100+ fotografiecursussen ťn het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Bijzonder fotopresentatie met Stop Motion Fusion

woensdag 20 juli 2011, 17:54 door | 11.436x gelezen | 12 reacties

Wellicht ken je het begrip 'fusion film'. Fotografen gebruiken video om dit te combineren met foto's in een presentatie, bijvoorbeeld na het vastleggen van een huwelijk. Als fotograaf ook videografie goed kunnen uitvoeren is echter nog niet zo gemakkelijk. Fotografe Christina Dickson kwam met een leuke oplossing; de stop motion fusion film.

Zelf heb ik ook wel eens pogingen gedaan stukjes video te schieten tijdens een huwelijk. De fotografie blijft echter het belangrijkste en daardoor krijgt de video zeker niet de aandacht die het zou moeten krijgen. Daar komt bij dat het nabewerken van video een vak apart is. Uiteindelijk heb ik daarom nog nooit video opgenomen in het eindresultaat.

De stop motion fusion film is echter een stuk gemakkelijker te maken. In plaats van video schiet je namelijk gewoon foto's, alleen dan wat meer dan je gewend bent. Door dit op de juiste momenten te doen en de foto's op de juiste manier in een slideshow te vertonen krijg je een erg leuk effect.


Het is zo simpel dat je jezelf afvraagt waarom je er zelf niet op gekomen bent. Ik ga proberen het tijdens mijn volgende huwelijkssessie mee te nemen!

Bron: Digital Photography School

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

12 reacties

 1. Rianne
  Rianne schreef op woensdag 20 juli 2011 om 18:28  | reageer

  Wat een leuk idee, zeg!

 2. Jeroen de Haan
  Jeroen de Haan schreef op woensdag 20 juli 2011 om 18:33  | reageer

  Er zitten leuke momenten bij waar het werkt (aan het begin met het lopen) maar ook een aantal dat ik me afvraag of het filmpje zonder slechter zou worden (het opmaken). Misschien ook een kwestie van proberen. Aardig maar niet schokkend.

 3. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 20 juli 2011 om 21:16  | reageer

  Leuke afwisseling, zolang het inderdaad geen gimmick wordt.

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 20 juli 2011 om 21:31  | reageer

  Filmpje duurt mij te lang. Herinnert mij aan de oude dia-avondjes: veel van min of meer hetzelfde. Komt misschien ook door de achtergrondmuziek. Mooie techniek, maar het is nog niet af. Een paar geluidsfragmenten (jawoord? feest?) erbij en de film lijkt mij verrassender.

 5. Jan
  Jan schreef op donderdag 21 juli 2011 om 00:13  | reageer

  Best aardig idee. Vond zelf onlangs van Beautiful Day de reportage van Winston en Renate inspirerender, maar dat kan ook aan de muziek of de bruid liggen ... knipoog Hier vind je die video

 6. Brian
  Brian schreef op donderdag 21 juli 2011 om 10:02  | reageer

  Blijf het zelf toch mooier vinden om gewoon af en toe even de filmknop in te drukken. In de montage kun je dan gewoon beginnen op een still, dan het beeld laten bewegen als normale video en weer eindigen in een still. Ziet er vind ik toch rustiger en mooier uit.

 7. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op donderdag 21 juli 2011 om 13:39  | reageer

  Ik vind het idee heel erg leuk, maar zou een stuk korter mogen naar mijn idee...

 8. gast schreef op donderdag 21 juli 2011 om 13:50  | reageer

  Al met al weer een aanvulling om je fotografisch werk te verkopen en als je dat niet ben toch een aanwinst voor een portfolio of site, tenslotte wil je je werk laten zien of anders verkopen. Ook een verbreding voor je ontwikkeling dat je vernieuwend ben in de fotografie. Bdw.een oudewetse fotoboek bekijken duurt iets langer dan de 4min.presentatie. zoals de Amerikanen zeggen" check it out".

 9. docoweb
  docoweb schreef op donderdag 21 juli 2011 om 15:04  | reageer

  Ziet er grappig uit,maar het is m.i. ieder zijn keus, immers smaken verschillen erg leuk om je foto's te presenteren (met veel effecten) is Ashampoo Slideshow Studio, maar ook dat is maar wat jezelf leuk vind.
  Zou zelf niet kiezen voor de combinatie video|foto zoals hier beschreven.

 10. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op donderdag 21 juli 2011 om 21:27  | reageer

  Ik vind dit een geweldig idee! Alleen de muziek al geeft de foto's een extra melancholisch sfeertje!
  Leuk als 'extraatje' naast een fotoboek, denk ik....

 11. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 23 juli 2011 om 13:33  | reageer

  @EdC; Ik denk dat een presentatie van 4 minuten en 9 seconden toch niet te lang is om aan familie en vrienden te tonen. Zelf had ik er overigens ook al eerder genoeg van, als buitenstaander. vrolijk

  Geluidsfragmenten erbij is natuurlijk wel leuk inderdaad, zelf heb ik een Zoom H1 gekocht om hier eens mee te experimenteren. In de praktijk is het er nog niet van gekomen het te gebruiken.

  @Jan; Dat is volledig video, daarvoor kan iemand beter op zoek naar een goede videograaf in plaats van een fotograaf.

  @Brian; Wellicht wel erg mooi, maar ook weer niet zo eenvoudig lijkt me. Heb je ergens een voorbeeld staan? Ik ben wel benieuwd naar hoe je dat in de praktijk eruit laat zien.

  @Docoweb; Ik vind Animoto nog wel een flitserende slideshow maken. Ashampoo Slideshow Studio lijkt volgens mij erg op ProShow die ik nu gebruik.

 12. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 23 juli 2011 om 14:02  | reageer

  Elja, voor jou duurde het filmpje dus ook te lang. Niet de lengte van een film maakt uit of een film te lang duurt, kennelijk. Mensen kunnen uren naar Harry Potter kijken. Het gaat om het 'boeien' van de kijker en daarvoor komt meer kijken dan foto's of filmfragmenet op een technisch knappe manier achter elkaar laten zien. Het gaat ook om de volgorde en om het geluid. Ik ga er zelfs van uit dat het geluid zeker zo belangrijk is als het beeld. Geluid erbij lijkt mij dus niet 'leuk', maar essentieel.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord