Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Flitstechniek: beweging deels bevriezen

zaterdag 4 januari 2014, 23:35 door | 12.800x gelezen | 15 reacties

Vandaag ben ik bijna de hele dag bezig geweest met studiofotografie. In het pand waar wij met de Fotoclub zitten is ook een groep jonge dames die wij elk jaar op de foto zetten. Een prima moment om ook wat te experimenteren. Vanmiddag heb ik een foto genomen met beweging die slechts deels bevroren werd.

Tweeëntwintig jonge tieners hebben we vandaag met zo'n tien fotografen van de fotoclub op de foto gezet. Met drie studiolocaties en een strobist setting nog steeds een flinke klus. Maar wel leuk natuurlijk en zoals ik al aangaf een mooi moment om te experimenteren met belichting of apparatuur.

Een tijdje terug zag ik ergens een foto waar de fotograaf een deel van het beeld bewogen weergaf terwijl het andere deel bevroren was door de flits. Het leek me leuk om dit ook eens te proberen en toen model Sarah voor me stond in een leuke groene rok hebben we zo'n foto gemaakt.

Sarah beweging
1/10s, f/7.1, ISO 250 @ 70mm (klik voor groter)

Helemaal tevreden ben ik nog niet met het eindresultaat, maar ik vind het leuk genoeg om het bij een fotosessie in de toekomst nog eens wat meer te proberen. Wellicht met een model in een uitbundige jurk.

Beweging en bevriezing combineren


Zoals je kunt zien is de rok van Sarah behoorlijk bewogen, terwijl haar hoofd en bovenlichaam bevroren zijn. De gebruikte techniek is niet eens zo lastig. Ik heb Sarah twee maal belicht in één opname; eenmaal met bestaand licht (in dit geval de instellamp van een flitser) en eenmaal met een flitser.

De flitser was voorzien van een snoot die het licht sterk bundelde op Sarahs bovenlichaam en gezicht. Doordat de flits een korte puls van krachtig licht afgeeft wordt Sarahs beweging in haar bovenlichaam bevroren, ook al is de sluitertijd relatief lang (1/10 seconde).

Die lang sluitertijd zorgt dan weer voor de beweging in haar rok en benen. Deze helft van het beeld werd zo veel mogelijk belicht door het instellicht van een flitser die laag bij de grond stond. Door de bovenste helft van de softbox af te dekken valt de lichtgrens van het continuelicht ongeveer op haar middel.

Wat kan nog beter?


Zoals ik al zei is er wat mij betreft nog ruimte voor verbetering. Er zijn een paar dingen die ik bij een volgende poging nog wil verbeteren. Allereerst de aankleding. Een mooie jurk in een sprankelende kleur zou volgens mij het eindresultaat beter maken.

Sarah heeft overigens dit wat drukke topje ook nog vervangen door een andere, maar van de circa 10 foto's die we met deze opstelling gemaakt hebben was deze uiteindelijk het best geslaagd. Het is (zeker voor een beginnend model) nog best lastig om en te draaien én uit te komen in een goede pose waarbij blik, ogen, mond en pose goed zijn.

Ik had dus ook gewoon meer foto's moeten maken. Ook een puntje om mee te nemen. Dat gaat wel makkelijker als er niet nog vijf dames staan te wachten om ook op de foto te mogen.

Voor wat betreft de techniek is de scheiding tussen continue en flitslicht nog beter te maken. Wellicht met een horizontaal geplaatste scheiding tussen de lichten. In plaats van een snoot zou het zachte licht van een softbox voor een mooier resultaat kunnen zorgen. De schaduwen worden dan wat minder hard.

Een sneller flitser is ook een pre. Mijn Elinchrom RX600 flitsers zijn net iets te traag voor het bevriezen van veel beweging. Een snellere flitser kan net voor wat meer bevriezing zorgen en daarmee voor een beter eindresultaat.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

15 reacties

  1. gast schreef op zondag 5 januari 2014 om 10:19  | reageer

    Het gebruik van een snoot en voor de helft afdekken van je softbox is me een raadsel. Levert een lelijke belichting op (zoals je ziet op je foto). Plus dat dit helemaal niet nodig is om beweging in je foto te krijgen

  2. martinphili
    Profiel martinphili schreef op zondag 5 januari 2014 om 11:14  | reageer

    Weer typisch iets voor fotografen om elkaars foto's lekker af te z**ken. In dit geval zelfs zonder de tekst goed gelezen te hebben.
    Ik ben zelf ook tegen dit probleem aangelopen. Het instellicht is voor mij te zwak om te gebruiken als hoofdlicht en bovendien kan ik dan mijn achtergrond niet voldoende uitlichten. Het gebruik van een reportageflitser zou dan misschien ook uitkomst bieden. Waarschijnlijk is de reportageflitser wel sterk genoeg om mee te doen in de belichting. Hij moet dan opboksen tegen een 400 Ws studioflitser op halve kracht.
    We gaan er eens naar kijken vrolijk

  3. Leon
    Leon schreef op zondag 5 januari 2014 om 11:42  | reageer

    Hoezo is dit afzeiken? Gast geeft commentaar op gebruikte techniek en dat dit niet helemaal mooi uitgepakt heeft. Ben het er persoonlijk ook wel mee eens. Verschil bovenste helft vs onderste helft is ook te groot. En als je zelf al aangeeft in je verslag dat je zelf ook niet helemaal tevreden bent met het resultaat, dan kun je toch beter bij jezelf ten rade gaan om dergelijke foto bij je verhaal te plaatsen.

  4. Yosh
    Profiel  Yosh schreef op zondag 5 januari 2014 om 14:36  | reageer

    Dit artikel nodigt eerder uit tot het komen van oplossingen. Gast bied wat mij betreft geen oplossingen, maar kraakt de werkwijze alleen af. Dat vind ik jammer en noem ik ook afzeiken.
    Als je de werkwijze van de fotograaf niet begrijpt zou ik er naar vragen in plaats van mijn onbegrip uiten.
    Hoe dan ook, ik vind het idee interessant en leuk. Ik ben inhoudelijk te onwetend en lees graag alle overige reacties die mij iets leren.
    Gr. Sem

  5. Jack Veraart
    Jack Veraart schreef op zondag 5 januari 2014 om 18:18  | reageer

    Heerlijk, weer eens zo'n foto te zien Prima heel wat leuker dan de 13 in een dozijn plaatjes, van zogenaamde technisch goede fotografen.

  6. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op zondag 5 januari 2014 om 20:05  | reageer

    @gast; wat is volgens jou de methode om zowel een bevroren deel als een bewogen deel in de foto te krijgen? De softbox zorgde hier voor het continue licht en dat wilde ik zo min mogelijk om de bovenste helft laten vallen. Vandaar dat de softbox deels afgedekt is (het was een octabox van 150 centimeter doorsnede).

    @Leon; Als ik aangeef dat ik nog niet helemaal tevreden ben met het resultaat hoeft dat toch geen reden zijn de foto niet te plaatsen? Ik vind het resultaat al heel behoorlijk. Het is jammer van de wat harde schaduwen door het gebruik van de snoot, maar ik geef ook al direct tips om mijn resultaat te verbeteren. Handig voor elke andere fotograaf die deze techniek ook eens wil proberen.

    Volgens mij is deze methode niet bepaald doorsnee en veelgebruikt. Ook al heb ik hem (in de half uurtje dat ik er mee bezig geweest ben) nog niet perfect, het kan volgens mij prima dienen om andere fotografen te inspireren ook eens met deze methode te werken voor een bijzonder eindresultaat.

    @Martin; een reportageflitser is voor het flitslichtgedeelte volgens mij een goede oplossing. Opzetflitsers zijn immers ook sneller (korte flitsduur) dan mijn RX 600 flitsers. De bevriezing zal dus verbeteren.

  7. mecx
    Profiel mecx schreef op maandag 6 januari 2014 om 08:32  | reageer

    lekker anoniem alles beter weten, het jaar is weer goed begonnen.... knipoog

  8. wimfoto
    Profiel  wimfoto schreef op maandag 6 januari 2014 om 17:12  | reageer

    Elja,In iedergeval geprobeerd niet goed uitgepakt..wat dacht je van andere achtergrond,kleding belichting en misschien ook beweging.
    Wil je echt beweging gedeeltelijk bevriezen,moet je minstens tussen 1/60-1/250 gaan zitten en dan moet je flitsduur 50.000 van een seconden zijn.
    maak een reeks en dan weet je het.

  9. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op maandag 6 januari 2014 om 19:54  | reageer

    @Wim; Wat jij zegt is volgens mij overdreven. Als er verder geen licht is in het deel van de foto dat je wilt bevriezen dan maakt de sluitertijd niet uit. Het korte flitslicht is voldoende om het (verder onbelichte) deel van de foto te bevriezen. Daar heb je echt geen 1/60 seconde (of sneller) voor nodig.

    Daarbij hoef je zeker geen 1/50.000ste te gebruiken om beeld echt te bevriezen. 1/2.000ste van een seconde is al voldoende om een springend persoon in een foto te bevriezen.

    Zoals ik al aangaf in mijn artikel zou onder andere andere kleding en een andere achtergrond inderdaad het beeld beter kunnen maken.

  10. Michael
    Profiel  Michael schreef op maandag 6 januari 2014 om 21:52  | reageer

    Ik vind het eigenlijk nog best een aardige foto. Weer eens wat anders. Speels.

  11. roysfoto
    roysfoto schreef op dinsdag 7 januari 2014 om 13:01  | reageer

    Ga mee met Michael, is een leuke en speciale foto. Zou wel eens het resultaat willen zien van de criticasters, als het dan toch zo super zou zijn, maar ook in dezelfde omstandigheden, toevallig model, kledij, enz..

  12. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 7 januari 2014 om 13:06  | reageer

    Elja: gewoon leuk dat je experimenteert en dat de foto nog niet perfect is geeft alleen maar meer ruimte als lezer om input te leveren die dan weer leerzaam kan zijn. Ik vind het idee veel potentie hebben, als ik mijn studio flitsers nog zou hebben gehad zou ik ook eens aan het spelen slaan knipoog

  13. Kim
    Kim schreef op dinsdag 7 januari 2014 om 13:33  | reageer

    Ik vind het leuk dat je dit met ons deelt, ... het is geen perfecte foto, maar wel een leuke techniek om mee te gaan experimenteren (y)

  14. Fred Noomen
    Fred Noomen schreef op woensdag 8 januari 2014 om 00:41  | reageer

    Zullen we met z'n alle weer gaan doen wat we graag doen ? Lekker fotograferen dus. En geen foto's van elkaar afzeiken. Doe gewoon wat je zelf leuk vindt en kijk niet naar anderen hoewel constructief commentaar altijd nuttig kan zijn. Maar persoonlijk neem ik het voor kennisgeving aan, niets meer en niets minder.

  15. Wimpie33
    Wimpie33 schreef op woensdag 8 januari 2014 om 07:00  | reageer

    Het is een leuke techniek. Dat de foto nog niet perfect is maakt niet uit. Nu kunnen we zien dat er nog wat aan verbeterd kan worden. Je kunt mekaar beter tips geven. En iedereen die het "beter" kan, maak ook maar eens zulke foto's. En laat deze dan ook zien en vertel er dan ook bij hoe je het gedaan hebt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Studio

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord