Review: Sony FE 2.8/16-35 GM II objectief
vrijdag 15 september 2023, 13:31 door Nando Harmsen | 2.377x gelezen | 0 reactiesHet nieuwe Sony FE 2.8/16-35GM II objectief is klein, compact en heeft diafragma f/2.8 over het hele bereik. Ik kreeg van Sony dit objectief een aantal weken ter beschikking. Hoe is de kwaliteit en het gebruik in de praktijk? Presteert het zoals beloofd? Lees het in deze review.
Er zijn drie objectieven waarmee je in feite alles kunt vastleggen. Dat is een 70-200mm zoomobjectief, een 24-70mm zoomobjectief, en een 16-35mm zoomobjectief. Samen vormen deze drie het zogenaamde trinity.
Sony heeft nu de tweede versie van de 16-35mm uitgebracht, waarmee dit trinity aan objectieven weer compleet is. Net als de 24-70mm en 70-200mm is ook dit objectief voorzien van een lensopening van f/2.8 over het hele bereik.
Het bijzondere aan de FE 2.8/16-35 GM II, zoals dit objectief genoemd wordt, is de compacte vorm en het geringe gewicht. Het is maar liefst 20% lichter dan de voorganger, wat aanzienlijk is. Dit maakt het gebruik van dit objectief een stuk prettiger.
Het uiterlijk
Het objectief is zo compact dat het bijna als verrassing komt dat het f/2.8 over het hele bereik heeft. het kleine formaat wordt echter mede veroorzaakt door de smalle bajonet die kenmerkend voor Sony is. Het objectief heeft een fysieke diafragma ring. Met een schakelaar kan je de klikgeluiden aan- of uitzetten.
Het objectief bevat twee focusknoppen die via de camerabody geprogrammeerd kunnen worden. Tussen de diafragmaring en de knoppen zit de zoomring. De slag die gemaakt moet worden tussen 16mm en 35mm is in de buurt van de 35 graden.
Het objectief heeft een frontlensdiameter van 82mm en een filterschroefdraad. Het objectief wordt een centimeter langer in de 16mm stand. Ondanks dat is het met 111mm lengte een prettig formaat.
De FE 2.8/16-35GMII heeft geen beeldstabilisatie, wat mede verantwoordelijk is voor het geringe gewicht. Het objectief heeft een fysieke AF/MF schakelaar. Staat het in de MF stand, dan heb je een focusring die direct achter de frontlens gesitueerd is.
Wens je niet met de diafragmaring te werken, maar met de wieltjes op de camera? Dan is er een Irislock beschikbaar. Daarmee zet je de diafragmaring vast op de A-stand.
Beeldkwaliteit
De beelden die met de FE 2.8/16-35GMII gemaakt zijn zien er natuurlijk goed uit. Je mag niets anders verwachten. De beelden zijn helder met een mooi contrast en hebben een goede doortekening. Ik heb geen resolutie getest, omdat ik daar niet de mogelijkheden tot heb.
Wat ik wel heb getest zijn de vignettering en vervormingen die optreden. Zoals verwacht geeft het objectief bij 16mm een flinke vignettering op f/2.8, dat nagenoeg weg is bij f/8. Op 35mm is de vignettering bij f/2.8 een stuk minder. Bij f/8 is het vrijwel helemaal weg.
Het objectief vertoont ook vervorming, wat goed zichtbaar is bij het fotograferen van rechte lijnen. De voegen tussen de 30x30 cm grote tegels die ik gefotografeerd heb krijgen bij 16mm een duidelijke tonvormige vertekening.
Dit verandert naar een kussenvormige vertekening bij 35mm. Dit is normaal voor groothoekzoomobjectieven en de mate van vertekening is niet overdreven.
De stervorming die felle lichtbronnen krijgen bij kleine diafragmaopeningen ziet er mooi uit. De chromatische aberratie, waarbij gekleurde lijnen ontstaan bij grote contrastverschillen, lijkt goed onder controle te zijn.
In de camera worden standaard enkele lenscorrecties toegepast, die dit effect bovendien minimaliseren.
Heb je een felle lichtbron in beeld, dan kan er flare vorming optreden. Dit is ook zo bij de FE 2.8/16-35GMII. De mate van flares hangt heel erg af van de positie van de lichtbron in beeld, of juist buiten beeld. De flares kunnen bij dit objectief heel opvallend worden wanneer je net de verkeerde invalshoek van het licht hebt.
Een f/2.8 objectief met 16mm is natuurlijk perfect voor sterrenfotografie. Een grote beeldhoek kan echter leiden tot vervormingen. Hierdoor kunnen sterren in de hoeken van foto's uitgerekt worden vreemde vormen, de zogenaamde coma vervormingen.
Bij de FE 2.8/16-35GMII is de coma vervorming minimaal. Hou echter wel rekening met een aanzienlijke vignettering in de hoeken, die tot 3 stops kan oplopen.
Scherpte en onscherpte
Het objectief laat in de praktijk een goede scherpte over het beeld zien. In het midden is het perfect scherp, en dit verminderd in geringe mate naar de hoeken. Zeker bij f/2.8 kan dit leiden tot een wat wollig uiterlijk in de hoeken. Een kleinere diafragmaopening lost dit vrijwel direct op.
Bij gebruik van f/2.8 is het mogelijk om een mooie onscherpte in de achtergrond te krijgen. Mits je dicht genoeg op je onderwerp kruipt. Op deze manier zijn bijvoorbeeld paddenstoelen mooi in de omgeving vast te leggen.
Meestal zal een objectief als dit, met 16mm brandpunt, gebruikt worden om veel in beeld te krijgen met een grote scherptediepte. De FE 2.8/16-35GMII is daar uitermate voor geschikt. Gebruik je het objectief voor actiefotografie, dan kan je er gerust op zijn dat de autofocus snel genoeg is.
Conclusie
Dit nieuwe G-master objectief is een heel prettig objectief in het gebruik. Dit is mede te danken aan het geringe gewicht en prettige formaat. Ik ben heel erg te spreken over de diafragmaring en de aanwezigheid van de focusknoppen. Hoewel die laatste meer een nice-to-have is.
Het is opvallend dat er geen beeldstabilisatie aanwezig is. Ik vind dit geen enkel probleem, aangezien vrijwel alle moderne camera's een IBIS systeem hebben. Bovendien is een beeldstabilisatie voor dergelijke brandpunten bijna overbodig. Het onbreken heeft het mogelijk gemaakt om het objectief licht te houden.
De vervormingen zijn normaal voor een dergelijk brandpuntbereik. De vignettering is wat aan de sterke kan bij 16mm en f/2.8. Hou hier rekening mee wanneer je sterren fotografeert. Sony voegt vaak standaard beeldcorrectie toe aan de foto's, wat ook bij dit objectief het geval is.
In hoeverre de FE 2.8/16-35GM II een verbetering is ten opzichte van het eerste model valt moeilijk te zeggen zonder de twee naast elkaar te hebben. Met een prijs van 2.700 euro is het niet een objectief dat je eventjes koopt. Ben je op zoek naar een optimale beeldkwaliteit in dit zoombereik, dan is de FE 2.8/16-35mm GM II een aanrader.
Pluspunten
- Compact en lichtgewicht
- Diafragmaring
- Klikjes van diafragma kan met een knop uitgeschakeld worden
- AF knoppen
- Standaard filtermaat van 82mm
- Goede beeldkwaliteit
Minpunten
- Objectief heeft geen interne focus (wordt iets langer)
- Sterke vignettering bij 16mm en f/2.8
- Beeldcorrectie kan niet uitgezet worden (meer camera gerelateerd dan objectief, maar toch...)
- Beeldstabilisatie ontbreekt (hoewel ik dit niet per se een minpunt vind)
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Review: Fujifilm X-T50
door Nando Harmsen
-
Doe mee aan de Sony World Photography Award 2025
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert de RF 28-70mm f/2.8 IS STM
door Nando Harmsen
-
Review: Sony FE 1.4/85mm GM II
door Nando Harmsen
-
Sony introduceert de nieuwe FE 85mm f/1.4 GM II
door Nando Harmsen
-
Nikon introduceert de Z 35mm f/1.4
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.729 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.