10 aandachtspunten bij de aanschaf van een statief
dinsdag 6 oktober 2009, 20:19 door Ed Coenen | 31.491x gelezen | 26 reactiesKoop het materiaal dat bij jouw werk past. Dat gaat ook op voor het statief. Voor studiowerk kun je zwaar statief gebruiken, als je een bestelbus met materialen bij je hebt voor een shoot op locatie, dan is een zwaar statief ook te dragen, maar het is wat anders als je reportages maakt met vooral veel reizen en trekken.
Ik wil het hier hebben over het driepootstatief, naar goed gebruik aangeduid met het Engelse 'tripod', dat je mee kunt nemen op reis, of voor het maken van een fotoreportage. Dat zijn de uitvoeringen waarmee ik ervaring heb opgedaan. En om maar gelijk met de deur in huis te vallen: goedkoop is duurkoop.
Mij eersten was een solide aluminium uitvoering jaren tachtig. Lichtgewicht, maar wel erg groot en niet handig voor op reis. Daarna volgde een goedkope met veel plastic. Ook lichtgewicht, maar de verbindingen waarmee de poten werden uitgezet braken snel af. Daarna volgde het betere werk: een lichtgewicht carbonstatief met magnesium kop. Die heeft gezelschap gekregen van een compacte aluminium uitvoering, vooral omdat daarmee vanaf een laag standpunt (24 cm onder de camera) is te fotograferen.
Maar ik blijf kijken wat er verder te koop is. Met recent als dieptepunt een baggerding van een paar tientjes dat ik in het schap zag bij een grote elektronicawinkel: het ding stond te dansen op zijn drie poten.
Dit is op dit moment mijn favoriete statief voor reportagewerk. Met twee vingers te dragen en stevig genoeg voor een camera met niet te zwaar objectief. Maar goed kan altijd beter. De handvatten voor verstelling in drie richtingen zijn wel erg kort en zitten dicht onder de camera. Vooral een stevig aangedraaid handvat is lastig te lossen, zeker als je in de winter bezig bent en koude handen hebt.
Tien aandachtspunten
Een statief moet praktisch zijn en handig in het gebruik. Dat lijkt logischer dan het in de praktijk kan zijn. Een paar punten waarop je in de winkel kunt letten:
1. Bij het maken van fotoreportages moet je de poten snel kunnen uit- en inschuiven. Zijn de vergrendelingen van de telescoopsecties gemakkelijk te bedienen?
2. Krijg je de middenzuil gemakkelijk omhooggedraaid of geschoven? Is de vergrendeling tegen onbedoeld inschuiven solide? Ik heb statieven gezien waarbij de zuil onder het gewicht van een camera naar beneden zakt. Gebruik de middenzuil bij uitzondering: uitgeschoven of uitgedraaid neemt de stabiliteit van de zuil af en neemt de kans op camerabeweging toe.
Handig kan het zijn als de middenzuil uitneembaar is. Je kunt hem dan eventueel gebruiken als eenbeenstatief of 'monopod', je kunt hem ook ondersteboven in de driepoot hangen voor het (op z'n kop) maken van foto's van laag standpunt. Ook hier geldt: vrijhangend gaat de camera meer bewegen.
3. Is de hoek van de poten in te stellen en gaat dat eenvoudig?
4. Schuif alle poten uit en kijk of de driepoot stabiel staat door bovenaan een beetje te duwen en draaien. Alle waar naar zijn geld: een goedkope plastic uitvoering staat te zwabberen op zijn benen.
5. Zijn de vergrendelingen van de telescopische poten naderhand (met een schroevendraaier) bij te stellen?
6. Comfort: is een waterpas aanwezig?
7. Een snelkoppeling is handig werken. Is het plaatje gemakkelijk te plaatsen en te vergrendelen? (maak van vergrendelen een gewoonte).
8. Specificaties: Controleer de minimale en maximale hoogte. Let ook op het draagvermogen van statief en kop in kilogrammen.
9. Als je nog wel eens met het vliegtuig op reis gaat, dan is de hoogte van een ingeschoven statief een belangrijk gegeven. Past het statief in een koffer of reistas?
10. Niet nodig, soms wel handig: heeft de middenzuil een haak om er een zakje met zand aan te hangen voor stevigheid in de wind? Er zijn hiervoor speciale 'sand bags' te koop.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.
26 reacties
-
Elja Trum schreef op dinsdag 6 oktober 2009 om 20:25 | reageer
Mooi artikel Ed. Ik herken het goedkoop is miskoop zeker.
Mijn eerste statief heb ik gekregen en was zo'n waaibomenplastic ding. Daar kon je best je camera op zetten, maar uit de hand schieten gaf een net zo'n bewogen beeld.
Daarna heb ik een solide Manfrotto gekocht. Prachtig statief, zeker in combinatie met een goede statiefkop. Helaas is de combinatie zo zwaar dat ik het statief bij voorkeur hooguit tot in de auto mee nemen tijdens fotoklussen. Daar heb ik dus in de praktijk ook niet zo heel veel aan.
Een carbonstatief staat nu op mijn lijstje. Die zijn echter toch wel erg prijzig voor de paar keer dat ik een statief wil gebruiken.. -
Kenneth Verburg schreef op dinsdag 6 oktober 2009 om 20:35 | reageer
De befaamde drie statieven die elke fotograaf aanschaft. Licht (maar waaibomen), beter (maar zwaar) en beterder licht. Been there, done that, bought the t-shirt. Als iedereen gelijk richting carbon zou gaan valt er een hele industrie weg
-
libeco schreef op dinsdag 6 oktober 2009 om 20:38 | reageer
Ik moet zeggen dat ik ook met een goedkoop ding ben begonnen, met de poten was op zich niks mis, maar de kop kon mijn camera gewoon niet dragen. Ik denk dat dit misschien nog wel het belangrijkste punt is van een statief, kies een kop die bij je past.
Ik heb zelf een zogenaamde pistol grip (Manfrotto), die is in te stellen door een hendel in te knijpen. Laat de hendel los en de kop staat vast. Dit werkt perfect voor het snel verstellen, maar voor bijvoorbeeld een panorama is dit zeker geen goede optie. -
aradilon schreef op dinsdag 6 oktober 2009 om 20:42 | reageer
Ik heb nog een tip, mijn vorig statief was zeer stabiel maar ook zeer groot en hoe stabiel zo'n statief dan ook is je neemt het nooit mee.(vooral niet als je het moet meenemen op de fiets)
Daarom heb ik een iets kleiner statief gekocht maar dat veel lichter is en je kan het dus overal meenemen.
Ik heb een The National Geographic NGTT2 Tundra Tripod zeer tof tripodje voor niet al te veel geld en het is er 1 zonder balhoofd zodat ik het ook voor video kan gebruiken. -
-
Lucien schreef op dinsdag 6 oktober 2009 om 21:05 | reageer
Had eerst een Manfrotto 190xProb+804rc2 kop. Gewicht: 2,55 kg.
Vond het te zwaar om mee te sjouwen dus bleef vaak thuis liggen.
Toen heb ik een excel sheet aangemaakt met daarin van alle statieven
gewicht, max hoogte, min hoogte, draaggewicht.
Gitzo en manfrotto was te duur, voor mij bleven over Velbon Sherpa Pro CF-545 (1.29 kg), Redged RTC-424 / TSC-424 (1,1 kg/0,9 kg).
Opgevouwen is de RTC-424 51 cm, TSC-424 is 39 cm! Maar de TSC-424 vond ik iets te laag kwa werkhoogte (141 cm).
Het is uiteindelijk de RTC-424 geworden met een giotto kop.
Een tip: neem geen Redged kop. Die plaatjes van hun hebben geen D-ring maar gebruiken een inbusschroef.
Totaal onpraktisch, ik weet niet wie welke slimmerd dat bedacht heeft.
tsc-424 review youtube
(gt-128 = tsc-424) -
Willy schreef op dinsdag 6 oktober 2009 om 21:42 | reageer
Ik herken een hoop in dit verhaal. Ze zeggen wel eens "alle goede dingen gaan in drieën", zelf ben ik nu aan m'n derde statief bezig. Het eerste statief was goedkoop, dat heb ik ooit één uur buiten gebruikt, daarna ben ik drie uur aan het schoonmaken geweest om het zand uit de knarsende pootdelen te krijgen. Die heb ik heel snel weer verkocht. De tweede was op zich een prima ding, goede kwaliteit-prijsverhouding. Alleen, als ik daar mijn camera + telezoom (100-300mm)+ 2x teleconverter op bevestigde oversteeg ik daarmee de toegestane draaglast van het statief met anderhalve kilogram. Dat bleek ook uit de foto's want die waaiden alle kanten op. Maar, zolang ik me hield aan de door de fabrikant opgegeven maximale belasting was die Velbon Sherpa een prima statief. Ook dat statief heb ik na enige tijd en na enige aarzeling verkocht. Tegenwoordig heb ik een stevig aluminium statief (Manfrotto 055B, voor het aantal malen per jaar dat ik een statief gebruik vind ik het niet erg dat het wat zwaarder is) en een magnesium kop.
Die kop, dat is een belangrijk ding. Je statief kan nog zo goed en nog zo stabiel zijn, als de kop waarop je je toestel zet niet deugt, helpt het allemaal niks. Ik heb bij mijn statief bewust niet de standaard kop gekozen, waarmee het statief wordt aangeboden, hoewel dat qua prijs erg interessant was. Ik heb echt nog apart voor de kop gewinkeld (en vond het gewenste model ook nog ergens anders voor een veel lagere prijs). Ik moet trouwens wel bekennen dat ik schrok van de prijzen voor een goede statiefkop. Ik had aanvankelijk -zo dacht ik- een heel mooie statiefkop gevonden. Totdat ik het prijskaartje zag - 500 euro voor een statiefkop op een statief van 150 euro? Nou nee, bedankt, mag het ietsje goedkoper alstublieft? Ik gebruik mijn statief vooral veel voor macrofotografie: Dan is het belangrijk dat je de kop over drie assen apart en nauwkeurig kunt verstellen, bij veel statiefkoppen is het zo dat je met één hendel meerdere draairichtingen ontgrendelt. Dat vind ik dus niet wenselijk. Tegenwoordig gebruik ik zelfs nog een "macro slider", om de camera nauwkeurig voorwaarts en zijwaarts in te stellen.
En zo is er voor elke toepassing en budget wel een statief plus kop te vinden. -
libeco schreef op dinsdag 6 oktober 2009 om 21:48 | reageer
@Lucien: Ik heb een Giottos-kop gehad, binnen een jaar twee knoppen afgebroken. De eerste laten repareren (uiteraard binnen garantie), ik was hem 2 maanden kwijt. Bij de tweede knop had ik er genoeg van, voor €40 op marktplaats verkocht aan iemand die hem zelf wel wilde repareren. Daarna een Manfrotto gekocht, stuk steviger. Ik heb nog wel mijn Giottos statief, maar daarvan is de schroef al een keer afgebroken (gerepareerd binnen garantie), verder wel heerlijk statief.
-
Henk Hulshof schreef op dinsdag 6 oktober 2009 om 23:13 | reageer
Ik heb de befaamde 'tweede stap' kennelijk overgeslagen en ben van een wankel goedkoop statief naar een duur carbonstatief met balhoofd gegaan.
Het is een Feisol geworden (vanwege de enorm goede recensies) en die bevalt me uitstekend!
Het enige wat ik me wel eens af vraag is: mijn Feisol heeft telescopische 'benen' die uit te schuiven zijn door een 'draaivergrendeling' terwijl ik ook statieven ie met een 'klikvergrendeling' aan de benen.
Die draaivergrendeling is wat onhadiger en trager denk ik, maar wel erg solide.
Hoe zit het met de 'klikvergrendelstatieven'?
Tevens heb ik gemerkt dat wanneer je de poten van het statief weider uit zet (lager standpunt), het statief ook minder stabiel wordt. -
-
Tonv schreef op woensdag 7 oktober 2009 om 01:37 | reageer
Drie jaar geleden heb ik mijn Manfrotto 955PROB gekocht met Manfrotto statiefkop 486RC2 waar ik tot op heden tevreden mee ben. Het is een robuust en wat zwaar statief maar stabiel onder de meeste weersomstandigheden. De statiefkop heeft een groot kogelgewricht zodat de camera in alle richtingen vrij kan bewegen en gefixeerd wordt met slechts een handel. Een handigheidje is dat je de middenconsole ook verticaal kunt bevestigen, bijvoorbeeld voor productfotografie. Ik kan het statief aan mijn Low Pro Vertex 200 bevestigen en met vijf lenzen in de tas heb ik dan een fors gewicht mee te sjouwen wat ik na een dag dan ook fysiek voel. Ik denk dat het statief voor de meeste lenzen + body volstaat maar wanneer je bijvoorbeeld met de 1.5 kilo zware EF 70-200 F/2.8L IS aan de slag gaat lijkt me een zwaarder statief toch noodzakelijk voor absolute stabiliteit. Mijn zwaarste lens is de EF 200 F/2.8L en dat is nog prima te doen.
@Willy: mijn statiefkop is niet zo geschikt voor macrofotografie dus ga ik binnenkort eens winkelen voor een alternatieve 'macro-statiefkop'. Heb jij (of iemand anders) in dat opzicht en bruikbaar advies voor me? -
Peter van Veen schreef op woensdag 7 oktober 2009 om 07:32 | reageer
Hmmm, ik zit blijkbaar in fase 2, heb het eerste lichte tientjesstatief al versleten en gebruik nu een stevige maar zware Calumet 7300. Naar alle tevredenheid overigens. Moet ik nu het thuisfront vast gaan voorbereiden op de prijs van een carbon statief?
-
Charles schreef op woensdag 7 oktober 2009 om 13:20 | reageer
Hmmm, even mijn videocamerastatief op de weegschaal gezet: ruim 8 kilo! Maar met minder willen we ook niet op pad. Ook wie met DSLR camera's fatoenlijk wil gaan filmen, zal anders naar statieven moeten gaan kijken.
-
Tonv schreef op woensdag 7 oktober 2009 om 16:21 | reageer
@Charles
Da's geen goed nieuws Charles, ik sjouw me nu al een breuk met m'n spullen. Maar ik denk dat je gelijk hebt, een zwaarder en dus stabieler statief zal ongetwijfeld een vereiste zijn om elke mogelijke bewegingsonscherpte uit te bannen wanneer je goede video's wilt maken. Die leuke Canon video's geven je het gevoel dat je de DSLR uit de doos trekt en even los uit de pols een vette video schiet. Bedrieglijke marketing dus... -
-
Mike schreef op woensdag 7 oktober 2009 om 17:11 | reageer
Ik heb uiteindelijk voor een Gitzo gekozen en omdat ik erg tegen de prijs van een carbon statief zat aan te hikken heb ik in de basalt versie een mooi alternatief gevonden. Licht en stevig, maar een stukkie goedkoper dan carbon.
-
Willy van Dreumel schreef op woensdag 7 oktober 2009 om 18:07 | reageer
@tonv
Ik vind voor macro de zgn. "geared" statiefkoppen erg mooi, maar helaas van geen enkel merk aantrekkelijk geprijsd. Manfrotto heeft de 400 serie, da's erg mooi spul, maar begint geloof ik bij zo'n 400 euro. Enige betaalbare kop in die serie is de 410 junior. Omdat die geared koppen zo schreeuwend duur zijn, ben ik zelf uiteindelijk terechtgekomen op de 460MG van Manfrotto. Die is in elk geval lichtgewicht, erg stevig en flexibel in te stellen, ik moet alleen iets meer tijd nemen voor de eerste set-up, daarna kan ik kleine aanpassingen in camerapositie maken met de macro rail adjuster. Uiteindelijk heb ik zo een heel werkbaar setje tegen een acceptabele prijs samengesteld. Maar ja, het kan nog altijd mooier en beter.... -
Charles schreef op woensdag 7 oktober 2009 om 20:02 | reageer
@Tonv, als je hem op je schouder legt, hoef je hem niet te sjouwen.
Ik heb hier nog een zwaar houten statief staan, jaren zeventig, met een schattig klein fluidheadje erop. Deed het beter dan een grote manfrottokop die ik in de jaren 80 had. Ik vond dat maar vreemd spul alsof het metaal binnenin gewoon tegen elkaar aandraaide. Voor wie geld over heeft, zijn Sachtler en ook de iets beter betaalbare Cartoni een mooie basis voor trilvrije en gedempte panorama's en tilts. Wie met lange lenzen werkt (800 mm etc) heeft het meeste profijt van houten statieven. Hout dempt trillingen van de spiegel veel beter dan metaal en voorkomt onscherpe foto’s bij veel tele. Vandaar dat een beetje telescoop ook op een houten statief staat. -
EdC schreef op woensdag 7 oktober 2009 om 21:26 | reageer
@Peter. De Calumet 7300 staat op de eerste foto. Het gewicht van 2,6 kg inclusief kop valt wel mee. De Manfrotto CarbonOne 440 met Mg-kop 440 weegt ietsje meer. Als je dan kijkt naar prijs/kwaliteit, dan is de 7300 met een prijs van 109 euro (incl. kop met snelkoppeling) niet eens duur.
@Henk Hulshof. De draaivergrendeling werkt voortreffelijk, weet ik van een zware studio Manfrotto uit een ver verleden. Maar de klikvergrendeling werkt snel en dat is voor reportagefotografie een pluspunt. In de dikke acht jaar dat ik met de Monfrotto 440 werk heb ik één klikgrendel een keer met een kruiskopschroevendraaier een tikje moeten aandraaien. Bij de Cal 7300 moet je daarvoor een imbussleutel gebruiken.
@Charles. Een houten statief is echt super. Ze zijn nog steeds te koop. Een andere geweldenaar is de Cambo-kop X2 Pro, waarmee je van een dslr een technische camera maakt. Van landschap- naar portretstand draait de camera boven het statief en dat is heel solide. -
Peter van Veen schreef op woensdag 7 oktober 2009 om 22:16 | reageer
@EdC: ik dacht hem al te herkennen! Ik vind het een heel mooi statief voor dat geld.
-
Tonv schreef op donderdag 8 oktober 2009 om 10:17 | reageer
@Willy van Dreumel
Bedankt voor je uitgebreide en nuttige informatie Willy, daar ga ik eens verder induiken!
@Charles
Alweer wat geleerd, ik wist niet dat een houten statief dergelijke voordelen heeft, bedankt voor je informatie! -
Lucien schreef op donderdag 8 oktober 2009 om 20:25 | reageer
Ik heb trouwens nog een carbon statief in de aanbieding.
Staat nu op marktplaats.
Voor mensen die Elja's boek hebben gekocht maak ik een speciale prijs. -
Peter van Veen schreef op vrijdag 9 oktober 2009 om 00:47 | reageer
Een linkje of zo zou natuurlijk überhandig zijn!
-
Lucien schreef op vrijdag 9 oktober 2009 om 07:10 | reageer
Mijn carbonstatief
Vorige week vrijdag voor 300 euro gekocht.
Gaat weg omdat ik een andere gekocht heb. Ik was buiten de 7 dgn afkoelperiode (stom!) en kon het niet meer retourneren. -
Lucien schreef op zaterdag 10 oktober 2009 om 22:45 | reageer
Hm.. dit balhoofd wat ik nu heb (Giotto MH7001-652) is toch niet zo'n succes.
Teveel creep, getest met 40D+70-200 F/4 IS.
Ja of ik moet hem met een waterpomptang aandraaien dan blijft ie wel zitten.
Voor lichtere cameras zal hij wel voldoende zijn.
Dan maar weer een volgende kop proberen. -
Thoon_Loque schreef op maandag 9 september 2013 om 19:58 | reageer
@Tip 10: Je kunt ook je (half) lege fototas aan het haakje hangen. Ligt natuurlijk wel aan wat voor gewicht daar dan nog inzit. In mijn geval genoeg, en ik hoef geen extra zandzakje mee te nemen
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Een tip voor gebruik van teleobjectieven op een balhoofd
door Nando Harmsen
-
Wat is het beste: een balhoofd of een 3-wegkop
door Nando Harmsen
-
Op zoek naar een statief? Kies twee van de drie opties.
door Nando Harmsen
-
5 Redenen voor een L-bracket, en 5 redenen tegen een L-bracket
door Nando Harmsen
-
Wees verstandig, koop een goed statief
door Nando Harmsen
-
Let op water en wind bij het opzetten van een statief
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.749 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.