Tips bij paardenfotografie
woensdag 22 februari 2017, 13:27 door Marit Hilarius | 35.886x gelezen | 17 reactiesAls je nog nooit met paarden gewerkt hebt, of geen paardenmens bent, dan kan paardenfotografie best wel heel lastig zijn. Er zijn namelijk bepaalde 'regels' wat betreft het fotograferen, en hoe de paardeneigenaren hun paard graag op de foto terug zouden willen zien.
Ik geef een paar tips zodat je zelfs zonder enige paardenkennis top foto's kunt afleveren.
Je objectief
Bij het fotograferen van paarden wordt er eigenlijk altijd gebruik gemaakt van een telelens. Het is belangrijk dat het paard zijn eigen verhoudingen behoud en de bouw realistisch in beeld wordt gebracht, en met een telelens heb je weinig last van eventuele vervormingen. Bij een groothoek lens zul je dit effect veel sneller terug zien.
Een ander voordeel van de telelens is dat je op een aardige afstand kunt staan. Naast dat dit wat extra veiligheid bied, is het ook gewoon prettig voor het paard. Het paard zal je op deze manier vaak niet eens echt opmerken en zal minder snel angstig of zenuwachtig worden.
Kies het liefst een lichtsterk tele-objectief, zodat het paard goed loskomt van de achtergrond, en je mooie bokeh kunt creëren. Mijn favoriete lens bij het fotograferen van paarden is de 70-200mm f/2.8, een van de meest gebruikte objectieven in deze tak.
De achtergrond
De achtergrond is natuurlijk ontzettend belangrijk voor een goede foto. Zorg dat er geen storende objecten in de achtergrond te zien zijn, zoals mesthopen, hekken, kruiwagens of andere voorwerpen die er niet in thuis horen.
Bedenk met welk doel je foto's gaat maken. Zijn het foto's voor de verkoop? Dan is het niet handig het paard in hoog gras te zetten, dan zijn de benen immers niet meer goed te zien. Zijn het foto's als herinnering voor de eigenaar, kan het juist ontzettend leuk en sfeervol zijn.
Plaats het paard altijd met een flinke afstand van de achtergrond af. Zo creëer je makkelijker bokeh en leid de achtergrond niet af.
Het fotograferen
Algemeen
Paarden kunnen hun hele oogopslag veranderen door hun oren te bewegen. Heeft het paard de oren naar achter, is het boos of angstig. Hangen de oren dan is het paard verveeld, moe of rustig en niet alert.
Het liefste heb je een alert, vrolijk en energiek paard! Dit paard heeft dan zijn oren naar voren. Het liefst ook nog de hals erop, wat inhoud dat het paard energiek en goed rechtop staat.
Dit effect bereiken gaat bij sommige paarden vanzelf, en bij andere paarden kun je een hele show opvoeren voor er iets gebeurd. Meestal doet een plastic zakje, een telefoon met wat geluidjes en wat voer al voldoende dienst.
Zorg dat je klaar staat
Paarden staan niet bekend om hun engelengeduld, en het kan zomaar zijn dat ze 10 minuten na aankomst alweer genoeg hebben van het stilstaan. Als dieren geen zin meer hebben is het vaak het beste om te stoppen, omdat je dit terug gaat zien in de foto's.
Zorg dat je van te voren dus goed weet wat je wil gaan doen, en waar je de foto's wil maken. Zo kun je de begeleider van het paard ook duidelijke tips geven. Stel je camera vast in, zodat je meteen aan de slag kunt!
Standpunt
Zorg dat je ongeveer vanaf borsthoogte, of net iets lager, fotografeert. Bij een klein paardje betekend dat dus door de knieën! Bij echt kleine rassen ga ik soms zelfs op de grond liggen om een mooie plaat te krijgen.
Op deze manier zie je ook de scherpte mooi weglopen over de voorgrond, wat zorgt voor extra sfeer. Hoe verder je van het paard af staat, hoe lager het standpunt is dat je kunt innemen.
Standfoto's
Bij standfoto's staat het gehele paard op de foto, en wordt er vooral gelet op de bouw van het dier. Het idd daarom hierbij extra belangrijk dat er niets vertekend en dat het paard er voordelig op staat. Deze foto's worden vaak van de zijkant gemaakt en dienen veelal als verkoopfoto.
Het liefste staat het paard vierkant. Dit betekend dat zowel de voorbenen als de achterbenen netjes naast elkaar staan. Het is ook netjes om een van de achterbenen iets verder naar achteren te plaatsen.
Je kunt het paard leren om vierkant stil te staan. Kent het paard het niet, kun je gewoon telkens een stukje stappen en hem laten halthouden en eventueel wat naar achteren zetten, tot het paard in de gewenste houding staat.
Zorg dat het paard altijd mooi recht staat, of iets bergop. Een paard met de schoft lager dan de billen wil meestal niemand zien. Let er dus altijd op dat de voorbenen niet in een kuiltje staat, of dat je het paard bergafwaarts neerzet.
Portretfoto's
Bij portretfoto's staat het paard er vaak tot ongeveer borsthoogte op. Het is opletten geblazen waar je de foto afsnijd. Liever doe je dit halverwege de borst, of iets boven de helft van de bovenbenen.
Qua houdingen kun je vrij veel kanten op. Enkel fotograferen van recht voren levert vaak niet de mooiste beelden op. Schuin van voor is de veiligste keuze en flatteert vrijwel elk paard.
Actie foto's
Om mooie actiefoto's te krijgen is het het handigst om het paard vrij te laten lopen. Je kunt dit in een afgesloten rijbak doen, maar mooier is het natuurlijk in de natuur. Maak gebruik van een weiland, of bouw ergens in het bos een paddock met prikpaaltjes en draad waar het paard los in kan lopen. De eigenaar kan het paard rond sturen, zodat jij foto's kunt schieten.
Het is belangrijk dat je de foto maakt op het juiste moment. Zeker voor verkoop- en rijfoto's is het van groot belang dat de momenten voordelig gekozen worden.
In stap is het moeilijk om een lastig moment te vinden. Het mooiste moment is het als het paard het voorbeen net naar voren plaatst, en het de grond nog niet raakt.
Draf is makkelijker, hier kun je het beste afdrukken als rechtsvoor en linksachter (dus diagonaal) allebei naar voren worden gezet. Zo ontstaan er twee 'V's' bij de benen.
In galop is het helemaal opletten geblazen. Het mooiste is om te fotograferen tijdens de opwaartse beweging. Het paard zet zich af met de achterbenen, en de voorbenen zijn van de grond.
Het fotograferen van paarden is een uitdaging, maar wat mij betreft een ontzettende leuke. Denk er wel aan dat je met een dier werkt, en heb respect als het paard geen zin meer heeft. Stop op tijd, zo houd je het leuk en kan iedereen met een positief gevoel op de fotoshoot terug kijken!
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 22 februari 2017.
De eerste publicatiedatum is maandag 28 maart 2016, 22:22.
Over de auteur
Marit Hilarius is een fotografe die gespecialiseerd is in geavanceerde Photoshop bewerkingen. Ze heeft de basisopleiding van de FotoAcademie in Amsterdam afgerond. Haar stijl kenmerkt zich door de sprookjesachtige sfeer die ze in haar foto's creëert.
17 reacties
-
Henk van Wieren schreef op maandag 28 maart 2016 om 23:19 | reageer
Arabieren fotografeer je niet in een krul maar met gestrekte nek en hoofd
-
Piet Nicolaas schreef op dinsdag 29 maart 2016 om 11:24 | reageer
Ik heb geen ervaring met paarden, maar vind dit zo interessant stuk dat ik het graag eens wil gaan proberen. Ik vraag me wel af of ik gewoon paarden in de wei mag fotograferen: misschien vindt de eigenaar dit niet prettig.
-
S. Smit schreef op dinsdag 29 maart 2016 om 11:44 | reageer
Wat leuk en praktisch artikel. Ik zal het mijn dochter ook laten lezen, want die heeft wat met paarden, rijden en fotograferen.
-
Renée Bakker
Mooi om dit artikel te lezen! Marit heeft duidelijk veel kennis van paarden!
Haar opmerking "Stop, als het paard geen interesse/zin meer heeft", spreekt mij zeer aan! Dit vind ik respectvol en geldt niet alleen voor paarden, maar voor dieren in het algemeen. Natúúrlijk zie je dit terug in de foto's.
Ik meen zelfs bij mensen te kunnen zien of ze poseren of écht zijn. Ook modelfotografen zou ik aanraden te stoppen als ze desinteresse bespeuren. -
-
gast schreef op dinsdag 29 maart 2016 om 17:11 | reageer
bedankt voor de info over paarden ,ik ga het zeker proberen
-
Casanova56 schreef op dinsdag 29 maart 2016 om 17:27 | reageer
Piet Nicolaas.
Je mag volgens mij gewoon een paard in de wei fotograferen vanaf de openbare weg. -
Piet Nicolaas schreef op dinsdag 29 maart 2016 om 20:39 | reageer
Dank je wel Casanova56.
-
Frieda De Bouver schreef op dinsdag 29 maart 2016 om 23:25 | reageer
Mooie tips en het proberen waard. Bedankt!
-
Bernard schreef op dinsdag 29 maart 2016 om 23:29 | reageer
Het is heel simpel. Als de eigenaar bezwaar maakt, geef je 'm een prachtige foto van zijn paard en dan is er niets aan de hand
-
Gast schreef op woensdag 30 maart 2016 om 00:36 | reageer
Piet N.: ik zou zeggen, vraag eens bij een manege?
Renée Bakker: ik geloof niet dat mijn hond of kat zich er heel bewust van zijn of ze gefotografeerd worden. Maar meestal probeer ik dan ook niet om ze echt te laten poseren! Dat doen ze namelijk toch niet...
Leuk artikel trouwens mijn dochter zit op paardrijles, voor echt poseren is meestal maar weinig tijd. Bij het borstelen en afzadelen zijn vaak ook best leuke plaatjes te maken, maar dan gaat het om het vastleggen van spontane momenten. -
Donald Willemsen schreef op woensdag 30 maart 2016 om 08:18 | reageer
Ik zal niet zeggen dat het verhaal niet klopt, maar ik vind het allemaal nogal theoretisch 'uit de boekskes'. De meeste fotografen zijn gespecialiseerd in een bepaalde vorm van fotografie en dat zijn ze geworden na jaren van veel ervaring opbouwen. Ook voor het fotograferen van paarden moet je beschikken over de nodige ervaringen. Ik bezit zelf paarden en heb als hobbyfotograaf al ruim 30 jaar ervaring, maar er is maar één tak in de fotografie waar ik echt feeling mee heb en dat is niet het fotograferen van paarden. Ja een 'kiekje' maken van een paard lukt me natuurlijk wel, maar een degelijk portret van een paard maken is me nog nooit tot tevredenheid gelukt. Ook met de (theoretische) tips van Marit gaat me dat niet lukken. Je kunt als fotograaf ook niet van alle markten thuis zijn. Ook Marit niet, al wekt ze de indruk van wel door over welk onderwerp dan ook te schrijven. Het is ook geen schande niet alles te kunnen of te weten. Voor de beginnende fotograaf is dit wel een leuk verhaal en misschien ook een stimulans het eens te proberen, maar een (hobby)fotograaf met een jarenlange ervaring heeft zich allang toegelegd op een bepaalde tak van fotografie en zich die eigen gemaakt.
Ik waardeer en respecteer Marit wel hoor, daar ligt het niet aan. Ze heeft lef om over allerlei vormen van fotografie iets te willen zeggen/schrijven. -
Marit Hilarius schreef op woensdag 30 maart 2016 om 09:46 | reageer
@donniebelg, ik begrijp niet helemaal waar je heen wilt met je comment. Mijn doel is niet om met dit artikel elke beginnende fotograaf tot professionele paardenfotograaf te maken. Dit artikel is voor de mensen die een leuke foto willen maken waar de paardeneigenaren blij mee zijn. En dat kan ook echt prima zonder jarenlange ervaring. Niet iedereen is op zoek naar een professionele fotograaf, er zijn zat paardeneigenaren die al blij zijn met prima foto's.
Die hobby fotografen die zich al een andere tak eigen hebben gemaakt en geen interesse hebben in deze tak, die hoeven dit artikel ook helemaal niet te lezen, want daar hebben ze geen baat bij. En het kan natuurlijk ook nooit bij elke fotograaf aansluiten.
Maar waarom zou je niet van elke markt thuis kunnen zijn? Ik beweer absoluut niet dat ik dat ben, je zult mij nooit over het fotograferen van sportwagens zien schrijven. Ik vind die opmerking die je maakt dan ook niet helemaal terecht.
Maar wat is er mis met goede foto's afleveren op het gebied van modellen, natuur, kinderen en dieren? Als alle ontvangers van de foto's gelukkig zijn, dan is dat toch waar het om gaat? -
Donald Willemsen schreef op woensdag 30 maart 2016 om 10:30 | reageer
Marit, het is absoluut niet de bedoeling om je op de tenen te trappen. In tegendeel zelfs. Je bent heel goed in het gebruik van Photoshop en daar heb je ook al het nodige van laten zien in diverse video's. Ik heb daar al veel van kunnen opsteken. Ik denk dat je vooral iets zou moeten vertellen waar je al veel kennis en kunde van hebt opgebouwd, bijvoorbeeld photoshop.
Mij gaat het absoluut niet om perfecte foto's te willen afleveren aan bijvoorbeeld opdrachtgevers. Ik maak vooral foto's voor mijzelf om er zelf van te genieten en natuurlijk ook om anderen op welke wijze dan ook er van te laten genieten. Verkoop of ander commercieel doel heb ik persoonlijk niet.
Je hoeft je beslist niet aangevallen te voelen, want dat is mijn bedoeling niet. Ik geef openlijk mijn mening en daar mag je mee doen wat je wilt. Een andere mening hebben en die kenbaar maken hier mag toch? Als je geen affiniteit hebt met een bepaald onderwerp (sportwagens), dan schrijf je er niet over. Dat lijkt me logisch.
Ik heb wel affiniteit met paarden, maar toch heb ik het opgegeven ze te willen fotograferen. Waarom? Omdat het me niet lukt een foto te maken van paarden, waar ik ècht tevreden over ben. Moest ik over fotografie willen schrijven, dan zou ik persoonlijk onderwerpen kiezen waar ik echt goed in ben. Maar goed, ieder zijn/haar mening natuurlijk. Een beetje discussie mag wat mij betreft.
Door mijn mening te geven stel ik mij kwetsbaar op, maar dat doet iedereen die zich in het openbaar uit. Als ik kaats, kan ik de bal verwachten. Daar heb ik geen moeite mee. heb ik het fout, dan heb ik er geen moeite mee dat toe te geven. Ik reageer vanuit een gevoel dat bij me opkomt. Als ik je daarmee heb gekwetst Marit, dan bied ik je hierbij mijn excuses aan. Het is niet mijn bedoeling wie dan ook te kwetsen. -
Marit Hilarius schreef op woensdag 30 maart 2016 om 10:41 | reageer
Dankjewel!
Ik ben gevraagd om over diverse onderwerpen te schrijven, gericht op fotografie voor de wat meer beginnende fotografen. Ik schrijf daar verschillende soorten artikelen over, en de onderwerpen zijn vaak wat algemener.
Mijn specialiteit is altijd paardenfotografie geweest, zo ben ik begonnen. Op het gebied van fotografie is dit dan ook echt een onderwerp waar ik met zekerheid van durf te zeggen dat ik veel ervaring heb. Dan is het natuurlijk vervelend om te horen als iemand daar anders over denkt. Ik doe mijn best om zo veel mogelijk mensen te helpen met het fotograferen, en natuurlijk zal ik nooit iemand alles kunnen bijbrengen.
Maar bedankt voor je nuancering, dat waardeer ik! -
Michael schreef op woensdag 30 maart 2016 om 13:05 | reageer
Marit,
Leuk artikel. Ik heb als amateur fotograaf ook wel eens geprobeerd om mooie foto's van paarden te maken. Ik herken wat je verteld over hoe moeilijk het is en dat het merendeel van de foto's gewoon tegenvallen. Of het paard staat niet in de houding zoals de eigenaar deze wil zien, of het licht is lastig. Goede tips. Bedankt! -
Hans schreef op donderdag 31 maart 2016 om 11:30 | reageer
Dank, Marit, voor je waardevolle opmerkingen. Ik ga er mijn voordeel mee doen.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Ben jij een soortenjager of een dierenfotograaf?
door Nando Harmsen
-
Winnaars van de Comedy Pet Photo Awards 2023 bekend
door Elja Trum
-
5 Tips voor het fotograferen van honden
door Elja Trum
-
In draf naar (en over) het strand
door Martin van Rooij
-
Creatief fotograferen met Paardebloemen
door Laura van der Burgt
-
Creatieve fotografie van allerdaagse dingen door Helga Stentzel
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.818 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.