Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Dré de Man

10 tips voor het fotograferen met de Nikon D7200

maandag 26 oktober 2015, 17:17 door | 40.525x gelezen | 15 reacties

De Nikon D7200 is een uitstekende camera met veel meer mogelijkheden dan de meeste gebruikers van de camera weten. Wij hebben 10 praktische tips voor je waardoor je nog lekkerder kunt met jouw Nikon D7100 of D7200 kunt werken!

1. Gebruik nooit P of de groene Auto-stand


Uit marktonderzoeksgegevens blijkt, dat het merendeel van de gebruikers nooit verder komt dan de groene Auto-stand. Heel jammer, want dat is het net alsof je bij een auto alleen de eerste versnelling gebruikt.

De P-stand is eigenlijk nauwelijks beter, want ook daarbij heb je geen controle over hoe de uiteindelijke foto eruit zal zien. Bijna altijd is diafragmavoorkeuze (A) beter, soms sluitertijdvoorkeuze (S) of handmatig (M). Heel soms kan een scène-stand een handige oplossing zijn om snel de gewenste instellingen te gebruiken.

Serine

Alleen wanneer u (A) of M gebruikt, kunt u bepalen hoe de achtergrondonscherpte eruit zal zien

2. Gebruik nooit de AF-A stand


Gebruik nooit AF-A autofocus stand, maar altijd AF-S of AF-C. Bij AF-A weet je namelijk nooit of de camera de scherpte op tijd zal instellen, of juist de scherpte opnieuw instelt op een moment dat je dat net niet wil. Kies dus bewust voor eenmalig scherpstellen (AF-S) of juist continue scherpstellen (AF-C).

3. Snel controleren op scherpte


Wanneer je jouw net gemaakte foto bekijkt, kun je met één druk op de knop de scherpte controleren. Daarvoor moet je wel in het menu persoonlijke instellingen onder bediening en dan weergavestand 'inzoomen' kiezen. Als je nu op de OK-knop drukt, zoomt de camera precies in op het punt waarop u scherpgesteld heeft.

4. Belichtingscontrole


Een andere belangrijke controle nadat je een foto gemaakt heeft, is die van de belichting. Schakel daarvoor in het weergavemenu onder weergaveopties in ieder geval Hoge lichten in. Knipperen er (grote) delen van het beeld bij de weergave van Hoge lichten, dan kun je er vrijwel zeker van zijn dat je foto overbelicht is.

5. Gebruik Adobe RGB


In combinatie met de kleurruimte sRGB is de hogelichtenwaarschuwing te voorzichtig, vooral bij roodtinten. AdobeRGB (in het opnamemenu) verhelpt dit euvel. Bovendien is zelfs wanneer je foto's weergeeft op een sRGB-beeldscherm of wanneer je later jouw foto's weer omzet in sRGB, Adobe RGB beter. Je kiest dan bij het bewerken uit een groter kleurpalet en heeft een grotere dynamiek.

Rood blad

De hogelichtenwaarschuwing werkt vooral bij roodtinten beter wanneer je Adobe RGB gebruikt

6. Auto-ISO snel in- en uitschakelen


De automatische instelling van de ISO-waarde kun je via het opnamemenu doen, maar dat is nogal omslachtig. Veel sneller en handiger is het om op de ISO-knop te drukken en tegelijkertijd de voorste instelschijf één klik te verdraaien.

7. Auto-ISO en beeldstabilisatie


De Nikon D7200/7100 kan rekening houden met de gekozen brandpuntafstand bij het automatisch instellen van de ISO-waarde. Zo wordt de sluitertijd nooit te lang en krijg je geen bewogen opnamen. Helaas wordt er echter geen rekening gehouden met beeldstabilisatie.

Gebruik je een objectief met beeldstabilisatie, dan kun je immers ook bij lagere sluitertijden dan normaal nog uit de hand fotograferen zonder dat het beeld bewogen is.

D7200 iso gevoeligheid

Kies daarom bij deze instelling in het opnamemenu onder ISO-gevoeligheid instellen Automatisch instellen (Auto ISO) Aan, bij langste sluitertijd Auto en druk je de multicontroller dan nog verder naar rechts. Nu kun je korter en langer kiezen. Stel het hier in op zo lang mogelijk, dan kiest de camera een vier keer zo lange sluitertijd en dat klopt redelijk.

8. ADL in plaats van spotmeting op hoge lichten


De Nikon D7200/7100 heeft anders dan bijvoorbeeld de D810 geen spotmeting op hoge lichten. Er is wel een alternatief dat je kunt gebuiken. Werk met RAW en ADL met matrix-meting: dat verandert niet het contrast maar houdt bij de belichting wel rekening met de hoge lichten.

9. Gebruik Nikon View NX


Nikon levert bij haar camera's gratis Nikon View NX mee. Veel gebruikers laten dit programma links liggen en gebruiken bijvoorbeeld Lightroom. Adobe Bridge en Lightroom zijn in vele opzichten beter dan Nikon View NX, maar in één aspect is View NX alle ander producten de baas: het laat alle opnamegegevens heel uitgebreid zien. Zo kun je achteraf heel goed zien wat je ingesteld had.

10. Gebruik de Flat mode voor video


Wanneer je jouw films later, bijvoorbeeld in Adobe Premiere, bewerkt is het aan te bevelen om de zogenaamde flat mode (vlak) in te schakelen bij de picture controls.

De D7100 heeft geen flat mode. Maar je kunt ook handmatig een vlakke instelling kiezen. Hiervoor kies je bij picture control neutraal en pas je de instellingen daarvan aan: verscherping 2, lokaal contrast -1, contrast -3, belichting - 0,3.

Deze tips komen uit Fotograferen met een Nikon D7200 en D7100 dat door mij geschreven is. Wil je nog meer tips voor jouw Nikon D7200 of D7100? Bestel het boek hier (22,50 euro).

Heb jij nog goede tips voor de Nikon D7200?
Deel ze in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Dré de Man

Over de auteur

Dré de Man is fotograaf, auteur en journalist en schreef 32 boeken over het werken met digitale Nikon-camera's.

15 reacties

  1. gast schreef op maandag 26 oktober 2015 om 20:14  | reageer

    Correctie: tip 5 zou moeten luiden: werk altijd in Raw. Dan maakt de kleurruimte niet meer uit. Een raw opname krijgt pas bij de conversie een kleurruimte.

  2. Dré de Man
  3. Roland Bogaerts
    Roland Bogaerts schreef op dinsdag 27 oktober 2015 om 03:20  | reageer

    Bij tip 1 staat: "De P-stand is eigenlijk nauwelijks beter, want ook daarbij heb je geen controle over hoe de uiteindelijke foto eruit zal zien." Niet correct want P is een flexibel programma! Door aan het achterste instelwiel te draaien kun je andere combinaties van sluitertijd-diafragma kiezen in functie van je beoogd resultaat.

  4. gast schreef op dinsdag 27 oktober 2015 om 09:13  | reageer

    @Dré: De ingestelde kleurruimte heeft geen enkel effect op een RAW opname. Over witbalans ging tip 5 niet. Ook niet over "andere instellingen".

  5. Dré de Man
  6. Dré de Man
  7. gast schreef op dinsdag 27 oktober 2015 om 14:47  | reageer

    Hoeveel stops zou het schelen in het rood tussen sRGB en AdobeRGB? Een halve, een derde? En dat op een omvang van 14 stops?
    Plus, waarom zou je precies op de grens van overstraling belichten? In de praktijk is het juist beter om voor sRGB te kiezen, dan hou je nog wat speelruimte over bij de bewerking. Bedankt voor je boekpromotie, ik pas even.

  8. Marij Bär
    Marij Bär

    Wat fijn , deze tips. Is er ook zoiets voor de Nikon- COOLPIX P7100?

  9. Haegeman Willy
    Haegeman Willy schreef op dinsdag 27 oktober 2015 om 20:09  | reageer

    Dank voor de tips bij mij D7200 maar item 7 kan ik niet toepassen (deze optie is niet beschikbaar bij de huidige instellingen of huidige staat van de camera komt er als de ok knop ingedrukt wordt Hoe verhelpen ?

  10. Peter Bouman
    Peter Bouman schreef op dinsdag 27 oktober 2015 om 22:06  | reageer

    Leuk Dré, bedankt voor de tips, heb ik iets aan. Ik heb een D7100 en de meeste van jouw tips nam ik al ter harte, maar nog niet allemaal. Vooral tip 2 over de AF stand vind ik een goeie.

  11. Dré de Man
  12. Dré de Man
  13. Dré de Man
  14. Luigi
    Luigi schreef op woensdag 28 oktober 2015 om 04:09  | reageer

    Dré, je bewering over kleurruimte en witbalans tov Raw klopt helemaal niet. Raw gebruikt standaard altijd AdobeRGB en witbalans kun je achteraf aanpassen. Dat is juist het voordeel van RAW. Enige wat van belang is, is de keuze van ISO, diafragma en sluitertijd voor een goede belichting en zelfs de belichting kun je achteraf nog bijsturen.

  15. Luigi
    Luigi schreef op woensdag 28 oktober 2015 om 04:53  | reageer

    Correctie van mijn vorige post.... Raw gebruikt helemaal geen kleurruimte

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.842 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord