Erwin Derksen

Digitaliseren van dia's; de keuze voor een filmscanner

maandag 28 december 2009, 14:37 door | 26.724x gelezen | 15 reacties

Mede in de jaren '70 was het gebruikelijk om dia's in te zetten om foto's te bekijken. Ook bij mijn ouders lagen die al tijden te verstoffen. Nu is dan het plan opgevat om ze te gaan digitaliseren..

Eerst maar eens kijken hoe het met de kwaliteit van het materiaal is. De projector wordt gezocht, inclusief zo'n mooie projectietafel. Daarna het scherm opstellen en kijken maar. Nou, dat viel niet tegen. Hoewel duidelijk is dat de foto's decennia geleden zijn gemaakt (je weet wel, met film en zonder schermpje achterop ter controle) valt de kwaliteit mij absoluut niet tegen.

Goed, dan op zoek naar een goede diascanner. Een zoektocht op internet brengt al snel aan het licht dat het scannen met een normale A4 flatbed scanner kansloze resultaten biedt. Je zit dus al snel vast aan een specifieke film/diascanner.

Verder onderzoek toont aan dat er eigenlijk drie klassen zijn:

1. De goedkope scanners, zeg tot 150 euro. Werken met resoluties tot circa vijf megapixel (1800 ppi) en bieden, als ik alle reviews mag geloven, slechts een matige scankwaliteit. Voordeel van de dubieuze scankwaliteit is wel de snelle scantijd. Als je de dia's alleen wilt scannen om ze snel op een beamer te laten zien dan is dit wellicht prima, ik wil ze echter goed archiveren en eventueel af laten drukken.

2. De middenklasse, vanaf circa 200 a 250 euro. Deze werken met hogere resoluties (3600 / 7200 ppi) en hebben bovendien vaak een hardwarematig detectiemechanisme voor stof en krassen (ICE-3). Met name dat ICE schijnt essentieel te zijn voor dia's omdat de stofjes en krasjes door infrarood technologie gedetecteerd en verwijderd worden, het schijnt ook erg goed te werken getuige een aantal voorbeeldfoto's!

Tevens zitten hieraan ook wat technieken gekoppeld voor het herkennen van kleurfouten en het detecteren van de juiste kleuren voor de diverse typen film of de staat waarin die verkeren. Kortom, ICE biedt veel betere kwaliteit en voorkomt een forse nabewerking per dia. Aan de onderkant van deze klasse moet je de dia's één voor één invoeren, de duurdere modellen hebben een automatisch transportmechanisme waardoor je vijf of zes dia's of negatieven kunt laten scannen in batch.

3. De topklasse, 1.000 euro en meer. Dit zijn de profie jongens die vaak een compleet magazijn volautomatisch kunnen scannen. Handig voor zeer grote aantallen maar voor mij onnodig en te kostbaar.

Wat voor mij essentieel is:
- ICE moet aanwezig zijn
- Kwalitatief goede reviews (je kunt zo'n apparaat niet van tevoren even proberen)
- Werkend op Vista
- Mogelijkheid tot scannen van negatieven
- Mogelijkheid tot scannen van ingeraamde dia's in kunststof, glas of kartonnen raampjes

Er zijn best wat modellen op de markt, maar ik kwam al snel uit bij het Duitse merk Reflecta. Dit is een van de weinige fabrikanten die zich alleen op dit gebied bezig houdt. Ook uit diverse reviews blijkt dat de middenklasse modellen een uitstekende prijs/prestatie verhouding hebben. Ook de goedkopere scanners van dit merk worden eveneens afgeserveerd op kwaliteit.

Meer informatie over het kopen van een filmscanner vind je ook bij Beste Product.

Mijn keuze
Op basis van prijs en mogelijkheden ben ik uitgekomenop de Reflecta Crystalscan 7200 met ICE. De concurrentie is qua prijs vergelijkbaar, maar dan moet je vaak fors bijbetalen om bijvoorbeeld negatieven te kunnen scannen of ingeraamde dia's te kunnen gebruiken

Ook interessant is dit artikel, met daarin een overzicht van de beste scanners in diverse prijscategoriën. Omdat dergelijke scanners niet overal verkrijgbaar waren en ook op marktplaats niets te vinden was heb ik hem maar gewoon besteld bij een winkel die voor de kerst nog kon leveren.

De prijs: 259 euro met gratis verzending. Het kan iets goedkoper maar dan is ie niet op voorraad, betaal je verzendkosten en aangezien ik direct aan de slag wilde.. Ik houd jullie op de hoogte van de resultaten en de werkwijze in een volgend artikel.

Reflecta Crystalscan 7200

Erwin Derksen

Over de auteur

Erwin Derksen is werkzaam in de ICT bij Platani en houdt zich ook graag bezig met fotografie. Via de compact camera, een hybride superzoom en een Alpha 350 schiet Erwin nu met een Sony Alpha 550.

15 reacties

 1. Frans Hag
  Frans Hag schreef op maandag 28 december 2009 om 15:22

  Geweldig bedankt hiervoor. Ook ik heb al jaren het gevoel dat ik dit moet gaan doen maar ben er nooit aan toe gekomen.
  Ik ga ook eens kijken hoe het met huren zit. of tweede hands?
  Als ik de 400 dia's gedaan heb is hij iet meer nodig, toch zonde?

  Ik wacht in spanning op je testverslag en of de scanner er al is ondertussen.

  Groeten!
  Frans

 2. Karel
  Karel schreef op maandag 28 december 2009 om 15:56

  Je kunt ook uitstekend een flatbed scanner gebruiken, maar dan wel een die een voldoende hoge Dmax heeft, zoals de duurdere Epson scanners. Ik heb zelf nog een Epson Perfection 4990 en die doet het voortreffelijk. Voordeel: ik kan er zowel mijn kleinbeeld als 6x6 negatieven/dia's mee scannen en hem tevens ook voor het normale scanwerk gebruiken. Dan belandt hij ook niet in op een stoffige plank na het scannen van 400 dia's...

 3. Leon
  Leon schreef op maandag 28 december 2009 om 16:58

  @ Frans Hag

  Mijn vader is vorige maand net klaar met het scannen van al zijn dia's
  Hij wil hem nu dus ook verkopen.

  Dus als je interesse hebt, mail me dan maar

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 28 december 2009 om 21:04

  Heb je de negatieven of dia's gescand, dan kan je vervolgens nog dagen doorbrengen met het weghalen van stofjes en krassen. Eén voordeel: je leert zo goed de werking van het 'kloonpenseel'. En echt scherp waren de beelden vaak niet. De Minolta-scanner stelde wel scherp, maar op een gemiddelde.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.750 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.750 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.