100+ fotografiecursussen ťn het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Martin van Rooij

In draf naar (en over) het strand

donderdag 4 augustus 2022, 16:08 door | 1.906x gelezen | 0 reacties

Het was een lang gekoesterde wens van mijn dochter: een keer met haar eigen paard een strandrit maken. Er leek echter een vloek op te rusten. Twee keer brak ze (met paardrijden) haar sleutelbeen, om vervolgens een breuk in haar bekken op te lopen en haar enkelband te scheuren.

Marloes en Pleasure aan zee

1/4000 s, f/4.5, ISO 400 @ 105mm
Genieten van galopperen over het strand

Steeds werd de vurige wens vooruitgeschoven. Dit jaar was het dan eindelijk zover. Het was een hele onderneming. Met een speciaal vrachtwagentje met daarachter een paardentrailer ging het met vier paarden op zondagochtend 18 april in alle vroegte van Heeze naar Vrouwenpolder.

Zo'n dagje moet je goed voorbereiden. Zo mag je op de meeste stranden (in ieder geval in het hoogseizoen) maar een beperkt aantal uren op het strand paardrijden, meestal vroeg op de dag.

Dat betekent dat je die dag vroeg uit de veren moet, want je wilt niet voor slechts een uurtje paardrijden pakweg zes uur onderweg zijn (inclusief ophalen en terugbrengen vrachtwagen).

Ook is het handig het ritje te plannen als het eb is. Dan heb je een breed strand tot je beschikking. Bij hoog water rest er vaak slechts een smalle strook strand die je moet delen met wandelaars en bovendien bestaat uit rul zand.

Tot zover de organisatorische beslommeringen. Naar de foto's.

Marloes en Pleasure aan zee

1/4000 s, f/4.5, 400 ISO @ 105mm
Paarden kunnen heel verschillend reageren op het strand. Sommige zijn bijna niet te houden en gaan in noodgang langs de vloedlijn. Stappen in het water vinden ze aanvankelijk wat eng, maar na een poosje lijken ze er lol in te krijgen.

Ik heb niks geŽnsceneerd. Het clubje stapte, draafde en galoppeerde een paar keer op en neer. Er was mooi licht: een zonnetje, een blauwe lucht maar niet al te harde contrasten. En dan maar knippen. Veel knippen!

Scherpstellen is wel een dingetje bij objecten die bewegen. Daarvoor is bij mij nog ruimte voor verbetering...

Marloes en Pleasure aan zee, 18 4 2022 3291

1/4000 s, f/4.5, iso 400, 105mm
Chauffeur Paul in gesprek met zijn vrouw Carla. Het paard lijkt ook betrokken te zijn bij het gesprek - of minstens aandachtig te luisteren.

Zelf vond ik de foto van Paul en Carla met hun paard nog het best gelukt. Carla lijkt zowel met haar man als haar paard te communiceren. Puntje van zelfkritiek: de foto was misschien nog sterker geweest als de voeten van het paard en van Carla op de foto hadden gestaan.

Zelf vonden ze het in ieder geval een fraaie prent: als dank voor het chauffeuren kregen ze een mooie afdruk van deze foto op een linnen doek. Die siert nu de hal van hun woning.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Martin van Rooij

Over de auteur

Martin is een freelance tekstschrijver die ooit door een uitgever werd gevraagd interviews te combineren met portretfotografie. Die uitgever was tevreden over zijn foto's, hij niet. Martin ging cursussen volgen en investeerde in apparatuur en software.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord