Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Portretfotografie tip: Wees complimenteus

donderdag 10 februari 2022, 17:17 door | 2.701x gelezen | 1 reactie

Het is lastig om voor de camera te staan. De persoon voor je camera kan zich al snel onzeker gaan voelen. Dat zie je terug in de foto's en wil je dus voorkomen. Een goede manier om iemand zelfverzekerd te houden is door complimentjes te geven.

Isabel

f/8.0, 1/160s, 100 ISO @ 53mm

Dat moet je natuurlijk niet overdrijven, maar het helpt al heel veel als je regelmatig laat weten dat het goed gaat en dat hij of zij er mooi op staat.

Als je naar het display op je camera kijkt om te bepalen of je foto geslaagd is, geef dan in elk geval geen negatief commentaar. Ook niet als dat is omdat je nog niet tevreden bent met je belichting.

Wij fotografen hebben nogal eens de neiging om teveel bezig te zijn met belichting, achtergrond, pose en dergelijke. Dan vergeet je wel eens dat wat je zegt ook verkeerd opgevat kan worden. Blijf dus altijd communiceren met je model.

Bij voorkeur zeg je iets positiefs, zoals 'leuk' of 'heel goed'. Pas daarna gewoon je licht aan en maak een nieuwe foto. Vooral bij de eerste foto's is het voor het model prettig om te weten dat ze het goed doet.

Echt tevreden over een foto? Laat die vooral ook even aan het model zien.


Deze tip om betere portretfoto's te maken is één van de 101 tips uit mijn boek over portretfotografie. Wil je de andere 100 tips ook lezen? Bestel dan mijn boek De Portretbijbel.

» Bestel De Portretbijbel
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

 1. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 15 februari 2022 om 11:06  | reageer

  Voor mij is het vanzelfsprekend om het model complimenten te geven. Dat hoort erbij als je een goede band wilt hebben met je model, waardoor je goede foto's krijgt. Alleen al uit respect voor het model.
  We zijn het niet gewend om complimenten te geven. Je merkt dat ook in arbeidsverhoudingen. Wie krijgt van zijn chef regelmatig een compliment voor je werk?
  Iets of iemand afkraken of de grond in stampen is blijkbaar veel makkelijker.
  Ik ben een groot voorstander van een positieve benadering, want dat levert vrijwel altijd een bevredigend resultaat op. Laten we eerlijk zijn, wij als fotograaf vinden het toch ook fijn om complimenten te krijgen voor onze foto's?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord