Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Review: Colorific Lightroom presets

vrijdag 16 oktober 2015, 23:05 door | 6.612x gelezen | 6 reacties

Presets voor Lightroom: je kunt ze uiteraard zelf maken, maar op talloze plekken kun je ze ook downloaden. Soms gratis, soms betaald. Het is altijd de vraag wat je dan krijgt voor je geld. De voorbeeldfoto's die je van tevoren ziet, zien er prachtig uit. Maar hoe pakt het uit op je eigen foto's? Dat is nog wel eens gissen: soms prachtig, soms een kleine deceptie.

Waar je op af kunt gaan bij het vinden van online presets is natuurlijk de auteur. De set Color Grading Presets die ik voor Photofacts mocht reviewen is gemaakt door Piet van den Eynde.

De fotograaf kennen we onder meer van de Photofacts Academy, maar hij is ook Lightroom Certified Expert én hij schreef al diverse boeken, bijvoorbeeld over flitsen en reisfotografie. Eerder bracht hij via Craft & Vision ook al een set presets uit, de Black & White Develop Presets.

Cover colorific

Televisie als inspiratie


Voor de Colorific Color Grading Presets liet Piet zich inspireren door televisieseries als Breaking Bad en House of Cards. 'Eén van de dingen die me daarin aanspreekt, is het creatieve gebruik van kleur en contrast. Die worden echt gebruikt om een specifieke sfeer neer te zetten en te versterken', legt Piet uit.

'Als je wel eens een making of hebt gezien van één van deze series, dan weet je dat de beelden vrij vlak worden geschoten en dat er in de kleurnabewerking veel gebeurt met software op deze kleureneffecten te krijgen.'

Je krijgt een uitgebreide set presets. Na het installeren (waar Piet je in de uitgebreide en duidelijke handleiding met gemak doorheen 'praat') beschik je over 80 'one click looks'. Die je - het woord zegt het al -met één klik toepast op je beelden. Dit zijn in de praktijk overigens niet tachtig écht verschillende looks maar veertig. Van elke preset is namelijk een gewone en een auto tone versie.

Vondst: Auto tone


En deze auto tone versies zijn een goede vondst. Ze lossen namelijk een probleem op dat andere gekochte presets nog wel eens met zich meebrengen. Ze zien er prachtig uit op de voorbeeldfoto's, maar in jouw geval vraag je je af wat de bedoeling was van de maker van de preset...

De auto tone versies van Piet laten je in ieder geval zien hoe de preset bedoeld is: ze bevatten een auto tone-functie, die automatisch settings meenemen om je beeld te optimaliseren, zodat eventuele onder- of overbelichting of afwijkend contrast geen rol spelen.

Colorific OneClick Piet 01


In veel gevallen geeft dat al een heel aardig resultaat. Het houdt natuurlijk wel in, dat een foto die je bewust 'afwijkend' hebt belicht ook wordt gecompenseerd. Als dat niet is wat je wilt, start je natuurlijk met de reguliere preset. Toch kan ook dan een snelle preview met de auto tone wonderen doen om te bepalen of die preset de richting is die je op wilt.

Klaar in één klik


Hoewel je met deze set met één click klaar kúnt zijn, is dat niet per se de bedoeling. Naast de vele one click looks is er ook een hele reeks tweaks beschikbaar, waarmee je je eindresultaat kunt finetunen. Elke van deze tweaks beïnvloedt slechts één aspect, zoals belichting, helderheid (clarity) of contrast.

Dat kan toch ook met de sliders, zul je wellicht denken? Absoluut. Maar het voordeel van de tweaks is dat je ze vrij snel door kunt scrollen. In het preview-venster (linksboven in je Lightroom-scherm) krijg je dan al een heel goede indruk van het effect én kun je vervolgens presets en tweaks gaan 'stapelen', zodat de mogelijkheden exponentieel toenemen.

Reset-preset


Naast de eerder genoemde auto tone versies heeft Piet nog een relatief eenvoudige slimmigheid ingebouwd: de tweaks zijn in de meeste gevallen voorzien van een 'nul'-versie of een 'reset-preset'.

Ideaal, aangezien je anders wellicht door de bomen het bos niet meer ziet van wat je nu wel en niet hebt gedaan met je beeld. Natuurlijk is er altijd de history, maar op deze manier kun je wederom snel schakelen.

Soort beelden


De presets komen uit Piet's eigen praktijk. De voorbeelden die hij in de handleiding laat zien zijn ook zijn eigen foto's, bijvoorbeeld van zijn reizen naar India. Kleurrijke omgevingen, mannen met getekende gezichten, hoge contrasten.

Bedenk dat een flink deel van de presets - zeker de one clicks - daar bij past. Doe je vooral newborn-fotografie, dan zullen de one click looks dus wellicht wat minder geslaagd uitwerken.

Colorific OneClick Piet 02


Voorbeelden


Deze foto maakte ik een aantal jaar geleden in de Bourgogne. Geen bijzonder beeld, maar wel geschikt om de mogelijkheden te illustreren.

Colorific 1


Van links naar rechts:
1. De onbewerkte foto;
2. De One Click Look 'Green', inclusief auto tone;
3. Diverse afzonderlijke tweaks (o.a. vignettering, meer detail in de lucht, cross processing);
4. One Click Look: Twilight-1.

Bij een grote veemarkt in de Bourgogne maakte een aantal handelaren nog een praatje, na gedane zaken.

Veemarkt


De onbewerkte foto is wat vlak. Met de presets kun je een aantal kanten op:

Colorific 2


- Linksboven: One click look Skyifier. Hierin is tevens een radiaalfilter opgenomen om de clarity in de achtergrond te verhogen. Dat filter heb ik verplaatst naar het groepje en het effect iets afgezwakt. De versie met auto tone vond ik hier wat minder geslaagd.
- Rechtsboven: Letterlijk een bewerking met één click ('Brownstone').
- Linksonder: Eén van de tweak-mogelijkheden is het aanpassen van het dynamisch bereik. Dat kan in verschillende gradaties, óf met extra clarity.
- Rechtsonder: De One click look cyanide.

Conclusie


Veel presets leiden na het downloaden een stil leven in een ongebruikte hoek van de presets-folder bij veel gebruikers. Omdat ze vooral goed werkten op die paar voorbeeldfoto's van de auteur van de preset.

Daar hoef je bij deze set van Piet niet bang voor te zijn: mede dankzij de heldere uitleg en de slimmigheden zoals de tweaks en de auto tone-versies haal je hiermee een heel bruikbare en vooral breed inzetbare set presets in huis.

De set, die Piet mij beschikbaar stelde voor deze review, kun je downloaden op Craft & Vision voor 20 dollar.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

6 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op zaterdag 17 oktober 2015 om 06:51  | reageer

  Over de presets zelf wil ik niets zeggen, die zullen ongetwijfeld erg goed zijn maar een recensie van deze producten hier op deze website geeft mij eerlijk gezegd wel een beetje het gevoel van"Wij van wc eend adviseren wc eend"

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 17 oktober 2015 om 09:04  | reageer

  @Martin; ik begrijp dat gevoel en kan daar waarschijnlijk ook weinig aan veranderen. Het zou ook onaardig zijn als ik Piet zijn werk, dat in dit geval los staat van Photofacts en Photofacts Academy, helemaal geen aandacht zou geven op Photofacts.

  De review is ook bewust niet door mij uitgevoerd, maar door Erik die vrijwilligger blogger is.

 3. Lara
  Lara schreef op zaterdag 17 oktober 2015 om 10:14  | reageer

  @Martin: die slogan van WC-Eend was wel briljant in z'n simpelheid, dat we hem zoveel jaar na dato nog kennen! knipoog


 4. martinphili
  Profiel martinphili schreef op zaterdag 17 oktober 2015 om 15:23  | reageer

  Een ghostwriter, daar stinkt natuurlijk niemand in knipoog
  Het gaat er mij vooral om dat je met dit soort acties je status als onafhankelijk platform te grabbel gooit. Vanaf nu zal ik geen enkele recensie van camera, software of lens lezen zonder te denken: wat zal hij daar voor gekregen hebben?
  Enigszins gechargeerd natuurlijk maar je snapt m'n gedachte knipoog

 5. McGregCor
  McGregCor schreef op zaterdag 17 oktober 2015 om 20:36  | reageer

  Je moet een kat een kat noemen. Photofacts Academy is geen liefdadigheidsinstelling! Uiteraard dat er bepaalde commerciële activiteiten nodig zijn om een dergelijk platform mogelijk te maken!
  Ik heb als hobbyfotograaf de presets black and white van Piet gekocht en zonder dat ik er iets voor krijg durf ik te stellen dat deze dubbel zijn geld dubbel en dik waard is. Ik ben zelfs van plan om zijn Color presets ook te kopen omdat ik geloof in de manier waarop Piet werkt. Als je alle titorials van LR en PS bekijkt dan kan je er niet vanuit dat hoj alles met passie en liefde voor de fotografie doet. En ja, het is ook zijn broodwinning... Keep up the good work!

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 17 oktober 2015 om 22:49  | reageer

  @Martin; Ik probeer er voor te zorgen dat altijd zo goed mogelijk helder is wat eventuele banden zijn tussen Photofacts en waar we over schrijven.

  Erik heeft dat hier ook netjes gedaan; hij geeft aan dat Piet verbonden is aan Photofacts Academy én dat hij de preset gekregen heeft voor de review.

  Als je je afvraagt wat Photofacts voor deze review gekregen heeft: niks. Erik heeft als reviewer gratis het setje presets van Piet gekregen. Dat is alles.

  @McGregCor; Goed te horen dat de zwart-wit presets van Piet je bevallen. Ik ben het met je eens dat Piet veel passie en liefde heeft voor zijn werk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord