Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Fotografie startpagina's; praktisch beginpunt

woensdag 8 april 2009, 23:24 door | 6.188x gelezen | 1 reactie

Oke, ik moet eerlijk toegeven dat ik er zelf nooit echt gebruik van gemaakt heb, maar zo nu en dan kan het best handig zijn: startpagina's. Op een startpagina staat een verzameling links over een specifiek onderwerp. Handig als je over een bepaald onderwerp veel informatie zoekt. De invoer wordt (meestal) gedaan door vrijwilligers en met een beetje geluk zorgen zij voor actuele en nuttige links.

De bekenste startpagina is natuurlijk Startpagina.nl. Oprichter Durk Jan de Bruin is er miljonair mee geworden en de site heeft vele bezoekers. Naast de hoofdpagina bestaat de site uit duizenden dochterpagina's. Elke dochterpagina richt zich op een bepaald onderwerp, de links die op zo'n dochterpagina vermeld staan dienen dan ook direct met dit onderwerp in verband te staan. Deze opzet zorgt er voor dat alle dochterpagina's relevante informatie geven over één bepaald onderwerp.

Op het gebied van fotografie zijn er een aantal dochterpagina's binnen Startpagina. Zo zijn er de algemene pagina's fotografie.startpagina.nl en digitalefotografie.startpagina.nl. Daarnaast komen ook de meer specifieke fotografie onderwerpen aan bod.

Lightroom.startpagina.nl richt zich volledig op dit uitgebreide softwarepakket van Adobe (en Photofacts wordt zowaar ook genoemd). De pagina is grotendeels opgebouwd naar de opzet van Lightroom zelf. Zo zijn er diverse links naar kant en klare presets te vinden en ook links naar diverse plugins die door externe partijen aangeboden worden.

Om het Lightroom te leren zijn er vele tutorials opgenomen, zowel in tekstvorm als in de vorm van filmpjes en podcasts. Voor mensen die nog niet ervaren zijn in het werken met dergelijke software zijn er handige links opgenomen naar fotografen die hun hele workflow uitleggen aan de hand van hun Lightroom handelingen.

Fotocursus.startpagina.nl heeft een andere opzet. Er wordt een zeer volledig overzicht gegeven van alle cursussen en workshops op het gebied van fotografie. Alle aanbieders staan per provincie gerangschikt. Natuurlijk erg handig om een aanbieder in je naaste omgeving te vinden. Ook hier enkele links naar online cursussen die gratis gevolgd kunnen worden.

Dochterpagina's worden altijd beheerd door 'particulieren'. De inhoudelijke kwaliteit kan dan ook verschillen van pagina tot pagina. Bij elke pagina bestaat de mogelijkheid tot het geven van suggesties en het aanmelden van links.

Fotografie Startpagina

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. Casper de Graaf
    Profiel  Casper de Graaf schreef op donderdag 9 april 2009 om 11:55  | reageer

    Handig artikel, ik maak er zelf ook nooit gebruik van maar eigenlijk heeft het wel een nut. Google is toch meestal de place to be voor mij.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Websites

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord