Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Portretfotografie tip: Laat flitslicht natuurlijk ogen

zondag 4 september 2022, 14:07 door | 2.658x gelezen | 0 reacties

Door flitslicht te gebruiken in je foto's heb je veel meer controle over het licht. Soms denken fotografen wel eens dat flitslicht de sfeer uit een foto haalt. Om dat te voorkomen moet je flitslicht natuurlijk laten ogen.

Janna

Janna - f/4, 1/125s, 100 ISO @ 50mm

Maar hoe laat je flitslicht dan natuurlijk ogen? Dat doe je door op een aantal dingen te letten.

Allereerst moet het flitslicht niet recht van voren komen. Dus niet vanaf je camera en dan rechtstreeks naar het model. Dit geeft namelijk de typisch 'flitslook' aan een foto.

In plaats daarvan flits je dus indirect (bijvoorbeeld via een muur) of haal je de flitser van de camera en laat je hem van opzij op je model flitsen.

Wat ook helpt is het gebruiken van een softbox, difusser of dat indirecte licht. Daarmee maak je de lichtbron namelijk groter. Dat zorgt er dan weer voor dat schaduwen zachter worden én dat oogt dan al snel alsof het licht bijvoorbeeld door een raam valt.

Let ook op de kleurtemperatuur. Als je licht te wit is ten opzichte van de rest van de foto denkt de kijker ook al snel aan flitslicht. Je kunt het licht beter bij het aanwezige licht laten passen door het geler of blauwer te maken (daar gebruik je kleurfilters voor).

In bovenstaande foto zou het licht ook door een raam kunnen vallen, maar het kwam uiteraard van een flitser. De kleurtemperatuur verschilt wel duidelijk van de gele lampen in de achtergrond, maar het oogt desondanks alsnog natuurlijk - alsof het licht door een raam is.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.153 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord