Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Hainan Island; ongerept tropisch paradijs

woensdag 9 mei 2012, 20:21 door | 6.388x gelezen | 23 reacties

Dik twee jaar geleden schreef ik over het (nog) ongerept tropisch paradijs Hainan, het zuidelijkste deel van China. Bovendien China's grootste eiland en de kleinste provincie, qua afmeting vergelijkbaar met Belgie. Het eiland kent een rijke historie en schijnt al meer dan 10.000 jaar bewoond. Nog voor onze jaartelling werden politieke dissidenten ernaar verbannen. Maar Deng Xiaoping heeft eind jaren tachtig Hainan uitgeroepen tot de grootste 'Speciale Economische Zone' van China.

Sinds mijn bezoek aan deze tropische parel, zo'n vier jaar geleden, heb ik veel fotogenieke plekken in China gezien maar helaas niet meer terug geweest naar Hainan. Twee jaar geleden meldde ik al dat de regeringsbonzen in Beijing grootse plannen hadden met Hainan. Ondertussen hebben die ambities megalomane proporties gekregen want het moet in de nabije toekomst Hawaii naar de kroon gaan steken. Maar ze maken er werk van en pompen enorme bedragen in de lokale economie.

In 2011 brachten meer dan 30 miljoen (veelal Chinese en Russische) toeristen een bezoek aan Hainan wat de eilandbewoners 4,3 miljard Amerikaanse dollar in het laatje bracht. Dat is een stijging van 25 procent ten opzichte van 2010. Mooie groeicijfers; de spurt zit erin! Maar alles heeft twee kanten. Ik vrees dat Hainan binnen een decennium is omgetoverd in een tropisch Disneyland en zijn autenticiteit verliest. Beijing zal het een worst zijn want economisch gewin is waar het om draait.

Maar goed, we gaan het nu maar over fotografie hebben. Waarom twee jaar na dato een nieuwe post over Hainan? Wel, afgelopen week heb ik veel oude RAW's opnieuw bewerkt en kwam ik zoveel interessant beeldmateriaal tegen dat ik besloot het Hainanverhaal maar een vervolg te geven. In mijn vorige post beschreef ik onze avontuurlijke tijd in Hainan. Samen met mijn Chinese vrouw ben ik in 2008 van Sanya via een fotogenieke kustroute naar de hoofdstad Haikou gefietst

Het valt gewoon niet te vertellen wat we onderweg allemaal hebben gezien en meegemaakt. Foto's zijn beperkt in staat dat te verbeelden. Overigens had ik in die tijd nog een sterke neiging om in de portretstand te schieten. Ongetwijfeld een overblijfsel van mijn designverleden waar je met staande pagina's had te maken. Ondertussen heb ik daar geen last meer van. De serie weerspiegelt dus niet mijn huidige visie maar door retouching heb ik er toch iets smakelijks van gemaakt.

Ongetwijfeld kennen jullie dat gevoel; al bezig zijnde met de retouching van mijn oude RAW's beleef ik die geweldige momenten weer opnieuw. Inmiddels woon ik al zeven jaar in Beijing dat potdicht zit met vijf miljoen ronkende auto's. Relaxed op de mountain bike door de stad toeren is helaas niet meer verantwoord zonder beschermend masker met luchtfilters. Op de pedalen droom ik dan vooral van foto 9 en 10: eindeloze stranden, blauwe luchten en het geruis van rollende golven...

Apartment building in Sanya, Hainan Island
Foto 1.


Moored primitive fishermen boats
Foto 2.


Worker at a flooded rice field
Foto 3.


Flooded rice field with palm trees at horizon
Foto 4.


Farmer plows a field with an ox
Foto 5.


Agricultural field with bush and palm trees
Foto 6.


Family posing in front of their house
Foto 7.


Rock partially covered with sand on a beach in Sanya, Hainan
Foto 8.


 Tropical beach with rocks in Sanya, Hainan Island
Foto 9.


Untouched tropical beach in Sanya, Hainan
Foto 10.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

23 reacties

  1. EdC
    Profiel EdC schreef op woensdag 9 mei 2012 om 21:33  | reageer

    Shutterstock heeft er ook al weer een stel geaccepteerd, zag ik. Het lijken me ook prima foto's voor een reisbrochure. Ik vraag me af wat nu de verandering in camerastanden teweeg heeft gebracht. Eerst redeneerde je in hele pagina's voor de portretstand, nu heb je een voorkeur voor landschap-stand. Verkopen die op Shutterstock beter? Ofwel, is het afzetkanaal van invloed op het werk van een fotograaf? Ja, denk ik. Maar dan kijk ik ook naar mijzelf.

  2. LJB Fotografie
    Profiel LJB Fotografie schreef op woensdag 9 mei 2012 om 21:35  | reageer

    Mooie serie Ton! Mooi stukje natuur wat we hier missen! En mooie bewerking ook. Overigens vind ik de staande foto's niet storend. Dit is weer eens wat anders dan standaard in de landscape-stand. Foto 3 en 4 is nu typisch Nederland....

  3. Erik
    Profiel  Erik schreef op woensdag 9 mei 2012 om 21:47  | reageer

    Je laat mooi zien dat landschappen ook prima in de portretstand kunnen. Ik houd daar persoonlijk wel van, het wordt in de portretstand belangrijker om op de diepte te letten en het beeld van helemaal onder, tot helemaal boven interessant te maken.

    Bij foto 3 en 8 vind ik het een gemis dat de horizon ontbreekt. Als je die hoog in beeld nog mee had genomen, had je het beeld naar mijn idee extra spanning mee gegeven knipoog
    En tja, ik hou van de diepte die je in foto 5 gelegd hebt, geeft heel mooi de cultuur weer!

  4. Ramon
    Ramon schreef op woensdag 9 mei 2012 om 22:24  | reageer

    Leuke serie zo met al die staande foto's. Bijna jammer dat de laatste liggend is:-D

  5. Arno
    Profiel  Arno schreef op woensdag 9 mei 2012 om 22:59  | reageer

    Mooie ongerepte serie!

  6. tonv
    Profiel tonv schreef op donderdag 10 mei 2012 om 01:40  | reageer

    @EdC
    Inderdaad zijn enkele van deze serie aan m'n Shutterstock collectie toegevoegd. Ik heb het gevoel dat ze het als stockfoto goed zullen doen. De tijd zal het leren want stock is vooral een lange termijn business.

    De afgelopen jaren heb ik meer variatie in m'n beelden gebracht en mezelf niet meer beperkt tot staande beelden. Stock agency's adviseren om van een onderwerp zowel een staande als liggende foto te maken.

    @LJB
    De natuur in China is bijzonder divers en biedt volop mogelijkheden voor reis- en/of landschapsfotografie. Retouching met kleurkracht, helderheid en definitie is cruciaal voor stock. Je waardering voor de portretstand is een opsteker.

    @Erik
    Het is doorgaans moeilijker om een landschapfoto in portretstand zeggingskracht en diepte te geven dan een liggende verhouding. Slaag je daarin dan heb je een sterk beeld. Zelf vind ik foto 3 en 8 redelijk geslaagd maar jouw opmerking over de horizon snijdt hout. Het geeft zo'n beeld vaak meer zeggingskracht.

    @Ramon & Arno
    Bedankt voor jullie positieve reactie en waardering voor de portretverhouding.

  7. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op donderdag 10 mei 2012 om 09:10  | reageer

    Mooie, bijzondere sfeer. En als de Chinezen er Hawaii mee voorbij willen streven gaat het ze nog lukken ook denk ik. En wat LJB ook zegt: wat is er mis met staand werk. Als alle fotografen wat meer staande beelden zouden aanleveren, ken ik nog wel wat vormgevers die blij zouden worden inderdaad vrolijk

  8. tonv
    Profiel tonv schreef op donderdag 10 mei 2012 om 09:24  | reageer

    @ErikvanRosmalen
    Ik geef de Chinezen ook een goede kans Hainan op te pompen. Opmerkelijk dat jullie onverdeeld positief zijn over foto's met een portretverhouding. Inderdaad weet ik uit het verleden dat je er vooral designers mee pleziert. En laat dat nou net de grootste doelgroep van de stock industry zijn!

  9. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op donderdag 10 mei 2012 om 09:38  | reageer

    @tonv
    Misschien ook omdat ik een beetje in die hoek werk natuurlijk. Maar qua beeldopbouw/compositie werken ze wel.

    Ik moet wel zeggen dat ik je bewerking vrij expliciet vind, qua kleur en clarity/verscherping. Dat is smaak hoor. Toevallig kreeg ik wel eerder deze week een aantal Chinese brochures onder ogen waar deze stijl van bewerking wat op lijkt. Toeval misschien, maar misschien ook de Chinese smaak, die je al wat te pakken hebt?

  10. tonv
    Profiel tonv schreef op donderdag 10 mei 2012 om 10:04  | reageer

    @ErikvanRosmalen
    Dat verklaart natuurlijk je waardering voor de portretstand. Zeker voor print werkt die verhouding veel makkelijker dan landscape.

    Mijn retouching stijl is beïnvloed door stock: kleur, helderheid, contrast, definitie en scherpte zijn daar de sleutelwoorden. De Chinese smaak neigt vaak naar overdaad en niet zelden kitsch. Hun advertising vind ik wanstaltig. Maar ik zie hier de laatste tijd ook goede dingen. De Chinezen komen eraan Erik.

  11. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op donderdag 10 mei 2012 om 10:31  | reageer

    Gewoon weer erg strakke en nette foto's!

  12. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op donderdag 10 mei 2012 om 12:28  | reageer

    @tonv
    Yup, we zitten in dezelfde hoek knipoog

    Contrast/helderheid en scherpte, dat klopt wel. Krijg bij sommige (7, 8) het gevoel dat er net ietsje teveel fill light is opgetrokken. Maar dat kan ook maar zo aan mijn monitor liggen. Ik bedoelde in ieder geval niet dat het overdadig/kitscherig is hoor! De brochures die ik zag waren op het Westen gericht, maar nog redelijk 'chinees' vormgegeven...

  13. tonv
    Profiel tonv schreef op donderdag 10 mei 2012 om 15:20  | reageer

    @ErikvanRosmalen
    Tijdens retouching gebruik ik het histogram als continu referentie om niet door te schieten. Zelfs als een beeld licht is zijn bijv. alle hoog- en laaglichten intact. Kleurweergave hang sterk van de monitor af.

    De Chinezen ontwikkelen zich snel maar er heerst een cultuur van overdaad dat haaks staat op onze Westerse "less is more" focus. Het kan de Chinezen vaak niet bont genoeg. Het stylisme uit de Tang dynastie vind ik vooral een hoogtepunt in de Chinese esthetiek. Dat is erna niet meer vertoond.

  14. Cas van der Voorn
    Profiel Cas van der Voorn schreef op vrijdag 11 mei 2012 om 11:34  | reageer

    Na zoveel positieve reacties durf ik mijn commentaar er bijna niet meer aan toe te voegen. Twijfel aan mijn eigen waarneming leidde zelfs tot het bekijken van je foto's op 3 verschillende schermen en het vragen van een second opinion van een bevriende fotograaf. Maar die versterkte helaas mijn mening. En met mijn monitoren is niks mis, vrees ik: Die zijn perfect gekalibreerd.

    Eerst de technische kant: M.u.v. # 1 en #10 zijn de foto's matig tot ernstig overbelicht. Daardoor zijn kleuren uitgebeten en dat versterkt het probleem dat je hier bij veel te fel licht hebt geschoten. Het meest duidelijk is dat bij de buffel, die is compleet ontdaan van donkere tinten. Of de overbelichting door het bewerken komt kan ik niet beoordelen, daarvoor zou je het origineel moeten hebben.

    Creatief gezien vind ik het ook geen sterke serie. Erg registratief allemaal, met #1 als dieptepunt, op de voet gevolgd door de drie rotspartijen op het strand. Ik heb 1000+ foto's van rotsen op het strand gezien die aantrekkelijker zijn van compo, toon en beleving. Uit je tekst maak ik op dat de foto's bij jou mooie herinneringen oproepen, maar dat gevoel heeft de kijker er natuurlijk niet bij.

    En kijk b.v. eens naar # 3: Waarom laat je die saaie strook modder aan de bovenkant zitten? Het oogt beter als je de kijker het gevoel geeft dat de rijstvelden doorlopen aan die kant. Snij ook een stukje onderkant eraf en je hebt een plaat met enige potentie. Misschien mooier als die rijstboer even had opgekeken, maar dat is persoonlijke voorkeur.

    Hopelijk kun je er wat mee.

  15. tonv
    Profiel tonv schreef op vrijdag 11 mei 2012 om 20:56  | reageer

    @CasvanderVoorn
    Bedankt voor je visie Cas. Zoals we van jou gewend zijn heb je er ook deze keer werk van gemaakt. Zelf kan ik er weinig mee maar wellicht spreekt het anderen aan.

  16. EdC
    Profiel EdC schreef op zaterdag 12 mei 2012 om 11:15  | reageer

    @Cas van der Voorn. Technisch heb je misschien gelijk. Maar uiteindelijk zal het de klant zijn die bepaalt of je ook gelijk krijgt. Dat geldt in de fotografie en in jouw beroep. Ik zie dat deze foto's door Shutterstock zijn geaccepteerd en ik weet dat daar ongelofelijk kritische mensen oordelen over acceptatie of niet. De tijd zal nu leren of jij gelijk krijgt: het antwoord is aan de afnemers van het fotostockbedrijf.
    Voor wat betreft jouw opmerking over creativiteit: er is kennelijk een grote markt voor registratief werk. In die business gelden andere eisen dan binnen fotoclubs.

  17. Cas van der Voorn
    Profiel Cas van der Voorn schreef op zaterdag 12 mei 2012 om 12:55  | reageer

    @EdC: er is niets in Ton's artikel dat suggereerde dat deze foto's bewerkt zijn ten behoeve van Shutterstock. Dat blijkt alleen uit jouw eerdere commentaar. Ik heb geen verstand van de eisen die zo'n bureau stelt, maar ik ga er ook niet vanuit dat dat nodig is om een mening over Ton's foto's te mogen hebben. Een foto kan meerdere doelen dienen, maar dat maakt geen verschil voor de mening die ik heb als ik een foto bekijk. Het gaat me ook helemaal niet om gelijk krijgen. Van mij mag Ton hier enorme omzet mee maken, maar dat doet niks af aan mijn mening over deze platen.
    Jouw reactie en die van Ton geven me het idee dat negatieve kritiek niet gewaardeerd wordt en dat vind ik vreemd. Maar misschien begrijp ik het niet goed?

  18. EdC
    Profiel EdC schreef op zaterdag 12 mei 2012 om 14:19  | reageer

    @Cas van der Voorn. Met kritiek schiet iedereen wat op. Maar de kwalificatie 'registratie' is onder fotografen -en vooral leden van fotoclubs- een soort diskwalificatie. Terwijl dit soort foto's wel waarde hebben. Je kunt er alle soorten van kritiek op hebben, maar de makers (Ton, maar ikzelf op zijn tijd ook) kunnen daar weinig mee. En inderdaad is waar wat Ton antwoordt, anderen spreekt dat wellicht wel aan.
    Ton heeft hier overigens al enkele keren gerept over zijn werk voor Stockbureaus. Maar je hoeft dat niet te weten om een mening te hebben over zijn werkstukken. Ik hoef ook niet veel van jou te weten om die mening vervolgens van een kanttekening te voorzien.

  19. tonv
    Profiel tonv schreef op zaterdag 12 mei 2012 om 14:34  | reageer

    @CasvanderVoorn
    Wanneer ik oude RAW's, zoals deze Hainan-serie, opnieuw bewerk is dat doorgaans voor stock. In enkele voorgaande postings heb ik dat al verteld. Leading micro stock agencies stellen momenteel extreem hoge eisen aan beeldmateriaal. Enkele uit deze serie zijn door Shutterstock geaccepteerd. Dus van (technisch) inferieure foto's lijkt me volstrekt geen sprake. Enkele ervan zijn de afgelopen dagen ook al gedownload.

    Desondanks mag jij daar een geheel afwijkende mening over hebben maar dat wil niet zeggen dat anderen die delen of dat jouw visie een maatstaf is.

  20. Cas van der Voorn
    Profiel Cas van der Voorn schreef op zaterdag 12 mei 2012 om 18:52  | reageer

    Heren, het 2-handen-op1-buik effect is nu wel duidelijk, hoor. Ik heb geen zin om mezelf te moeten herhalen, maar het is blijkbaar nodig: ik "beoordeel" een foto gewoon zoals hij er staat, zonder te denken aan het doel. Stock of fotoclub, aan de muur in een galerie of in de krant, het maakt mij niet uit. Natuurlijk heb ik wel gelezen waar Ton mee bezig is in eerdere posts, maar dat doet er voor mij niet toe. Blijkbaar vinden jullie het wel van belang, en doet het er zelfs toe om dat te weten voordat je je mening geeft.

    Ik vind een registratieve foto inderdaad vaak minder interessant. Zonder gevoel of sfeer ontstijgt zo'n foto voor mij niet de grauwe massa. Maar dat is mijn maatstaf, niet meer en niet minder. Maar ik zeg in mijn commentaar veel meer dan dat, dus daarmee doet Ed me wel wat tekort.

    Volgens mij zeg ik nergens dat mijn (in dit geval afwijkende) mening daarmee de maatstaf is voor andere meningen. Dat klinkt op zijn minst nogal rancuneus. Als je je op je teentjes getrapt voelt door mijn negatieve mening over je foto's moet je dat gewoon zeggen, Ton. Dan onthoud ik me voortaan wel van commentaar. Geen enkel probleem mee, het bespaart me weer wat tijd.

  21. tonv
    Profiel tonv schreef op zaterdag 12 mei 2012 om 20:21  | reageer

    @CasvanderVoorn
    Het moet nu toch wel duidelijk zijn dat ik niet zoveel kan met jouw reacties Cas. Je hoeft voor mij geen A4 vol te schrijven hoor. We weten nu hoe je erover denkt.

  22. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op vrijdag 18 mei 2012 om 15:07  | reageer

    Hoi Ton, al voordat ik de reacties gelezen had, vond ik de foto's wat flets. Ik mis de zwarten. Dus ik moet @Cas daarin wel gelijk geven. Heb je ze misschien bewerkt met schaduw-hooglicht in Photoshop? Of met HDR? Daar doet het me namelijk aan denken.

  23. Margo
    Profiel Margo schreef op zaterdag 14 juli 2012 om 12:03  | reageer

    Ik ben een tijdje niet op Photofacts geweest en zie dat Ton nog steeds niet met kritiek kan omgaan. Dat is jammer want je kunt er veel van leren.

    Ik vind de reactie en kritiek van CasvanderVoorn heel waardevol en zou er mijn voordeel mee doen. Iemand die alleen een waardeoordeel uitspreekt wordt (werd) door Ton verweten dat het niet onderbouwde kritiek is, als iemand echter de moeite neemt zijn kritiek niet met een paar woorden af te doen en deze uitgebreid te omschrijven, dan is het ook weer niet goed. Ik heb al eerder, toen Ton en ik ook 'in de klinch' lagen over het uiten van kritiek op zijn foto's, opgemerkt dat het plaatsen van vele series foto's op Photofacts uitnodigt tot commentaar. En die kan nu eenmaal niet altijd lovend zijn Ton.

    Wat deze foto's betreft, ik sluit me aan bij Cas en Liesbeth, het zijn goede opnamen, maar doe er iets meer mee, speel er wat meer mee. Voor de verkoop kun je ze een bewerking geven die de klant wil, laat hier zien wat je zelf interessant, spannend, mooi vindt. En accepteer kritiek. Lovende en minder lovende.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.167 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord