De Sportfotobijbel naar de drukker! Actie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Rick Vermue

Diffractie en het belang voor fotografie

donderdag 23 juli 2009, 20:04 door | 23.327x gelezen | 5 reacties

Diffractie is volgens wikipedia: Het afbuigen van een golf langs een ondoordringbaar obstakel. Meestal gaat het om de zijdelingse verbreding door interferentie van een golf die een opening in een ondoordringbaar scherm passeert. Voordat je nu denkt, lekker belangrijk, wat heeft dit met fotografie te maken, lees nog even verder want op wikipedia staat nog meer.

De afbeeldingsscherpte van een optisch systeem zoals een objectief of een telescoop wordt wegens de eindigheid van de golflengte altijd door diffractie begrensd.
Nu is het al weer interessanter, maar wat betekent dit nou in de praktijk.

We willen allemaal scherpe foto's kunnen maken. Dit kan op zeer veel verschillende manieren, bijvoorbeeld door je diafragma te verkleinen. Het is algemeen bekend dat objectieven niet optimaal presteren qua scherpte als ze volledig geopend zijn. Een kitlens met een verlopend diafragma van f/3.5 tot f/5.6 levert op f/8 scherpere platen dan op f/3.5 of 5.6. Op f/11 presteert hij misschien nog iets beter, de zogenaamde sweet spot. Dit is de diafragmawaarde waar de lens het grootst mogelijk oplossend vermogen heeft.

Als we het diafragma daarna nog verder gaan verkleinen naar bijvoorbeeld f/16 of f/22 gebeurd er iets raars. De scherpte neemt af in plaats van toe. De scherpte afname is toe te schrijven aan diffractie. Het licht valt nu door een te klein gaatje op de sensor waardoor het beeld niet meer scherp is. In plaats van een diafragma van f/22 is het dus verstandiger om een ND filter (Neutral Density) te gebruiken.

Diffractie, licht door een rond gat


Voor de meeste lenzen is op te zoeken wanneer diffractie optreedt. Duurdere lenzen hebben hier minder last van, en ook macro lenzen kunnen hier goed mee om gaan. De engelstalige wikipedia bevat meer info over dit fenomeen, compleet met wiskundige formules en moeilijke plaatjes.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Rick Vermue

Over de auteur

Rick verdient zijn geld sinds 2005 in het VUMC als research analist. In 2007 heeft hij een Canon 400D aangeschaft waar hij lekker foto's mee aan het nemen is. Hobby's zijn fotograferen, foto's bewerken, gamen, internetten en wandelen. Rick zijn foto's zijn te zien op zijn Flickr site.

5 reacties

 1. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op donderdag 23 juli 2009 om 21:24

  Een korte verklaring van het fenomeen diffractie, maar wellicht wat aanvullingen in de vorm van foto's waarin dit zichtbaar is (desnoods crops), dat zou zeker een aanvulling zijn.

 2. Vaans
  Profiel  Vaans schreef op vrijdag 24 juli 2009 om 02:12

  Als je dit interessante materie vindt en je niet bang bent voor een beetje technisch Engels, is dit een hele leuke link.

 3. Rick
  Profiel Rick schreef op vrijdag 24 juli 2009 om 12:58

  Hier zijn nog wat extra info met voorbeelden: Bob Atkins en Ken Rockwell

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 25 juli 2009 om 13:52

  Rick, duidelijke inleiding. Ik wil toch even inhaken op jouw opmerking over het filter. je schrijft: 'Het licht valt nu door een te klein gaatje op de sensor waardoor het beeld niet meer scherp is. In plaats van een diafragma van f/22 is het dus verstandiger om een ND filter (Neutral Density) te gebruiken.'

  Prima, maar zet daar nu eens de hyperfocale-afstandentabel tegenover, bijvoorbeeld te vinden op www.photobase.com. f22 geeft dan een grotere scherptediepte dan f11.

  Met een ND-filter verander je iets aan de combinatie sluitersnelheid-diafragma. Met het diafragma regel je ook de DOF, ofwel de scherptediepte en dat is bijvoorbeeld van belang bij landschaps- en interieurfotografie.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Creatieve Technieken met Bart Siebelink

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.256 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord