 review 35mm vignet

Vignettering bij 35mm. Links is met f/2.8 en rechts bij f/8

Het objectief vertoont ook vervorming, wat goed zichtbaar is bij het fotograferen van rechte lijnen. De voegen tussen de 30x30 cm grote tegels die ik gefotografeerd heb krijgen bij 16mm een duidelijke tonvormige vertekening.

Dit verandert naar een kussenvormige vertekening bij 35mm. Dit is normaal voor groothoekzoomobjectieven en de mate van vertekening is niet overdreven.

Nando sony fe16 35gm2 16mm vervorming

Op 16mm is een duidelijke tonvormige vertekening te zien.


Nando sony fe16 35gm2 35mm vervorming

Op 35mm is een duidelijke kussenvormige vertekening te zien.

De stervorming die felle lichtbronnen krijgen bij kleine diafragmaopeningen ziet er mooi uit. De chromatische aberratie, waarbij gekleurde lijnen ontstaan bij grote contrastverschillen, lijkt goed onder controle te zijn.

In de camera worden standaard enkele lenscorrecties toegepast, die dit effect bovendien minimaliseren.

Nando sony fe16 35gm2 chromatische=aberratie

Chromatische aberratie is goed onder controle. Sony A7 IV - onbewerkte foto, 16mm en f/18

Heb je een felle lichtbron in beeld, dan kan er flare vorming optreden. Dit is ook zo bij de FE 2.8/16-35GMII. De mate van flares hangt heel erg af van de positie van de lichtbron in beeld, of juist buiten beeld. De flares kunnen bij dit objectief heel opvallend worden wanneer je net de verkeerde invalshoek van het licht hebt.

Nando sony fe16 35gm2 star lensflare

Stervorming bij een kleine lensopening, en flarevorming. Sony A7 IV - onbewerkte foto, 17mm en f/18

Een f/2.8 objectief met 16mm is natuurlijk perfect voor sterrenfotografie. Een grote beeldhoek kan echter leiden tot vervormingen. Hierdoor kunnen sterren in de hoeken van foto's uitgerekt worden vreemde vormen, de zogenaamde coma vervormingen.

Bij de FE 2.8/16-35GMII is de coma vervorming minimaal. Hou echter wel rekening met een aanzienlijke vignettering in de hoeken, die tot 3 stops kan oplopen.

Nando sony fe16 35gm2 coma

Coma in de hoek van de foto is vrijwel niet aanwezig. Sony A7 IV - onbewerkte foto, 16mm en f/2.8

Scherpte en onscherpte


Het objectief laat in de praktijk een goede scherpte over het beeld zien. In het midden is het perfect scherp, en dit verminderd in geringe mate naar de hoeken. Zeker bij f/2.8 kan dit leiden tot een wat wollig uiterlijk in de hoeken. Een kleinere diafragmaopening lost dit vrijwel direct op.

Bij gebruik van f/2.8 is het mogelijk om een mooie onscherpte in de achtergrond te krijgen. Mits je dicht genoeg op je onderwerp kruipt. Op deze manier zijn bijvoorbeeld paddenstoelen mooi in de omgeving vast te leggen.

Nando sony fe16 35gm2 dof 2

Sony A7 IV - onbewerkte foto, 35mm en f/2.8


Nando sony fe16 35gm2 dof 1

Sony A7 IV - onbewerkte foto, 16mm en f/2.8

Meestal zal een objectief als dit, met 16mm brandpunt, gebruikt worden om veel in beeld te krijgen met een grote scherptediepte. De FE 2.8/16-35GMII is daar uitermate voor geschikt. Gebruik je het objectief voor actiefotografie, dan kan je er gerust op zijn dat de autofocus snel genoeg is.

Nando sony fe16 35gm2 review

Sony A7 IV - bewerkte foto, 35mm en f/6,3

Conclusie


Dit nieuwe G-master objectief is een heel prettig objectief in het gebruik. Dit is mede te danken aan het geringe gewicht en prettige formaat. Ik ben heel erg te spreken over de diafragmaring en de aanwezigheid van de focusknoppen. Hoewel die laatste meer een nice-to-have is.

Nando sony fe16 35gm2 review 5

Sony A7 IV - onbewerkte foto, 22mm en f/8


Nando sony fe16 35gm2 review 16

Sony A7 IV - bewerkte foto, 16mm en f/11

Het is opvallend dat er geen beeldstabilisatie aanwezig is. Ik vind dit geen enkel probleem, aangezien vrijwel alle moderne camera's een IBIS systeem hebben. Bovendien is een beeldstabilisatie voor dergelijke brandpunten bijna overbodig. Het onbreken heeft het mogelijk gemaakt om het objectief licht te houden.

Nando sony fe16 35gm2 review 2

Sony A7 IV - onbewerkte foto, 35mm en f/8


Nando sony fe16 35gm2 review 17

Sony A7 IV - bewerkte foto, 35mm en f/11

De vervormingen zijn normaal voor een dergelijk brandpuntbereik. De vignettering is wat aan de sterke kan bij 16mm en f/2.8. Hou hier rekening mee wanneer je sterren fotografeert. Sony voegt vaak standaard beeldcorrectie toe aan de foto's, wat ook bij dit objectief het geval is.

In hoeverre de FE 2.8/16-35GM II een verbetering is ten opzichte van het eerste model valt moeilijk te zeggen zonder de twee naast elkaar te hebben. Met een prijs van 2.700 euro is het niet een objectief dat je eventjes koopt. Ben je op zoek naar een optimale beeldkwaliteit in dit zoombereik, dan is de FE 2.8/16-35mm GM II een aanrader.

Pluspunten


  • Compact en lichtgewicht
  • Diafragmaring
  • Klikjes van diafragma kan met een knop uitgeschakeld worden
  • AF knoppen
  • Standaard filtermaat van 82mm
  • Goede beeldkwaliteit


Minpunten


  • Objectief heeft geen interne focus (wordt iets langer)
  • Sterke vignettering bij 16mm en f/2.8
  • Beeldcorrectie kan niet uitgezet worden (meer camera gerelateerd dan objectief, maar toch...)
  • Beeldstabilisatie ontbreekt (hoewel ik dit niet per se een minpunt vind)



Nando sony fe16 35gm2 review 18

Sony A7 IV - bewerkte foto, 35mm en f/4


Nando sony fe16 35gm2 review 19

Sony A7 IV - bewerkte foto, 16mm en f/8


Nando sony fe16 35gm2 review 10

Het is een kostbaar objectief, maar de FE 2.8/16-35mm GM II is zeker een aanrader.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord