Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Fotograferen voor Sketchup modellen (Google Earth)

donderdag 4 oktober 2007, 00:01 door | 17.955x gelezen | 3 reacties

Met het gratis programma Sketchup van Google kun je relatief eenvoudig mooie 3D modellen van een gebouw of object maken. Het leuk hierbij is dat je een dergelijk model in Google Earth kunt plaatsen zodat iedereen die Google Earth gebruikt je werk kan zien. Voor het maken van een dergelijk model kun je een aantal foto's ervan goed gebruiken. Deze kun je dan als zogenaamde textures op je model aanbrengen waardoor je model een realistisch en herkenbaar uiterlijk krijgt.

Zelf ben ik de afgelopen dagen druk bezig geweest om het gebouw waar ik werk om te zetten in een 3D model. Helaas staat het momenteel nog niet in Google Earth; het model moet eerst goedgekeurd worden en dat kan een maand duren. Het is wel al te bekijken door het gebouw te downloaden en te openen in Google Earth. Gebouwen die al wel in Google Earth opgenomen zijn kun je bekijken door in het programma de laag '3D-gebouwen' aan te vinken. In steden als Groningen, Den Haag, Amsterdam en Rotterdam zijn al aardig wat 3D gebouwen te vinden en door de rest van het land vind je zo nu en dan een gebouw gemaakt door een enthousiasteling.

Het maken van een 3D object binnen Sketchup is relatief eenvoudig en binnen een paar uurtje te leren. Het is aan te raden om daarvoor de verhelderende video tutorials te bekijken die Google beschikbaar stelt. Voordat je begint aan een model is het verstandig om de benodigde foto's te maken. Hierbij een aantal tips waar je op kunt letten.

  1. Objectief
    Gebruik je wijdste objectief voor de meeste foto's (geen Fish-eye). Hierdoor kun je zo'n groot mogelijk gedeelte van het gebouw in één keer vastleggen en voorkom je dat er onnodig andere onderwerp je beeld blokkeren. Neem ook een teleobjectief mee (zie 'moeilijke locaties').


  2. Gelijkmatig licht
    Hoewel je wellicht anders verwacht is de beste tijd om foto's voor textures te maken op een bewolkte dag. Het wolkendek dient als een grote softbox en geeft je overal hetzelfde licht. Daarnaast heeft dit licht geen harde schaduwen. Schaduwen van het gebouw of een boom of ander object uit de nabije omgeving zouden bij zonlicht duidelijk aftekenen.

    Mocht je het grauwe licht op een bewolkte dag saai en naargeestig vinden dan kun je natuurlijk altijd de witbalans aanpassen op het wat zonniger te maken.


  3. Opruimen
    Voor een gebouw staan regelmatig items die je gemakkelijk even uit het beeld kunt plaatsen. Denk aan tuinstoelen, gieters, auto's en dergelijke. Door deze waar mogelijk even te verplaatsen voordat je de foto maakt bespaar je jezelf een hoop Photoshoppen achteraf. Voor je model wil je een zo'n correct mogelijke weergave van het gebouw, niet van dingen die er omheen stonden.

    Wanneer het niet mogelijk is een object dat voor het gebouw staat te verplaatsen, bijvoorbeeld een boom, maak dan (waar mogelijk) ook een foto van het gedeelte van het gebouw dat achter de boom zit. Bij de nabewerking kun je dan dit beeld gebruiken om de boom weg te retoucheren.


  4. 90 graden hoek
    Naast een aantal algemene foto's die je kunt maken zodat je vanachter je computer kunt terughalen hoe het gebouw eruit zag moet je voor de textures goed op de hoek waaronder je fotografeert letten. Om vervorming te voorkomen kun je dus het beste in een rechte hoek (90 graden) op het gebouw fotograferen. Zowel horizontaal als verticaal. In de praktijk komt het er dus op neer dat je op je originele foto's teveel grond zult hebben staan. Zolang je de camera recht houd treedt er namelijk geen vervorming op. Richt je de camera omhoog (of opzij) dan krijg je last van vervorming. In de nabewerking is dit enigszins te corrigeren, maar voorkomen is beter dan bewerken.

    Elk vlak dat je terug wilt laten komen in je model moet je afzonderlijk vastleggen. Wanneer je het vlak er niet in één foto op krijgt kun je eventueel een aantal extra foto's maken en deze achteraf met een programma als Autostitch aan elkaar koppelen. Zorg bij deze foto's voor voldoende overlap!


  5. Moeilijke locaties
    Er zijn op elk gebouw wel een aantal locaties die moeilijk vast te leggen zijn. Denk hierbij aan het (platte) dak van het pand of een hoog gebouw met details die vanaf de grond moeilijk zichtbaar zijn (zoals een dakkapel). Google adviseert voor het dak om gebruik te maken van het beeld uit Google Earth zelf (je kunt dit met Sketchup eenvoudig importeren), maar in de praktijk is de resolutie hiervan erbarmelijk laag. Alternatieven kun je zoeken in eventuele beschikbare luchtfoto's, foto's vanuit een nabij gelegen pand en afbeeldingen uit Microsofts Local. Voor sommige steden in Nederland is bij deze laatste de zogenaamde 'birds-eye view' beschikbaar. Hier vind je een viertal gedetailleerde foto's van een locatie vanuit alle hoeken.

    Voor dakkapellen en dergelijk is de eerder genoemde telelens nuttig. Door op een grotere afstand te gaan staan kun je de hoek ten opzichte van het moeilijk bereikbare vlak verkleinen en dus ook de vervorming verkleinen.


  6. Minimaliseren
    Er is een groot voordeel (en tevens nadeel) van het modelleren van een gebouw voor Google Earth. Ze hebben graag dat je het model zo klein mogelijk (qua ruimte die het inneemt op je harddisk) op slaat. Dit betekend dat je de foto's die je gebruikt ontzetten moet verkleinen. Eén texture moet bij voorkeur een paar Kb groot zijn. Je moet het enorme origineel dat je hebt dus herschalen naar een bestandje van circa 400 pixels breed en deze opslaan met een grove compressie.

    Geheel in tegenstelling tot hoe je gewend zult zijn te werken met foto's dus en opzich jammer dat de echte details van je model verloren zullen gaan. Voor gebruik in Google Earth is het echter belangrijk dat de mogelijk tientallen of zelfs honderdtallen (bekijk New York maar eens) modellen voor een gebruiker snel laad. Wanneer elk model een paar megabyte groot is wordt de laadtijd ondragelijk. Daarnaast zal bijna nooit iemand je model tot op zulk detail bekijken.

    Het voordeel van het kleine formaat is echter dat je veel kunt corrigeren aan je origineel. Een bewerking valt verkleind natuurlijk veel minder op. Om bestandgrootte te minimaliseren kun je daarnaast kleine onvolkomenheden verwijderen. Een Jpeg met een paar kleurvlakken neemt minder ruimte in dan een Jpeg met veel kleurschakelingen. Uiteraard doe je al je bewerkingen in het originele bestand en is het herschalen en opslaan de laatste stap. Vergeet niet ook het aangepaste origineel op te slaan voor eventuele correcties achteraf.

Veel succes met het maken van je eigen model. Ik zie graag jullie resultaten!

Landgoed de Driehuizen in Google Earth
Landgoed de Driehuizen te Nijmegen in Google Earth

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

  1. Richard Hijmering
    Profiel Richard Hijmering schreef op vrijdag 5 oktober 2007 om 10:49  | reageer

    Erg kewl en handig. Ik zie hier nieuwe bedrijfjes uit voortkomenvrolijk

  2. donkie-chot
    donkie-chot schreef op vrijdag 5 oktober 2007 om 17:38  | reageer

    Dit lijkt me heel leuk om te doen, en er zijn mooie toepassingen voor te bedenken. Heb je ook een link waar ik de voorwaarden van het goedkeuren door Google kan lezen? Die kan ik nl. nergens vinden.

  3. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 5 oktober 2007 om 17:44  | reageer

    @Donkie-chot; De voorwaarden zijn op zich niet heftig. Je kunt ze hier vinden. Bekijk ook even de in het artikel genoemde video's (voornamelijk de optimalisatie voor Google Earth video's). Daar wordt uitgelegd waar je rekening mee moet houden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord