Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Fotorecept: het wasmeisje

zaterdag 24 september 2022, 20:20 door | 3.729x gelezen | 9 reacties

De afgelopen dagen kreeg ik leuke reacties op een foto die ik recent geschoten had. Reden genoeg om wat meer over deze foto te vertellen; het idee, de uitvoering en de bewerking.

Wasmeisje amanda

Amanda - f/2.8, 1/1000s, 125 ISO @ 45mm

We hadden de afspraak al een paar weken staan en even leek het herfstachtige weer de plannen in de war te gaan schoppen. Gelukkig bleek het uiteindelijk net lang genoeg droog én warm genoeg om door te gaan met de shoot.

Ik ben al een tijdje bezig met het maken van foto's die een (klein) verhaaltje vertellen. Dus in plaats van dat je een model alleen in de lens laat kijken, vraag je of ze wat willen doen. In mijn ogen wordt de foto voor de kijker dan interessanter.

Nu ben ik fan van de Oekraïense fotograaf David Dubnitskiy en deze foto van een vrouw die de was aan het doen is inspireerde mij voor de foto die ik gemaakt heb.

De vintage stijl en de casual toevoeging van een stukje ondeugd vind ik mooi.

De shoot


Voor de shoot had ik een parkje in de buurt gevonden waar een vijvertje was en prachtige houten vlonders in het water lagen. Het is altijd handig als je in je nabije omgeving regelmatig op pad gaat om wat mooie locaties te scouten, dan kom je pareltjes als dit vanzelf tegen.

Amanda had ik vooraf uiteraard een moodboard gestuurd waar onder andere mijn voorbeeldfoto ook bij zat. Ze had speciaal voor dit idee dan ook een jurk meegenomen die ook ondergedompeld mocht worden in de vijver. Erg fijn als je model zo met je meedenkt!

Tijdens de sessie heb ik ook het nodige met flitslicht gedaan, maar voor deze shoot heb ik alleen het aanwezig licht gebruikt.

Daarvoor moest ik wel even wachten tot de zon achter de wolken verdween, want het zonlicht zorgde anders voor harde schaduwen op Amanda. Een dikke wolk zorgde hier dus voor mooi zacht licht.

Van de was-sessie heb ik tientallen foto's geschoten, vanuit verschillende hoeken en standpunten. Die standpunten waren natuurlijk wel wat beperkter door de vijver, maar ook dan valt er nog aardig wat te proberen.

Uiteindelijk beviel deze foto me erg goed. Ik schoot deze van vlak boven het water waarbij ik de live-view van de camera gebruikte om te zien wat ik in beeld had.

Nabewerking


De foto heb ik alleen maar bewerkt in Lightroom. Naast wat standaard aanpassingen valt hier natuurlijk de toning van de foto het meest op. Hieronder de onbewerkte foto, rechtstreeks uit de camera.

Wasmeisje Amanda onbewerkt


Dingen die ik -naast de toning- zoal gedaan heb zijn het oplichten van het gezicht, het verzachten van de huid, het verscherpen (meer textuur) van het hout en de kleding.

Zelf ben ik in elk geval erg blij met het resultaat. Door vooraf wat meer voor te bereiden maak je een foto die in mijn ogen meer is dan alleen een mooie foto van een vrouw.

Update: horizon rechtzetten


Henk vroeg zich in de reacties af waarom de horizon schreef stond. Ik had dit uiteraard wel gezien bij het bewerken. Alleen... de horizon rechtzetten zorgt er voor dat het hoofd van Amanda aan de bovenkant aangesneden wordt.

Dus om dit te voorkomen besloot ik de foto maar minimaal recht te zetten. Ik stoorde me hier ook niet aan.

Alleen, dat er niet genoeg foto is voor het rechtzetten is tegenwoordig natuurlijk niet zo'n probleem. Ik heb dus met behulp van Photoshop en de handige 'inhoud behouden'-functie alsnog de horizon recht gezet.

Wasmeisje Amanda (rechtgezet)


Wat vinden jullie? Een noodzakelijke aanpassing, of is een scheve horizon in een foto als deze ook prima?


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

9 reacties

 1. gast schreef op dinsdag 27 september 2022 om 10:36  | reageer

  Interessant verhaal, prachtige foto!

 2. Henk
  Henk schreef op dinsdag 27 september 2022 om 11:18  | reageer

  Prachtige foto; mooi nabewerkt. Maar waarom staat de horizon (nog) scheef?

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 27 september 2022 om 11:53  | reageer

  @Henk; goed punt.
  Ik heb een gecorrigeerde versie toegevoegd aan het artikel.

 4. Cees
  Cees schreef op dinsdag 27 september 2022 om 12:04  | reageer

  Het is een fantastische foto en inderdaad met een verhaal. Je kan zelf bepalen in welk tijd je deze foto zet, want het haar van Amanda kan ook uit een vroegere tijd komen. Leerzaam en inspirerend.

 5. gast schreef op dinsdag 27 september 2022 om 13:25  | reageer

  Prachtige compositie!
  Ik laat mijn was voortaan ook door Amanda doen, dat is veel boeiender dan door vrouwtje Miele, zelfs een droger is overbodig.

 6. Jos
  Jos schreef op dinsdag 27 september 2022 om 13:44  | reageer

  Best een fraaie foto. Maar de eerste en de tweede foto zijn scheef.Water is altijd waterpas, maar bij de eerste twee foto's kun je heel goed zien onderaan de rietkraag dat de foto's niet waterpas zijn. De onderste staat wel waterpas.Het is geen kritiek , maar een tip. Ik was ook altijd blij dat fotografen me een tip gaven, waar ik van zij : ja dat is zo en zodoende leert men.

 7. Jos
  Jos schreef op dinsdag 27 september 2022 om 13:50  | reageer

  O, ik had de reacties nog niet gelezen. Er waren al reacties op gekomen waarom de foto niet recht getrokken kon worden!!!. Iedereen vergist zich wel eens natuurlijk.

 8. Michiel
  Michiel schreef op woensdag 28 september 2022 om 10:11  | reageer

  Gewoon prachtig dit, niets op aan te merken. Zij die het denken beter te kunnen ga vooral jullie gang. knipoog Erg leerzaam alweer!

 9. J.Z.
  J.Z. schreef op woensdag 28 september 2022 om 15:44  | reageer

  Prachtige foto!
  De niet rechtgezette foto vind ik eigenlijk mooier, en de niet horizontale horizon voegt naar mijn idee juist wat extra's toe, alsof de foto vanuit een "stiekem" hoekje gemaakt is.. En in de bewerkte foto 'valt' Amanda wat meer voorover.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Fotorecepten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord