Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Paintshoot; spelen met verf in de studio

zondag 28 mei 2023, 15:30 door | 1.993x gelezen | 1 reactie

Het stond al een tijdje op mijn lijstje om eens een paintshoot te doen; een model en verf samenbrengen om mooie foto's te maken. Laatst gingen ik en model Amanda aan de slag in de studio met deze insteek.

Met Amanda had ik eerder al eens een leuke shoot gehad, dus we kenden elkaar al een beetje. Een verfshoot zag zij ook zitten en stond ook nog op haar lijstje. Dat kwam dus goed uit.

Amanda


Amanda schildert zelf, dus we kozen voor twee type paintshoots. Eentje waar zij als schilder op staat en eentje waar Amanda zelf het canvas was.

Portretten van een kunstschilder


Logischerwijs begonnen we met de shoot waarbij ze zelf niet onder de verf hoefde te zitten. Amanda had haar schildersezel, een aantal van haar doeken en allerlei verf en kwasten meegenomen.

De eerste stap was dan ook om daarmee het idee van een schildersatelier te bouwen in de studio. Dat was een kwestie van de schildersezel neerzetten en dan vooral aandacht besteden aan de achtergrond.

Daar wil je geen witte muur zien, maar opvullen met schilderijen en allerlei andere dingen. Dat geeft dan de impressie dat de foto's niet in een kale studio gemaakt zijn.

Amanda


Het helpt daarbij ook om de achtergrond wat donkerder in beeld te brengen dan de voorgrond. Hierdoor gaat de aandacht meer naar de voorgrond.

Ik vind het altijd leuk om portretten te maken waarbij het model ook daadwerkelijk iets aan het doen is. De omgeving en de actie geeft de foto een verhaal. Meestal kies ik er dan voor om op locatie te schieten, maar met wat extra werk is de studio ook zeker bruikbaar.

Amanda


Bovenstaande foto is trouwens gemaakt met twee studioflitsers. Eentje links achter de schildersezel en eentje rechts buiten beeld, maar ook een meter of twee achter het model.

De flitsers waren beide voorzien van softboxen en ik heb flags gebruikt om een deel van het licht van de softboxen af te vlaggen. Hierdoor voorkwam ik teveel licht op de achtergrond of - in dit geval - door het canvas van het schilderij.

Je model als canvas


Als schilder kom je tijdens het schilderen ook al snel onder het verf te zitten. Het is natuurlijk leuk om dat een stapje te overdrijven en flink wat verf op je model te smeren.

Ook hier kwam Amanda's ervaring als zowel visagist als schilder van pas. Je wilt voorkomen dat het een zooitje wordt, dus het aanbrengen van de verf moet met beleid gebeuren, maar er wel willekeurig uitzien.

Amanda


Amanda had zelf natuurlijk verf meegenomen, maar ook ik had een voorraadje ingeslagen. Zelf had ik van die grote bussen schoolverf gehaald. Dat is betaalbare verf die ook nog eens goed af te wassen is.

Verfshoot Behind the Scenes


Waar ik dan weer niet aan gedacht had, maar het model wel, was een voorraadje plastic bordjes. Dat is wel zo handig om even wat verf op te dumpen zodat het model die op zichzelf kan smeren.

Met een bakje (warm) water en een washandje kon Amanda zich tussendoor redelijk eenvoudig weer wat schoner maken zodat we verschillende kleurcombinaties konden proberen.

Amanda


Verbazend genoeg hebben we het voor elkaar gekregen om de studio aardig schoon te houden. Ik had eigenlijk verwacht dat het een groter zooitje zou worden. Uiteindelijk was een vochtig washandje ook genoeg om de studio weer schoon te krijgen.

Amanda


Zo'n verfshoot is absoluut een leuke bezigheid. Je moet natuurlijk wel een model vinden dat bereidt is zichzelf onder de verf te smeren. Amanda was hiervoor een uitstekend model. vrolijk

Zeker iets wat ik nog wel eens vaker wil proberen. Er zijn altijd nog voldoende ideen die je niet allemaal in n middag kunt uitproberen.


Meer weten over portretfotografie?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we diverse cursussen over portretfotografie.

- Portretfotografie tips (Elja Trum)
- Portretfotografie in de praktijk (Elja Trum)
- Zakelijke portretfotografie (Maurice Jager)
- Van Beeld naar Kunst (Micky Hoogendijk)
- Spontane Portretten zonder Poseren (Peter Lammers)
- Starten met Flitsen (Elja Trum)
- Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic (Elja Trum)

Je kunt deze cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

 1. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op dinsdag 30 mei 2023 om 11:36  | reageer

  Vooral bodypainting fotograferen vind ik geweldig om te doen. Het was een van de onderdelen van de modelfotografie waar ik in de jaren '90 actief mee bezig was.

  Met de fotoclub huurden we dan een kunstenaar/make-up artiest in om een of twee modellen te beschilderen. Er werd speciale verf en make-up gebruikt die de huid niet aantasten en de huid nog lieten ademen.

  Het beschilderen van de modellen nam altijd wel behoorlijk wat tijd in beslag, maar dan had je ook wat moois om te fotograferen.

  Wat ik er vooral van onthouden heb, is:
  - Plan voldoende tijd in
  - Gebruik huidvriendelijke verf en make-up
  - Laat het schilderen over aan een kenner
  - Zorg dat het model na de schoot kan douchen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord