Digitaliseren van dia's; de keuze voor een filmscanner
maandag 28 december 2009, 14:37 door Erwin Derksen | 29.734x gelezen | 15 reactiesMede in de jaren '70 was het gebruikelijk om dia's in te zetten om foto's te bekijken. Ook bij mijn ouders lagen die al tijden te verstoffen. Nu is dan het plan opgevat om ze te gaan digitaliseren..
Eerst maar eens kijken hoe het met de kwaliteit van het materiaal is. De projector wordt gezocht, inclusief zo'n mooie projectietafel. Daarna het scherm opstellen en kijken maar. Nou, dat viel niet tegen. Hoewel duidelijk is dat de foto's decennia geleden zijn gemaakt (je weet wel, met film en zonder schermpje achterop ter controle) valt de kwaliteit mij absoluut niet tegen.
Goed, dan op zoek naar een goede diascanner. Een zoektocht op internet brengt al snel aan het licht dat het scannen met een normale A4 flatbed scanner kansloze resultaten biedt. Je zit dus al snel vast aan een specifieke film/diascanner.
Verder onderzoek toont aan dat er eigenlijk drie klassen zijn:
1. De goedkope scanners, zeg tot 150 euro. Werken met resoluties tot circa vijf megapixel (1800 ppi) en bieden, als ik alle reviews mag geloven, slechts een matige scankwaliteit. Voordeel van de dubieuze scankwaliteit is wel de snelle scantijd. Als je de dia's alleen wilt scannen om ze snel op een beamer te laten zien dan is dit wellicht prima, ik wil ze echter goed archiveren en eventueel af laten drukken.
2. De middenklasse, vanaf circa 200 a 250 euro. Deze werken met hogere resoluties (3600 / 7200 ppi) en hebben bovendien vaak een hardwarematig detectiemechanisme voor stof en krassen (ICE-3). Met name dat ICE schijnt essentieel te zijn voor dia's omdat de stofjes en krasjes door infrarood technologie gedetecteerd en verwijderd worden, het schijnt ook erg goed te werken getuige een aantal voorbeeldfoto's!
Tevens zitten hieraan ook wat technieken gekoppeld voor het herkennen van kleurfouten en het detecteren van de juiste kleuren voor de diverse typen film of de staat waarin die verkeren. Kortom, ICE biedt veel betere kwaliteit en voorkomt een forse nabewerking per dia. Aan de onderkant van deze klasse moet je de dia's één voor één invoeren, de duurdere modellen hebben een automatisch transportmechanisme waardoor je vijf of zes dia's of negatieven kunt laten scannen in batch.
3. De topklasse, 1.000 euro en meer. Dit zijn de profie jongens die vaak een compleet magazijn volautomatisch kunnen scannen. Handig voor zeer grote aantallen maar voor mij onnodig en te kostbaar.
Wat voor mij essentieel is:
- ICE moet aanwezig zijn
- Kwalitatief goede reviews (je kunt zo'n apparaat niet van tevoren even proberen)
- Werkend op Vista
- Mogelijkheid tot scannen van negatieven
- Mogelijkheid tot scannen van ingeraamde dia's in kunststof, glas of kartonnen raampjes
Er zijn best wat modellen op de markt, maar ik kwam al snel uit bij het Duitse merk Reflecta. Dit is een van de weinige fabrikanten die zich alleen op dit gebied bezig houdt. Ook uit diverse reviews blijkt dat de middenklasse modellen een uitstekende prijs/prestatie verhouding hebben. Ook de goedkopere scanners van dit merk worden eveneens afgeserveerd op kwaliteit.
Meer informatie over het kopen van een filmscanner vind je ook bij Beste Product.
Mijn keuze
Op basis van prijs en mogelijkheden ben ik uitgekomenop de Reflecta Crystalscan 7200 met ICE. De concurrentie is qua prijs vergelijkbaar, maar dan moet je vaak fors bijbetalen om bijvoorbeeld negatieven te kunnen scannen of ingeraamde dia's te kunnen gebruiken
Ook interessant is dit artikel, met daarin een overzicht van de beste scanners in diverse prijscategoriën. Omdat dergelijke scanners niet overal verkrijgbaar waren en ook op marktplaats niets te vinden was heb ik hem maar gewoon besteld bij een winkel die voor de kerst nog kon leveren.
De prijs: 259 euro met gratis verzending. Het kan iets goedkoper maar dan is ie niet op voorraad, betaal je verzendkosten en aangezien ik direct aan de slag wilde.. Ik houd jullie op de hoogte van de resultaten en de werkwijze in een volgend artikel.
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Over de auteur
Erwin Derksen is werkzaam in de ICT bij Platani en houdt zich ook graag bezig met fotografie. Via de compact camera, een hybride superzoom en een Alpha 350 schiet Erwin nu met een Sony Alpha 550.
15 reacties
-
Frans Hag schreef op maandag 28 december 2009 om 15:22 | reageer
Geweldig bedankt hiervoor. Ook ik heb al jaren het gevoel dat ik dit moet gaan doen maar ben er nooit aan toe gekomen.
Ik ga ook eens kijken hoe het met huren zit. of tweede hands?
Als ik de 400 dia's gedaan heb is hij iet meer nodig, toch zonde?
Ik wacht in spanning op je testverslag en of de scanner er al is ondertussen.
Groeten!
Frans -
Karel schreef op maandag 28 december 2009 om 15:56 | reageer
Je kunt ook uitstekend een flatbed scanner gebruiken, maar dan wel een die een voldoende hoge Dmax heeft, zoals de duurdere Epson scanners. Ik heb zelf nog een Epson Perfection 4990 en die doet het voortreffelijk. Voordeel: ik kan er zowel mijn kleinbeeld als 6x6 negatieven/dia's mee scannen en hem tevens ook voor het normale scanwerk gebruiken. Dan belandt hij ook niet in op een stoffige plank na het scannen van 400 dia's...
-
Leon schreef op maandag 28 december 2009 om 16:58 | reageer
@ Frans Hag
Mijn vader is vorige maand net klaar met het scannen van al zijn dia's
Hij wil hem nu dus ook verkopen.
Dus als je interesse hebt, mail me dan maar -
EdC schreef op maandag 28 december 2009 om 21:04 | reageer
Heb je de negatieven of dia's gescand, dan kan je vervolgens nog dagen doorbrengen met het weghalen van stofjes en krassen. Eén voordeel: je leert zo goed de werking van het 'kloonpenseel'. En echt scherp waren de beelden vaak niet. De Minolta-scanner stelde wel scherp, maar op een gemiddelde.
-
tonv schreef op dinsdag 29 december 2009 om 04:26 | reageer
Het scannen van mijn film- en dia-archief staat nog steeds op mijn 'to do list'. Dit artikel werpt nieuw licht op de keuze van een geschikte scanner voor deze klus. Omdat het eenmalig en ook vooral tijdrovend is vraag ik me af of je zoiets niet beter kunt uitbesteden.
-
foxhusky schreef op dinsdag 29 december 2009 om 09:20 | reageer
Beste Erwin,
Interessant dat je juist nu met dit artikel komt, omdat ik de afgelopen dagen me een beetje verdiept heb in het scannen van dia's en negatieven. Van een vriend heb ik een goedkope diascanner (types onder de € 100,-) geleend om te kijken naar de kwaliteit. Die blijkt erg slecht. Te donker, niet scherp, verkeerde kleuren... Valt helemaal af.
Zelf heb ik een flatbed scanner van Canon en daarmee kan ik ook dia's en negatieven inscannen. De resultaten zijn een stuk beter dan met die goedkope diascanner. Nadeel is echter de scantijd: ruim 10 minuten per dia/negatief en dan moet je nog bewerken.
Mijn belangstelling gaat eigenlijk uit naar de Reflecta Crystalscan 7200, die je nu gekocht hebt. Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen met dit apparaat. Wat is de snelheid, beeldkwaliteit, duurzaamheid. Bij mij gaat het vooral om het inscannen van negatieven, vele honderden, en slechts enkele dia's.
Als de kwaliteit van de Reflecta tegenvalt, dan is het huren van een professionele diascanner (van bijv Nikon) altijd nog een optie. -
EdC schreef op dinsdag 29 december 2009 om 10:22 | reageer
Zes, zeven jaar geleden bracht de Minolta Dual IV scanner mij in aanraking met de digitale fotografie. Zelf doen van verse films was goed te doen, maar oudere films brachten meer nabewerking met zich mee. De flatbed van Canon waar ik later mee heb gewerkt was goed, maar niet uitstekend. Beelden die voor professioneel gebruik waarde hebben kun je beter laten scannen door professionals met echt goede -maar ook dure- apparatuur.
-
tonv schreef op dinsdag 29 december 2009 om 11:46 | reageer
@ EdC
Mijn idee Ed. Omdat het inscannen van een archief een eenmalige kwestie is gaan mijn gedachten al snel uit naar uitbesteden vermits zoiets betaalbaar is. Je hoeft dan niet te investeren in kostbare tijd plus een scanner die na de klus weer in de doos gaat. Dat budget kun je mijns inziens beter gebruiken voor professioneel scanwerk. -
Arno schreef op dinsdag 29 december 2009 om 12:14 | reageer
Ik ben blij dat ik geen dia's en dergelijk meer heb. Je hoort toch van vele dat ze er tegen aan hikken om alles te gaan digitaliseren. Goede tip; digitaliseer alleen als je over moet gaan tot publicatie en laat verder je archief voor wat het is. Dia's zijn ook zo 1999
-
EdC schreef op dinsdag 29 december 2009 om 12:59 | reageer
@TonV. Een professionele scanner van Nikon kost ronde de 2500 euro, die van Hasselblad het tioenvoudige. De prijs in Nederland voor de scan van een kleinbeelddia lopt uiteen van 2,50 tot dik 30 euro. Laten we nu eens uitgaan van de Nikon en een prijs van 2,50, dan heb je die met 1000 dia's 'terugverdiend'. Maar dan ben je wel dagen aan het werk met scannen en beeldbewerking. Naar mijn inschatting een half uur per foto: 500 uur ofwel ruim twee maanden lang elke werkdag. Ik heb nog een doos middenformaat-dia's in een kluis. Als ik een beeld kan verkopen, dan laat er steeds een paar tegelijk scannen. Verder maak ik een foto van een foto, dat werk sneller en goedkoper dan een negatief scannen.
-
jac diederen schreef op dinsdag 29 december 2009 om 13:49 | reageer
Een goede manier om vooral de optische scan kwaliteit te beoordelen is, zoals ik doe, de zn. 'muggenvleugel test'. Hierbij neem ik een muggenvleugel (een stukje uitgeplozen fijn vitrage gordijn kan misschien ook) en scan dit '100% resolutie onderwerp' in. Daarnaast maak ik van het zelfde object een macrofoto (met de canon G10). De macro foto is briljant scherp in vergelijking met de vaak onscherper diascanner.
-
EdC schreef op dinsdag 29 december 2009 om 14:41 | reageer
@Jac. De onscherpe scan is een gevolg van het scherpstellen op de gemiddelde afstand tot de film. Een film in een raamwerk is niet vlak te krijgen. Met een kleinbeeldfilm is dat al bijna niet te doen, laat staan met grotere formaten. Voor iemand die vakantiefoto's wil scannen voor een fotoboek is dat misschien niet zo'n probleem (met verscherpen kom je nog redelijk ver), maar voor professioneel gebruik is het geen doen.
-
Niels schreef op dinsdag 29 december 2009 om 16:03 | reageer
Mijns inziens moet de afweging zijn of je het over 100 of duizenden dia's of negatieven hebt.
Je kan het namelijk professioneel laten doen voor rond de € 1,- / € 1.50,- per dia of negatief. (en dan heb je 8 a 10 megapixel aan resolutie
Ik heb zelf - na een aantal jaren gewacht te hebben - de negatieven van mijn huwelijk opgehaald en ga deze (waarschijnlijk) in laten scannen door een professioneel bedrijf. Ben ik waarschijnlijk rond de € 100,- kwijt, maar dat doe ik liever dan een scanner kopen van hakkie takkie kwaliteit, of een hele dure die daarna de kast in gaat.
Maar uiteraard heeft ieder zijn voorkeur. -
Derk schreef op woensdag 30 december 2009 om 17:38 | reageer
Vervolgartikel is in de maak. Overigens, professioneel laten scannen kost ongeveer € 0,50 voor een standaard resolutie. Met 500 dia's of negatieven heb je het apparaat dus terugverdiend. En dan heb je zelf volledige controle over de kwaliteit en de instellingen van elke scan. Als je maar voor 100 euro te scannen materiaal heb zou ik het zeker uitbesteden, al was het maar omwille van de tijd
-
Ben schreef op donderdag 31 december 2009 om 11:09 | reageer
Ik ben begin dit jaar druk geweest naar een goede methode om ongeveer 5000 ingeraamde dia’s te scannen uit ons 40 jaar oude familiearchief. Hiervoor heb ik alle bedenkbare forums en nieuwsgroepen geraadpleegd hoe je op “betaalbare + snelle wijze = goede resultaten” kon boeken. En nu bedoel ik met goede resultaten niet 5000 stuks JPeG bestanden van elk 25 MB die op posterformaat afgedrukt gaan worden.
Om eerlijk te zijn komen de meeste gescande afbeeldingen niet verder dan een vertoning op een lcd monitor of televisie met een resolutie van 1920 x 1200. Mochten er tussen die 5000 dia’s enkele pareltjes zitten dan moest het wel mogelijk zijn deze dia’s in zeer hoge resolutie te scannen.
Na weken informeren, zoeken en vragen schafte ik een dia-scanner zoals hier in dit artikel beschreven in dezelfde prijsklasse van een gerenommeerd Duits merk. Na avond klooien en pieren met net iets te dikke diaraampjes (schijnt dus ook verschil in te zitten) en ontzettend trage manier van werken (scannen naar BMP en daarna converteren naar JPeG) en constant overbelichte afbeeldingen heb ik dat apparaat op www.marktplaats.nl gedumpt. Dan maar 1000 euro spenderen aan een 2e handse echte diascannner dacht ik. Totdat een beroepsfotograaf mij in vertrouwen vertelde waarmee hij voor klanten oude dia’s en negatieven tegen grof geld omzette naar digitale bestanden, namelijk een flatbedscanner;
Canon CanoScan 8800F
Ik mocht dit niet verder vertellen om zijn klanten in de waan te laten dat hij een super professionele dia en negatievenscanner gebruikte. Ik heb dit apparaat nu alweer bijna een jaar in bezit en heb er 5000 ingeraamde dia’s en 500 zwart/wit en kleuren negatiefstroken (á 6 afbeeldingen per strook) mee gescand. En onlangs zijn er door alle familieleden weer bijna 2500 stroken negatieven bij mij aangeleverd om gescand te worden. Het is een klus maar met de CanoScan 8800F is het kinderwerk en met de standaard 1200 DPI krijg ik mooie JPeg afbeeldingen van ongeveer 1600 x 1100 waar iedereen mee tevreden is. De CanoScan kan tot maximaal 9600 dpi maar daar zit niemand op te wachten, het zijn en blijven kiekjes en geen super kunstwerken. Voor ongeveer 139 euro heb je een goede flatbedscanner die ook perfect dia’s en negatieven aan kan.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Mijn kennismaking met de Nikon D7200
door Iris van Liempt
-
10 tips voor het fotograferen met de Nikon D7200
door Dré de Man
-
Nikon D7200 aangekondigd
door Elja Trum
-
Geruchten over de Nikon D7200 of de D9300
door Iris Janssen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.593 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.