Elja Trum

Flitstechniek: beweging deels bevriezen

zaterdag 4 januari 2014, 23:35 door | 11.029x gelezen | 15 reacties

Vandaag ben ik bijna de hele dag bezig geweest met studiofotografie. In het pand waar wij met de Fotoclub zitten is ook een groep jonge dames die wij elk jaar op de foto zetten. Een prima moment om ook wat te experimenteren. Vanmiddag heb ik een foto genomen met beweging die slechts deels bevroren werd.

Tweeëntwintig jonge tieners hebben we vandaag met zo'n tien fotografen van de fotoclub op de foto gezet. Met drie studiolocaties en een strobist setting nog steeds een flinke klus. Maar wel leuk natuurlijk en zoals ik al aangaf een mooi moment om te experimenteren met belichting of apparatuur.

Een tijdje terug zag ik ergens een foto waar de fotograaf een deel van het beeld bewogen weergaf terwijl het andere deel bevroren was door de flits. Het leek me leuk om dit ook eens te proberen en toen model Sarah voor me stond in een leuke groene rok hebben we zo'n foto gemaakt.

Sarah beweging
1/10s, f/7.1, ISO 250 @ 70mm (klik voor groter)

Helemaal tevreden ben ik nog niet met het eindresultaat, maar ik vind het leuk genoeg om het bij een fotosessie in de toekomst nog eens wat meer te proberen. Wellicht met een model in een uitbundige jurk.

Beweging en bevriezing combineren


Zoals je kunt zien is de rok van Sarah behoorlijk bewogen, terwijl haar hoofd en bovenlichaam bevroren zijn. De gebruikte techniek is niet eens zo lastig. Ik heb Sarah twee maal belicht in één opname; eenmaal met bestaand licht (in dit geval de instellamp van een flitser) en eenmaal met een flitser.

De flitser was voorzien van een snoot die het licht sterk bundelde op Sarahs bovenlichaam en gezicht. Doordat de flits een korte puls van krachtig licht afgeeft wordt Sarahs beweging in haar bovenlichaam bevroren, ook al is de sluitertijd relatief lang (1/10 seconde).

Die lang sluitertijd zorgt dan weer voor de beweging in haar rok en benen. Deze helft van het beeld werd zo veel mogelijk belicht door het instellicht van een flitser die laag bij de grond stond. Door de bovenste helft van de softbox af te dekken valt de lichtgrens van het continuelicht ongeveer op haar middel.

Wat kan nog beter?


Zoals ik al zei is er wat mij betreft nog ruimte voor verbetering. Er zijn een paar dingen die ik bij een volgende poging nog wil verbeteren. Allereerst de aankleding. Een mooie jurk in een sprankelende kleur zou volgens mij het eindresultaat beter maken.

Sarah heeft overigens dit wat drukke topje ook nog vervangen door een andere, maar van de circa 10 foto's die we met deze opstelling gemaakt hebben was deze uiteindelijk het best geslaagd. Het is (zeker voor een beginnend model) nog best lastig om en te draaien én uit te komen in een goede pose waarbij blik, ogen, mond en pose goed zijn.

Ik had dus ook gewoon meer foto's moeten maken. Ook een puntje om mee te nemen. Dat gaat wel makkelijker als er niet nog vijf dames staan te wachten om ook op de foto te mogen.

Voor wat betreft de techniek is de scheiding tussen continue en flitslicht nog beter te maken. Wellicht met een horizontaal geplaatste scheiding tussen de lichten. In plaats van een snoot zou het zachte licht van een softbox voor een mooier resultaat kunnen zorgen. De schaduwen worden dan wat minder hard.

Een sneller flitser is ook een pre. Mijn Elinchrom RX600 flitsers zijn net iets te traag voor het bevriezen van veel beweging. Een snellere flitser kan net voor wat meer bevriezing zorgen en daarmee voor een beter eindresultaat.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

15 reacties

 1. gast schreef op zondag 5 januari 2014 om 10:19

  Het gebruik van een snoot en voor de helft afdekken van je softbox is me een raadsel. Levert een lelijke belichting op (zoals je ziet op je foto). Plus dat dit helemaal niet nodig is om beweging in je foto te krijgen

 2. martinphili
  Profiel martinphili schreef op zondag 5 januari 2014 om 11:14

  Weer typisch iets voor fotografen om elkaars foto's lekker af te z**ken. In dit geval zelfs zonder de tekst goed gelezen te hebben.
  Ik ben zelf ook tegen dit probleem aangelopen. Het instellicht is voor mij te zwak om te gebruiken als hoofdlicht en bovendien kan ik dan mijn achtergrond niet voldoende uitlichten. Het gebruik van een reportageflitser zou dan misschien ook uitkomst bieden. Waarschijnlijk is de reportageflitser wel sterk genoeg om mee te doen in de belichting. Hij moet dan opboksen tegen een 400 Ws studioflitser op halve kracht.
  We gaan er eens naar kijken vrolijk

 3. Leon
  Leon schreef op zondag 5 januari 2014 om 11:42

  Hoezo is dit afzeiken? Gast geeft commentaar op gebruikte techniek en dat dit niet helemaal mooi uitgepakt heeft. Ben het er persoonlijk ook wel mee eens. Verschil bovenste helft vs onderste helft is ook te groot. En als je zelf al aangeeft in je verslag dat je zelf ook niet helemaal tevreden bent met het resultaat, dan kun je toch beter bij jezelf ten rade gaan om dergelijke foto bij je verhaal te plaatsen.

 4. Yosh
  Profiel  Yosh schreef op zondag 5 januari 2014 om 14:36

  Dit artikel nodigt eerder uit tot het komen van oplossingen. Gast bied wat mij betreft geen oplossingen, maar kraakt de werkwijze alleen af. Dat vind ik jammer en noem ik ook afzeiken.
  Als je de werkwijze van de fotograaf niet begrijpt zou ik er naar vragen in plaats van mijn onbegrip uiten.
  Hoe dan ook, ik vind het idee interessant en leuk. Ik ben inhoudelijk te onwetend en lees graag alle overige reacties die mij iets leren.
  Gr. Sem

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Studio

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.416 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord