Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Afspraken met je 'second shooter'

zaterdag 11 augustus 2018, 13:31 door | 4.282x gelezen | 2 reacties

Werk jij weleens samen met een zogenaamde 'second shooter'? Het hebben van een 'tweede paar ogen' werkt vooral bij het fotograferen van bruiloften geweldig.

Wanneer de bruid en bruidegom zich klaarmaken op verschillende locaties, niet ver van elkaar, kunnen beiden dan worden afgedekt.

Naast het feit dat je behoorlijk goed op elkaar ingespeeld moet zijn op fotografisch gebied en weten van elkaar wat je wilt, zul je ook goede afspraken moeten maken met deze persoon, zodat er geen onenigheid kan ontstaan.

Charlotte's Law & Fine Prints schreef hier een blog over die zeker het lezen waard is als je weleens met een second shooter werkt.

Second-shooter


Eigen auteursrecht?


Wie heeft er nu eigenlijk het auteursrecht op de foto's van de second shooter? Want je levert je opdrachtgever natuurlijk wel de foto's alsof ze allemaal door jou gemaakt zijn, maar dat is natuurlijk niet zo.

Hierover moet je dus goede afspraken maken. Het hangt er vanaf of de second shooter wel of geen eigen creatieve inbreng heeft (gehad) bij de specifieke shoot om te kunnen bepalen of er een eigen auteursrecht op de foto's verstrekt moet worden.

Nabewerking


De nabewerking wordt vaak door de fotograaf (niet door de second shooter) gedaan om meer eenheid en een eenduidige, herkenbare stijl te bereiken. Het stempel van de maker als het ware. Nabewerking (het recht erop) valt vaak ook niet onder auteursrechtelijke bescherming.

Auteursrecht overdragen of licentie?


De second shooter zal dus meestal een eigen auteursrecht hebben. De afspraken die je zelf met je eigen opdrachtgever gemaakt hebt moeten overeenstemmen met de afspraken die je met je second shooter hebt gemaakt.

Als je het auteursrecht van je eigen foto's normaal overdraagt aan je opdrachtgever, zul je ook over het auteursrecht op de foto's van je second shooter moeten beschikken. Je kunt niet overdragen wat je niet hebt.

En als je je opdrachtgever alleen een licentie geeft, dan moet je van de second shooter ook een licentie ontvangen. Je kunt dan een sublicentie verlenen aan je opdrachtgever.

Photo Mikayla Herrick.jpeg

Foto: Mikayla Herrick

Zelfde afspraken opdrachtgever/second shooter


Met je second shooter spreek je hetzelfde af wat je met je opdrachtgever hebt afgesproken. Dit moet goed aansluiten. Als je hebt afgesproken de foto's niet te publiceren, dan moet je second shooter dat ook niet doen. Zorg dat alle afspraken in één lijn komen.

Normale werkafspraken


Daarnaast moeten natuurlijk ook de standaard afspraken gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan:
* Aanwezigheid,
* Aantal te leveren foto's
* Worden foto's al bewerkt geleverd of juist niet?
* Welke prijs wordt afgesproken?
* Betalingsvoorwaarden
* Aansprakelijkheid
* Auteursrecht en naamsvermelding
* Portretrecht

Photo Jane Ong Scotland

Foto: Jane Ong

Bronvermelding: Dit artikel is in zijn geheel te lezen op de site van Charlotte's Law & Fine Prints. Hier kun je ook hulp opvragen bij het maken van een contract met je second shooter.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

2 reacties

  1. Lightroomstatistics
    Profiel  Lightroomstatistics schreef op dinsdag 14 augustus 2018 om 15:40  | reageer

    Wanneer je achteraf de foto's van meerdere camera's importeert, dan is het wenselijk dat ze in de juiste volgorde staan.
    Zelden echter zullen de klokken van beide camera's precies gelijk staan. En als de klokken minuten of meer uiteen lopen, staan de foto's kriskras door elkaar.

    Tip 1: De eenvoudigste manier om toch de foto's in de juiste volgorde te krijgen is een foto te maken van een en dezelfde tijdsbron met beide camera's. Dit kan vooraf, tijdens of na afloop van de shoot. Ik gebruik daarvoor de app SyncTime op mijn smartphone staan.

    Synchroniseer vervolgens in Lightroom met Metagegevens -> Opnametijdstip bewerken ... Zie link onderaan.

    Tip 2: zet tijdens de bovengenoemde synchroniseer actie het tijdstip van de tweede camera 1 seconde later, zodat altijd eerst de beelden van de first shooter getoond worden en dan die van de second shooter.

    Voor meer informatie zie ook dit artikel over het synchroniseren van meerdere camera's.

  2. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 14 augustus 2018 om 16:10  | reageer

    @Lightroomstatistics: goeie tips, dank!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.167 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord