Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Laat zien dat je een goede fotograaf bent

zondag 27 maart 2022, 16:16 door | 2.960x gelezen | 2 reacties

Hoeveel foto's maak jij wanneer je op pad gaat? Tien, twintig, honderd? Het is eenvoudig om te blijven fotograferen, en zo met honderden foto's thuis te komen.

Dat is ook niet erg, want je hebt de gelegenheid om alles uit te proberen. Welke foto's je aan de wereld laat zien, bepaald hoe goed je als fotograaf bent.

Vroeger was fotografie heel anders. Je had een foto- of diarolletje met maximaal 36 foto's. Je zag niet wat je gefotografeerd had tot je het filmpje had laten ontwikkelen. Dat betekende dat je goed moest nadenken voor je een foto maakte.

Tegenwoordig zien we direct wat we in beeld hebben, met als voordeel dat je direct een correctie kunt doen als het resultaat niet helemaal naar wens is.

Dat betekent niet dat je niet langer hoeft na te denken voor je een foto maakt, maar je kunt het je veroorloven om dingen uit te proberen zonder dat je kostbaar beeldmateriaal verspilt.

Allereerst, laat niet alles zien


Probeer te voorkomen dat je alles laat zien wat je fotografeert. Met al die foto's zitten er altijd beelden bij die minder de moeite waard zijn. Selecteer daarom de beste beelden, en vergeet de mindere beelden.

Nando teveel beelden

Je maakt waarschijnlijk veel meer foto's dan die ene goede. Laat niet al die variaties zien, maar kies de beste.

Bedenk ook dat je maar een enkele foto van een bepaald onderwerp hoeft te hebben. Tenzij de andere beelden totaal anders zijn, of met een speciaal doel zo zijn gemaakt. Kortom, gebruik alleen de beste foto uit de serie.

Nando keuze

Uit de serie vergelijkbare foto's heb ik de foto gekozen die ik het beste vind. Uiteraard kunnen meningen verschillen. Het is een persoonlijke keuze.

Zorg dat je geen slechte foto's met goede foto's presenteert


Het is aantrekkelijk om veel foto's te laten zien. Maar pas op dat je dan wel een consequente kwaliteit laat zien. Dat kan moeilijk zijn, want vaak ben je emotioneel gebonden aan de foto's. Met andere woorden, je hebt herinneringen en gevoelens bij foto's.

Nando gemengde beelden

Laat je meerdere foto's zien, zorg dan dat de kwaliteit gelijk is. Enige emotionele waarde aan een fotoserie geldt alleen voor jou. De serie is daarom zo goed als de minste foto.

De persoon die de fotoserie onder ogen krijgt heeft die gevoelens niet. Die ziet de herinneringen niet, en keurt de foto's alleen naar kwaliteit. Het maakt niet uit hoe fantastisch het was, hoe bijzonder, hoe waardevol.

Als je een serie presenteert, laat dan ook alleen het beste zien, en laat je niet verleiden om mindere foto's in de serie te presenteren. Een serie is namelijk als sterk als de minste foto. Sterker nog, de beste beelden vallen niet eens meer op in een serie met mindere beelden.

Nando goede keuze

Heb je een serie foto's maar er springt er maar een uit? Laat dan die ene zien. Dan komt de foto pas tot zijn recht.

Laat alleen het beste zien, dat bepaald hoe goed je bent


Je wordt door iedereen beoordeeld naar het werk dat je presenteert. Ga je foto's presenteren die als het ware je tweede keus zijn, dan zal dat bepalend zijn voor de kwaliteit zijn die je levert.

Je bent zo goed als je minste foto's. Kies er voor om alleen je beste werk te laten zien, dan wordt je op die kwaliteit beoordeeld.

Nando goede selectie

Door heel selectief te zijn, en alleen de foto's van gelijkwaardige kwaliteit te selecteren, bepaalt dat hoe goed je als fotograaf bent. Eťn enkele mindere kwaliteit foto ertussen, en het niveau wordt bepaald aan de hand van die ene mindere foto.

Geen kwantiteit maar kwaliteit


Bedenk voor je foto's presenteert hoe je als fotograaf beoordeeld wilt worden. Het maakt niet uit of het voor je online portfolio is, in een expositie, een fotoboek, of op sociale media.

Het gaat dus niet over de hoeveelheid foto's die je laat zien, maar om de kwaliteit. Je bent zo goed als je minste foto die je laat zien.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

2 reacties

 1. Huub Keulers
  Profiel Huub Keulers schreef op dinsdag 29 maart 2022 om 09:55  | reageer

  Mooi artikel Nando en goede eyeopener. Denk dat velen dit herkennen. Ook op social media is het verstandig om geen 120 beelden te presenteren in een bericht. Heeft ook weinig nut. De meeste mensen haken na 5 foto's af, zeker als het van eenzelfde onderwerp is.

 2. Bernard
  Profiel Bernard schreef op dinsdag 29 maart 2022 om 14:34  | reageer

  Ja, mee eens. Veel te vaak kom je een verzameling tegen waarin de fotograaf geen selectie durft te maken. Het resultaat is dat de interesse bijna direct verdwenen is.
  Het "rolletje van 36" (mooie titel voor een onderwerp) heeft meer in zich dan je misschien zou denken. Omdat je niet over bijna onbeperkte opslag beschikte moest je dus getraind zijn om een goed standpunt, compositie en instelling te kiezen. Deed je dit niet, dan was het een kostbare zaak. Het dwong je als het ware eerst te kiezen en dan af te drukken. Mogelijk nog een tweede of derde shot, maar dat was het dan wel. Het gekke is dat deze manier van werken er zo vast is ingeroest dat ik nog steeds zo werk. Regelmatig laat ik me verleiden om meer dan één foto te maken (het kan qua opslag, dus waarom niet?) en dan kom ik thuis, download de opnamen op de pc en... dan is het meestal toch de eerste foto die voldoet.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord