Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Lightscribe; DVD's van een afbeelding voorzien

donderdag 9 juli 2009, 14:42 door | 23.015x gelezen | 13 reacties

Zo nu en dan fotografeer ik een bruiloft of een andere betaalde opdracht. De foto's lever ik dan meestal aan op DVD. Met een foto op de DVD cover ziet dat er ook al snel best leuk uit. De DVD zelf beschreef ik echter altijd met een CD marker; functioneel, maar het ziet er niet bepaald gelikt uit. Reden genoeg om eens serieus te kijken naar Lightscribe.

Lightscribe
Lightscribe is een techniek die al een paar jaar op de markt is. Het biedt de mogelijkheid een afbeelding op de bovenkant van een DVD te plaatsen. Niet door een sticker uit te printen, maar door een afbeelding rechtstreeks op de DVD te branden.

Er kleven wel wat nadelen aan deze techniek; zo heb je er speciale disks voor nodig en eveneens een DVD brander met ondersteuning voor de Lightscribe techniek. De disks zijn een stukje duurder dan normale DVD's, maar met een prijs van circa 50 cents tot een euro per DVD nog best te betalen. De brander zelf is ook niet duurder dan een normale brander. Voor circa 25 euro heb je al een brander die Lightscribe ondersteunt.

Een ander nadeel aan de techniek is dat je alleen een afbeelding in grijstinten kunt branden. Geen mooie full-color afbeeldingen dus. Desondanks is het resultaat erg netjes. Doordat je de afbeelding rechtstreeks op de DVD brandt ziet het er best gelikt uit.

Beschikbaarheid
Lightscribe branders en disks zijn niet optimaal te verkrijgen. Ik moest best even zoeken voordat ik een webwinkel had gevonden waar ze gewoon beschikbaar waren. Uiteindelijk heb ik een setje besteld bij Alternate. De DVD's zijn overigens goedkoper in andere webwinkels te krijgen (bijvoorbeeld bij Opus), maar op deze manier had ik beide bij elkaar. Uiteindelijk kun je zo de Lightscribe techniek uitproberen voor nog geen vijftig euro aan kosten.

Ik wilde overigens een sATA DVD brander kopen, maar deze waren helemaal moeilijk te krijgen. Omdat ik er geen kon vinden die op voorraad was, heb ik gekozen voor een IDE versie. Hoewel ik hiervoor ook een aansluiting in mijn computer heb, bleek deze bezet te zijn door twee harddisks. Deze heb ik nu maar tijdelijk ontkoppeld zodat ik de DVD drive kon gebruiken.

Verre van ideaal natuurlijk. Eén van beide heeft dus een update nodig; ofwel een nieuwe sATA harddisk kopen, of alsnog op zoek gaan naar een sATA DVD brander met LightScribe. Verstandig dus om voor de aankoop even naar de beschikabre aansluitingen in je computer te kijken.

Lightscribe DVD branden
Om Lightscribe DVD's te branden heb je ook een softwarepakket nodig dat deze functionaliteit ondersteunt. Ik gebruik voor het branden van mijn DVD's het programma Nero. Dit programma heeft ook ondersteuning voor Lightscribe en kan behalve gewone data DVD's ook prima slideshows van je foto's maken.

De eerste stap bij het maken van een Lightscribe DVD is het branden van de data op de disk. Wanneer de data er op staat kun je de DVD fysiek omdraaien en met behulp van Lightscribe een afbeelding op de DVD branden. Persoonlijk vind ik een volledig vullende afbeelding het interessants voor een mooi resultaat. Het branden van een label duurt ongeveer 25 minuten.

Overigens moest ik, voordat Nero de LightScribe functie kon gebruiken de LightScribe System Software downloaden van Lightscribe.com. Deze gratis download zorgt ervoor dat je drive door Nero Cover Designer herkent wordt.

LightScribe print proces


Voor een mooie resultaat heb ik overigens zelf een template aangemaakt binnen Photoshop. De teksten op de DVD zet ik al in de afbeelding die ik inlaad in Nero Cover Designer. Zo heb ik volledige controle over hoe het eindresultaat eruit gaat zien. Een DVD voor een andere klant maken kan zo eenvoudig door de teksten aan te passen en een andere foto in de PSD te slepen. In de toekomst zal ik het template nog wel verder verbeteren.

Het resultaat
Over het eindresultaat ben ik erg enthousiast. Het ziet er gewoon erg gelikt uit; echt alsof het helemaal in de DVD zit. Wel moet je er op letten dat je voor tekst grote en duidelijke lettertypen gebruikt. Het wordt al snel slecht leesbaar.

De afbeelding is lang niet zo helder en duidelijk als een foto, maar het valt absoluut op zodra je de DVD onder ogen krijgt. In de foto kan een beetje extra contrast zorgen voor een duidelijker beeld. Beschrijfbare LightScribe DVD's zijn in meerdere kleuren te krijgen. Ik heb de standaard 'gouden' kleur gebruikt en dat bevalt me aardig. De foto krijgt een beetje een sepia uitstraling.

Een LightScribe DVD


De 'lichtere lijn' die diagonaal over de DVD loopt is overigens veroorzaakt door mijn belichting, de bedrukking op de DVD is wel egaal.

Alternatief
En alternatief voor Lightscribe is natuurlijk het beprinten van DVD's. Canon heeft bijvoorbeeld printers die rechtstreeks op een DVD kunnen printen. Ik heb me hier niet zo in verdiept; wellicht dat het er ook prachtig uit ziet, maar het sprak me een stuk minder aan.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

13 reacties

  1. aradilon
    Profiel  aradilon schreef op donderdag 9 juli 2009 om 14:47  | reageer

    Tof ik heb ook lightscribe op mijn computer staan maar wist niet goed wat je ermee kan doen, dankje voor de tip, ik ga het vast eens uitproberen.

  2. foxhusky
    Profiel  foxhusky schreef op donderdag 9 juli 2009 om 16:23  | reageer

    Voorheen gebruikte ik vaak van die printbare stickers die je op de CD-ROM of DVD moest plakken. Dat printen ging wel goed, maar het plakken is een hele klus om dat precies goed te krijgen...
    Maar sinds kort heb ik een Canon IP4600 printer en die kan direct op printbare CD's en DVD's afdrukken. Het resultaat is geweldig, ik ben hier erg enthousiast over. Het printen gaat erg snel en de afdrukkwaliteit is bijzonder goed.

  3. Jens Daems
    Jens Daems schreef op donderdag 9 juli 2009 om 20:42  | reageer

    Wel ik heb ook zo'n canon printer die op DVD's kan printen. Ge-wél-dig resultaat geeft dat. Het komt idd een pak professioneler over dan wanneer je gaat liggen knoeien met zo'n pennetje.

  4. Charles
    Profiel Charles schreef op donderdag 9 juli 2009 om 22:07  | reageer

    Hoe betalen gezinnen met een stel kinderen die inktcatridges? Volgens mij moet je na aanschaf van die canonjongens langs de bank om een lening af te sluiten om de inktmaffia te kunnen betalen. Tijd dat onze Nelie Kroes daar eens een onderzoek naar doet.

  5. foxhusky
    Profiel  foxhusky schreef op vrijdag 10 juli 2009 om 00:35  | reageer

    @Charles: Dat valt reuze mee. Toevallig heb ik vandaag de eerste keer een cartridge moeten vervangen van de nieuwe Canon printer. Zo'n enkele cartridge kost ongeveer €10, daar is echt geen lening voor nodig. Bovendien print ik zeer selectief. Voor een klant is zo'n geprint schijfje erg mooi, maar voor mezelf gebruik ik meestal nog gewoon een stift. Gezinnen met een stel kinderen die willen printen kunnen beter kiezen voor goedkopere printer en alternatieve cartridges kopen, ook dan is een lening niet nodig.

  6. Casper de Graaf
    Profiel  Casper de Graaf schreef op vrijdag 10 juli 2009 om 00:49  | reageer

    Nu nog de dual-layer lightscribe DVD, nog nooit één gezien namelijk...

  7. Leo
    Leo schreef op vrijdag 10 juli 2009 om 07:40  | reageer

    Leuk verhaal.
    Ik heb ook Lightscribe genomen om die reden. Mijn handschrift is na 20 jaar computer op een dieptepunt gekomen.
    Je moet er wel even voor gaan zitten voor zo'n labeltje. Bij elkaar ben je voor 1 DVD dus al gauw een half uur tot een uur bezig... In tussentijd kun je voetbal gaan kijken.

  8. frank
    frank schreef op vrijdag 10 juli 2009 om 10:44  | reageer

    @Charles Lightscribe DVD branden kost geen inkt (-:


    grt frank

  9. gast schreef op vrijdag 10 juli 2009 om 11:53  | reageer

    Ik gebruik ook een Canon printer voor het bedrukken van dvd's. Hele goede resultaten. Ook speciale dvd's nodig, echter goed verkriigbaar.

  10. Charles
    Profiel Charles schreef op vrijdag 10 juli 2009 om 13:27  | reageer

    frank; je hebt gelijk. Ik heb tegenwoordig weinig tijd om de artikelen hier goed te lezen.

    foxhusky;
    Ik doelde meer op al die werkstukken die kids voor school doen etc.
    Mijn canon vraagt trouwens 5 catridges. En als er een op is staat die stil. Dan moeten we eerst weer naar de winkel.

  11. Reinoud
    Profiel Reinoud schreef op vrijdag 10 juli 2009 om 21:27  | reageer

    Ik gebruik ook een externe Lightscribe writer (een firewire LaCie) op mijn Apple. Werkt prima. Ik ben er helemaal tevreden over.
    Overigens een leuke toepassing die ik tegenwoordig bij DVD's voor bruiloften doe: de slideshow staat er zowel in webformaat op, als in DVD formaat, die je gewoon in de DVD speler kunt stoppen en op de TV bekijken. Als je dan de lengte van de slideshow een beetje beperkt zullen de gasten van het bruidspaar je dankbaar zijn "knipoog
    Meestal is er nog ruimte genoeg op zo'n DVD naast alle foto's.

  12. sndr
    Profiel sndr schreef op zaterdag 11 juli 2009 om 17:16  | reageer

    Ik heb ook [zonder het te merken] een lightscribe brander gekocht. 'k Zag dat je die CD's en DVD's best voordelig op Ebay kunt kopen. Heb nog geen tijd gehad om dat ook echt te doen! Vind het een erg goed (en grappig: omdraaien!) systeem.

    De d/t politie:
    Voor circa 25 euro heb je al een brander die Lightscribe ondersteund [ondersteunt].
    Deze heb ik nu maar tijdelijk ontkoppelt [ontkoppeld]
    Sorry hoor! Leuk artikel.

  13. Theo
    Theo schreef op dinsdag 14 juli 2009 om 16:24  | reageer

    @ Charles: gezinnen met kinderen moeten niet steeds zeuren dat dingen geld kosten, zo is het nu eenmaal. ook al heb je geen kinderen dan kost het nog steeds geld maar dan liggen je prioriteiten gewoon anders. dus of printen en geen kinderen of niet printen en wel kinderen, maar niet zo zeuren !

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.167 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord