Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Photoshop Elements 8 verschenen

woensdag 23 september 2009, 23:10 door | 13.669x gelezen | 7 reacties

Adobe heeft vandaag Photoshop Elements 8 gepresenteerd. Het kleine broertje van Photoshop CS4 heeft weer de nodige extra functionaliteit gekregen. Een belangrijke vernieuwing is de organizer waarmee je foto's Ún video's kunt beheren. In de Mac versie ontbreekt deze organizer helaas nog. In plaats daarvan wordt Bridge meegeleverd.

Organizer
Dat het in de nieuwe organizer mogelijk is zowel foto's als video's te sorteren, voorzien van trefwoorden en beoordelingen is een interessante ontwikkeling. Functionaleit die ik ook graag terug zou zien in Lightroom 3.0. Nu steeds meer camera's video ondersteunen is dit een belangrijke integratie.

Ook goed om te zien dat gezichtherkenning is opgenomen in het pakket. De organizer vraagt scant foto's voor gezichten en vraagt je de bijbehorende naam aan te geven. Nadat je dat een paar keer gedaan hebt kan het programma zelf gezichten herkennen. Je kunt zo razendsnel foto's voorzien van de juiste trefwoorden. De gezichtsherkenning is daarom ook een functie die ik graag in Lightroom 3 terug zou willen zien.

Gezichtherkenning


Over Lightroom gesproken; Photoshop Elements 8 is inmiddels zo krachtig dat je als fotograaf twee keer moet nadenken voordat je Photoshop CS4 aanschaft. Gebruik je Lightroom in combinatie met Elements (en die integratie is prima mogelijk) dan heb je al een uiterst compleet pakket! Voor ongeveer de helft van de aanschafkosten van CS4 heb je dan eigenlijk alles wat je nodig zult hebben.

De organizer kan overigens ook alle foto's analyseren. Dit kost wel even wat tijd, maar vervolgens geeft het programma per foto aan wat er volgens de analyse mis mee is en hoe dit met een druk op de knop verholpen kan worden. Volgens mij geen functie die veel gevorderde fotografen zullen gebruiken, maar zeker handig voor beginners.

Met behulp van de nieuwe Quick Fix optie worden voorbeeldcorrecties getoond waar je als gebruiker simpelweg de thumbnail aanklikt van de foto die je er beter uit vindt zien dan het orgineel.

Photomerge
Een andere functionaliteit die vernieuwd is in Photoshop Elements is de Photomerge optie. Je kunt nu erg eenvoudig en zonder veel kennis elementen uit verschillende foto's combineren. Dat kun je bijvoorbeeld gebruiken om twee verschillende belichtingen te combineren, maar ook om lastige toeristen weg te halen uit je vakantiefoto's.

PhotoMerge Exposure


Recompose
Overgenomen vanuit CS4 is de mogelijkheid die daar 'content aware scaling] wordt genoemd. In Elements heet dit simpelweg 'recompose' en je kunt er slim mee schalen. Onderstaande afbeelding maakt de functie wat dat betreft goed duidelijk. Automatisch probeert ie al belangrijke onderdelen te bewaren, maar als je dat wilt kun je ook aangeven wat zeker wel of zeker niet bespaard moet blijven bij het herschalen.

Recompose


Prijzen en beschikbaarheid
De Engelstalige versies van Elements 8 (zowel Photoshop als Premiere) zijn voor Windows per direct verkrijgbaar. Gebruikers van een Apple computer moeten nog een paar weeken wachten. De Nederlandstalige versie komt in november op de markt. Voor 99,- euro is het pakket aan te schaffen, wil je zowel Premiere als Photoshop Elements dan kun je een combinatiepakket kopen van 149,- euro.

Uiteraard biedt Adobe gratis probeerversies van de software aan die voor 30 dagen te gebruiken zijn.

Video
In de onderstaande video worden de belangrijkste features besproken.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

7 reacties

 1. Arno
  Profiel  Arno schreef op donderdag 24 september 2009 om 00:33  | reageer

  Het lijkt er inderdaad op dat Adobe een concurrent voor zichzelf aan het maken is.

 2. Casper de Graaf
  Profiel  Casper de Graaf schreef op donderdag 24 september 2009 om 00:50  | reageer

  Beste manier is jezelf beconcurreren. Houdt je scherp en brengt vooruitgang. Gebruik altijd de 'normale CS' maar Elements lijkt zeker een erg goed programma.

 3. Vincent Ivens
  Profiel Vincent Ivens schreef op donderdag 24 september 2009 om 09:12  | reageer

  Biedt PHE8 ook ondersteuning voor filters en layers?

 4. gast schreef op donderdag 24 september 2009 om 10:06  | reageer

  Elements wordt nog wel eens gekocht door amateurs ipv illegaal gebruikt, dat zal ook wel meespelen.

 5. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op donderdag 24 september 2009 om 11:31  | reageer

  Ben benieuwd, ik ga de gratis versie ook eens proberen.

 6. evert
  evert schreef op donderdag 24 september 2009 om 14:34  | reageer

  zeker een heel mooi pakket, maar de professionele beeldbewerkers en retoucheer specialisten zullen toch wel naar het grotere broertje grijpen. Alleen al het arsenaal aan selectie methoden en het werken met channels is voor hen onmisbaar. Misschien is het wel een bewuste keuze om de mensen die eigenlijk altijd maar illegale Photoshop versies gebruikten te overreden een legaal Elements pakket te kopen.

 7. Rolograaf
  Rolograaf schreef op donderdag 24 september 2009 om 17:39  | reageer

  Toevallig dat Google ook net met versie 3.5 van Picasa uitkomt met dezelfde nieuwe features als genoemd onder organizer. (gebruik zelf geen LR wel PS)

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.218 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord