Elja Trum

5 redenen om van fotografie je beroep te maken

maandag 23 december 2013, 22:23 door | 14.878x gelezen | 12 reacties

Een paar weken geleden liet we je vijf redenen zien waarom je van fotografie beter maar niet je beroep kunt maken. Nu belichten we graag ook de andere kant; waarom zou je van fotografie juist wel je beroep willen maken!

1. Passie


De belangrijkste reden om van fotografie je beroep te maken is omdat je dan bezig kunt zijn met wat je het leukste vind. Het is niet vervelend om 's ochtends uit je warme bed op te staan als je weet dat je leuke dingen gaat doen.

Fotografie is een creatief beroep; een mooie manier om je geld te verdienen door mooie dingen te maken, fotografisch of emotioneel, en deze te delen. Geen wonder dat je daar gepassioneerd en geďnspireerd door kunt blijven.

2. Vrijheid


Niemand die je verteld wat je moet doen; je bepaald zelf precies hoe je dingen aanpakt of bijvoorbeeld welke klanten je niet aanneemt. 's Ochtends liever een keer wat langer in bed? Geen probleem, draai je nog maar een keertje om.

Het is natuurlijk wel de kunst om je vrijheid te combineren met de wensen van je klanten en om toch voldoende uur te maken om genoeg brood op de plank te krijgen. Je kunt echter wel helemaal zelf bepalen hoe je dat doet en als je het goed aanpakt wordt een werkweek van 4 uur voor jou werkelijkheid!

Canon fotografe

3. Samenwerken


Als ondernemer zul je waarschijnlijk veel moeten samenwerken met andere partijen. Voor gezamenlijke opdrachten bijvoorbeeld. Zo kom je in contact met veel andere inspirerende ondernemers.

Fotografen zijn over het algemeen onderling ook helemaal niet vies van wat samenwerking of uitwisseling van slimme ideeën. Er is bijna altijd wel een fotograaf in de buurt om een gezellig gesprek te hebben over jullie beiden passie.

4. Mooie locaties


Als fotograaf zoek je vaak mooie plekjes op om vast te leggen of om daar je onderwerp vast te leggen. Een prima manier dus om nog eens ergens te komen. Wellicht dat je als studiofotograaf niet direct dit voorbeeld hebt, maar bruiloften, natuur en zelfs sportfotografen komen op heel wat bijzondere locaties.

Als je vast zit in een kantoorbaantje zie je vaak niet meer dan hetzelfde gebouw en dezelfde collega's. Als fotograaf kom je niet alleen op mooie plekken, je moet er ook nog eens rustig de tijd nemen om daar het mooiste moment te pakken.

5. Tevreden klanten


Als je jouw foto's na een paar dagen hard werken bij je klant aflevert, kun je zien hoeveel plezier ze aan je werk beleven; hun mooiste momenten vastgelegd. Direct voldoening uit je werk. Ook is het erg leuk om je werk terug te zien in een galerij, magazine of boek.

Wat is jouw reden om dagelijks als fotograaf aan de slag te gaan?

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

12 reacties

 1. Guus J.Baks
  Guus J.Baks schreef op dinsdag 24 december 2013 om 10:43

  Leuk verhaal, maar wel erg simpel voorgesteld.
  Geen netwerk, geen werk.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 24 december 2013 om 10:52

  @Guus; vandaar dat het ook slim is om de 5 redenen om niet als fotograaf te starten ook door te nemen. knipoog

 3. sluymer
  Profiel sluymer schreef op dinsdag 24 december 2013 om 11:23

  Wat aandoenlijk geschreven! Iedereen is toch fotograaf tegenwoordig? En zo ongeveer iedereen werkt voor tarieven die nergens meer over gaan. De meeste ZZO-ers (zelfstandigen zonder opdrachten) zullen vast gretig meedoen. Hoera, we worden fotograaf! Uitgebuit door bedrijven die via websites opdrachten verstrekken om ze vervolgens voor een habbekrats te laten maken. Want iemand in nood werkt nu eenmaal graag (bijna) voor de kat z'n viool.

 4. Mechaniek maker
  Profiel Mechaniek maker schreef op dinsdag 24 december 2013 om 15:05

  Al sinds 2008 heb ik een hele grote blog over veel evenementen ( Google: Spaces van wil ) en heb er wel eens aangedacht om van fotograferen een beroep van te maken. Regio fotografen hebben een website met kleine foto's die men kan bestellen, en dat blijkt in de praktijk steeds minder of niets op te leveren! Met de vorige reactie gever ben ik het ook eens.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.011 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord