100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

5 redenen om van fotografie je beroep te maken

maandag 23 december 2013, 22:23 door | 16.135x gelezen | 12 reacties

Een paar weken geleden liet we je vijf redenen zien waarom je van fotografie beter maar niet je beroep kunt maken. Nu belichten we graag ook de andere kant; waarom zou je van fotografie juist wel je beroep willen maken!

1. Passie


De belangrijkste reden om van fotografie je beroep te maken is omdat je dan bezig kunt zijn met wat je het leukste vind. Het is niet vervelend om 's ochtends uit je warme bed op te staan als je weet dat je leuke dingen gaat doen.

Fotografie is een creatief beroep; een mooie manier om je geld te verdienen door mooie dingen te maken, fotografisch of emotioneel, en deze te delen. Geen wonder dat je daar gepassioneerd en geďnspireerd door kunt blijven.

2. Vrijheid


Niemand die je verteld wat je moet doen; je bepaald zelf precies hoe je dingen aanpakt of bijvoorbeeld welke klanten je niet aanneemt. 's Ochtends liever een keer wat langer in bed? Geen probleem, draai je nog maar een keertje om.

Het is natuurlijk wel de kunst om je vrijheid te combineren met de wensen van je klanten en om toch voldoende uur te maken om genoeg brood op de plank te krijgen. Je kunt echter wel helemaal zelf bepalen hoe je dat doet en als je het goed aanpakt wordt een werkweek van 4 uur voor jou werkelijkheid!

Canon fotografe

3. Samenwerken


Als ondernemer zul je waarschijnlijk veel moeten samenwerken met andere partijen. Voor gezamenlijke opdrachten bijvoorbeeld. Zo kom je in contact met veel andere inspirerende ondernemers.

Fotografen zijn over het algemeen onderling ook helemaal niet vies van wat samenwerking of uitwisseling van slimme ideeën. Er is bijna altijd wel een fotograaf in de buurt om een gezellig gesprek te hebben over jullie beiden passie.

4. Mooie locaties


Als fotograaf zoek je vaak mooie plekjes op om vast te leggen of om daar je onderwerp vast te leggen. Een prima manier dus om nog eens ergens te komen. Wellicht dat je als studiofotograaf niet direct dit voorbeeld hebt, maar bruiloften, natuur en zelfs sportfotografen komen op heel wat bijzondere locaties.

Als je vast zit in een kantoorbaantje zie je vaak niet meer dan hetzelfde gebouw en dezelfde collega's. Als fotograaf kom je niet alleen op mooie plekken, je moet er ook nog eens rustig de tijd nemen om daar het mooiste moment te pakken.

5. Tevreden klanten


Als je jouw foto's na een paar dagen hard werken bij je klant aflevert, kun je zien hoeveel plezier ze aan je werk beleven; hun mooiste momenten vastgelegd. Direct voldoening uit je werk. Ook is het erg leuk om je werk terug te zien in een galerij, magazine of boek.

Wat is jouw reden om dagelijks als fotograaf aan de slag te gaan?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

12 reacties

  1. Guus J.Baks
    Guus J.Baks schreef op dinsdag 24 december 2013 om 10:43  | reageer

    Leuk verhaal, maar wel erg simpel voorgesteld.
    Geen netwerk, geen werk.

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 24 december 2013 om 10:52  | reageer

    @Guus; vandaar dat het ook slim is om de 5 redenen om niet als fotograaf te starten ook door te nemen. knipoog

  3. sluymer
    Profiel sluymer schreef op dinsdag 24 december 2013 om 11:23  | reageer

    Wat aandoenlijk geschreven! Iedereen is toch fotograaf tegenwoordig? En zo ongeveer iedereen werkt voor tarieven die nergens meer over gaan. De meeste ZZO-ers (zelfstandigen zonder opdrachten) zullen vast gretig meedoen. Hoera, we worden fotograaf! Uitgebuit door bedrijven die via websites opdrachten verstrekken om ze vervolgens voor een habbekrats te laten maken. Want iemand in nood werkt nu eenmaal graag (bijna) voor de kat z'n viool.

  4. Mechaniek maker
    Profiel Mechaniek maker schreef op dinsdag 24 december 2013 om 15:05  | reageer

    Al sinds 2008 heb ik een hele grote blog over veel evenementen ( Google: Spaces van wil ) en heb er wel eens aangedacht om van fotograferen een beroep van te maken. Regio fotografen hebben een website met kleine foto's die men kan bestellen, en dat blijkt in de praktijk steeds minder of niets op te leveren! Met de vorige reactie gever ben ik het ook eens.

  5. Guus Jamin
    Guus Jamin schreef op dinsdag 24 december 2013 om 17:33  | reageer

    Ik geef Sluymer groot gelijk...tegenwoordig is iedereen fotograaf...bij elk evenement zie je tientallen schermpjes in de lucht verschijnen van die kleine pocket camera's.
    Media maakt daar gretig gebruik van....er wordt veel ingezonden en dus hoeft men niet meer de beroeps fotograaf te betalen voor een plaatje....er is immers keus genoeg....voor nop.
    Zelfs op bruiloften worden soms zo de foto's gemaakt.

  6. Benny
    Profiel Benny schreef op dinsdag 24 december 2013 om 18:42  | reageer

    Hoi,

    Samenwerking is tegenwoordig de truc én elkaar wat gunnen!

    Ja, tegenwoordig is "iedereen" fotograaf, maar niet iedereen is VAKfotograaf. Daar zit een behoorlijk verschil. Kwaliteit gaat op langertermijn altijd met de eer strijken. Soms moet je daar veel voor doen, maar op den duur wordt het beloond.

    Dus brood is er zeker nog te verdienen in de fotografie, alleen je moet nóg meer je best doen dan vroeger, want tegenwoordig mag iedereen zich voor fotograaf uit geven. Wat inhoudt, dat de concurrentie zéér hoog is.

    Qua tarieven: Denk niet dat je er miljonair van wordt. Je doet dit werk, omdat het je passie is én je brood ermee op tafel kunt krijgen. Ik ben ook eerlijk: Ik heb ook gouden tijden gekend, nu ook een stuk minder, maar nog wel brood + beleg op tafel, en daar gaat het me om. Fotografie is mijn levenswerk cq mijn passie, en dan is geld van ietsje minder belang. Zolang we ons nog maar kunnen voorzien van brood + beleg en af en toe wat leuks (uit eten of zo...) doen.

    Benny

  7. jannoman
    jannoman schreef op woensdag 25 december 2013 om 00:07  | reageer

    Wat een simpele gedachten: 's morgens een uur langer blijven liggen en een werkweek van 4 uur. Een startende ondernemer zal het op die manier dus beslist NIET maken. En zeker een fotograaf niet, er zal voor werk geknokt moeten worden. Zorgen dat je gevonden wordt, opdrachten binnenhalen, creatieve ideeën ontwikkelen, zorgen dat je ANDERS bent dan alle z.g. fotografen met mobieltjes etc. Bedenk dat 3 uur fotograferen ook betekent 3 uur selecteren en corrigeren/optimaliseren. Hoezo uitslapen? Misschien wanneer je helemaal gesetteld bent en je behoort tot de happy few die gevraagd wordt om opdrachten uit te voeren. Sluit niet uit dat je dat misschien ooit kunt bereiken maar dan in ieder geval door (hard) te werken en niet door (lang) uit te slapen! Tenzij je een enorme mazzelkont bent.....

  8. Benny
    Profiel Benny schreef op woensdag 25 december 2013 om 10:50  | reageer

    jannoman,

    Grotendeels mee eens! knipoog

    Er gaat veel meer tijd verloren aan andere dingen dan aan 't fotograferen zelf. Daarom, zei ik ook: "Je moet er tegenwoordig meer moeite voor doen dan vroeger!"

    Jij noemt het al: zorgen dat je gevonden wordt, opdrachten binnenhalen, creatieve ideeën ontwikkelen, zorgen dat je ANDERS bent dan alle z.g. fotografen met mobieltjes etc.

    En wat ook zéér belangrijk is: De service die je als beroepsmatig fotograaf levert. Werkelijk! Opdrachtgevers/klanten, zijn bij mij bijna altijd positief, maar is er een klacht, handel die dan ook vakkundig en netjes af. "Voor een tijdje terug, kreeg ik een klacht dat er een knik in een vakprint zat. De vakprint was 24x36cm. Om het op te lossen, heb ik inplaats van een 24x36cm vakprint, een 30x45cm vakprint toegestuurd plus een kleine foto met een bijbehorend exclusief mapje. Klant blij, ik blij."

    Benny

  9. Corné
    Corné schreef op woensdag 25 december 2013 om 17:40  | reageer

    Ieder vak heeft zijn kruisje. Zo zullen de bakker, slager, groenteboer klagen over de supermarkt die veel goedkoper is. De loodgieter en timmerlieden over de DHZ. Praat met een middenstander en je weer dat er concurentie is maar Toch kiezen vele voor hun vak! Met name voor de passie, vrijheid en contact met de klanten.
    Concurentie is niet iets nieuws maar maakt je scherp en creatief. Dus niet zeuren over de goedkope fotograaf maar geloof in je eigen creatieviteit en kwaliteiten.

    Ik wens iedreen een creatief en mooi fotogeniek 2014

  10. sluymer
    Profiel sluymer schreef op woensdag 25 december 2013 om 19:40  | reageer

    @ Corné - Het probleem zit 'm niet in de vakfotografen die zich druk maken over mensen die zich zo nodig fotograaf willen noemen of denken dat ze daarvoor door kunnen gaan. Het probleem zit 'm in de mensen die voor een belangrijk deel niet langer bereid zijn om te investeren in vakwerk.

    Ik hanteer een uitzonderlijk lage dagprijs. Voor 750 euro sta ik 's morgens om tien uur op de stoep en werk tot vier of vijf uur, waarna de klant binnen een week een scala aan materiaal online vindt op een alleen voor hem toegankelijk cloud-adres. Er zijn mensen die dat voor 250 euro of zelfs nog minder doen. Dat moeten ze zelf weten.

    Het ergste is dat er opdrachtgevers zijn die daar gebruik van maken. En het wordt helemaal erg als er sites uit de grond schieten waar je als opdrachtgever je klus op kunt zetten en dan de klus te gunnen aan iemand die genoegen neemt met een fooi.

    Het kan nóg erger. Wat dacht je van deze tekst: wij zoeken fotografen! Je fotografeert mensen in clubs, dancings etc. En nu komt-ie: leuke bijverdienste voor studenten.

    De vakfotografen onder ons weten wat ik bedoel.

  11. Benny
    Profiel Benny schreef op donderdag 26 december 2013 om 00:05  | reageer

    Sluymer,

    Ik weet wat je bedoelt.

    Ik kan niet voor bepaalde (LAGE) bedragen op pad... knipoog

  12. Erik
    Erik schreef op donderdag 26 december 2013 om 10:39  | reageer

    Hallo mensen, in de ogen van een aantal van jullie ben ik misschien de verkeerde die reageert. ik ben gestopt met mijn eigen bedrijf, freelance licht- geluidtechnicus en rigging. er was niet veel meer aan de opdrachtgever handelen net zoals hier in een aantal berichten is beschreven. uurlonen voor techneuten liggen onder de €25, 00 per uur.
    maar laten we niet vergeten dat je mrt 4 uur werk in de week er niet komt. Het zal eerder 80 uur moeten zijn. daarnaast mort je ook de tarieven in de gaten houden. En al die mensen met de mobieltjes en de andere compact camera. Laat ze links liggen, de zogenaamde opdrachtgever komt er vanzelf achter en zal toch terug komen. En degene die dat ni er t doen zijn geen echte klant. Vergeet niet dat een klant die wegloopt voor minder en daarna weer terug komt de beste reclame is want die zal zoiets nooit meer doen.
    Fijne feestdagen verder allemaal.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.287 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord