Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Review: Photofacts Academy Cursus Naaktfotografie

vrijdag 11 november 2022, 14:07 door | 4.837x gelezen | 4 reacties

Naaktfotografie is een populair en tijdloos genre in de fotografie. Populair, maar ook moeilijk. Want de grens tussen plat/onelegant en stijlvol is heel dun.

Met de cursus Naaktfotografie op Photofacts Academy krijg je een reeks nuttige tips en handreikingen van professioneel fotograaf Danyel Weideman.

Danyel Weideman is vormgever en fotograaf. Hij maakt veel portretten, maar legt zich de laatste jaren veel meer toe op glamour- en naaktfotografie. In de cursus Naaktfotografie van Photofacts Academy neemt hij je mee door het hele proces van het genre.

De cursus omvat 23 video's, over uiteenlopende aspecten. En het gaat dan nadrukkelijk niet alleen maar om de shoot en de techniek zelf, maar juist het hele traject dat er aan vooraf gaat. Hoe je een model vindt en een locatie bijvoorbeeld.

Focus op het gehele proces


Sterker nog, de techniek van de camera is relatief ondergeschikt in deze cursus. Danyel gaat er, terecht, vanuit dat je die basis beheerst als je deze (gevorderde) cursus bekijkt.

Dat kan ook eigenlijk niet anders, want zoals Danyel ook vertelt in een van de eerste video's, is het belangrijk om vr je met naaktfotografie start eerst ervaring op te doen met het werken met modellen.

Portretten, fashion of andere 'geklede' shoots geven je meer gevoel in het werken met mensen. Zowel op het technische vlak als in de communicatie. Feeling krijgen met het werken met modellen dus. Wat mij betreft een heel belangrijke tip.


Moodboard mee op locatie


Net als veel fotografen werkt Danyel graag met een moodboard. Voor veel fotografen bestaat dat uit een paar foto's, vooraf bij een oproep geplaatst om een model te vinden.

Danyel zorgt altijd dat hij op locatie tijdens de shoot ook zijn moodboards en inspiratie meebrengt. Belangrijk, als je even vast zit, nog eens wilt terugkijken naar de sfeer of nieuwe ideen wilt opdoen.

Tijdens de shoot


Naast veel nuttige tips over het vinden van en omgaan met modellen, visagisten, locaties en alle randvoorwaarden, komt de shoot zelf natuurlijk wel uitgebreid aan bod. Ook daar (gelukkig) weinig nadruk op sluitertijd en diafragma, maar heel praktische tips.

De basis: licht


Er is veel aandacht voor het belangrijkste aspect van eigenlijk elke foto, maar zeker voor naakt: dat is natuurlijk het licht. Of het nu flits is of aanwezig licht, het is altijd hetgeen waar je mee begint.

Geen 'technisch' gepraat over diafragma's of hoeveel stops licht, maar praktische tips, met voorbeelden. Danyel laat samen met model Sheena bijvoorbeeld zien wat lichtval (en lichtafval) doen met de lichaamscontouren.

Naaktfotografie

In de cursus zie je Danyel ook veel aan het werk, waarbij uit legt waarom hij kiest voor een bepaalde hoek of, zoals in dit geval, wat het effect is van het licht door het grote raam.

Vertel een verhaal


Belangrijk in naaktfotografie is om een foto elegant te houden. Dat doe je door de juiste poses en het juiste licht in te zetten, maar ook door er net iets mr van te maken dan 'slechts' een naakt lichaam.

Danyel vertelt over 'storytelling', wat voor hem inhoudt dat je de foto wat verhalender maakt. Dat kan bijvoorbeeld door een eenvoudig attribuut te geven waar het model mee kan spelen.

Hij laat dat zien aan de hand van een boek, een deken en een oude telefoon. Eenvoudige oplossingen, die zonder al te veel gedoe toch wat toevoegen.

Variatie


Een andere manier om een naaktshoot wat interessanter te maken, is door een reeks te maken. Dat kan door je model te laten bewegen. Maar wat fotografen nogal eens vergeten, is om zlf te bewegen. Loop om je model heen, kies een andere hoek en wissel af van brandpunt.

Je zult dan ook zien dat het licht heel andere dingen gaat doen, wat verrassend kan uitpakken. Durf te experimenteren, aldus Danyel.

Naaktfotografie02

Deze foto's van Yvette maakte ik een aantal jaar geleden, met zonlicht dat via een grote raampartij naar binnen viel in een verder zo goed als witte ruimte. Yvette had op het bed een wit laken als 'prop' om mee te spelen. Door vanuit verschillende hoeken te fotograferen en met verschillende brandpunten, ontstaat er variatie in het beeld.

Do's en don'ts


In de laatste video's komen ook de do's en don'ts van naaktfotografie aan bod. Deze tips zijn misschien voor de hand liggend, maar wel heel belangrijk. En in de praktijk niet bij elke fotograaf vanzelfsprekend.

Zo vertelt Danyel over het belang van goed blijven communiceren tijdens de shoot (en op de juiste manier, dus in positieve bewoordingen). En om altijd goed naar de signalen en wensen van je model te blijven luisteren n op tijd je beelden op te leveren.

Tijdens de shoot werkt Danyel ook het liefste met een (vrouwelijke) assistente, die bijvoorbeeld het haar bij kan werken tussendoor. Zodat je als fotograaf letterlijk en figuurlijk de juiste afstand kunt houden. Het klinkt allemaal eenvoudig, maar het is echt heel belangrijk.

180914 Yvette 135 Edit  900px

Zorg voor een goede 'vibe', communiceer en luister te allen tijde naar wat je model wil en niet wil. Goede sfeer maakt de foto, zker in een genre als dit waarin een model zich per definitie heel kwetsbaar opstelt!

Nuttige tips over fotografie op locatie


Hoewel de tips en uitleg in deze cursus natuurlijk over naaktfotografie gaan, zul je een groot deel hiervan ook heel goed kunnen inzetten bij portretfotografie op locatie f juist bij naaktofotografie in een studio.

Al met al krijg je met deze cursus een mooi inkijkje in de manier van werken van Danyel, met naaktfotografie op locatie.

Volg nu deze cursus op Photofacts Academy. Je kunt hem los afnemen, maar hij zit uiteraard ook bij een jaarlidmaatschap - naast alle 100+ andere cursussen. Dan heb je ook direct toegang tot de cursus Boudoirfotografie die ook de moeite is.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

4 reacties

 1. R
  R schreef op zaterdag 12 november 2022 om 23:06  | reageer

  Interessant, toch eens kijken! Droom ook wel van een carriere als Playboyfotograaf maar dat is maar weinigen gegeven vrolijk

 2. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 15 november 2022 om 14:02  | reageer

  In de jaren '80-'90 van de vorige eeuw heb ik in clubverband veel aan model- en naaktfotografie gedaan. Ik vind het werken met mensen in de fotografie een van de mooiste vormen van fotografie. Wat mij in die tijd is opgevallen dat het met meerdere fotografen een naaktmodel fotograferen niet werkt. Stel dat ik vraag aan het model een bepaalde pose aan te nemen die ik wel vastleggen, komt het geregeld voor dat een andere fotograaf vanuit een andere hoek foto's te maken die niet kunnen. Dat werkt dus niet. Daarom is het beter om één op één te werken met een model.
  Je ziet het ook vaak op beurzen waar er sets zijn om modelfotografie te promoten waar een massa kwijlende fotografen tegelijk een model staan te fotograferen.
  Laat mij dan maar één op één werken, dan hoef ik niet te letten op het gedrag van andere 'fotografen' en kan ik rustig werken en goed communiceren met het model.

 3. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 15 november 2022 om 17:16  | reageer

  @Donald:
  Helemaal mee eens. Ik vind het niet alleen 'beter' om 1-op-1 te werken, ik vind het zelfs essentieel. Het is immers een heel persoonlijke vorm van fotografie waarbij contact en communicatie essentieel zijn. Ik ben toevallig ook bezig met een blogje daarover, komt binnenkort!

 4. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op woensdag 16 november 2022 om 23:15  | reageer

  @Erik, helemaal eens met jouw reactie. Het is inderdaad essentieel. Ik ben benieuwd naar dat blogje vrolijk.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord