Elja Trum

Productfotografie met studioflitsers en een lichttent

zondag 27 juli 2008, 15:53 door | 31.869x gelezen | 16 reacties

Naar aanleiding van de video over packetshots gisteren ontstond er wat discussie over de verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Natuurlijk zijn er gewoon een aantal manieren waarop je dergelijke foto's kunt maken en de één hoeft niet slechter te zijn dan de ander. Zelf maak ik (onder andere voor Photofacts) ook regelmatig de nodige productfoto's. Hier volgt daarom mijn methode voor productfotografie.

Studio setup
Het begint met het opbouwen van de studio. Ik heb een grote Lastolite CubeLite lichttent die ik op een tafel neerzet. Daarin leg ik een groot stuk wit papier (afgeknipt van mijn witte achtergrond rol) die aan de achterkant tegen de lichttent ophoog loopt. Om een mooie ronding te krijgen ligt er een stuk wit schuim (ooit gediend als verpakkingsmateriaal) onder.

Productstudio setup


Links en recht van de tent stel ik twee flitsers op en ook aan de achterkant plaats ik een flitser. De twee voorste flitsers staan niet haaks op de tent, maar een beetje schuin van voren. Als je de flitsers er haaks op zet valt er erg weinig licht op de voorkant van je object en krijg je alsnog een slechte belichting.

Met behulp van de lichtmeter stel ik de flitsers zo in dat ik een diafragma van f/11 kan gebruiken. Ik vind f/11 een handige waarde omdat je hierbij veel scherptediepte hebt én de meeste objectieven rond dit diafragma op hun scherpst zijn. Om de belichting net iets spannender te maken (helemaal egaal is ook zo saai), stel ik één van de zij-flitsers net een halve stop lager in.

Bij de eerste foto neem ik ook de grijskaart mee in de opname. Hiermee kun je achteraf gemakkelijke de juiste witbalans instellen in Camera RAW.

Controleren
Histogram controlerenNa de eerste foto controleer ik het histogram van de foto op mijn camera. Je ziet dan snel of er geen onderbelichte of overbelichten delen zijn en kunt het flitslicht indien nodig nog aanpassen. Als je goed gemeten hebt zou dit overigens niet nodig moeten zijn, maar de extra controle kan geen kwaad.

Als het histogram goed is dan zijn er zowel aan de linker als aan de rechterkant van de histogram geen 'pieken' tegen de randen. Wanneer je -zoals ik hier- een witte achtergrond hebt zal er wel een flinke piek te zien zijn in het histogram, maar bevindt deze zich net voor de rechter rand van het histogram. De piek aan de linkerkant (ook nog voor de rand) zijn de donkere pixels van de camera body.

Wanneer alles naar wens is ingesteld kun je zo je productfoto's maken. Waarschijnlijk is het niet nodig om tussendoor iets aan het licht te veranderen, ook niet wanneer je een ander object neer zet.

Nabewerking
Doorgaans hebben de foto's toch nog wel een kleine nabewerking nodig om de producten helemaal goed uit de verf te laten komen. In Camera RAW stel ik de juiste witbalans in (waarbij de grijskaart helpt). Hoewel ik er met het histogram voor gezorgd heb dat er geen dichtgelopen schaduwen of geclipte highlites zijn kan de foto vaak nog wel wat extra oplichting gebruiken. Bij producten is ook de clarity slider vaak erg handig. Dit geeft het product wat meer 'punch'.

Doorgaans wil je producten op een witte achtergrond plaatsen. Een snelle methode om de vaak lichtgrijze ondergrond helemaal wit te maken is de Dogde-tool (O). Kies een zachte brush en kies bij 'range' voor 'highlites' en zet de 'exposure' op zo'n 20%. Hierdoor worden alleen de lichte pixels aangepakt en gebeurt er dus niks wanneer je over het donkere oppervlakte van je product gaat (mits het product ook donker is natuurlijk).

Met de Dogde-tool kun je zo snel het lichtgrijze vlak rondom je product echt wit maken. Gebruik eventueel een zachte brush om de schaduwen onder je product vloeiender over te laten lopen.

Canon EOS 1000D


Hierboven zie je de foto zoals die er na de bewerkingen (kan binnen een minuut of twee) uit ziet. Wanneer je met je muis over de afbeelding beweegt zie je de foto's zoals deze rechtstreeks uit de camera kwam.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

16 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 27 juli 2008 om 16:23

  Hei Elja, goede uitleg. Bedankt. Ik zie ook dat je fotografeert door de grote opening van de kubus. Die gebruik ik meestal als onderkant. Bij mijn cube zit van fabriekswege in één zijkant een spleet in het doek, waardoor ik het objectief steek. Dat heb ik mezelf aangeleerd om ongewenste reflecties van voorwerpen achter mij -en van mijzelf met camera- tegen te gaan voorkomen. Met een camera heb je daar geen last van, bij productfoto's van glimmende boekomslagen, pannen of miniatuur-vrachtauto's wel.

  Overigens, ik ben het niet helemaal eens met wat je in het vorige draadje stelt. Daar zeg je dat een statief niet handig is om snel en goed te kaderen. Inderdaad, niet snel (is dat een vereiste bij productfotografie), maar niet goed te kaderen? Ik zou met hetzelfde gemak kunnen stellen dat je handmatig niet goed kunt kaderen. Misschien ligt het er maar net aan wat je gewend bent.

 2. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op zondag 27 juli 2008 om 16:45

  He Elja,

  Leuk opgepakt vrolijk Zelf vind ik dit wat te omslachtig als ik eerlijk ben want nu zit je toch nog met nabewerking. Het enige wat ik nog wil doen na het maken van de foto's is in een batch de witbalans goed zetten (Alle foto's selecteren in Camera Raw en van de foto met de grijskaart de witbalans meten) en de foto's croppen naar de maat zoals ik ze hebben wil.

  Ik maak soms in opdracht tegen de 3000 productfoto's op een dag, moet er dan echt niet aan denken dat ik elke foto moet nabewerken, zelfs niet al is het maar een minuut per foto.

 3. Vincent.Sp
  Vincent.Sp schreef op zondag 27 juli 2008 om 17:10

  Elja, linker voorkant mag je wat meer (photoshop) schaduw geven, nu komt hij nogal onrealistische qua schaduwen over.

 4. Vincent.Sp
  Vincent.Sp schreef op zondag 27 juli 2008 om 17:10

  * Of de rechter *

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.637 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord