Productfotografie met studioflitsers en een lichttent
zondag 27 juli 2008, 15:53 door Elja Trum | 33.539x gelezen | 16 reactiesNaar aanleiding van de video over packetshots gisteren ontstond er wat discussie over de verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Natuurlijk zijn er gewoon een aantal manieren waarop je dergelijke foto's kunt maken en de één hoeft niet slechter te zijn dan de ander. Zelf maak ik (onder andere voor Photofacts) ook regelmatig de nodige productfoto's. Hier volgt daarom mijn methode voor productfotografie.
Studio setup
Het begint met het opbouwen van de studio. Ik heb een grote Lastolite CubeLite lichttent die ik op een tafel neerzet. Daarin leg ik een groot stuk wit papier (afgeknipt van mijn witte achtergrond rol) die aan de achterkant tegen de lichttent ophoog loopt. Om een mooie ronding te krijgen ligt er een stuk wit schuim (ooit gediend als verpakkingsmateriaal) onder.
Links en recht van de tent stel ik twee flitsers op en ook aan de achterkant plaats ik een flitser. De twee voorste flitsers staan niet haaks op de tent, maar een beetje schuin van voren. Als je de flitsers er haaks op zet valt er erg weinig licht op de voorkant van je object en krijg je alsnog een slechte belichting.
Met behulp van de lichtmeter stel ik de flitsers zo in dat ik een diafragma van f/11 kan gebruiken. Ik vind f/11 een handige waarde omdat je hierbij veel scherptediepte hebt én de meeste objectieven rond dit diafragma op hun scherpst zijn. Om de belichting net iets spannender te maken (helemaal egaal is ook zo saai), stel ik één van de zij-flitsers net een halve stop lager in.
Bij de eerste foto neem ik ook de grijskaart mee in de opname. Hiermee kun je achteraf gemakkelijke de juiste witbalans instellen in Camera RAW.
Controleren
Na de eerste foto controleer ik het histogram van de foto op mijn camera. Je ziet dan snel of er geen onderbelichte of overbelichten delen zijn en kunt het flitslicht indien nodig nog aanpassen. Als je goed gemeten hebt zou dit overigens niet nodig moeten zijn, maar de extra controle kan geen kwaad.
Als het histogram goed is dan zijn er zowel aan de linker als aan de rechterkant van de histogram geen 'pieken' tegen de randen. Wanneer je -zoals ik hier- een witte achtergrond hebt zal er wel een flinke piek te zien zijn in het histogram, maar bevindt deze zich net voor de rechter rand van het histogram. De piek aan de linkerkant (ook nog voor de rand) zijn de donkere pixels van de camera body.
Wanneer alles naar wens is ingesteld kun je zo je productfoto's maken. Waarschijnlijk is het niet nodig om tussendoor iets aan het licht te veranderen, ook niet wanneer je een ander object neer zet.
Nabewerking
Doorgaans hebben de foto's toch nog wel een kleine nabewerking nodig om de producten helemaal goed uit de verf te laten komen. In Camera RAW stel ik de juiste witbalans in (waarbij de grijskaart helpt). Hoewel ik er met het histogram voor gezorgd heb dat er geen dichtgelopen schaduwen of geclipte highlites zijn kan de foto vaak nog wel wat extra oplichting gebruiken. Bij producten is ook de clarity slider vaak erg handig. Dit geeft het product wat meer 'punch'.
Doorgaans wil je producten op een witte achtergrond plaatsen. Een snelle methode om de vaak lichtgrijze ondergrond helemaal wit te maken is de Dogde-tool (O). Kies een zachte brush en kies bij 'range' voor 'highlites' en zet de 'exposure' op zo'n 20%. Hierdoor worden alleen de lichte pixels aangepakt en gebeurt er dus niks wanneer je over het donkere oppervlakte van je product gaat (mits het product ook donker is natuurlijk).
Met de Dogde-tool kun je zo snel het lichtgrijze vlak rondom je product echt wit maken. Gebruik eventueel een zachte brush om de schaduwen onder je product vloeiender over te laten lopen.
Hierboven zie je de foto zoals die er na de bewerkingen (kan binnen een minuut of twee) uit ziet. Wanneer je met je muis over de afbeelding beweegt zie je de foto's zoals deze rechtstreeks uit de camera kwam.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
16 reacties
-
EdC schreef op zondag 27 juli 2008 om 16:23 | reageer
Hei Elja, goede uitleg. Bedankt. Ik zie ook dat je fotografeert door de grote opening van de kubus. Die gebruik ik meestal als onderkant. Bij mijn cube zit van fabriekswege in één zijkant een spleet in het doek, waardoor ik het objectief steek. Dat heb ik mezelf aangeleerd om ongewenste reflecties van voorwerpen achter mij -en van mijzelf met camera- tegen te gaan voorkomen. Met een camera heb je daar geen last van, bij productfoto's van glimmende boekomslagen, pannen of miniatuur-vrachtauto's wel.
Overigens, ik ben het niet helemaal eens met wat je in het vorige draadje stelt. Daar zeg je dat een statief niet handig is om snel en goed te kaderen. Inderdaad, niet snel (is dat een vereiste bij productfotografie), maar niet goed te kaderen? Ik zou met hetzelfde gemak kunnen stellen dat je handmatig niet goed kunt kaderen. Misschien ligt het er maar net aan wat je gewend bent. -
Brian (dSLR.nl) schreef op zondag 27 juli 2008 om 16:45 | reageer
He Elja,
Leuk opgepakt Zelf vind ik dit wat te omslachtig als ik eerlijk ben want nu zit je toch nog met nabewerking. Het enige wat ik nog wil doen na het maken van de foto's is in een batch de witbalans goed zetten (Alle foto's selecteren in Camera Raw en van de foto met de grijskaart de witbalans meten) en de foto's croppen naar de maat zoals ik ze hebben wil.
Ik maak soms in opdracht tegen de 3000 productfoto's op een dag, moet er dan echt niet aan denken dat ik elke foto moet nabewerken, zelfs niet al is het maar een minuut per foto. -
Vincent.Sp schreef op zondag 27 juli 2008 om 17:10 | reageer
Elja, linker voorkant mag je wat meer (photoshop) schaduw geven, nu komt hij nogal onrealistische qua schaduwen over.
-
Vincent.Sp schreef op zondag 27 juli 2008 om 17:10 | reageer
* Of de rechter *
-
roger767 schreef op zondag 27 juli 2008 om 17:44 | reageer
erg grote cubus voor zo'n kleine camera, en ook erg duur, 180euro. De kartonnen doos die ik gebruik is goedkoper.
-
Elja Trum schreef op zondag 27 juli 2008 om 17:57 | reageer
@Roger767; In dit voorbeeld is de kubus inderdaad erg groot, maar wel zo handig dus dat ik er ook grotere voorwerpen goed in kan belichten. Zelf een lichttent maken is uiteraard goedkoper, maar ik ben niet zo'n doe-het-zelver en de Cubelite is in 10 seconden in te klappen tot een klein pakketje dat je gemakkelijk mee neemt naar een andere locatie.
@Vincent; Je kunt de foto natuurlijk naar wens meer of minder schaduw geven. Ik vind 'm zo prima.
@Brian; Voor grotere aantallen foto's is dit inderdaad nog teveel bewerking. Ik ben benieuwd hoe jij dat bij 3.000 foto's aanpakt? Zorgen voor een erg schone witte ondergrond (eventueel van onder oplichten?) en de gehele foto iets overbelichten?
@EdC; Persoonlijk vind ik het fotografen door die smalle opening erg beperkend werken, maar voor glimmende objecten moet je inderdaad bijna wel. Wat statief betreft hebt je natuurlijk gelijk, je kunt er net zoveel mee als uit de losse pols (met een beetje meer geduld). Ik vind het zelf echter niet prettig werken en gebruik mijn statief zo min mogelijk. -
Brian (dSLR.nl) schreef op zondag 27 juli 2008 om 19:02 | reageer
Ik belicht de onder- en achtergrond precies zoals het moet, maar ik gebruik een langere sluitertijd (1 sec.) zodat mijn instellampen zorgen voor de overbelichting van de onder- en achtergrond. Op die manier geef je niet teveel licht langs de randen van het te fotograferen object, en dat is zeker van belang als je bijvoorbeeld een paar duizend parfum flesjes moet doen.
Een schone witte plaat is natuurlijk altijd belangrijk. Ik gebruik perspex en dat is heel gemakkelijk schoon te krijgen en het laat het licht goed door.
Het licht aan de voorkant (en dus ook de donkere plekken c.q. schaduwen) regel ik met twee flitskoppen met een grote softbox schuin links en rechts voor en naast het object en vaak gebruik ik een kleine striplight voor de detail intekening. Deze striplight is eigenlijk altijd een SB-800 met een kartonnen koker waardoor ik de vorm zelf min of meer kan bepalen. Zeker op glas, zoals een lens oppervlak, geeft dat een hele mooie tekening (lekker veel kleuren). -
Brian (dSLR.nl) schreef op zondag 27 juli 2008 om 19:04 | reageer
Oh ja, de manier zoals jij het doet vind ik ook een mooi resultaat opleveren. Er zijn ook zoveel wegen die in Rome uitkomen.
Nog een allerlaatste Oh ja... De Lastolite cubelight is wel heel erg duur. Een Falcon Eyes lichttent kost 55 euro bij CameraNu in Urk en heeft een maat van 80x80x80cm. -
-
-
-
Cor Jexo schreef op maandag 28 juli 2008 om 10:12 | reageer
@ Elja
is mij 1 ding nog onduidelijk.
Ik moet namelijk voor mijn werk ook veel producten (gaan) fotograferen voor een nieuwe website. die flitsers zoals ik begrijp staan continu aan of zitten die in een draadloos circuit?
Ik doe dit nu dus met alleen camera flitser, en daar wordt je niet vrolijk van -
Elja Trum schreef op maandag 28 juli 2008 om 10:40 | reageer
@Jeroen; Het licht dat je in de foto ziet komt van de instellampen. Het flitslicht zelf wordt getriggerd door de infraroodontsteker die op mijn camera zit (ook zichtbaar op de camera in de foto). Deze ontsteekt de flitsers.
In plaats van flitsers kun je ook lampen gebruiken natuurlijk of meerdere opzetflitsers. Zie hiervoor ook het filmpje van gisteren en de link in het commentaar daarbij. -
EdC schreef op maandag 28 juli 2008 om 18:20 | reageer
@Elja en Jeroen; Als de instellichten toch aan staan en je hebt heel veel producten te fotograferen, dan zou je kunnen onderzoeken of je alleen de instellichten kunt gebruiken. Flisten kost meer energie en de vraag is of dat nodig is. Voor de levensduur van de lampen is niet-flitsen waarschijnlijk ook beter. De kleurzweem zou je er in batchverwerking in Lightroom of PS uit kunnen halen. Voor wie zakelijk veel kleinere producten fotografeert, kan ook eens kijken naar de compacte fotografie-sets met hoogfrequent armaturen. Die zijn er in vele prijsklassen en voor wie een webwinkel heeft of gaat opzetten is dat een overal inzetbare en rendabele oplossing, lijkt mij.
-
Pim schreef op dinsdag 29 juli 2008 om 02:10 | reageer
Of gewoon continu licht van Tristar ofzo. In Amerika en Engeland willen ze niet anders en zweren ze erbij. Ik heb het bij mij in de studio ook staan en vind het stiekem wel erg gemakkelijk.
Ik gebruik ook softboxen en een productie tafel in plaats van een tent.. Misschien zit daar ook het verschil.. -
Rob Melis schreef op maandag 25 augustus 2008 om 15:02 | reageer
Op 27 Juli reageerde een gast onder de naam Brian op deze topic met de opmerking dat hij gebruikt maakt van een Falcon Eyes lichttent. Aangezien de leverancier uit Urk geen afbeelding van deze lichttent heeft, heb ik het verzoek aan deze Brian of hij mij een foto van deze tent kan sturen. Brian, alvast bedankt, de foto kan naar rme@hesdo.nl
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Zo kun je productfoto's vrijstaand maken
door Michelle Peeters
-
11 tips: Productfoto's maken, hoe doe je dat?
door Michelle Peeters
-
Oude gloeilampen fotograferen; Hanne van Baarle
door Michelle Peeters
-
Gratis productfotografie eBook door Eberhard Schuy
door Elja Trum
-
Hoe schiet je geweldige foto's voor je webwinkel?
door Mikkel Andersen
-
Bokehmuur; eenvoudig een bijzondere achtergrond
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.299 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.