Elja Trum

Lightscribe; DVD's van een afbeelding voorzien

donderdag 9 juli 2009, 14:42 door | 21.415x gelezen | 13 reacties

Zo nu en dan fotografeer ik een bruiloft of een andere betaalde opdracht. De foto's lever ik dan meestal aan op DVD. Met een foto op de DVD cover ziet dat er ook al snel best leuk uit. De DVD zelf beschreef ik echter altijd met een CD marker; functioneel, maar het ziet er niet bepaald gelikt uit. Reden genoeg om eens serieus te kijken naar Lightscribe.

Lightscribe
Lightscribe is een techniek die al een paar jaar op de markt is. Het biedt de mogelijkheid een afbeelding op de bovenkant van een DVD te plaatsen. Niet door een sticker uit te printen, maar door een afbeelding rechtstreeks op de DVD te branden.

Er kleven wel wat nadelen aan deze techniek; zo heb je er speciale disks voor nodig en eveneens een DVD brander met ondersteuning voor de Lightscribe techniek. De disks zijn een stukje duurder dan normale DVD's, maar met een prijs van circa 50 cents tot een euro per DVD nog best te betalen. De brander zelf is ook niet duurder dan een normale brander. Voor circa 25 euro heb je al een brander die Lightscribe ondersteunt.

Een ander nadeel aan de techniek is dat je alleen een afbeelding in grijstinten kunt branden. Geen mooie full-color afbeeldingen dus. Desondanks is het resultaat erg netjes. Doordat je de afbeelding rechtstreeks op de DVD brandt ziet het er best gelikt uit.

Beschikbaarheid
Lightscribe branders en disks zijn niet optimaal te verkrijgen. Ik moest best even zoeken voordat ik een webwinkel had gevonden waar ze gewoon beschikbaar waren. Uiteindelijk heb ik een setje besteld bij Alternate. De DVD's zijn overigens goedkoper in andere webwinkels te krijgen (bijvoorbeeld bij Opus), maar op deze manier had ik beide bij elkaar. Uiteindelijk kun je zo de Lightscribe techniek uitproberen voor nog geen vijftig euro aan kosten.

Ik wilde overigens een sATA DVD brander kopen, maar deze waren helemaal moeilijk te krijgen. Omdat ik er geen kon vinden die op voorraad was, heb ik gekozen voor een IDE versie. Hoewel ik hiervoor ook een aansluiting in mijn computer heb, bleek deze bezet te zijn door twee harddisks. Deze heb ik nu maar tijdelijk ontkoppeld zodat ik de DVD drive kon gebruiken.

Verre van ideaal natuurlijk. En van beide heeft dus een update nodig; ofwel een nieuwe sATA harddisk kopen, of alsnog op zoek gaan naar een sATA DVD brander met LightScribe. Verstandig dus om voor de aankoop even naar de beschikabre aansluitingen in je computer te kijken.

Lightscribe DVD branden
Om Lightscribe DVD's te branden heb je ook een softwarepakket nodig dat deze functionaliteit ondersteunt. Ik gebruik voor het branden van mijn DVD's het programma Nero. Dit programma heeft ook ondersteuning voor Lightscribe en kan behalve gewone data DVD's ook prima slideshows van je foto's maken.

De eerste stap bij het maken van een Lightscribe DVD is het branden van de data op de disk. Wanneer de data er op staat kun je de DVD fysiek omdraaien en met behulp van Lightscribe een afbeelding op de DVD branden. Persoonlijk vind ik een volledig vullende afbeelding het interessants voor een mooi resultaat. Het branden van een label duurt ongeveer 25 minuten.

Overigens moest ik, voordat Nero de LightScribe functie kon gebruiken de LightScribe System Software downloaden van Lightscribe.com. Deze gratis download zorgt ervoor dat je drive door Nero Cover Designer herkent wordt.

LightScribe print proces


Voor een mooie resultaat heb ik overigens zelf een template aangemaakt binnen Photoshop. De teksten op de DVD zet ik al in de afbeelding die ik inlaad in Nero Cover Designer. Zo heb ik volledige controle over hoe het eindresultaat eruit gaat zien. Een DVD voor een andere klant maken kan zo eenvoudig door de teksten aan te passen en een andere foto in de PSD te slepen. In de toekomst zal ik het template nog wel verder verbeteren.

Het resultaat
Over het eindresultaat ben ik erg enthousiast. Het ziet er gewoon erg gelikt uit; echt alsof het helemaal in de DVD zit. Wel moet je er op letten dat je voor tekst grote en duidelijke lettertypen gebruikt. Het wordt al snel slecht leesbaar.

De afbeelding is lang niet zo helder en duidelijk als een foto, maar het valt absoluut op zodra je de DVD onder ogen krijgt. In de foto kan een beetje extra contrast zorgen voor een duidelijker beeld. Beschrijfbare LightScribe DVD's zijn in meerdere kleuren te krijgen. Ik heb de standaard 'gouden' kleur gebruikt en dat bevalt me aardig. De foto krijgt een beetje een sepia uitstraling.

Een LightScribe DVD


De 'lichtere lijn' die diagonaal over de DVD loopt is overigens veroorzaakt door mijn belichting, de bedrukking op de DVD is wel egaal.

Alternatief
En alternatief voor Lightscribe is natuurlijk het beprinten van DVD's. Canon heeft bijvoorbeeld printers die rechtstreeks op een DVD kunnen printen. Ik heb me hier niet zo in verdiept; wellicht dat het er ook prachtig uit ziet, maar het sprak me een stuk minder aan.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

13 reacties

 1. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op donderdag 9 juli 2009 om 14:47

  Tof ik heb ook lightscribe op mijn computer staan maar wist niet goed wat je ermee kan doen, dankje voor de tip, ik ga het vast eens uitproberen.

 2. foxhusky
  Profiel  foxhusky schreef op donderdag 9 juli 2009 om 16:23

  Voorheen gebruikte ik vaak van die printbare stickers die je op de CD-ROM of DVD moest plakken. Dat printen ging wel goed, maar het plakken is een hele klus om dat precies goed te krijgen...
  Maar sinds kort heb ik een Canon IP4600 printer en die kan direct op printbare CD's en DVD's afdrukken. Het resultaat is geweldig, ik ben hier erg enthousiast over. Het printen gaat erg snel en de afdrukkwaliteit is bijzonder goed.

 3. Jens Daems
  Jens Daems schreef op donderdag 9 juli 2009 om 20:42

  Wel ik heb ook zo'n canon printer die op DVD's kan printen. Ge-wél-dig resultaat geeft dat. Het komt idd een pak professioneler over dan wanneer je gaat liggen knoeien met zo'n pennetje.

 4. Charles
  Profiel Charles schreef op donderdag 9 juli 2009 om 22:07

  Hoe betalen gezinnen met een stel kinderen die inktcatridges? Volgens mij moet je na aanschaf van die canonjongens langs de bank om een lening af te sluiten om de inktmaffia te kunnen betalen. Tijd dat onze Nelie Kroes daar eens een onderzoek naar doet.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.748 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.748 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.