Review: Manfrotto 327RC2 (joystick) grip balhoofd
zaterdag 25 mei 2013, 23:00 door Ray Dolfing | 11.959x gelezen | 12 reactiesAls actief urbexer is het een must om degelijk materiaal te gebruiken waaronder een stevig statief dat tegen een stootje kan. Deze had ik gevonden in de vorm van een Manfrotto 055XDB statief gecombineerd met een 804RC2 3-weg statiefkop (setprijs zo'n 160 euro). Veelvuldig werd het statief ingezet tijdens het urbexen maar ook bij de avond- en nachtfotografie samen met mijn fotomaten.
Over de kwaliteit van Manfrotto is iedereen het doorgaans wel eens en door het aluminium buizenframe is het stevig, duurzaam en redelijk trillingvrij. Een statief van carbon heeft deze zelfde eigenschappen en is uiteraard lichter, echter gelijk weer fors duurder. Als urbexer is het gewicht dan ook zeker niet de belangrijkste factor, immers sleep je ook al een uitgebreide uitrusting mee.
Beperking van een 3-weg statiefkop
Toch liep ik al vrij snel tegen beperkingen aan van mijn aangeschafte combinatie. Niet zo zeer het statief, maar de 3-weg kop is beperkt in het gebruik. Snel handelen is er niet bij, immers bedien je 3 assen voordat je een gewenst resultaat hebt. Ook de bewegelijkheid is beperkt.
Wil je vanaf je statief recht naar beneden of recht naar boven fotograferen dan is dit niet mogelijk zonder vreemde capriolen uit te moeten halen in combinatie met benen van je statief. De stabiliteit gaat dan grotendeels verloren, los van de tijd om het e.e.a. wenselijk in stellen.
Op zoek naar alternatieven
Ik was er wel uit, het statief voldeed prima, maar voor de kop moest een alternatief komen. Veel gezocht op internet, veel geïnformeerd binnen mijn netwerk en vele reviews en ervaringen gelezen. Naast de bekende 3-weg koppen heb je joystick koppen, panoramakoppen, balhoofden, vloeistofkoppen of een combinatie van deze koppen. Elke kop heeft zijn voor- en nadelen maar voor mij moest hij aan de volgende eigenschappen voldoen:
- Voldoende draagvermogen voor een EOS 7D inclusief batterijgrip en redelijke lens
- Degelijk en duurzaam
- Bewegingsvrijheid (een tilt-range van -90 tot +90 graden)
- En, last but not least, snel in gebruik
De keuze is uiteindelijk gevallen op de Manfrotto 327RC2 grip balhoofd. Deze kop gaat voor ongeveer 170 euro over de toonbank en voldeed volledig aan mijn gestelde eisen. Daarnaast voorziet deze kop in een draagvermogen van 5,5 kilogram, is de frictie (rem) traploos in te stellen op de holle roestvrijstalen kogel. Door het slimme ontwerp ligt hij niet alleen erg lekker in de hand maar is ook heel snel hanteerbaar.
Het goedkopere broertje is de 324RC2, kleiner van afmeting, gemaakt van technopolymeer in plaats van het robuustere magnesium en heeft een draagvermogen van maximaal 3,5 kilogram. Beide balhoofden zijn voorzien van de fameuze Manfrotto quick-release plaat en geschikt voor zowel links- als rechtshandigen. De 327RC2 is tevens nog voorzien van een non-slip grip hetgeen de bediening en het dragen zeker ten goede komt.
De praktijkervaring
Gewapend met mijn joystick balhoofd en inmiddels weer vele urbex reizen achter de rug kan ik spreken over gefundamenteerde praktijkervaring. Na vaak klim en klauterwerk en soms extreem koude omstandigheden is het monteren van je de camera nog prima en veilig te doen met de quick-release plaat.
De bediening van de kop is ook met handschoenen goed en controleerbaar te besturen. Eenmaal de gewenste frictie (rem) ingesteld hoeft er niet meer 'gesleuteld' te worden maar kan desgewenst binnen een handomdraai bijgesteld worden met de regelbare 'ball friction control'.
Het gewenningsproces duurde bij mij nog geen vijf minuten, daarna wist ik de camera binnen no time, exact waterpas in te stellen (gemeten op de elektronische waterpas van mijn Canon EOS 7D).
Tijdens urbexen kun je ook regelmatig mooie plafonds of trappenhallen vastleggen. Voor de 327RC2 is dat ook kinderspel, met een soepele beweging zet ik mijn camera 90 graden recht omhoog om deze zaken probleemloos vast te leggen. Voorheen moest ik kiezen: of genoegen nemen met een scheve foto of de camera los van het statief op een betonnen vloer leggen. Van beide opties werd je uiteraard niet vrolijk.
Conclusie
Elke fotograaf heeft zijn eigen voorkeuren en eisen voor zowel een statief als kop, uiteraard mede afhankelijk van de fotograaf en soort fotografie waarvoor het gebruikt gaat worden. Indien je ongelooflijk snel en eenvoudig je camerapositie wilt aanpassen dan is een joystick balhoofd een must.
Zelf op hoogte, met een volledig uitgeschoven statief, is de joystick nog prima te bedienen. En binnen afzienbare tijd voel je de joystick zo goed aan dat je zelfs probleemloos 360° panorama's ermee kunt schieten. Ik moet ook zeggen dat ik vanaf het eerste gebruik tot heden laaiend enthousiast ben over bedieningsgemak, prestaties, robuustheid en kwaliteit en schat in dat ik van deze kop nog jaren plezier ga beleven.
De kop is ook nog te bewonderen op deze video:
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Ray Dolfing is gefascineerd door fotografie, in vrijwel alle facetten. Door zijn brede interesse heeft hij een veelzijdig portfolio. Urban Exploring is een van zijn favoriete thema’s; van een verlaten industrie tot een eeuwenoude ruïne. Ray is naast actief urbexer, werkzaam als ICT consultant. Meer over Ray, vind je op zijn website.
12 reacties
-
HarryD schreef op zondag 26 mei 2013 om 09:13 | reageer
Dank voor het delen van je persoonlijke ervaringen met het balhoofd.
Het is een goed verzorgd, veelzijdig verhaal dat prettig leest.
Kleine opmerking,
Ik betwijfel dat je er <u>probleemloos</u> 360° panorama's mee maakt. Al was het maar vanwege het feit dat je de camera met lens niet draaid om het non parallax point. -
Ray Dolfing schreef op zondag 26 mei 2013 om 19:24 | reageer
@HarryD: klopt dat het nooit zoals een echte panoramakop presteert, zelfs een 3-weg kop is hierin een stuk accurater. Wat ik met de uitdrukking probeer aan te geven is dat de joystick (na een snelle gewenning) controleerbaar te besturen is en dus 'redelijk' horizontaal om zijn as kan draaien zonder te veel verticale schommelingen. Iemand die vaak pano's maakt kiest uiteraard niet voor een joystick balhoofd.
-
Rudy schreef op dinsdag 28 mei 2013 om 12:08 | reageer
Ik ben ook in het bezit van een joystick statiefkop - manfrotto.
Bij macrofotografie zijn er wel problemen bij grotere macro lenzen. Hij kan het gewicht gewoon niet aan. -
Dushi schreef op dinsdag 28 mei 2013 om 15:41 | reageer
Ik gebruik deze statiefkop al vele jaren tot volle tevredenheid in tropische omstandigheden. Ook voor makro en tele van ruim 3 kg. Bij zware of lange lensen wordt natuurlijk de lens en niet de camera op de kop geklikt.
-
gast schreef op dinsdag 28 mei 2013 om 16:46 | reageer
Gebruik deze ook al jaren tot grote tevredenheid. Zou geen andere meer willen.
Pano's maken geeft inderdaad wel een probleem. -
Ray Dolfing schreef op vrijdag 31 mei 2013 om 01:32 | reageer
@Rudy, de joystick is naast het draaiwiel ook eerst strakker te zetten met de inbus sleutel! Ik heb geruime tijd zitten spelen met een EOS 7D met Canon EF 70-200mm 1:2.8 L IS II USM combinatie. De joystick statiefkop bleef optimaal hanteerbaar en kon het gewicht zonder problemen aan. Heb je al geprobeerd om het met deze inbus strakker te zetten?
@Dushi, fijn dat je mijn mening ook deelt!
@gast, een echte pano kop of een 3-weg biedt betere mogelijkheden daarvoor, geen discussie over mogelijk inderdaad. Toch is het te doen in geval van nood... -
Elbee schreef op vrijdag 31 mei 2013 om 11:59 | reageer
Ik heb naar deze kop zitten kijken voor mijn combinatie camera plus telezoom. Samen wegen die ruim 2 kg. Mij leek dat ik met deze kop onderwerpen sneller kan volgen dan met mijn huidige kop. De winkel in Urk raadde hem echter af, een verklaring gaven ze niet. Nu ga ik toch twijfelen
-
Ray Dolfing schreef op vrijdag 31 mei 2013 om 20:18 | reageer
@Elbee: voor wie echt te veel twijfelt, er is ook nog een versie voor het echte zware werk "322RC2 Heavy Duty Grip Ball Head". Ook nog iets goedkoper, echter minder 'design' en 'zwaarderde' materialen
Let wel: de 327RC2 mag 5,5Kg dragen en de heavy duty 322RC2 een halve Kg minder (5 Kg). Alle manfrotto grips zijn overigens dusdanig strak te zetten dat een 8 of 10Kg combinatie nog prima functioneert, echter worden er dan geen garanties meer afgegeven door Manfrotto. -
eduardvanmil schreef op vrijdag 14 juni 2013 om 12:28 | reageer
Mooi artikel, en net terug uit de VS, daar had ik deze goed kunnen gebruiken.
Ik lees dat deze voor 170,= over de toonbank gaat, hier en daar is geïnformeerd maar die prijzen liggen toch iets hoger. Vraag: waar gaat deze voor dat bedrag over de toonbank?
Gr Eduard -
Ray Dolfing schreef op vrijdag 14 juni 2013 om 14:23 | reageer
Hoi Eduard. Een voorbeeld waar hij voor die prijs te halen is: CameraNu
Maar met even Googlen zul je nog meerdere tegenkomen die misschien zelfs nog scherper zijn in de prijs. Gr. Ray -
Robert schreef op zondag 10 november 2013 om 13:25 | reageer
Ik heb sinds kort ook deze kop, maar ben nog niet overtuigd.
Het handvat is gemaakt voor rechtshandiggebruik, maar dit is erg onpraktisch omdat je hiermee de knoppen op je camera bedient. Het handvat is weliswaar om te draaien, maar dan is het handvat niet met je vingers in te drukken, maar moet dit met (de binnenkant van) je duim. Bovendien gaat de hele ergonomie van de grip verloren.
Verder is de kop, als de camera in portraitstand staat, niet 180 graden draaibaar. Het is of 90 graden naar boven of 90 graden naar beneden, maar niet in één keer.
Misschien doe ik iets verkeerd, maar ik had van Manfrotto iets beters verwacht. Wie herkend zich in bovensttande punten? -
Ray Dolfing schreef op zondag 10 november 2013 om 16:27 | reageer
Robert, ik begrijp dat je (voor linkshandig gekozen...) de kop met de duim moet faseren en positioneren.
Echter is (elke) kop (in mijn bescheiden mening) eenmaal compo bepaald en ingesteld, er niet voor om daarna nog te 'bedienen'... dus heb je dan toch daarna ook alle vrijheid om je camera te bedienen met de hand(en) naar keuze?
Dus ik zelf herken mij niet dat het 'onpraktisch' zou moeten zijn, maar stel je input zeker op prijs...
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Een tip voor gebruik van teleobjectieven op een balhoofd
door Nando Harmsen
-
Manfrotto Digital Director voor iPad aangekondigd
door Thomas Dral
-
Zoektocht naar carbon statief en magnesium kop
door Ed Coenen
-
Gratis webinar naaktfotografie bij Manfrotto
door Elja Trum
-
10 aandachtspunten bij de aanschaf van een statief
door Ed Coenen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.728 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.