Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Taggen met behulp van Vista's Photo Gallery

woensdag 21 februari 2007, 23:30 door | 14.436x gelezen | 6 reacties

In het nieuwe Windows Vista zit een programma genaamd 'Photo Gallery'. Een stukje software die ik zelf wel al kort bekeken had, maar nog niet uitgebreid onder de loep heb genomen. Vandaag vond ik echter een filmpje waarbij Jon Udell en Scott Dart (beide werkzaam bij Microsoft) de mogelijkheid van de Photo Gallery bespreken. Als je zo met Scott over zijn schouder meekijkt naar hoe hij werkt met de Photo Gallery dan blijkt het toch wel de moeite om hier meer mee te spelen.

Zijn vijfentwintigduizend foto's heeft hij hierin aardig overzichtelijk gerangschikt en gefilterd. Zoeken van een foto is daardoor snel uit te voeren. Een voorwaarde is natuurlijk wel dat je al je foto's de juiste tags geeft. Iets wat in ieder geval slim is om aan te leren.

Opvallend aan de tagging techniek is dat het gebruik van folders feitelijk bijna overbodig wordt. Met behulp van de tags creŽer je een soort folderstructuur onafhankelijk van waar de bestanden staan. Ook kun je meerdere van deze tagfolders tegelijk bekijken en probleemloos sorteren of groeperen. Het bijzondere is dat je een foto terug kunt vinden in meerdere van deze tagfolders; alsof er meerdere versies van het bestand zijn. In werkelijkheid kun je dezelfde foto gewoon op verschillende manieren benaderen.

Zelf ben ik er inmiddels een kwartiertje mee aan de slag en het werkt verslavend! Het is kinderlijk eenvoudig om tags aan een foto toe te voegen en door simpel te slepen creŽer je een mooie tag-structuur. Nu zal ik niet zo snel alle duizenden foto's die ik heb gaan taggen, maar ik zal me proberen aan te leren de nieuwste foto's regelmatig te taggen.

Het wachten is nog wel op de Canon RAW tool waarmee ik ook de .CR2 bestanden in Vista kan bekijken. Helaas heeft Canon op mijn vraag wanneer ze deze tool uit zouden brengen geantwoord dat er momenteel geen plannen zijn voor de RAW ondersteuning. Overigens lijkt me dat tamelijk onwaarschijnlijk. De reactie zal wel gekomen zijn van iemand die het simpelweg niet weet of niet mag vertellen. Afwachten dus nog maar. Ondertussen heb ik in elk geval een nuttige bezigheid!

afbeelding
De Windows Photo Gallery; toont foto's modellen met rating 3 en 4 sterren


Bron: MS Photography Blog

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

6 reacties

 1. Nicole
  Nicole schreef op donderdag 22 februari 2007 om 18:27  | reageer

  MMM, klinkt interessant. Neemt het ook de tags die je in Bridge gegeven hebt mee? Dat zou extra interessant zijn...

  Duimen dat er op korte termijn RAW-ondersteuning komt, want na mijn upgrade zou ik het toch wel lekker vinden m'n files te blijven zien...

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 22 februari 2007 om 19:40  | reageer

  @Nicole; Ik heb het even voor je getest. Zowel de keywords als de rating die in MS Photo Gallery toegevoegd zijn worden in Bridge getoond. Wanneer je keywords in Bridge toevoegd worden deze automatisch ook weer opgenomen in Photo Gallery.
  Dat werkt dus probleemloos samen!

 3. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op vrijdag 23 februari 2007 om 07:52  | reageer

  Hhmmm, zou ik dan toch een upgrade naar Vista moeten overwegen...?

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 23 februari 2007 om 09:30  | reageer

  Ik verwacht eigenlijk dat er ook programma's zijn (Picasa?) die ditzelfde truckje onder XP kunnen uithalen. Wanneer je dan overschakeld op Vista in de toekomst worden diezelfde tags overgenomen door de Photo Gallery.

  Toch moet ik zeggen dat dit inderdaad een van de grotere pluspunten is aan Vista die ik tot nu toe heb ontdekt (voor fotografen). Jammer dat een upgrade naar Vista erg prijzig is. Mocht je echter de OEM versie kunnen bemachtigen (circa 90,- euro voor Vista Home Premium), dan is het qua prijs wel de moeite volgens mij.

 5. Youbuntu
  Profiel Youbuntu schreef op vrijdag 29 juni 2007 om 12:57  | reageer

  Ziet er aardig uit. Lijkt veel op F-Spot!

  @Peter van Veen: Installeer wel eerst even Ubuntu (gratis downloaden via ubuntu.com). Werk ik al een jaar mee, en mis eigenlijk nooit Windows. Als je de stap waagt, ga dan vooral ook even langs bij getautomatix.com en IEs4Linux. Succes !

 6. Youbuntu
  Profiel Youbuntu schreef op vrijdag 29 juni 2007 om 16:23  | reageer

  @Nicole: F-Spot is net zo'n programma, en ondersteunt RAW-formaat wel, naast een indrukwekkende lijst ondersteunde formaten: http://f-spot.org/File_Types
  Ik zou zeggen: "give it a try".

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord