Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Freddy Stapersma

Google jaagt panoramafotografen op stang met Shopview

donderdag 25 februari 2010, 19:03 door | 9.130x gelezen | 7 reacties

Google is in Amerika begonnen met het gratis aanbieden van panorama fotografie in winkels, musea, en andere instellingen. Dit als extra voor hun Google Streetview. Binnen de panorama wereld is een rel aan het ontstaan omdat Google al meer infiltreert in deze bedrijfstak.

Google heeft tweehonderd panoramakoppen gekocht en mensen in dienst genomen om winkels binnen te gaan en 'gratis' panorama foto's te nemen. Onderstaande foto is genomen door een secrurity camera van een winkel eigenaar waar Google foto's kwam maken.

Google Shopsview vastgelegd


Door het gratis aanbieden van panorama fotografie komt deze bedrijfstak volgens andere fotografen onder grote druk te staan. Natuurlijk is het moeilijk om te concurreren met iets dat gratis is, maar toch denk ik dat dit twee verschillende markten zijn.

Google maakt alleen massaproducten. Nooit gedetailleerde producten, daar zijn ze veel te groot voor. Google streetview is een onderdeel van een kaartensysteem en geeft extra informatie over een gebied. Het zal nooit kunnen concurreren qua kwaliteit van de normale panorama fotografen.

Wat panorama fotografen maken zijn retail producten die klanten op hun eigen website kunnen zetten. Bijvoorbeeld met tekst, video, geluid, animatie en links. Google zal nooit twee weken werken aan een 360 graden tour voor een winkel of hotel en het dan gratis weggeven.

Winkels veranderen ook hun uiterlijk regelmatig. Een panorama tour van een van mijn klanten Spaceoddity moet ongeveer elke zes maanden aangepast worden. Aan de andere kant zal betaald werk het nooit winnen van gratis en is het een gevaarlijke ontwikkeling voor deze kleine bedrijfstak.

Tevens is google zo ook vreselijk eigenwijs. Googles manier van het rondkijken in Streetview is een draak in vergelijking wat andere panorama players doen.

Het geld dat Google investeert om alles te fotograferen is immens. De Google Streeview-fiets is al een bekend voorbeeld van een afwijkende methode om overal foto's te kunnen maken. Voor de Olympische winterspelen heeft men zelfs een sneeuwscooter in gebruik genomen met de Google Streetview camera.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Freddy Stapersma

Over de auteur

Actief als beletteraar en 360 graden fotograaf. Hij fotografeert met een Canon 50D en een 350D. Behalve 360 graden panorama's doet hij ook veel met HDR fotografie. Freddy heeft een eigen 360 graden fotografiebedrijf genaamd Kandiefoto. Ook beheert hij de website Discocandy.

7 reacties

 1. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op donderdag 25 februari 2010 om 21:24  | reageer

  ongelofelijk zeg; ik herinner me nog hoe een aantal jaren geleden het woord 'Big Brother' een vies woord was. Die kant mocht het toch echt niet op gaan!
  En nu vraagt 'de maatschappij' erom?
  ^^

 2. Fotografiebureau PHOTO40
  Fotografiebureau PHOTO40 schreef op donderdag 25 februari 2010 om 21:25  | reageer

  Het zijn inderdaad twee verschillende producten. Door deze massa-aanpak van Google (die hopelijk ook wordt doorgevoerd naar Europa) komen ontzettend veel winkels in aanraking met het concept van 360 graden fotografie. Dit zal de vraag naar hoge kwaliteit panoramafoto's (met evt dynamische content, hotspots, etc) wellicht aanwakkeren.

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 26 februari 2010 om 00:37  | reageer

  De marktbenadering van Google toont de macht van het geld. Het is natuurlijk slim om eerst iets weg te geven om vervolgens klanten aan je te binden. Als Google een massaproduct aanbiedt blijft er waarschijnlijk toch een niche markt overeind alhoewel die zal krimpen is mijn verwachting. Want wanneer iets gratis wordt aangeboden is kwaliteit ook van minder belang, zeker in een tijd waar de budgetten zwaar onder druk staan.

 4. Leo
  Leo schreef op vrijdag 26 februari 2010 om 07:22  | reageer

  Maar als Google dat gratis aanbied zal er toch wel een conditie aan vast zitten? Dat je er op Google Maps/Earth in Streetview ook zo je huis/winkel/fabriek in kunt lopen voor een rondleiding.
  In feite betaal je dan, door voor hun concept te kiezen. En Google krijgt meer aandacht, en meer mogelijkheden om reclame via zoekacties te tonen.
  Vanuit oogpunt van Google heel slim, en voor ons erg gemakkelijk. Misschien.

 5. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op vrijdag 26 februari 2010 om 11:41  | reageer

  Ja dat is en blijft lastig... Ik vind het ook wel een beetje raar eigenlijk... Maar ik heb tijdens mijn afstudeerstage ook een onderzoek gedaan naar Googlemaps en ben toen ook een prachtige applicatie tegengekomen waar de winkels ook als panorama te zien waren, maar dan in Arnhem (als ik dat goed heb).

  De beelden die te zien zijn van de sneeuw vind ik wel erg gaaf, hoop dat ze dat soort dingen meer gaan doen!

 6. EdC
  Profiel EdC schreef op vrijdag 26 februari 2010 om 20:09  | reageer

  Beste Freddy, jouw blog leest als een verontwaardigd verweer tegen iets dat te machtig is om te bestrijden. Je moet het niet willen bestrijden, hoe graag je het misschien anders zou willen zien.

  Mij is niet duidelijk dat er een rel is ontstaan. Ik geloof graag dat er onder de aanbieders van pano-fotografie beroering is ontstaan, maar daarmee is er nog geen rel. Google doet niet iets dat tegen de wet is, of tegen ondernemerschap.

  "Tevens is google zo ook vreselijk eigenwijs. Googles manier van het rondkijken in Streetview is een draak in vergelijking wat andere panorama players doen." schrijf je. Wat is er zo vreselijk eigenwijs? En is eigenwijs zijn niet een beetje een goede karaktertrek van ondernemers?
  Je bewijsvoering voor die uitspraak vindt niet sterk. Googles manier van rondkijken een draak? Ik vind het fantastisch en zag dat mijn oude huis net is gesloopt. het puin ligt er nog. En ik kon een tijd geleden de locatie van onze vriend 'arno' in Helmond bekijken. Mooi pand in een nette nieuwbouwwijk. Misschien niet zo strak als jij kunt maken, maar dat is het doel ook niet.

  Maak je niet druk. Doe waar je goed in bent en vertel dat anderen. Enne, Google doet echt niets voor niets. Het is een bedrijf dat leeft van advertenties. Ik ken het 'verdienmodel' niet, maar mogelijk moet je betalen om de pano op Google Maps te laten plaatsten. Of eerst gratis en als je wilt vervangen dan betaal je alsnog. 7. discocandy
  Profiel discocandy schreef op vrijdag 26 februari 2010 om 22:11  | reageer

  Zoals ik al aangaf in het bericht:

  Natuurlijk is het moeilijk om te concurreren met iets dat gratis is, maar toch denk ik dat dit twee verschillende markten zijn.

  Ik ben er zelf niet bang voor. Ik zie het zelfs als een uitdaging.
  Het geeft bekendheid aan panorama fotografie, en idem is wat streetview aanbied natuurlijk niks in vergelijking wat echte panorama fotografen kunnen maken.

  Het bewegen van Google streetview vind ik en bijna alle panorama fotgrafen echt verschrikkelijk. er is niks interactiefs aan. Maar goed dat is mijn bescheiden mening!

  Dank voor alle reacties!!

  dat je er van alles in kunt zie is natuurlijk wel heel leuk!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Panorama

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.153 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord