Yljas Roeper

Bescheidenheid siert de fotograaf

maandag 28 februari 2022, 20:02 door | 3.397x gelezen | 19 reacties

Ik dacht dat ik de enige was die me eraan stoorde, maar na een gesprek dat ik onlangs voerde met een bevriende fotograaf en een winkelier van een niet nader te noemen fotowinkel, blijkt dat ik niet alleen sta. We verbaasden ons gedrien over iets wat ik de arrogantie van de onwetende noem.

Zo! De toon is gezet! Wat wil het geval? Ergens in het gesprek benoemt de winkelier dat het lastig is om een groeiende categorie klanten goed te helpen. Het gaat dan om klanten die vaak op internet zelf al beperkt onderzoek hebben gedaan naar een bepaald product.

Dit type klanten is er enerzijds van overtuigd dat zij het naadje van de kous weten over dat product. Ze hebben vaak specifieke wensen en eisen, lijken dus te weten wat ze willen, maar vragen tegelijkertijd om advies in de winkel.

Vervolgens wijzen ze elk alternatief af, dat volgens de verkoper beter hun eisen en wensen past. Dat is op zich niet echt een probleem, ware het niet dat de argumenten die aangedragen worden kant nog wal raken.

De betreffende winkelier, iemand die zijn sporen in het vak ruimschoots verdiend heeft, geeft aan dat hij de discussie met dat type klanten niet meer aangaat. Hoewel hij het betreurt, vindt hij het zinloos en levert het uiteindelijk alleen maar frustratie op.

Hij gaat zelfs zover, dat hij bepaalde klanten niets wil verkopen, om teleurstelling van beide kanten op termijn te voorkomen.

Flitsen met behoud van sfeer


Bovenstaande doet me denken aan een situatie, die ik een paar dagen eerder tegenkom in n van de groepen waar ik lid van ben op Facebook. Een bezoeker geeft aan dat hij gevraagd is om een evenement te fotograferen waar voornamelijk sfeerlicht aanwezig is.

Hij heeft hier geen ervaring mee en vraagt zich af of de ingebouwde flitser zal voldoen, of dat hij beter een reportageflitser kunt aanschaffen en zo ja, welke. Uiteraard wil hij de sfeer in de foto's behouden.

Al snel wordt er gereageerd op deze vraag. De reacties zijn grofweg te verdelen in twee type antwoorden: de ene groep geeft aan dat een externe flitser inderdaad de juiste oplossing is en benoemt ook met het merk en type waar ze zelf goede ervaringen mee hebben.

De andere groep geeft aan dat flitsen zeker niet werkt, omdat het harde flitslicht de sfeer uit de foto haalt. Sommigen in die laatste groep komen nog wel met een alternatief: een lichtsterke prime.

Als het om reageren gaat, hanteer ik de volgende stelregels. Ik reageer sowieso niet op vragen waar ik geen of onvoldoende verstand van heb.

Gaat de vraag over iets waar ik wel verstand van heb, dan kijk ik eerst of er al een antwoord gegeven is waar ik me in kan vinden. Dat laatste is hier wat mij betreft niet het geval en daarom ik besluit een reactie te plaatsen.

Flitsen met behoud van sfeer

Wat ik versta onder flitsen met behoud van sfeer

Ik geef aan dat flitsen wat mij betreft zeker mogelijk is, ook met behoud van sfeer, maar dat je dan wl moet weten wat je doet. Het is mij echter niet duidelijk welke ervaring de topicstarter heeft. Ik help hem echter graag op weg met een verwijzing naar een artikel, dat ik ooit over flitsfotografie geschreven heb.

In dat artikel beschrijft ik hoe ik mijn flitser en camera instel, als ik evenementen fotografeer. De topicstarter reageert met een duimpje.

Niet veel later krijg ik commentaar van een ander. Kern van de reactie: ik heb ongelijk; het is onmogelijk om de sfeer in een foto te behouden als je een flitser gebruikt.

Ik besluit hier en daar eens wat persoonlijke profielen te bekijken om te zien wat daar aan foto's staat. Guess what! Van de ruim 10 profielen die ik bekijk, is er welgeteld n fotograaf die aan partyfotografie doet. Soort van.

Dan is er nog n andere fotograaf die flits- en natuurlijk licht combineert en geweldig werk laat zien. Het is echter geen evenementfotografie, zoals door topicstarter beschreven.

In alle andere profielen kom ik geen foto's tegen, die ook maar een beetje voldoen aan datgene waar de topicstarter naar op zoek is.

Geen foto's van recepties, geen foto's van verjaardagen of ook maar iets dat te vergelijken is met sfeervolle foto's op slecht verlichte binnenlocaties. Ik begin me af te vragen waar de wijsheid van eenieder die reageert op gebaseerd is.

Begrijp me niet verkeerd. Het laatste wat ik hier wil beweren is dat ik de enige ben die de wijsheid in pacht heeft. Zoals ik hierboven echter wel aangeef, is n van mijn criteria om al dan niet te reageren dat ik kennis van zaken heb. Al realiseer ik me direct dat dat natuurlijk relatief is, want wie bepaalt of mijn kennis juist is?

Ik heb wel al vroeg geleerd om te reflecteren. En dat mijn manier van werken niet de enige en zeker niet de juist is. Daarom begon ik mijn workshops ook altijd met het volgende: 'Afgezien van de wetmatigheden die horen bij fotografie, is mijn waarheid niet d waarheid.'.

Juist daarom verbaast me het gemak waarmee veel andere mensen vol overtuiging van hun eigen gelijk reageren op vragen en reacties van anderen.

Dunning Kruger effect

Het Dunning Kruger effect (bron: https://commons.wikimedia.org)

In de psychologie kent men het fenomeen, dat mensen die incompetent zijn hun prestaties hoger inschatten dan dat deze in werkelijkheid zijn. Dit wordt het Dunning Kruger effect genoemd.

Ter ondersteuning van deze theorie wordt vaak een diagram getoond, waarbij de eerste piek wel de 'Mount stupid' wordt genoemd.

The irony of the Dunning-Kruger effect
Deze video werpt een interessant licht [no pun intended] op dit effect

Bij veel reacties die ik op Social Media lees, moet ik aan dit effect denken. Hoe is het mogelijk dat men gespeend van enige kennis, maar overtuigt van het eigen gelijk, ongefundeerd oneliners deponeert in eender welk topic, waarbij men denkt de vraagsteller van dienst te zijn?

En hoe is het mogelijk dat men, zonder verder te kijken dan de eigen neus lang is, een ander die gereageerd heeft zonder omhaal op zijn ongelijk wijst? Ik begrijp het niet!

Ik ben niet naef; dit stuk zal de wereld niet veranderen. Maar is een klein beetje bescheidenheid op zijn tijd teveel gevraagd? Fotografie is zo veelzijdig en kent zoveel facetten. Het is vrijwel onmogelijk om overal verstand van te hebben.

Als je al verstand hebt van een specifiek onderwerp, dan is er ook nog de manier van benaderen. Persoonlijk zal ik een ander nooit zeggen hoe je moet fotograferen en wat goed en fout is. Wel hoe ik bepaalde vormen van fotografie benader. En daar mag een ander dan zijn voordeel mee doen. Of niet.

Bron thumbnail: tegelizr.nl

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Yljas Roeper

Over de auteur

Houdt zich onder de naam Ytos Photography bezig met diverse vormen van fotografie. Geeft lezingen over fotograferen in Marokko en flitsen en organiseert regelmatig fotoreizen naar Marokko. Post af en toe op Instagram, maar is vooral actief op Facebook.

19 reacties

 1. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op maandag 28 februari 2022 om 23:00

  Yljas, ik denk dat je gelijk hebt. Enige bescheidenheid misstaat niemand. Flitslicht hoeft de sfeer niet kapot te maken, maar dan moet je wel weten hoe je te werk moet gaan. Nu vind ik dat flitslicht met daglicht makkelijker te mengen is dan bijvoorbeeld met kunstlicht zoals op bijgaande foto in het artikel. De sfeer is niet kapot, maar het is duidelijk te zien dat er geflitst is. Het enige dat me stoort in de foto zijn de ogen van het meisje rechtsonder naast het meisje met de zonnebril. De ogen van het meisje rechtsonder zijn teveel beïnvloed door het flitslicht, het zogenaamde 'rode ogen' effect.

 2. toondevos
  Profiel toondevos schreef op dinsdag 1 maart 2022 om 10:37

  Het probleem is dat iedereen die wel eens een camera vasthoudt, zich fotograaf kan noemen. Het valt daarom niet mee om het kaf van het koren te scheiden. Iemand die in een FB-groep een vraag stelt, krijgt vaak een hoop zin én onzin over zich heen en komt uiteindelijk geen steek verder.

 3. Guido
  Guido schreef op dinsdag 1 maart 2022 om 10:57

  De curve over actuele kennis en uitspraken die mensen over een onderwerp doen is veel ouder dan de studie van Dunning en Kruger. De curve wordt sinds 1980 of nog vroeger gebruikt over de aanvaarding van nieuwe technologie.
  Maar de manier hoe de curve gebruikt wordt in dit verhaal is schitteren en to the point. Over flitsen met sfeer zal ik mij onthouden. Ik ben voorbij de dwaasheidsberg, maar nog niet ver genoeg met de kennis om bij te dragen.

 4. gast schreef op dinsdag 1 maart 2022 om 11:28

  De sfeer behouden van het omgevingslicht is geen enkel probleem als je weet hoe je flitst. Ik werk altijd met de flitser op manuele instelling en nooit op TTL, nadat ik mijn toestel ook manueel ingesteld heb op het omgevingslicht. De voorbeeld foto is met tegenlicht en indien je niet zou flitsen zouden alle personen op de voorgrond onderbelicht en onherkenbaar zijn.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.140 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord