100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Antonette de Groot

Review: Sony ZV-E1

vrijdag 12 mei 2023, 22:44 door | 2.838x gelezen | 0 reacties

Eind maart kondigde Sony de Zv-E1 aan. Deze camera richt zich op het maken van videos voor onder andere social media. In dit artikel een gebruikersimpressie van deze camera.

In de camera zijn een aantal nieuwe ontwikkelingen en functies te vinden die het makkelijk maken om professionele beelden te kunnen filmen, ook als je daar minder ervaring mee hebt.

Sony ZV-E1


Sony ZV-E1 Specificaties


Allereerst de specificaties:

- 12.1 megapixel fullframe back illuminated sensor met 15+ stops dynamisch bereik
- 4K60p camera met 4K120p mogelijkheid (beschikbaar vanaf juni 2023 of later via software update)
- Fullframe 4K zonder pixel binning
- Standaard ISO-bereik van 80 tot 102400 in videomodus
- 10-bit 4:2:2 opname, S-Cinetone, S-Log 3
- Vlog functies: Bokeh Switch, Product Showcase Setting, Soft Skin Effect, Face Priority AE.
- AI-mogelijkheden voor geavanceerde AF, stabilisatie en tracking
- Cinematig vlog-instellingen voor prachtige inhoud met één druk op de knop
- Dynamische actieve modus voor gestabiliseerde opnamen uit de hand
- Nieuwe generatie audiosysteem met digitale audio-interface en microfoon/koptelefoonaansluiting
- USB-streamingmogelijkheden om content direct via USB-C te delen

De laatste tijd zijn er steeds meer mensen, waaronder ikzelf zal ik eerlijk toegeven, die zich naast fotografie ook bezig houden met het maken van videos. En dan kom je erachter dat je een aantal principes een-op-een kunt toepassen, maar dat er toch ook wel een aantal nieuwe vaardigheden zijn die je je eigen moet maken.

Als je op het record knopje drukt en ervan uitgaat dat het dan ook een mooi filmpje zal worden omdat je voor fotografie de juiste instellingen hebt gedaan dan kan dat aardig tegenvallen.

Slow & Quick


Ben je nog niet zo'n geoefende filmer dan zien beelden er vaak al toffer uit als je slow motion gebruikt. Je kunt dit achteraf in de bewerking doen maar de ZV-E1 heeft naast de foto- en videomodus ook een stand “S&Q”.

Deze “Slow and Quick” heeft een aantal voorinstellingen die het mogelijk maken om bijvoorbeeld een timelapse te doen, dus juist versnellen van wat er gebeurd is en instellingen om vertraagde beelden op te nemen.

Ga je vertraagde beelden opnemen dan geeft de camera aan hoeveel deze vertraagd zullen zijn en slaat deze dan ook in slowmotion op. Er is dan geen geluid bij deze opnamen.

Stabilisatie


Wil je een video maken die prettig is om naar te kijken dan zijn schokkerige beelden niet een optie.
De Sony ZV-E1 heeft een aantal stabilisatie standen die je helpen als je uit de hand wil gaan filmen. Op een statief heb je natuurlijk sowieso een stabieler beeld.

Deze standen zijn - naast de 'Uit' stand - : 'Aan', 'Actieve stabilisatie' en 'Dynamisch actieve stabilisatie". Die laatste is nieuw voor een Sony camera. De camera cropt in om genoeg ruimte in het beeld te hebben om jouw bewegingen te compenseren.

Hier moet je wel rekening mee houden met je lenskeuze. Ik film bijvoorbeeld graag met 35 mm, maar door de crop zou ik dat op deze camera eerder met een 24 mm doen.

Dynamisch actief


Automatisch kadreren


Ben je in je eentje een video aan het maken voor bijvoorbeeld dan is het lastig om dat een beetje dynamisch te maken. Je camera staat op statief en als je achteraf geen ingewikkelde toeren wil gaan uithalen met bijvoorbeeld beeld verschuiven of inzoomen, dan kan het er al gauw wat statisch uit gaan zien.

Filmen met twee camera's kan een oplossing zijn, maar de ZV-E1 heeft de mogelijkheid om jou als onderwerp in beeld te houden, je hoeft dan niet op een plek te blijven staan, maar kan bijvoorbeeld naar de camera toelopen. Deze functie heet auto framing

Automatisch kadreren


Cinematic Vlog


Nabewerking is ook weer een verhaal apart. Het knippen en plakken is met wat oefening best voor elkaar te krijgen, maar om het er professioneel uit te laten zien moet je, net als bij fotografie, er zeker nog wat mee doen, vooral de kleuren zijn belangrijk voor een goed eindresultaat.

Voor wie daar weinig of liever zelfs geen tijd aan wil besteden zijn heeft de ZV-E1 een aantal opties:
De setting “Cinematic Vlog” geeft een verhouding van het beeld dat lijkt op bioscoopbeelden en ook de kleuren kun je daar al kiezen.

Cinematic vlog


Een andere handige setting is filmen in Cinetone, huidstinten zien er dan meteen goed uit. Je vindt deze bij de beeldprofielen. Ook vind je daar de setting voor filmen in s-log.

Want wil je je wel gaan verdiepen in color grading, dan kies je meestal voor het filmen in s-log. Daarbij ziet het beeld er erg vlak uit, maar heb je de meeste ruimte voor nabewerking.

Heb je al ervaring met color grading en heb je een favoriete omzetting naar kleuren zoals we gewend zijn die te zien, dan kun je die Look up table, of ook wel LUT, in de camera zetten.

Je kunt die dan gebruiken om alleen te laten zien wat het eindresultaat wordt door de met de gamma assist aan te zetten.

Of je kunt er voor kiezen om meteen in dit kleurprofiel te gaan opnemen. Je hebt dan wel weer minder speelruimte achteraf, alleen zijn de kleuren dan wel meteen zoals je ze zelf graag zou willen.

Shot Marks


Tijdens het terugkijken van beelden kun je shot marks aangeven. In Catalyst browse kun je die dan terugzien. Je kunt op die manier al aangeven welke stukjes je wil gaan gebruiken.

Ga je exporteren vanaf je camera naar een mobiel of tablet, dan kun je bij het exporteren aangeven hoeveel seconden je vanaf die shot mark wil hebben.

Of het hele filmpje uiteraard.

Shotmarks


Autofocus


De autofocus op deze camera is hetzelfde als op de Sony A7RV. De camera herkent veel onderwerpen, maar is ook heel goed in het voorspellen van waar de persoon, het dier of het voorwerp zich heen zal gaan bewegen. Dit zorgt ervoor dat onderwerpen makkelijk gevolgd worden.

Microfoon


Voor een goed filmpje is goed geluid ook heel belangrijk. De Sony ZV-E1 heeft een ingebouwde microfoon die beter is dan wat je normaal met je camera of telefoon zou kunnen opnemen.

Je kunt aangeven waar de microfoon zich moet richten: voor, achter of automatisch. Heb je een Sony microfoon die digitaal kan opnemen dan kun je de op deze camera gebruiken op de hotshoe. Een andere microfoon aansluiten kan op de poort aan de zijkant.

Geheugenkaart


Je kunt alleen SD kaarten gebruiken in de ZV-E1. Er is een kaartslot en dit zit een Sony camera ongebruikelijk, aan de linkerkant van de body, bij de ingangen voor microfoon en hoofdtelefoon.

En omdat mijn eerste liefde de fotografie is, ook niet onbelangrijk: Je kunt de ZV-E1 natuurlijk ook als fotocamera gebruiken. Hou er wel rekening mee dat er geen sluiter in deze camera zit.

23 04 26 C0534T01


Conclusie


Als je de Sony ZV-E1 vergelijkt met de ook op video gerichte Sony A7S mark III, FX3 en FX30 zijn er een aantal voor - en nadelen.

Nadelen vind ik vooral aan de hardware kant: Een enkel kaartslot, een mini HDMI aansluiting en geen koeling in de body waardoor het beter is om met deze camera korte clips te schieten.

De body is duidelijk ontworpen om licht en handzaam te zien. Zoek je iets robuusts en heb je liever wat meer grip dan zul je eerder bij een van de andere camera's uitkomen.

In de test die ik gedaan heb is de camera niet gaan oververhitten. Ik denk dat, dat vooral bij langdurig streamen of continu opnemen dit zou kunnen gebeuren. Ik heb er in elk geval, zoals gezegd, bij mijn test geen last van gehad.

Voordelen zijn er juist ook zeker voor de beginnende filmer. Naast de aantrekkelijkere prijs ten opzichte van de Sony A7SIII en FX3 zijn dat vooral de meer uitgebreide automatische opties.

De AI getrainde autofocus bijvoorbeeld maakt het vrij eenvoudig datgene scherp in beeld te hebben en houden dat jij graag wil.

De meer intuïtieve bediening met meer mogelijkheden om instellingen via het scherm te veranderen maken de camera makkelijker om in te stappen dan een van de eerder genoemde modellen. Ik vond dit bij het testen van deze camera erg handig.

Hoewel ik het net noemde als nadeel is in andere situaties de handzame en lichte body juist een voordeel. Het ligt er dus maar helemaal aan wat jouw wensen zijn.

Ik film zelf bijvoorbeeld graag bij evenementen waar ik bij ben, als herinnering voor mezelf of om te delen met andere mensen die er waren.

En als je gewend bent aan een bepaalde kwaliteit, een bepaalde look zoals je dat in je foto's hebt, dan wil je graag dat je videos ook die kwaliteit hebben. Filmen met mijn telefoon vind ik dan niet voldoende.

Mijn 'gewone' werkpaarden meenemen is voor mij persoonlijk geen optie. Zeker bij een wandeling is dit voor mij te zwaar. De kleine en lichte Sony ZV-E1 kon ik prima voor langere tijd bij me dragen.

Ook vind ik het leuk om me op deze manier een nieuwe vaardigheid eigen te maken die ook in mijn werk als fotograaf steeds vaker gevraagd wordt. De ZV-E1 maakt die overstap makkelijk.

Ik zie mijzelf deze camera vooral gebruiken om korte stukjes te filmen voor bijvoorbeeld een impressie filmpje, of als ik veel uit de hand ga doen.

Als tweede camera gebruiken bij bijvoorbeeld een tutorial of webinar is ook zeker een optie, waarbij ik dan wel rekening moet houden met waar deze camera wel en niet goed in is.

De stabilisatie van deze camera springt er bij mij bovenuit als grootste voordeel voor mijn situatie. Als ik lopend film, zoals bij een wandeling of een dagje uit, dan is het verschil echt heel groot.

Zeker als je met anderen op pad bent is het niet handig als je bij het filmen dan telkens met een ninja-loopje naast de rest loopt om het beeld maar zo smooth mogelijk te maken.

Ook de autofocus is zo goed dat het filmen echt een stuk makkelijker is dan met andere camera's die ik heb.

Maak je geregeld een video of wil je je meer gaan verdiepen in filmen maar vind je je het wel fijn als je van een aantal geavanceerde functies die dat makkelijker maken? Dan is de Sony ZV-E1 zeker een overweging waard.

En omdat een review over een camera die filmt niet altijd in woorden en foto's te vangen is: Hieronder zie je deze in bewegende vorm met nog wat extra tips voor de beginnende filmer!



Aan de slag met de Sony Alpha


Heb jij ook een Sony a7 of a9 camera? Een camera met ontzettend veel mogelijkheden! Zoveel dat het lastig kan zijn om er het maximale uit te halen. Zou jij dat wel willen? In mijn cursus Aan de slag met de Sony Alpha op Photofacts Academy laat ik je zien hoe je alles uit je camera kunt halen.
Antonette de Groot

Over de auteur

Antonette vindt veel facetten van fotografie leuk. In haar eigen studio Amfion fotografie maakt ze vooral portretten en geeft ze ook workshops. Getrouwd met Johan en moeder van Ghislaine. Hier op photofacts schrijft ze graag doe-het-zelf artikelen en productreviews.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.288 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord