Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Adobe Photoshop Elements 13 uitgebracht

woensdag 24 september 2014, 09:32 door | 10.201x gelezen | 1 reactie

Adobe kondigt vandaag de nieuwste versie van haar Elements software aan. Voor fotografen is daarbij waarschijnlijk Photoshop Elements interessant; het kleine broertje van Photoshop. Daarnaast is er ook voor mensen die met video werken een nieuwe versie van Photoshop Premiere Elements.

Adobe houdt vooralsnog vast aan hun jaarlijkse update van de software. Er zijn een aantal kleine veranderingen en toevoegingen in de software te vinden. Als je nog met Elements 12 werkt is er niet direct een reden om te upgraden.

Voor het beheer van je foto's en video's is bij beide pakketten (en ook los per pakket) Elements Organizer meegeleverd. Deze plek om je foto's en video's te organiseren was ook reeds in eerdere versies te vinden.

Elements 13

Elements Live


Nieuw is Elements Live, een koppeling met internet waar je leerzame video's, artikelen en nieuwsberichten kunt vinden. Adobe zoekt de goede dingen uit en deelt die via dit systeem. De berichten zijn onderverdeeld in leren, inspireren en nieuws.

Tevens helpt het je om makkelijker contact op te nemen met Adobe bij vragen.

Quick edit mode


Adobe Photoshop Elements heeft 50 verschillende methodes om foto's snel en makkelijk te bewerken (voorheen 10 methodes) via de zogenoemde 'Quick edit modes'. Hiermee kun je met een paar simpele klikken effecten op je foto's toepassen. Naast dat er meer basisaanpassingen aangeboden worden krijg je nu ook vier variaties op je aanpassing die je met één extra klik kunt gebruiken.

Het originele bestand blijft altijd bewaard. In de achtergrond wordt het op een laag toegepast. Dit kun je via de 'expert' mode benaderen. Zo kun je bewerkingen aanpassen.

Crop tool


Het uitsnij gereedschap heeft nu ook uitsnij-suggesties. Het beeld wordt geanalyseerd op gezichten, horizonlijnen en dergelijke. Hierop worden compositieregels toegepast zodat er vier suggesties gegeven worden. Met één klik is de compositie te selecteren. Uiteraard kun je de uitsnede achteraf weer aanpassen.

Geleide bewerkingen


Deze functie zat reeds in eerdere versies van Photoshop Elements. In Elements 13 zijn drie nieuwe 'guided edits' toegevoegd. Ditmaal ligt de focus op zwart-wit omzettingen. Met de geleide bewerkingen wordt je geholpen met het maken van een fotobewerking.

Je kunt nu bijvoorbeeld gemakkelijk een zwart-wit foto met selectieve kleur maken (of je dat zou moeten willen is een hele andere vraag).

Photomerge compose


De nieuwe Photomerge compose functie helpt je composities te maken. Het helpt je een onderdeel uit een foto te halen en in een andere foto te plaatsen. Bijvoorbeeld een persoon losmaken uit de ene foto en in een andere achtergrond te plaatsen.

In onderstaande video worden de vernieuwingen (Engelstalig) uit de doeken gedaan.


Al met al een aantal leuke vernieuwingen in het instappakket van Photoshop. De software is nu per direct verkrijgbaar en kost 83,64 euro (Photoshop Elements). Het volledige pakket (inclusief Premiere Elements) is te koop voor 126,69 euro.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. Cas van der Voorn
    Profiel Cas van der Voorn schreef op donderdag 25 september 2014 om 14:57  | reageer

    Op het oog is er weinig nieuws in deze versie 13. De guided en quick edits zijn voor beginners leuk, maar als je iets verder bent wil je toch alleen in Expert-mode werken. Dat is vergelijkbaar met grote broer Photoshop.

    Wat in de video wél maar in je artikel niet genoemd wordt is Content Aware Fill (vullen met inhoud). Al een paar versies aanwezig in Photoshop, nu ook in PsE 13. Dat is een échte verbetering waar veel mensen wat aan hebben en die je veel kloon-werk uit handen neemt. Het voorbeeld in de video is overigens dramatisch, dat komt omdat het te vullen object aan de rand van de foto zit en het programma weinig vergelijkbaar materiaal in de buurt heeft.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord