Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Sinking Cities, Jakarta van Cynthia Boll wint Zilveren Camera

zaterdag 2 februari 2019, 15:51 door | 5.016x gelezen | 0 reacties

Cynthia Boll laat met haar fotoserie Sinking Cities, Jakarta een miljoenenstad zien die gebukt gaat onder wateroverlast. Dit wordt veroorzaakt door stijging van de zeespiegel en bodemdaling tot wel 25 centimeter per jaar.

Cynthia Boll - Sinking Cities

Cynthia Bol: Het vervuilde overstromingswater zorgt voor gezondheidsproblemen bij veel kinderen

Bij de uitreiking in Gooiland in Hilversum was koning Willem-Alexander aanwezig. Na afloop van de uitreiking bezocht hij als eerste de tentoonstelling met het werk van de winnaars en genomineerden in Museum Hilversum.

Zilveren Camera uitreiking 2019


Cynthia won de Zilveren Camera hoofdprijs (de belangrijkste fotojournalistieke prijs van Nederland) door de journalistieke relevantie, de veelzijdigheid van de serie en haar betrokkenheid bij het onderwerp.

Voor de winnende fotoserie reisde ze meerdere malen tussen 2015 en 2018 naar de Indonesische hoofdstad Jakarta, waar ze de gevolgen van bodemdaling en klimaatverandering heeft vastgelegd.

Onderstaande foto's, van links naar rechts:
In de regentijd staat het grootste deel van de wijk Kampung Aquarium permanent onder water. Scholen zijn dagenlang dicht en de kinderen spelen thuis in het vervuilde water.

Februari is het hoogtepunt van de regentijd. Intense regenval, een gebrek aan een fatsoenlijk drainage system en bodemdaling veroorzaken ernstige overstromingen.

Wanneer er overstroming dreigt in de laaggelegen wijk Muara Baru, brengen bewoners hun spullen naar de eerste verdieping. Mevrouw Sarmini wacht op haar echtgenoot om haar met de laatste spullen te helpen.

Cynthia Boll - Sinking Cities - Jakarta

Cynthia Boll - Sinking Cities - Jakarta

Hoge kwaliteit


Juryvoorzitter Marc Prüst zei dat alle eerste prijzen van de subcategorieën van enorm hoge kwaliteit waren. Kwaliteit was dus geen issue bij de beoordeling. De keuze viel uiteindelijk op een verhaal over 'het welzijn van de wereld'.

De winnende serie over 'Zinkende stad' Jakarta toont onder meer een vrouw in haar stoel met haar blote voeten in het wassende water, een koranschool waar de hoge waterstand van een jaar eerder een verkleuring op de muur heeft achtergelaten en spelende kinderen in het vervuilde water. Hiermee wordt een verhaal verteld, zegt Marc Prüst.

Overige prijzen


Verder werd bekend dat de Prijs voor Storytelling naar Anaďs López ging voor haar project De Migrant. Ernst Coppejans won de Paul Peters Fotoprijs voor sociale fotografie met zijn serie Sold.

Anaďs López  De Migrant

Uit de serie van Anaďs López: De Migrant

Voor het eerst werd dit jaar ook de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar uitgereikt. Vincent Riemersma was de winnaar voor zijn foto Schaduwen.

Nieuw dit jaar is ook de Zilveren Camera Publieksprijs. Een vakjury heeft hiervoor tien werken geselecteerd waarop het publiek kan stemmen. De winnaar wordt op 30 maart bekend.

Paul Peters fotoprijs


De Paul Peters fotoprijs voor 'sociaal geëngageerde fotografie' ging naar Ernst Coppejans met zijn serie Sold. Deze fotoserie bevat portretten van slachtoffers van mensenhandel.

Op deze serie was eigenlijk niets aan te merken, vond de jury. Door zorgvuldige belichting, de afwisselende oplossingen voor noodzakelijke anonimiteit van de geportretteerden vallen esthetiek en inhoud mooi samen. De foto's bezitten een schrijnende schoonheid waardoor je er naar blijft kijken.

Sold Ernst Coppejans

Uit de serie 'Sold' van Ernst Coppejans

Minder nieuwsfotografie


Dit jaar werden er minder nieuwsfoto's gestuurd dan documentairefoto's. Dat had te maken met de acties van honderden fotojournalisten afgelopen week omdat de tarieven te laag zijn.

Er vindt een verschuiving plaats naar bredere verhalen met meer diepgang, waarvoor meer platform beschikbaar is in de vorm van tentoonstellingen, fotoboeken, et cetera.

Tot wanneer te zien


De foto's van winnaars en genomineerden zijn tot en met 31 maart te zien in Museum Hilversum. Voor de publieksprijs, een nieuwkomer dit jaar, kan nog tot en met 24 maart worden gestemd.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Wedstrijden

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.353 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord