Ed Coenen

10 aandachtspunten bij de aanschaf van een statief

dinsdag 6 oktober 2009, 20:19 door | 30.438x gelezen | 26 reacties

Koop het materiaal dat bij jouw werk past. Dat gaat ook op voor het statief. Voor studiowerk kun je zwaar statief gebruiken, als je een bestelbus met materialen bij je hebt voor een shoot op locatie, dan is een zwaar statief ook te dragen, maar het is wat anders als je reportages maakt met vooral veel reizen en trekken.

compact op reis


Ik wil het hier hebben over het driepootstatief, naar goed gebruik aangeduid met het Engelse 'tripod', dat je mee kunt nemen op reis, of voor het maken van een fotoreportage. Dat zijn de uitvoeringen waarmee ik ervaring heb opgedaan. En om maar gelijk met de deur in huis te vallen: goedkoop is duurkoop.

Mij eersten was een solide aluminium uitvoering jaren tachtig. Lichtgewicht, maar wel erg groot en niet handig voor op reis. Daarna volgde een goedkope met veel plastic. Ook lichtgewicht, maar de verbindingen waarmee de poten werden uitgezet braken snel af. Daarna volgde het betere werk: een lichtgewicht carbonstatief met magnesium kop. Die heeft gezelschap gekregen van een compacte aluminium uitvoering, vooral omdat daarmee vanaf een laag standpunt (24 cm onder de camera) is te fotograferen.

Maar ik blijf kijken wat er verder te koop is. Met recent als dieptepunt een baggerding van een paar tientjes dat ik in het schap zag bij een grote elektronicawinkel: het ding stond te dansen op zijn drie poten.

magnesium


Dit is op dit moment mijn favoriete statief voor reportagewerk. Met twee vingers te dragen en stevig genoeg voor een camera met niet te zwaar objectief. Maar goed kan altijd beter. De handvatten voor verstelling in drie richtingen zijn wel erg kort en zitten dicht onder de camera. Vooral een stevig aangedraaid handvat is lastig te lossen, zeker als je in de winter bezig bent en koude handen hebt.

Tien aandachtspunten
Een statief moet praktisch zijn en handig in het gebruik. Dat lijkt logischer dan het in de praktijk kan zijn. Een paar punten waarop je in de winkel kunt letten:

1. Bij het maken van fotoreportages moet je de poten snel kunnen uit- en inschuiven. Zijn de vergrendelingen van de telescoopsecties gemakkelijk te bedienen?

2. Krijg je de middenzuil gemakkelijk omhooggedraaid of geschoven? Is de vergrendeling tegen onbedoeld inschuiven solide? Ik heb statieven gezien waarbij de zuil onder het gewicht van een camera naar beneden zakt. Gebruik de middenzuil bij uitzondering: uitgeschoven of uitgedraaid neemt de stabiliteit van de zuil af en neemt de kans op camerabeweging toe.

Handig kan het zijn als de middenzuil uitneembaar is. Je kunt hem dan eventueel gebruiken als eenbeenstatief of 'monopod', je kunt hem ook ondersteboven in de driepoot hangen voor het (op z'n kop) maken van foto's van laag standpunt. Ook hier geldt: vrijhangend gaat de camera meer bewegen.

bedieningsgemak


3. Is de hoek van de poten in te stellen en gaat dat eenvoudig?

4. Schuif alle poten uit en kijk of de driepoot stabiel staat door bovenaan een beetje te duwen en draaien. Alle waar naar zijn geld: een goedkope plastic uitvoering staat te zwabberen op zijn benen.

5. Zijn de vergrendelingen van de telescopische poten naderhand (met een schroevendraaier) bij te stellen?

6. Comfort: is een waterpas aanwezig?

7. Een snelkoppeling is handig werken. Is het plaatje gemakkelijk te plaatsen en te vergrendelen? (maak van vergrendelen een gewoonte).

8. Specificaties: Controleer de minimale en maximale hoogte. Let ook op het draagvermogen van statief en kop in kilogrammen.

9. Als je nog wel eens met het vliegtuig op reis gaat, dan is de hoogte van een ingeschoven statief een belangrijk gegeven. Past het statief in een koffer of reistas?

10. Niet nodig, soms wel handig: heeft de middenzuil een haak om er een zakje met zand aan te hangen voor stevigheid in de wind? Er zijn hiervoor speciale 'sand bags' te koop.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

26 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 6 oktober 2009 om 20:25

  Mooi artikel Ed. Ik herken het goedkoop is miskoop zeker. vrolijk
  Mijn eerste statief heb ik gekregen en was zo'n waaibomenplastic ding. Daar kon je best je camera op zetten, maar uit de hand schieten gaf een net zo'n bewogen beeld.

  Daarna heb ik een solide Manfrotto gekocht. Prachtig statief, zeker in combinatie met een goede statiefkop. Helaas is de combinatie zo zwaar dat ik het statief bij voorkeur hooguit tot in de auto mee nemen tijdens fotoklussen. Daar heb ik dus in de praktijk ook niet zo heel veel aan.

  Een carbonstatief staat nu op mijn lijstje. Die zijn echter toch wel erg prijzig voor de paar keer dat ik een statief wil gebruiken.. vrolijk

 2. Kenneth Verburg
  Profiel  Kenneth Verburg schreef op dinsdag 6 oktober 2009 om 20:35

  De befaamde drie statieven die elke fotograaf aanschaft. Licht (maar waaibomen), beter (maar zwaar) en beterder licht. Been there, done that, bought the t-shirt. Als iedereen gelijk richting carbon zou gaan valt er een hele industrie weg knipoog

 3. libeco
  Profiel libeco schreef op dinsdag 6 oktober 2009 om 20:38

  Ik moet zeggen dat ik ook met een goedkoop ding ben begonnen, met de poten was op zich niks mis, maar de kop kon mijn camera gewoon niet dragen. Ik denk dat dit misschien nog wel het belangrijkste punt is van een statief, kies een kop die bij je past.

  Ik heb zelf een zogenaamde pistol grip (Manfrotto), die is in te stellen door een hendel in te knijpen. Laat de hendel los en de kop staat vast. Dit werkt perfect voor het snel verstellen, maar voor bijvoorbeeld een panorama is dit zeker geen goede optie.

 4. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op dinsdag 6 oktober 2009 om 20:42

  Ik heb nog een tip, mijn vorig statief was zeer stabiel maar ook zeer groot en hoe stabiel zo'n statief dan ook is je neemt het nooit mee.(vooral niet als je het moet meenemen op de fiets)
  Daarom heb ik een iets kleiner statief gekocht maar dat veel lichter is en je kan het dus overal meenemen.
  Ik heb een The National Geographic NGTT2 Tundra Tripod zeer tof tripodje voor niet al te veel geld en het is er 1 zonder balhoofd zodat ik het ook voor video kan gebruiken.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Basiskennis

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.161 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord