Fotograferen met je smartphone door een telescoop: iScoping
maandag 25 maart 2019, 20:10 door Michelle Peeters | 22.174x gelezen | 0 reactiesIn de wereld van digiscoping biedt de smartphone nieuwe handige mogelijkheden. Een foto die je via een telescoop met je smartphone maakt, kun je dan per direct naar je vrienden sturen, of je deelt hem via social media, of je hebt een bewijsplaat voor je waarneming.
Het heet iScoping: fotograferen of filmen met een smartphone door een telescoop.
Dinsdag 19 maart bezocht ik de laatste sterrenkijkavond voor publiek van het seizoen 2018/2019 bij de Dr. A.F. Philips Sterrenwacht, aan de Alberdingk Thijmlaan 3 in Eindhoven. Het onderwerp van deze avond was de Maan.
De sterrenwacht in Eindhoven bestaat al sinds 1938. Onder de koepel van de sterrenwacht staat een enorme telescoop waarmee je diep het heelal in kunt kijken. Zo kun je met eigen ogen melkwegstelsels en gasnevels zien waarvan het licht soms miljoenen jaren onderweg is geweest.
Minstens zo fascinerend om te zien zijn de ringen van Saturnus, de manen rond Jupiter, of de kraters op onze eigen Maan. Bij een voldoende heldere hemel wordt de koepel van de sterrenwacht geopend zodat je zelf door de grote telescoop van de sterrenwacht kunt kijken.
Geslaagde foto's met iPhone door telescoop
Hoe fantastisch is het om met de enorme optische focus van een telescoop een scherpe foto, superclose in beeld met een smartphone te kunnen maken! Het is me zonder adapter gelukt om scherpe foto's van de maan te maken door de telescoop heen.
Dit is echter geen sinecure en het is een behoorlijk gezoek nadat je je smartphone-cameralens tegen de viewfinder van de telescoop hebt gedrukt. Zodra ik via het touchscreen wist scherp te stellen en de belichting automatisch te regelen lukte het om scherpe foto's te maken.
Het wordt echter niet aangeraden je smartphone handmatig achter het oculair te houden. De uitlijning moet perfect zijn in alle richtingen. Het middelpunt van de camera van je smartphone moet gericht worden op het middelpunt van de uittredepupil van je telescoop of verrekijker.
Het is zeker niet eenvoudig om die twee punten op te zoeken, laat staan de smartphone op dat punt te houden. Ook het beeldvlak van de smartphone moet evenwijdig zijn met het oculair. Toch waren mijn foto's in principe prima in orde (misschien meer geluk dan wijsheid?...). Naderhand voegde ik alleen nog wat extra contrast en scherpte toe in Photoshop.
Mijn spiegelreflex-camera kon ik helaas niet inzetten zonder passende T2-tussenring (dit heet dan Digiscoping). Dit omdat je hiermee niet binnen 20 centimeter kunt scherpstellen werd mij verteld.
Bij de spiegelreflex-, full frame- en systeemcamera moet je bovendien extra aandacht schenken aan het statief en de videokop. Het gewicht van de camera brengt de telescoop uit balans waardoor het niet altijd eenvoudig is om te gaan fotograferen. De smartphone daarentegen is een bijna gewichtsloos toestel dat iedereen wel bij de hand heeft.
Al met al reden genoeg om me eens te verdiepen in de mogelijkheden voor iScoping en wat je hiervoor nodig hebt om bijvoorbeeld ook onderwerpen als wildlife (waar je toch een behoorlijke camera plus telezoom-objectief voor nodig hebt) met een smartphone te kunnen vastleggen.
Digi- of iScopen
Digi of iScopen is dus een manier van fotograferen waarbij je telescoop of verrekijker fungeert als telelens. IScoping (met je smartphone dus) is ideaal omdat je nu niet hoeft te sjouwen met een aparte (zware) fotocamera.
Bovendien kun je, nadat je het moment vereeuwigd hebt, je foto's op zeer eenvoudige wijze meteen delen met je vrienden en/of op social media.
Bijkomend voordeel bij het gebruik van een smartphone is dat je nu een serieuze zoom-mogelijkheid (die nog steeds ontbreekt bij smartphones) hebt gecreëerd.
Attributen
Fabrikanten van telescopen hebben hier handig op ingespeeld. Er zijn voor iPhone en Samsung al speciale adapters op de markt gebracht. Essentieel voor iScoping is namelijk een perfect passende adapter. Het is een case voor je smartphone met een passende ring erop, die zo op het oculair van de telescoop geklemd wordt.
Fabrikanten Kowa, Zeiss en Swarovski Optik spelen graag in op de populaire Iphone. Bijna voor elk type Iphone bestaat er een perfect op maat gemaakte Iphone houder waarbij alle functies beschikbaar blijven.
Er zijn adapterringen voor verschillende telescopen en verrekijkers die dan weeral perfect rond het oculair van de verrekijker of telescoop passen.
Het gehele proces duurt maar een paar seconden: op een heel snelle manier breng je de adapter met smartphone over het oculair, een heel klein beetje inzoomen en je kunt aan de slag om een foto te nemen of een film te starten.
Let er wel op dat niet iedere smartphone geschikt is voor iScoping! Smartphones met twee lenzen kun je maar beter niet aankopen voor dit doel. De middelpunten van de beide lenzen kunnen namelijk nooit tezamen in het midden van de uittredepupil geplaatst worden.
Er zijn diverse soorten en maten te koop: kant en klare adapters van enkele merken (zoals Swarovski en Kowa) of losse ringen in diverse maten die je op een willekeurige case van je telefoon kunt plakken. Mocht de ring nog iets te ruim zitten, dan kun je met een beetje handigheid aan de binnenkant ervan extra tape aanbrengen, zodat de diameter kleiner wordt.
Telescoop, Spotting Scope of Verrekijker?
Het is belangrijk om vooraf goed research te doen naar de vergroting die jij nodig hebt op de telescoop. Dit is afhankelijk van wat je met de telescoop wilt gaan doen. Hoe gedetailleerd wil je de sterrenhemel bestuderen? Wil je graag de planeten goed zien of wil je juist het grote plaatje zien? En is het belangrijk dat je mobiel bent met de telescoop omdat je bijvoorbeeld de natuur in gaat?
Een telescoop is een optisch instrument om onderwerpen op een grote afstand goed te observeren. Vanwege de grote vergrotingsfactor wordt een telescoop veel voor astronomische waarnemingen gebruikt, oftewel het kijken naar de sterrenhemel.
Spotting scopes zijn ideaal voor vogelspotten of digiscoping, maar door de kleine vergroting zijn ze veel minder geschikt voor het observeren van de sterrenhemel. Net als bij telescopen, moet je bij spotting scopes altijd vanaf een statief werken om het beeld stil genoeg te krijgen.
Als je niet iets van zeer grote afstand hoeft te bekijken, kan een verrekijker soms al ruim voldoende zijn. Maar een telescoop is soms handiger vanwege de grote vergrotingsfactor. Een telescoop heeft soms de mogelijkheid om in en uit te zoomen. Een telescoop heeft over het algemeen maar één oculair..
Hieronder een leuk filmpje met diverse toepassingen van de MeoPix iScoping-adapter in combinatie met een verrekijker of telescoop van Meopta:
Testen en uitproberen
Het is belangrijk dat je na de aanschaf eerst oefent met zo'n set. Bij planeten zal het makkelijker zijn dan bij het fotograferen van wildlife. Want wildlife zit uiteraard niet stil, je hebt geen autofocus en stoten tegen je statief is uit den boze. Maak er een leuke sport van, en geniet van de progressie in het veld.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Wat doe ik met de foto's op mijn telefoon?
door Elvira Smit
-
De volle Maan op een creatieve manier fotograferen
door Nando Harmsen
-
Externe monitor voor fotografie op een camera gebruiken
door Nando Harmsen
-
Kiezen tussen een camera en een smartphone
door Nando Harmsen
-
Straatfotografie tip: Helemaal niks mis met een telefoonfoto
door Michiel Heijmans
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.749 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.