Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Felle zon blokkeren met diffuus reflectiescherm

zondag 16 augustus 2015, 13:53 door | 10.420x gelezen | 5 reacties

Fotograferen in de felle zon is altijd lastig. Harde schaduwen maken je foto meestal niet mooier. Er is echter een praktische oplossing waarmee je dit probleem eenvoudig kunt oplossen: een diffuus reflectiescherm.

Hieronder zie je een foto die ik laatst genomen heb terwijl ik bezig was met een fotoshoot bij een recreatieplas. Floor, het zusje van het model waarmee ik eigenlijk aan het schieten was, wilde ook best even op de foto.

Floor in het felle zonlicht


1/250s, f/8.0, 100 ISO @ 200mm

Zoals je kunt zien zorgt de felle zon voor harde schaduwen op haar gezicht en lijf. In de nabewerking is dit nog wel enigszins te corrigeren, maar het is slimmer om het direct ter plekke op te lossen.

Doorzichtscherm, foto door Mireille Roelofs


Om dat voor elkaar te krijgen heb ik Sarah even laten assisteren. Zij hield een diffuus reflectiescherm (ook wel doorzichtscherm genoemd) vast en blokkeerde zo de zon die op haar zusje viel. Het diffuus reflectiescherm laat behoorlijk wat licht gewoon door, maar zorgt ervoor dat het licht een stuk zachter wordt.

Dit diffuus reflectiescherm komt overigens uit een goedkope 5-in-1 reflectieschermset. Deze kun je voor circa 40 euro kopen bij elke fotowinkel. Je kunt deze schermen compact opvouwen en ze zijn zo eenvoudig om altijd bij je te hebben.

Floor met doorzichtscherm


1/640s, f/4.5, 100 ISO @ 200mm

Het zachtere licht zie je duidelijk terug in bovenstaande foto. De harde schaduwen van de felle zon zijn weg. Het portret is direct een stuk prettiger geworden om naar te kijken.

Doordat Floor dichter bij de camera stond en ik een groter diafragma van f/4.5 heb gebruikt zijn de voor -en achtergrond in de tweede foto ook een stuk onscherper. Dat staat verder los van het doorzichtscherm.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

5 reacties

 1. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op zondag 16 augustus 2015 om 14:40  | reageer

  Je kunt de zo'n doorlatend wit scherm ook gebruiken als 'licht' refectiescherm. Soms geven de gouden en zilveren kant teveel licht voor een natuurlijk effect. Dan gebruik ik de witte kant ook voor een zachte reflectie.
  En verder gebruik ik de grote versie (1.5 x 2 meter) ook vaak als achtergrond voor portretten. Gewoon op een krukje tegen de muur achter je model als je iemand vanaf de schouders schiet. Handige dingen die reflectieschermen vrolijk

 2. Jo Lukasik
  Jo Lukasik schreef op zondag 16 augustus 2015 om 14:53  | reageer

  Duidelijk verschil en een helder artikel.
  Ben wel nieuwsgierig naar de keuze van het objectief; met name de brandpuntsafstand van 200 mm.
  Het portret lijkt daardoor wat in elkaar gedrukt. Gebruik je de 70-200 altijd voor portretten?

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 16 augustus 2015 om 14:55  | reageer

  @Jo; nee, meestal gebruik ik mijn 24-70mm.
  Soms mijn 85mm en heel af en toe de 70-200mm.

 4. Tom Leijdekkers
  Tom Leijdekkers schreef op woensdag 19 augustus 2015 om 22:05  | reageer

  Leuk artikel. Bij aanschaf van een 5 in 1 scherm kun je uit zoveel verschillende groottes kiezen. Wat is handig om onderweg mee te nemen?

 5. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 20 augustus 2015 om 08:59  | reageer

  @Tom; ik heb zelf een paar verschillende maten. Compacter is handiger meenemen, maar groter is vaak goed voor zachter licht. Ik zou gaan voor eentje van circa 80 centimeter.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord