Weerlicht vastleggen; een persoonlijke droomfoto
dinsdag 26 mei 2009, 10:04 door Richard Hijmering | 9.860x gelezen | 8 reactiesAls fotografen hebben we allemaal wel iets ultiems wat we zouden willen vastleggen. Een doel wat we voor onszelf stellen, iets waarvan we zeggen; dat zou op dit moment het ultieme zijn wat ik zou willen vastleggen op de gevoelige plaat. Voor mij was dat voor lange tijd het vastleggen van een bliksemschicht.
Om dit natuur fenomeen vast te kunnen leggen moet je heel veel geluk hebben met de perfecte storm, op de juiste plek zijn, op het juiste moment een opname maken en dan nog de juiste instellingen hebben. Ik weet dat er in Amerika valleien zijn waar de stormen zeer voorspelbaar zijn.
Als daar een storm is dan weet je dat er om de, om en nabij, 10 minuten er een bliksemschicht aan de hemel zal verschijnen. Je kan dan dus je camera opzetten en rustig op je horloge kijken wanneer je de timer moet gaan zetten. Daarnaast krijgt je er nog een mooie prairy omgeving bij op de koop toe. Maar voor mij is dat niet de sport. Hier in Nederland zijn de onweersbuien onvoorspelbaar dus daar wilde ik een bliksemschicht kunnen vangen.
Menig maal heb ik met een onweersbui op zolder met de camera op het statief klaar gestaan om er eentje te kunnen vangen. Maar altijd zonder succes. Of het onweer was net buiten beeld, net boven het huis (waar de camera niet heen kon kijken, net voorbij, te regenachtig waardoor je niks zag, enzovoorts..
Maar vandaag was er bij ons in het westen de storm der stormen aanwezig. Vorige week hadden we een harde knal gehad maar dit keer was bleef het maar doorgaan. De straten stonden redelijk blank en de donder was hevig. Ik dus hoopvol naar buiten kijkend. Maar de regen was te erg en de onweer was weer eens recht boven ons huis waardoor we alleen het omgevingslicht konden zien. Dit bleef zo doorgaan de rest van de avond.
Mijn vriendin was al naar bed en ik zat nog wat televisie te kijken voordat ik ook naar bed zou gaan. Het onweer donderde nog op de achtergrond terwijl ik een film die we hadden opgenomen aan het kijken was. De onweer was zo hevig dat ik alle stekkers en kabels er maar uitgetrokken had.
Met een schuin oog keek ik naar buiten en bedacht; misschien is het weer wel goed voor een foto? Dus ik naar zolder, en hoewel de storm alweer rechts uit beeld verdween zag ik af en toe toch een flits recht achter ons huis. Ik het statief gepakt, de camera erop en proberen maar. Wie niet waagt wie niet wint. En met een paar keer proberen zag ik toch hier en daar en flitsje.
Om de kans zo groot mogelijk te maken om een bliksemschicht te vangen gebruikte ik een groothoek lens (20mm). Het lastigste was om de juiste instellingen te vinden. Je wilt een lange sluitertijd dus zet je de camera op manual 30s (het langste voor een Nikon D70). Daarna stel je het diafragma in zodat je nog genoeg licht binnen krijgt, niet te veel en niet te weinig.
Het lastigste hier in Nederland is dat het omgevingslicht redelijk sterk is (zowel straat verlichting als bliksem van ergens anders is hier van belang). Dit betekent dat de balans tussen een goede bliksemschicht en te veel belichting van de omgeving in 30 seconden lastig te vinden is.
Een kleine tip hierbij is om alle lichten binnen uit te doen gezien deze reflecteren in het glas van de ramen, dus ook computerschermen waar je net een artikel op aan het schrijven bent. Uiteindelijk ben ik uitgekomen op een diafragma tussen de f/5.6 en f/6,3.
Een ander probleem wat ik ondervond was dat als je 30 seconden belicht het ook ongeveer 30 seconden kost om de foto weg te schrijven. Het is dus voorgekomen dat de sluiter net dicht was na een zinloze opname (geen bliksemschicht in 30s) en er een geweldig lichtpatroon aan de hemel verschijnt. Gemist dus! Ik heb dus snel de camera van mijn vriendin erbij gepakt (ook een D70), en deze met een groothoeklens erop op een statief naast mijn camera geplaatst.
Zodra de ene camera klaar was met de opname, en deze begon weg te schrijven, startte ik de volgende opname met de tweede camera. Zo bleef de hemel onder toezicht van de gevoelige plaat (hoewel dit wel lastig word bij te houden na een paar biertjes).
Op deze manier is het dan toch eindelijk gelukt om een van mijn fotodromen waar te maken. En dat geeft toch een geweldig gevoel, je dromen waar maken. Maar nu is het tijd voor de volgende droom.
Een klein detail, vandaag heb ik na jaren werken mijn proefschrift afgemaakt (nog wat kleine details maar het harde werk is voorbij) en dan krijg ik dit als beloning. Als ik zou geloven in een hogere macht dan zou dat bij deze bewezen zijn. Maar ach..
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Richard is natuurkundige en fotografeert met een Nikon D70 en een analoge Nikon FM2n. Foto's door Richard kunt u bekijken op zijn website.
8 reacties
-
Casper de Graaf schreef op dinsdag 26 mei 2009 om 10:44 | reageer
Mooi stuk, je proeft je ambitie om zo'n storm eens goed erop te krijgen. Ik dacht er vannacht klokslag 4:15 aan toen ik hier wakker werd van de storm. Erg veel donderslagen maar wilde liever slapen dan m'n camera pakken.
Ook handig ter info. Kun je vuurwerkfotografie eventueel vergelijken qua instellingen? Heb met de jaarwisseling enkele mooie foto's kunnen maken maar vuurwerk is natuurlijk voorspelbaar en trager. -
Robbie Veldwijk schreef op dinsdag 26 mei 2009 om 11:01 | reageer
Leuk hoe je verteld hier over je droom. Leuke foto geworden toch die laatste? Ziet er toch altijd wel mooi uit die flitsen.
-
Ruud schreef op dinsdag 26 mei 2009 om 11:14 | reageer
Afgelopen nacht ook even over liggen denken om op te staan, niet gedaan dus, vond het bed iets te lekker, en in het oosten des lands was het allemaal net iets minder heftig. Bliksem staat ook hoog op mijn lijstje.
Maar net zoals je beschrijft 30 seconden , wegschrijven, en dan DE FLITS......tja......jij hebt dan nog het geluk dat je vriendin hetzelfde toestel heeft ( wel stoer trouwens ) ...mijn a700 moet het alleen doen :(...
We blijven hopen en proberen. -
Elja Trum schreef op dinsdag 26 mei 2009 om 11:29 | reageer
Mooi verhaal, Richard!
Je had ook de ruisreductie uit kunnen schakelen; die maakt een zwarte opname om af te trekken van de originele lange opname. Maarja, als je toch twee camera's bij de hand hebt..
Kan me ook voorstellen dat een open raam handig zou zijn. Op de onderste foto (met de vetste flits) zijn druppels zichtbaar. Wel wat meer last van wind en regen natuurlijk. -
Peter Biesheuvel schreef op dinsdag 26 mei 2009 om 12:12 | reageer
Nou het zijn wel mooie foto's geworden hoor. Volgende keer ook maar eens gaan proberen om dit vast te leggen.
-
-
RobertW schreef op dinsdag 26 mei 2009 om 19:42 | reageer
Ik heb het anders gedaan: 15mm fish-eye op een 5D met diafragma 2.8 en ISO 100 op Bulb. Zo gauw ik het zag lichten ontspande ik de sluiter met de afstandsbediening en belichtte na. Voordeel daarvan is dat je een relatief korte sluitertijd gebruikt (1 seconde) waardoor bomen niet heel erg bewogen zijn.
-
Richard Hijmering schreef op dinsdag 26 mei 2009 om 21:54 | reageer
Toen ik dus vanochtend (helemaal gebroken omdat ik maar 3 uurtjes geslapen had) opstond en op internet keek zag ik dus een legio foto's voorbij komen. Bij sommige zelfs dezelfde flitsen als die ik 'gevangen' heb.
Casper: vuurwerk fotografie was van de doelen die ik een paar jaar geleden (8 in middels) heb kunnen verwezelijken. Het vuurwerk is er om gezien te worden en bijna altijd op een voorspelbare plaats dus makkelijker voor de lens te krijgen. Als je kijkt kan je de pijl weg zien schieten voordat hij ontploft waardoor je ruim de tijd hebt. Daarnaast kan je bijna altijd dezelfde instellingen gebruiken. Je weet ook dat er nog een volgende pijl gaat komen dus kan je ook veel spelen met die instellingen. Lange sluitertijd (langere strepen), korte sluitertijd (kortere strepen), groot diafragma (meer omgevingslicht), klein diafragma (minder omgevingslicht). Je kan ook uit de hand schieten geeft leuke kronkels in de strepen (als je dat leuk vind tenminste). Naast lange belichting voor de omgeving kan je ook een flitser om bv mensen op de voorgrond te belichten (de flits kan dan ook vanaf de zijkant). Bij onweer is alles erg onvoorspelbaar, maar daarom veel meer bevredigend als het lukt en dus zeker de moeite waard! Je weet niet of er nog een volgende komt dus speel je op safe (ik in ieder geval). Daarnaast veranderen de instellingen met het onweer omdat het beweegt en er verschillende onweersbuien over komen. De tweede bui had een hoop flitsen waarbij de gehele hemel oplichte dus moesten de instellingen aangepast worden.
RobertW: Ik heb zitten denken aan de bulb functie, maar het was te laat (met wat biertjes op) om dat goed voor elkaar te krijgen. Daarnaast vond ik de belichting van de omgeving en de waas van de bomen (op andere foto's) ook wat hebben qua karakter (zat in ieder geval in het beeld wat ik voor ogen had).
Sowieso, op het moment was ik van alles aan het uitproberen en als het dan lukt ben je blij en probeer je er gewoon zoveel mogelijk te maken. Maar de volgende keer zal ik het eens proberen. Misschien toch maar een keertje naar die vallei in de VS om verschillende instellingen uit te proberen
Elja: De storm ging hier behoorlijk te keer. We konden de overkant niet meer zien door de stortregen en de wind heeft menig schutinkje van de grond bevrijd. Er waren zelf momenten dat de hemel constant verlicht was door de snel op elkaar volgende flitsen met bijbehorende donderslagen recht boven ons hoofd. Nog nooit zoiets meegemaakt hier in Nederland, en dan ben ik behoorlijk wat gewent met stormen. Dus even in de tussenpozen een raampje openen was out of the question. Zo zonde van al het spul op zolder en niet te vergeten het apparatuur!
De ruisonderdrukking uitzetten kan maar niet aan gedacht gezien ik toch twee cameras tot mijn beschikking heb. Daarnaast als je de omgeving ook belicht erop wilt hebben is ruisonderdrukking wel prettig.
Richard
Die nu met hele andere foto's bezig is, maar daar over later meer.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Epische vulkaan-bliksemfoto wint de 'Perfect Moment' wedstrijd
door Michelle Peeters
-
7 tips om bliksem te fotograferen
door Michelle Peeters
-
Bijzondere foto van vuurwerk, bliksem en een komeet
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.809 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.