Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Hoe krijg je emotie in je foto?

woensdag 30 oktober 2019, 10:04 door | 18.281x gelezen | 10 reacties

In heel wat fotografische genres zijn emoties cruciaal. Denk maar aan trouwreportages, portret-, sport- of concertfoto's. Daarbij probeer je bij de kijker een gevoel over te brengen alsof hij/zij zelf oog in oog staat met de geportretteerde.

Emoties als blijdschap, woede, verdriet of verliefdheid spatten bij een geslaagde foto als het ware van je beeld. Als een foto iets vertelt, wekt hij automatisch emotie op. Maar hoe krijg je dat dan voor elkaar? In dit artikel een zevental technieken om die emotie in je foto's te krijgen.

Gorilla jong

Deze moeder knuffelt in een teder moment haar jong

1. Observeer eerst, zonder camera


Als je een goede fotograaf bent heb je vaak een oog voor interessante gebeurtenissen, bijzondere sferen en mooie composities. Vaak ben je al in staat om snel verschillende emoties te herkennen en daarop in te spelen. Een soort vooruitziende blik.

Als het om emoties gaat, zoek dan in ieder geval naar de sentimentele emoties als plezier, angst en liefde. Als je in staat bent emoties te spotten in je dagelijks leven, dan kun je ze ook sneller fotograferen. Je moet aanvoelen wat er gaat gebeuren en je camera blindelings kunnen bedienen.

Als je veel oefent en observeert ontwikkel je vanzelf deze gave. Registreren, vooruitzien en aanvoelen zijn de sleutelwoorden hierbij.

Hanenkraaiwedstrijd 1

Deze foto laat de trots van de bezitter van de winnende haan zien

2. Spontane emoties


Veel emoties kun je niet ensceneren en komt het erop aan om precies op het juiste moment te schieten. Denk aan een hardloper die juichend over de finish komt of een angstige kleuter op de eerste schooldag.

Tijdens sportevenementen zie je de krachtsinspanning en concentratie vooral op de gezichten afgetekend. Je moet snel zijn want vaak komt er geen herkansing.

Je ziet het meteen op de foto of een emotie spontaan of in scène gezet is. Of je model moet over enorme acteerkwaliteiten beschikken. Je moet dus een scherpe blik en een goed gevoel voor timing ontwikkelen. En daarnaast is een gezonde portie geluk mooi meegenomen!

Sport emotie

Angst en vreugde zijn emoties die je vaak op gezichten van sporters kunt aflezen en die je spontaan kunt vastleggen

3. Close-ups


Menselijke emoties lees je natuurlijk het beste af van het gezicht van je model. Als je je opnames close-up maakt is het eenvoudiger om een bepaalde (sprekende) blik af te lezen. Je kunt de emoties nog versterken met een goede belichting en kadering.

Emoties bij dieren

Emoties zijn vaak ook van de gezichten van dieren af te lezen, zeker als je ze close-up fotografeert

4. De juiste pose


Als je een fotosessie doet is er soms geen tijd voor spontane acties. Van jou als fotograaf wordt dan verwacht dat je de juiste emoties weet op te wekken. Het scheelt als je al wat poses in je hoofd hebt zitten waarvan je denkt dat ze bij je model passen.

Mann Ray - glass tears


Ze een voorbeeldfoto of moodboard laten zien scheelt een hoop uitleg en ze zien dan meteen wat je bedoelt. Blijf vooral met hen praten en maak grapjes voor een ongedwongen sfeer.

Jongleur

Concentratie straalt van het gezicht van deze jongleur af

5. Kleurgebruik


Door eenvoudige praktijkkennis van hoe kleuren andere kleuren versterken of afzwakken, heb je meer controle over de emotie die je foto overbrengt. Als je dit goed beheerst kun je een scala van emotie neerzetten. Hieronder een spectrum aan voorbeelden uit de filmindustrie:

  • De kleur Rood staat voor: liefde, passie, geweld, gevaar, boosheid en kracht;
  • Paars staat voor: zoet, vrouwelijkheid, speels, sympathie en schoonheid;
  • Oranje staat voor: warmte, gezelligheid, vriendelijk, geluk, exotisch en jeugd;
  • Geel staat voor: waanzin, ziek, onzekerheid, obsessief, idyllisch en naïef;
  • Groen staat voor: natuur, onvolwassen, corruptie, geld, donker en gevaar;
  • Blauw staat voor: koud, geïsoleerd, brein/hersens, melancholie, passief en kalm;
  • Blauwpaars staat voor: fantasie, etherisch, erotiek, virtueel, mysterieus en onheilspellend.


Kleurencirkels en voorbeelden



Met een kleurencirkel kun je vervolgens tot een aantal kleurcontrasten komen. Ik schreef al eerder een artikel over kleurgebruik bij fotografie, maar hierin werden alleen de analoge en complementaire kleuren benoemd:

  1. Triadisch kleurcontrast (met alleen de drie primaire kleuren; rood, geel en blauw);

  2. Monochromatisch kleurcontrast (één kleur uit de kleurencirkel, van zwart/donker tot licht/wit)

  3. Analoog kleurcontrast (naast elkaar gelegen kleuren in kleurencirkel);

  4. Complementair/simultaan kleurcontrast (tegenoverliggende kleuren uit kleurencirkel).


6. Acteren


Als je portretten schiet kun je proberen de persoonlijkheid van je model naar voren te laten komen door hem/haar een emotie of gevoel te laten uitdrukken. Ook tijdens de nabewerking kun je emotie extra benadrukken door kleur- en/of lichtgebruik.

Compilatie lookalikes


Voor mijn serie 'lookalikes' vraag ik modellen om op een bepaalde manier te kijken of een emotie uit te drukken. Het vergt behoorlijk wat acteer- en regisseertalent om tot het gewenste resultaat te komen, maar het is enorm leerzaam en leuk om te doen. Je leert er ook veel beter door kijken.

Compilatie lookalikes


7. Sfeer


Ook de sfeer in je foto kan bepaalde emoties oproepen. Je kunt een gevoel van eenzaamheid en leegte in je foto's aanbrengen door veel mensen binnen je frame te betrekken, maar hun kijkrichting buiten beeld te houden.

Ze moeten in ieder geval net richting de hoofdpersoon kijken of hem/haar zelfs de rug toekeren. Dit zorgt gegarandeerd voor een gevoel van isolatie en eenzaamheid bij de toeschouwers.

Grote ruimtes zorgen ook voor een gevoel van eenzaamheid. Als er een persoon in beeld is kun je die klein en nietig afbeelden.

Een laag standpunt kan ook veel betekenen als je bijvoorbeeld een gevoel van beklemming wilt vastleggen. Op gewone hoogte heeft een foto niet veel emotie.

Rijen bomen of patronen (ritmiek van de herhaling), vreemde vormen (als verrassend element op de foto), een blad van heel dichtbij (vreemde verhouding), alles is het proberen waard om een beklemmende sfeer vast te leggen.

Fort Breendonk martelkamer

De angst en wanhoop zijn nog voelbaar in deze martelkamer en cel van Fort Breendonk, ook door de overheersende kleur geel


Auschwitz oradour sur glane

Stille overblijfselen van een groot drama roepen vaak veel emoties op

Conclusie


Eigenlijk wordt een foto pas echt goed als hij hij iets vertelt en daardoor ook automatisch emotie oproept. In fotografie kun je veel van je eigen gevoel gooien. Wat jij voelt, komt óók terug in je foto's, of je het wilt of niet. Maak foto's zoals het echt ís, dan gaan ze vanzelf meer leven.

Maak eens foto's van je kinderen of kleinkinderen als ze niet lachen, maar ook eens huilend of woedend. Alleen foto's maken als de zon schijnt of juist als het giet van de regen? Mist, miezerregen en storm kunnen ook heel mooi zijn. Net als een dood vogeltje, een dronken bedelaar en een afgebladderde muur.

Vaak presteer je het best als je wat minder lekker in je vel zit (ik tenminste wel). Probeer dáár dan ook eens wat mee te doen. Als je contact kunt maken met je angst, verdriet of vreugde, dan kan het niet anders dan dat dit tot uiting komt in de beelden die je maakt.

Meer tips


Meer tips over dit interessante onderwerp zijn natuurlijk meer dan welkom! Hierover raak je eigenlijk nooit uitgeleerd. Dus weet je iets, laat het dan even horen in de comments!

Cursus Van Beeld naar Kunst


In de cursus Van Beeld naar Kunst van Micky Hoogendijk leer je ook hoe je emotie in je foto kunt krijgen, waardoor het beeld gaat spreken.

Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 30 oktober 2019.
De eerste publicatiedatum is maandag 13 augustus 2018, 15:51.
Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

10 reacties

  1. eerbeekh
    Profiel eerbeekh schreef op dinsdag 14 augustus 2018 om 16:41  | reageer

    Mooi, overzichtelijk artikel en vlot geschreven. Het gedeelte over kleurgebruik begrijp ik, maar toepassen is voor mij lastig (kleurenzwak vooral in combineren).

  2. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 14 augustus 2018 om 16:50  | reageer

    @Eerbeekh: dit leer je vooral door te doen en vaak doe je het al intuïtief goed. Rood staat bijvoorbeeld recht tegenover groen en blauw, als je die 2 combineert krijg je een 'knallende' foto. Als je groen, geel, bruin combineert in 1 foto (bijvoorbeeld tijdens een boswandeling) resulteert dat in een rustige foto. Soms heb je het niet voor het zeggen met welke kleuren je van doen hebt. Als het echt vloekt of de foto onrustig maakt terwijl je juist een rustige foto wilt, dan kun je er altijd nog voor kiezen hem zwart-wit te maken!

  3. Roelie
    Roelie schreef op dinsdag 14 augustus 2018 om 17:15  | reageer

    Leer te combineren met kleuren zoals Vincent van Gogh deed. Hij had allemaal staaltjes breiwol en combineerde daarmee. Ga spelen met verf, kleuren mengen. Laat je verrassen door waterverf. Zo kun je de kleuren en de combinaties leren kennen. En toepassen in fotografie.

  4. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 14 augustus 2018 om 17:24  | reageer

    De relaties tussen de centrale Breaking Bad-personages (die succesvolle Netflix serie) zijn analoog aan de relaties tussen kleuren op de kleurencirkel. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van het Triadisch kleurcontrast met de drie primaire kleuren: rood, geel en blauw. Kijk hier maar eens naar, erg interessant om te zien hoe nauwgezet ze dat hierin toepassen!

  5. Rudy Rosman
    Rudy Rosman schreef op dinsdag 14 augustus 2018 om 20:48  | reageer

    Kijk uit met complementaire kleuren. Door deze te combineren kunnen de kleuren elkaar gaan opheffen.
    Oplossing kan zijn door de achtergrondkleur minder verzadigd te kiezen (meer wit in de kleur).

  6. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 14 augustus 2018 om 21:27  | reageer

    @Rudy: is dat niet monochromatisch?

  7. Rudy Rosman
    Rudy Rosman schreef op woensdag 15 augustus 2018 om 02:49  | reageer

    Je gebruikt nog steeds twee kleuren. De één zwak je af.
    Bij monochromatisch gebruik je toch maar één kleur?

  8. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 15 augustus 2018 om 08:11  | reageer

    @Rudy: ja dat klopt inderdaad! Heeft jouw methode ook een benaming?

  9. Rudy Rosman
    Rudy Rosman schreef op woensdag 15 augustus 2018 om 10:11  | reageer

    Haha nee, is nog steeds complementair contrast.

  10. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 15 augustus 2018 om 11:49  | reageer

    @Rudy: ok, dankje! Interessant om eens te proberen! Dit minder verzadigd maken van de achtergrond zal dan wel in de nabewerking moeten gebeuren he! Of je zou wellicht met tegenlicht kunnen werken.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord