Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

7 tips om bliksem te fotograferen

maandag 24 april 2017, 20:40 door | 21.302x gelezen | 8 reacties

Explosief, zo krachtig zijn goed gelukte foto's van bliksem. Maar hoe maak je zo'n perfecte plaat? In dit artikel 7 tips om je te helpen zo'n foto te maken.

1. Geluk


Een flinke dosis geluk is geen overbodige luxe. Als je toevallig toch op een plek aan het fotograferen bent en je krijgt ineens onweer en bliksem kan dat een geluk bij een ongeluk betekenen in plaats van teleurstelling dat die mooie zonsondergang er weer niet in zat.

Wil je niet op geluk wachten? Leer dan het weer kennen en voorspellen met bijvoorbeeld Buienradar.

Bliksem

Een toevalstreffer in Frankrijk

2. RAW


Als je het meeste uit je foto's wilt halen is RAW absoluut de beste keuze. Zeker omdat je niet weet of je ooit weer zo'n moment zult meemaken met je camera paraat.

3. Zelfontspanner


Om de camera stil te houden zet je de zelfontspanner op twee seconden. Zo voorkom je bewegingsonscherpte. Er zijn speciale afstandsbedieningen te koop zoals een lightning trigger.

De Joopic Cambuddy Pro heeft dit bijvoorbeeld Die reageert op licht en maakt direct een foto zodra er een bliksemschicht aan de hemel verschijnt.

Heb je niet zo'n handig apparaatje bij de hand? Wellicht kan je camera ook continue opnames maken (interval). Dan laat je de camera gewoon lekker doorschieten en verwijder je achteraf alle foto's waar geen bliksem op te zien is.

4. Sluitertijd


Bij een heftige onweersbui met meerdere bliksemschichten achter elkaar heb bij goede timing redelijke kans er een aantal mee te pakken uit de hand met redelijk korte sluitertijd. Is er minder onweer, dan zul je de sluiter langer open moeten laten.

Je kan de maximale sluitertijd (een halve minuut) instellen en proberen alle bliksemschichten die gedurende die tijd voorbij komen mee te pikken. Hou er dan wel rekening dat je foto's niet overbelicht raken, dus kies een lage ISO-waarde en kleine diafragma-opening.

5. Statief


Zo'n lange sluitertijd kan niet uit de hand. Je moet dus een statief gebruiken. Zorg ervoor dat je statief stevig in het zand staat en dat ÚÚn van je statiefpoten naar je onderwerp gericht staat. Zo richt je de lens over de poot en staat je statief het stevigst.

6. Locatie


Een foto van bliksem is al snel spectaculair, maar met wat extra moeite wordt de foto pas echt bijzonder. Het kan enorm helpen een mooie locatie uit te zoeken. Bijvoorbeeld vanaf een hoge verdieping in een flat waarbij je over een stad uit kijkt.

Of (bijvoorbeeld op vakantie) in de bergen. Laat je omgeving meespelen in je foto. Eigenlijk is de beste manier gewoon een mooie (landschaps)foto te schieten. Als je daar dan ook nog bliksem in kunt krijgen is dat een prachtige bonus!

7. Veiligheid


Bliksem is niet alleen mooi, het kan ook gevaarlijk zijn. Let dus vooral goed op jezelf en je apparatuur tijdens het fotograferen. Werk vanuit een gebouw of vanuit je auto.

Ga in elk geval niet onder een boom staan en uiteraard ook niet als hoogste punt in een open veld. Onweer gaat meestal samen met flink wat regen. Zorg dus dat je droog kunt staan en dat ook je apparatuur niet nat wordt.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

8 reacties

 1. bart.hulst@gmail.com
  Profiel bart.hulst@gmail.com schreef op maandag 24 april 2017 om 23:00  | reageer

  Een andere handige tip is om de bulb stand te gebruiken als je die op je camera hebt. Zo kan je zelf de sluitertijd bepalen en heb je meer dan de bliksem vast te leggen.

  Ook het gebruik van de zelf ontspanner (na 2 of 10 seconden) is erg handig als je geen afstandsbediening bij de hand hebt.

  Deze heb ik zelf genomen terwijl is klaar zat voor de zonsondergang die maar niet kwam door het onweer, en achteraf ben ik daar wel blij mee vrolijk Bliksemfoto

 2. Chris van Doorn
  Chris van Doorn schreef op dinsdag 25 april 2017 om 11:13  | reageer

  Michelle, ik mis de belangrijkste: handmatig scherpstellen!
  door het gebrek aan licht en/of onderwerpen is automatisch scherpstellen bijna nooit een optie bij het fotograferen van onweer.
  Mijn ervaring is dat instellen op oneindig niet werkt dus stel vooraf scherp op een onderwerp dat ver weg is (bv een lantaarnpaal bij een huis).

 3. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 25 april 2017 om 11:16  | reageer

  @Bart: die bulb-stand is inderdaad heel erg handig, zeker in combinatie met een afstandsbediening. Ik denk dat dit beter werkt dan de zelfontspanner omdat je zelf kunt bepalen wanneer je afdrukt en hoe lang je belicht. Mooie foto trouwens!

 4. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 25 april 2017 om 11:19  | reageer

  @Chris: inderdaad, dat handmatig scherpstellen had er ook in gemoeten, heel belangrijk! Wat je zegt klopt over dat op oneindig scherpstellen, dat dat vaak niet goed werkt. Het beste kan je scherpstellen op een voorwerp (dat je desnoods even belicht met een zaklampje zodat je kunt focussen met AF) op een paar meter afstand voor je camera. Vervolgens zet je de lens op handmatig scherpstellen en laat je hem zo staan. Met de Photographer's Tools app kun je heel gemakkelijk je hyperfocal distance bepalen.

 5. Ton
  Ton schreef op dinsdag 25 april 2017 om 17:20  | reageer

  Leuk onderwerp en goede adviezen, ook van de reageerders.
  @Bart mooie foto.

 6. Jan wessel Bakker
  Jan wessel Bakker schreef op dinsdag 25 april 2017 om 18:21  | reageer

  Ook een tip is. Als evt. live view hebt omdat te gebruiken voor je handmatige scherpstelling. Neem dan een punt in het midden van het ontladingsgebied. En zoom daar op in en stel scherp. Met dan de juist f/waarde (f/11 <=> f/16) heb je bijna altijd een mooie foto. Met een beetje van de juiste timing kom je een heel eind.

  Ikzelf heb JL. een fotowedstrijd gewonnen met een onweersfoto uit 2016. Klik hier en aanschouw de foto rechtsonder. Instellingen zijn: ISO 100 - 18mm - f/11 - 26,0 sec.

 7. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 25 april 2017 om 18:31  | reageer

  @Jan: erg goede tip ook! Met liveview kun je inderdaad heel nauwkeurig scherpstellen als je eerst inzoomt, handmatig scherpstelt en weer uitzoomt. En prachtige foto, goed gelukt!

 8. gast schreef op woensdag 26 april 2017 om 13:28  | reageer

  Geduld geduld en nog eens geduld

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.060 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord