Marit Hilarius

Tips bij paardenfotografie

woensdag 22 februari 2017, 13:27 door | 33.220x gelezen | 17 reacties

Als je nog nooit met paarden gewerkt hebt, of geen paardenmens bent, dan kan paardenfotografie best wel heel lastig zijn. Er zijn namelijk bepaalde 'regels' wat betreft het fotograferen, en hoe de paardeneigenaren hun paard graag op de foto terug zouden willen zien.

Ik geef een paar tips zodat je zelfs zonder enige paardenkennis top foto's kunt afleveren.

Je objectief


Bij het fotograferen van paarden wordt er eigenlijk altijd gebruik gemaakt van een telelens. Het is belangrijk dat het paard zijn eigen verhoudingen behoud en de bouw realistisch in beeld wordt gebracht, en met een telelens heb je weinig last van eventuele vervormingen. Bij een groothoek lens zul je dit effect veel sneller terug zien.

Een ander voordeel van de telelens is dat je op een aardige afstand kunt staan. Naast dat dit wat extra veiligheid bied, is het ook gewoon prettig voor het paard. Het paard zal je op deze manier vaak niet eens echt opmerken en zal minder snel angstig of zenuwachtig worden.

Kies het liefst een lichtsterk tele-objectief, zodat het paard goed loskomt van de achtergrond, en je mooie bokeh kunt creŽren. Mijn favoriete lens bij het fotograferen van paarden is de 70-200mm f/2.8, een van de meest gebruikte objectieven in deze tak.

Paard


De achtergrond


De achtergrond is natuurlijk ontzettend belangrijk voor een goede foto. Zorg dat er geen storende objecten in de achtergrond te zien zijn, zoals mesthopen, hekken, kruiwagens of andere voorwerpen die er niet in thuis horen.

Bedenk met welk doel je foto's gaat maken. Zijn het foto's voor de verkoop? Dan is het niet handig het paard in hoog gras te zetten, dan zijn de benen immers niet meer goed te zien. Zijn het foto's als herinnering voor de eigenaar, kan het juist ontzettend leuk en sfeervol zijn.

Plaats het paard altijd met een flinke afstand van de achtergrond af. Zo creŽer je makkelijker bokeh en leid de achtergrond niet af.

Paard


Het fotograferen


Algemeen
Paarden kunnen hun hele oogopslag veranderen door hun oren te bewegen. Heeft het paard de oren naar achter, is het boos of angstig. Hangen de oren dan is het paard verveeld, moe of rustig en niet alert.

Het liefste heb je een alert, vrolijk en energiek paard! Dit paard heeft dan zijn oren naar voren. Het liefst ook nog de hals erop, wat inhoud dat het paard energiek en goed rechtop staat.

Dit effect bereiken gaat bij sommige paarden vanzelf, en bij andere paarden kun je een hele show opvoeren voor er iets gebeurd. Meestal doet een plastic zakje, een telefoon met wat geluidjes en wat voer al voldoende dienst.

Zorg dat je klaar staat
Paarden staan niet bekend om hun engelengeduld, en het kan zomaar zijn dat ze 10 minuten na aankomst alweer genoeg hebben van het stilstaan. Als dieren geen zin meer hebben is het vaak het beste om te stoppen, omdat je dit terug gaat zien in de foto's.

Zorg dat je van te voren dus goed weet wat je wil gaan doen, en waar je de foto's wil maken. Zo kun je de begeleider van het paard ook duidelijke tips geven. Stel je camera vast in, zodat je meteen aan de slag kunt!

Standpunt
Zorg dat je ongeveer vanaf borsthoogte, of net iets lager, fotografeert. Bij een klein paardje betekend dat dus door de knieŽn! Bij echt kleine rassen ga ik soms zelfs op de grond liggen om een mooie plaat te krijgen.

Op deze manier zie je ook de scherpte mooi weglopen over de voorgrond, wat zorgt voor extra sfeer. Hoe verder je van het paard af staat, hoe lager het standpunt is dat je kunt innemen.

Standfoto's
Bij standfoto's staat het gehele paard op de foto, en wordt er vooral gelet op de bouw van het dier. Het idd daarom hierbij extra belangrijk dat er niets vertekend en dat het paard er voordelig op staat. Deze foto's worden vaak van de zijkant gemaakt en dienen veelal als verkoopfoto.

Paard


Het liefste staat het paard vierkant. Dit betekend dat zowel de voorbenen als de achterbenen netjes naast elkaar staan. Het is ook netjes om een van de achterbenen iets verder naar achteren te plaatsen.

Je kunt het paard leren om vierkant stil te staan. Kent het paard het niet, kun je gewoon telkens een stukje stappen en hem laten halthouden en eventueel wat naar achteren zetten, tot het paard in de gewenste houding staat.

Zorg dat het paard altijd mooi recht staat, of iets bergop. Een paard met de schoft lager dan de billen wil meestal niemand zien. Let er dus altijd op dat de voorbenen niet in een kuiltje staat, of dat je het paard bergafwaarts neerzet.

Portretfoto's
Bij portretfoto's staat het paard er vaak tot ongeveer borsthoogte op. Het is opletten geblazen waar je de foto afsnijd. Liever doe je dit halverwege de borst, of iets boven de helft van de bovenbenen.

Qua houdingen kun je vrij veel kanten op. Enkel fotograferen van recht voren levert vaak niet de mooiste beelden op. Schuin van voor is de veiligste keuze en flatteert vrijwel elk paard.

PaardActie foto's
Om mooie actiefoto's te krijgen is het het handigst om het paard vrij te laten lopen. Je kunt dit in een afgesloten rijbak doen, maar mooier is het natuurlijk in de natuur. Maak gebruik van een weiland, of bouw ergens in het bos een paddock met prikpaaltjes en draad waar het paard los in kan lopen. De eigenaar kan het paard rond sturen, zodat jij foto's kunt schieten.

Paard


Het is belangrijk dat je de foto maakt op het juiste moment. Zeker voor verkoop- en rijfoto's is het van groot belang dat de momenten voordelig gekozen worden.

In stap is het moeilijk om een lastig moment te vinden. Het mooiste moment is het als het paard het voorbeen net naar voren plaatst, en het de grond nog niet raakt.

Draf is makkelijker, hier kun je het beste afdrukken als rechtsvoor en linksachter (dus diagonaal) allebei naar voren worden gezet. Zo ontstaan er twee 'V's' bij de benen.

In galop is het helemaal opletten geblazen. Het mooiste is om te fotograferen tijdens de opwaartse beweging. Het paard zet zich af met de achterbenen, en de voorbenen zijn van de grond.

Het fotograferen van paarden is een uitdaging, maar wat mij betreft een ontzettende leuke. Denk er wel aan dat je met een dier werkt, en heb respect als het paard geen zin meer heeft. Stop op tijd, zo houd je het leuk en kan iedereen met een positief gevoel op de fotoshoot terug kijken!


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 22 februari 2017.
De eerste publicatiedatum is maandag 28 maart 2016, 22:22.
Marit Hilarius

Over de auteur

Marit Hilarius is een fotografe die gespecialiseerd is in geavanceerde Photoshop bewerkingen. Ze heeft de basisopleiding van de FotoAcademie in Amsterdam afgerond. Haar stijl kenmerkt zich door de sprookjesachtige sfeer die ze in haar foto's creŽert.

17 reacties

 1. Henk van Wieren
  Henk van Wieren schreef op maandag 28 maart 2016 om 23:19

  Arabieren fotografeer je niet in een krul maar met gestrekte nek en hoofd

 2. Piet Nicolaas
  Piet Nicolaas schreef op dinsdag 29 maart 2016 om 11:24

  Ik heb geen ervaring met paarden, maar vind dit zo interessant stuk dat ik het graag eens wil gaan proberen. Ik vraag me wel af of ik gewoon paarden in de wei mag fotograferen: misschien vindt de eigenaar dit niet prettig.

 3. S. Smit
  S. Smit schreef op dinsdag 29 maart 2016 om 11:44

  Wat leuk en praktisch artikel. Ik zal het mijn dochter ook laten lezen, want die heeft wat met paarden, rijden en fotograferen.

 4. Renťe Bakker
  Renťe Bakker schreef op dinsdag 29 maart 2016 om 11:47

  Mooi om dit artikel te lezen! Marit heeft duidelijk veel kennis van paarden!
  Haar opmerking "Stop, als het paard geen interesse/zin meer heeft", spreekt mij zeer aan! Dit vind ik respectvol en geldt niet alleen voor paarden, maar voor dieren in het algemeen. Natúúrlijk zie je dit terug in de foto's.
  Ik meen zelfs bij mensen te kunnen zien of ze poseren of écht zijn. Ook modelfotografen zou ik aanraden te stoppen als ze desinteresse bespeuren.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.704 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord