Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Gezond gewicht als fotograaf; zo krijg je het voor elkaar

donderdag 20 augustus 2020, 15:51 door | 2.603x gelezen | 0 reacties

Werk als fotograaf kan best intensief zijn; lange wandelingen naar die mooie locatie, een dag lang rondsjouwen met een zware camera, et cetera. Dat gaat allemaal beter als je goed in je vel zit. Wellicht moeten er een paar kilootjes af?

Vorig jaar schreef op mijn verjaardag een artikel met daarin 42 praktische tips voor een leuker leven. Het leek mij een leuk idee om daar dit jaar -weer op mijn verjaardag- een extra tip aan toe te voegen.

Het afgelopen jaar ben ik namelijk tien kilo afgevallen. Net als veel mensen had ik overgewicht. Een BMI van 27, terwijl alles boven de 25 al als overgewicht telt. Met alle gezondheidsrisico's die daar bij horen.

Inmiddels zit ik op een BMI van 24. Alles tussen de 20 en 25 wordt als gezond gezien. Het ideale BMI is overigens 22, dus ik heb nog wat kilootjes te gaan.

In mijn artikel van vorig jaar schreef ik al dat ik sport ongezond vindt. Daar ben ik niet vanaf gestapt. Ik ben dus niet gestart met sporten. Ook eet ik nog wekelijks pizza en friet en dagelijks chocolade.

Hoe ben ik dan wel afgevallen?


Dat heb ik te danken aan Michael Greger. Zijn boek 'How not to Die' zorgde er al voor dat ik vegetarisch ben gaan eten. Zijn nieuwe boek 'How not to Diet' (helaas alleen nog maar Engelstalig beschikbaar) zorgde ervoor dat ik 10 kilo afviel in circa zes maanden.

Het is een behoorlijk dik boek. Zelf heb ik hem als audiobook in de auto geluisterd (over een periode van maanden). Michael vertelt niet simpelweg wat werkt en wat niet, maar hij bespreekt het wetenschappelijk onderzoek dat erna gedaan is.

Dat klinkt gelukkig saaier dan dat het is. Zelf vond ik het een leuk en interessant boek om te luisteren. Het voordeel van het uitgebreide verhaal is dat je heel goed hoort waar alles op gebaseerd is.

Er worden veel diŽten besproken die populair zijn, maar niet werken. En dan vooral waarom ze niet werken en hoe dat wetenschappelijk onderzocht en bewezen is.

Uiteindelijk kun je aan de hand van het boek kleine (of grotere) aanpassingen maken aan je eigen dieet. En ontdek je ook wat je wellicht al prima doet.

De belangrijkste tips die ik er uitgehaald heb:

Geleidelijk gewicht verliezen


Je moet gewicht verliezen zoals je het ook bent aangekomen: geleidelijk. De meeste mensen worden te dik naarmate ze ouder worden. Doorgaans komt dat omdat je dan elke dag net teveel eet.

Elke dag een klein beetje meer eten dan je nodig hebt zorgt ervoor dat je over de jaren steeds zwaarder wordt.

Met afvallen kun je het echter precies andersom doen. Zorg dat je elke dag net een klein beetje te weinig eet. Dan val je ook heel geleidelijk weer af.

En het is dus ook geen probleem om zo nu en dan (zoals met een verjaardag) gewoon lekker taart mee te eten. Zolang je dat niet structureel eet.

Eet meer


Grappig genoeg ben ik meer gaan eten sinds het lezen van dit boek. Je moet jezelf dus niet gaan uithongeren. Dat houd je toch niet vol en is trouwens ook niet gezond.

Wat wel werkt is meer eten. Het gaat er echter om wat je eet. Je moet meer groenten en fruit eten. Daar zitten weinig calorieŽn in, maar veel volume.

Je krijgt er dus een voller gevoel van en minder trek, maar je krijgt minder calorieŽn binnen.

Zelf ben ik door de dag heen komkommer, paprika en noten gaan eten. Meestal ter vervanging van waar ik vroeger een koekje of iets anders 'makkelijks' at.

Drink veel


Geen alcohol natuurlijk. Ook geen Coca Cola en zelfs geen fruitsapjes. Maar water. Groene thee is overigens ook prima. Sowieso gedurende de dag, maar juist ook bewust voor een maaltijd. Zo heb je sneller een vol gevoel en eet je niet teveel.

In die lijn is soep trouwens ook een aanrader. Soep is een uitstekende manier om je maaltijd te starten. Doorgaans zit er veel vocht en groente in. Dat is goed voor je en het vult je maag alvast met relatief weinig calorieŽn en veel volume.

En het is lekker natuurlijk.

Eet rustig en bewust


Eet je maaltijden rustig en bewust. Snel eten geeft je lichaam geen tijd om aan te geven dat je vol zit. Dat duurt even. Door rustiger te eten kan je lichaam beter aangeven dat het voldoende gehad heeft.

Het is ook verstandig geen televisie te kijken tijdens je maaltijd, of te lezen op je telefoon. Onderzoek wijst uit dat je dan veel meer eet dan wanneer je bewust met je voedsel bezig bent.

Slaap voldoende


Slaap heeft ook effect op je gewicht. Slaap 7 a 8 uur per dag om meer gewicht te verliezen. Sowieso is een goede nachtrust beter voor je; je kunt overdag beter functioneren.


Hierboven nog een presentatie van de auteur van het boek waarin hij veel van de tips uit het boek ook noemt. Je hoeft dus niet per se het boek te kopen, hij deelt de tips ook volop in online video's (zoals die van zijn eigen website Nutricionfacts.org).

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
De Portretbijbel door Elja Trum

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.155 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord