Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Voorinstellingen in Lightroom Classic

donderdag 19 oktober 2023, 15:30 door | 1.889x gelezen | 2 reacties

Maak jij veel en vooral ook vaak foto's? Gebruik je Lightroom Classic? Dan weet je dat je bij elke import een aantal dingen moet kiezen. Je kunt dit voor een groot deel automatiseren. Dit voorkomt dat je al die dingen keer op keer opnieuw moet ingeven, selecteren, en instellen.

Ga je foto's importeren in Lightroom Classic? Dan weet je dat je een aantal dingen moet ingeven. Ik som er een aantal op.

 • De bestemming op de harde schijf
 • Trefwoorden
 • Een verzameling waar ze aan toegevoegd moeten worden
 • Bestandsnaam wijzigen


Al deze dingen kan je automatiseren en opslaan in voorinstellingen voor importeren. Dit kan zo compleet als je zelf wilt. Een aantal dingen heb je waarschijnlijk al standaard ingesteld staan.

Bestandsnaam is belangrijk om dit consequent hetzelfde te doen. Dit kan als standaard ingesteld worden als een sjabloon bij het paneel Wijzigen van de bestandsnaam.

Voorvertoningen en andere bestandsafhandeling is waarschijnlijk ook standaard hetzelfde ingesteld. In dat paneel is alleen toevoegen aan verzameling iets wat je elke keer moet invullen indien je daarvan gebruik maakt.

De bestemming kan ook volgens een standaard methode. Bijvoorbeeld in een overkoepelende folder op je harde schijf, en vervolgens organiseren op datum of via een andere manier.

Behalve deze dingen kan je ook een bewerking, metagegevens en trefwoorden automatiseren. Maar dit vergt wat voorbereidingen. Belangrijk is, dat je hier algemene dingen automatiseert, waarna de details handmatig gedaan kunnen worden.

Een bewerking automatiseren kan nooit tot in detail. Zorg voor algemene bewerkingen, zoals lenscorrectie, ruisreductie, verscherping, en kleine kleurcorrecties. Kortom, dingen die je altijd standaard uitvoert.

Nando preset maken


Maak zo'n bewerking in de ontwikkelmodule en sla deze bewerking op als een voorinstelling. Je kan dit ook doen met metagegevens. Voeg ze toe aan een foto, en sla dit dan op als een voorinstelling voor je metagegevens.

Nando import set preset


Selecteer deze voorinstellingen bij het importeren. Dat kan in het paneel Toepassen tijden het importeren. Je kan dan verder nog trefwoorden invullen. Echter, ook dit kan geautomatiseerd worden.

Nando standaard import


Wanneer je onderin het importvenster kijkt, zie je een zwarte balk met voorinstellingen voor importeren. Daar kan je verschillende soorten imports opslaan. Bijvoorbeeld een import voor portretten, voor landschappen, voor stadsbeelden, noem maar op.

Nando opslaan als importpreset


Om daar gebruik van te maken kan je alles invullen voor een import. Bestandsafhandeling, inclusief verzameling, wijziging bestandsnaam, toepassen tijdens importeren, inclusief trefwoorden, en de bestemming. Sla dit dan op als een voorinstelling voor importeren.

Je kunt dit doen voor elke soort fotografie die je wilt. Maak dan voor al die soorten een voorinstelling voor importeren. Je kunt met een enkele handeling alle basisinformatie in een keer instellen, zonder dat je alles keer op keer moet doorlopen.


De cursus Lightroom Classic Catalogus voor gevorderden


Ben je op zoek naar vrijwel alle wetenswaardigheden over het gebruik van je Lightroom Classic? Dan heeft Photofact Academy de cursus Lightroom Classic catalogus voor gevorderden.

In deze cursus leer je alles wat je moet weten over de Lightroom Classic catalogus. Hoe je deze het beste opzet, gebruikt, en welke handige dingen je ermee kunt doen.

Bekijk de cursus Lightroom Classic catalogus voor gevorderden op Photofacts Academy, of een van de andere cursussen over Lightroom Classic en Lightroom.
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

2 reacties

 1. michel
  michel schreef op dinsdag 24 oktober 2023 om 16:28  | reageer

  Vele Lr gebruikers maken handig gebruik van vele functies om foto's te verbeten maar halen zelden het onderste uit de kan voor het beheer van de foto's.
  Met deze tip(s) bespaar je veel tijd, tijd die je dan kan aanwenden voor het bewerken van foto's.
  Dank voor de korte maar bondige uitleg!

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 24 oktober 2023 om 16:46  | reageer

  Graag gedaan.
  Ik ga hier ook meer tijd aan besteden in de vorm van een cursus op Photofacts Academy.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Lightroom Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.154 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord