Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marcel Wiegerinck

Fotovakschool basisopleiding; de tweede les

maandag 14 april 2008, 23:37 door | 16.778x gelezen | 8 reacties

Graag wil ik met jullie mijn ervaringen delen die ik elke twee weken op de Fotovakschool zal beleven op de basisopleiding en later op de vakopleiding. Mijn ervaring tijdens de eerste les kun je nog teruglezen. Twee weken zijn voorbij gevlogen en ik zit alweer in de tweede les van de basisopleiding. Leuk om iedereen weer te zien en sfeer is al lekker ontspannen. Voordat de lesdag begint wordt onderling al de huiswerk opdracht besproken. Hoe is de opdracht bij jou gelukt?

Scherptediepte
We beginnen met een stukje theorie over scherptediepte bij groothoek en tele objectieven. Voor de meeste cursisten wel een bekend begrip maar voor een aantal mensen blijkt dit toch nog nieuw te zijn.

Na de theorie over scherptediepte zijn de drie studenten aan de beurt die elk een presentatie houden over hun favoriete bekende fotograaf. Hierbij worden ongeveer 15 foto’s van de betreffende fotograaf getoond waarin we gezamenlijk bespreken hoe de foto tot stand gekomen is. We bespreken onder andere het standpunt, belichting, scherpte, lijnen, etc.

Bespreking fotografen
De eerste fotografe die besproken wordt is Annie Leibovitz. Tijdens het bespreken van de foto’s wordt er uit de 15 gepresenteerde foto’s een foto gekozen die je zelf graag zou willen (na)maken. De lat wordt bewust hoog gelegd zodat je al je creativiteit zal moeten gebruiken om een zelfde soort foto te kunnen (na)maken. Verder hebben we nog presentaties en besprekingen gehad van de fotografen Anton Corbijn, Soenar Chamid en Cor Mooij.

Opdracht
Na een korte pauze gaan we de opdrachten bespreken die we de vorige les hebben meegekregen. Iedereen legt zijn foto’s op een grote tafel zodat iedereen de gemaakte foto goed kan bekijken en beoordelen. Er is mij aangeraden om de foto’s af te laten drukken bij Profotonet zodat alle verschillen in de foto zichtbaar blijven en de foto’s niet automatisch geoptimaliseerd worden. Ik heb mijn foto’s hier af laten drukken maar ben benieuwd waar de anderen hun foto’s hebben laten afdrukken.

Onze eerste opdracht was; Fotografeer hetzelfde onderwerp / object op vijf verschillende manieren. Hierbij moet je denken aan belichtingstijd, standpunt, beweging etc. De vijf meest verschillende foto’s worden besproken.

Erg leuk om de resultaten van iedereen te zien en erg verschillend. De één had gekozen voor een keuken trapje, de ander voor een gitaar als onderwerp. Zelf had ik de peper en zout vaatjes op de foto gezet. Iedereen liep een ronde om de tafel om de foto’s te bekijken en je moest uiteindelijk blijven staan bij de vijf foto’s die je het meest aanspreken. De foto’s van de gitaar waren duidelijk favoriet. Deze opdracht hebben we gedaan om te leren kijken naar één onderwerp op verschillende manieren. Door meerdere foto’s te maken wordt je min of meer gedwongen om nog meer over de mogelijkheden na te denken waardoor er steeds betere foto’s ontstaan.

Dit zijn mijn 5 foto’s:

Peper en zout


Na het bespreken van de eerste opdracht gingen we gelijk door met de tweede opdracht; Fotografeer het stads of dorpsleven met je camera en statief vlak voor zonsopgang en/of tot en met vlak na zonsondergang. Het gaat hierbij om dat je ziet wat verandering van licht met je foto doet. Dit wordt ook wel het blauwe uur genoemd. Ik heb een serie gemaakt vanuit hetzelfde standpunt en nog wat aparte foto’s. In de serie die vanuit het zelfde standpunt is gemaakt, is goed te zien dat de lucht steeds blauwer wordt en de straatverlichting steeds meer licht lijkt te geven.

Straat bij zonsondergang


Een aantal opvallende exemplaren zijn gezamenlijk bekeken en besproken. Na deze toch wel intensieve ochtend was het tijd voor de lunch.

In de kantine, tevens een walhalla voor fotografiemagazines en boeken lag een flyer van Street-cultures.eu. Dit is een wedstrijd uitgeschreven door de Europese Commissie. Het gaat erom om je eigen visie van de interculturele dialoog vast te leggen en met de wereld te delen in de wedstrijd "Culturen bij mij in de straat". Alle Europese inwoners, ongeacht leeftijd of afkomst, mogen meedoen.

De 10 punten van overweging
Na de lunch en het lezen van de flyer was het weer tijd voor een portie theorie.
In het blokje theorie hebben we het gehad over dat je bij elke foto die je maakt 10 punten van overweging kunt aanhouden; licht, perspectief, standpunt, kader, scherpstelpunt, scherptediepte verhouding, beweging, moment, compositie en kleur of zwartwit.

Als je goede foto’s wilt maken is het belangrijk dat je deze 10 punten beheerst op je camera. Per onderwerp dat je fotografeert altijd een kleine serie maken met bovenstaande overwegingen. Verder wordt er aangeraden om je autofocus op de camera op one shot puntmeting te zetten. Vanaf nu moeten we ook allemaal in RAW formaat gaan fotograferen. Het voordeel hiervan is dat je dan werkt met een bestand waarmee je in Photoshop nog het een en ander kan aanpassen in de belichting bijvoorbeeld. In de volgende les zullen we dan ook met het RAW formaat gaan werken en bewerken. Om een grotere kleurruimte te krijgen hebben we de camera ingesteld op Adobe RGB .

Voor de volgende les hebben we weer twee nieuwe opdrachten gekregen namelijk:

Opdracht 1: Beweging; maak verschillende foto’s van bewegende en stilstaande objecten. Denk hierbij aan methodes als variëren met de sluitertijd het meetrekken of bewegen van de camera, etc. De foto’s moeten een dynamisch effect krijgen.

Opdracht 2: Schrijven met licht; Ga in een donkere ruimte of buiten staan en zet je camera op een statief met een belichtingstijd van ongeveer 30 seconden. Schrijf een woord met een zaklamp of een andere lichtbron. Creativiteit wordt verwacht.

Molen in de nacht


Tot over 14 dagen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Marcel Wiegerinck

Over de auteur

Marcel is oprichter van FotoClub.nu en Marketing voor Fotografen, hij deelt graag zijn kennis en ervaring over fotografie en marketing. Verder verzorgt hij met veel enthousiasme fotografie en marketingtrainingen, workshops en cursussen om mensen verder te helpen. Je kan Marcel volgen op Twitter, Facebook en Google+.

8 reacties

  1. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op maandag 14 april 2008 om 23:42  | reageer

    Weer een mooi verslag, Marcel. Ik krijg zelf al zin in die opdrachten die jullie elke twee weken uit moeten voeren. vrolijk

    Voor nog wat inspiratie; aardige voorbeelden van schrijven met licht en beweging zijn hier ook al eens voorbij gekomen..

  2. Remco
    Remco schreef op dinsdag 15 april 2008 om 07:54  | reageer

    Grappig, er zijn veel overeenkomsten en toch ook wel wat verschillen. Ik doe de opleiding in Amsterdam (Inmiddels de vakopleiding maar ik heb ook de basisopleiding gedaan). Waar doe jij hem?

  3. Marcel Wiegerinck
    Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op dinsdag 15 april 2008 om 07:59  | reageer

    Ik doe de opleiding in boxtel.

  4. botter17
    Profiel botter17 schreef op dinsdag 15 april 2008 om 19:07  | reageer

    Erg leuk om zo je verslag te lezen. En inderdaad, die opdrachten zijn zeker leuk om zelf mee aan de slag te gaan. Ga ik ook zeker doen !

    Mijn poging tot schrijven met licht.

  5. Derk
    Profiel Derk schreef op woensdag 16 april 2008 om 17:11  | reageer

    Leuk om te volgen, op naar deel 3.
    Mooie foto van die molen trouwens!
    (om eerlijk te zijn, die van de zoutvaatjes vindt ik minder geslaagd)

  6. Marcel Wiegerinck
    Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op woensdag 16 april 2008 om 20:45  | reageer

    Hoi Derk,
    De foto's van de zout vaatjes zijn inderdaad niet zo'n succes. Oefenen en nog eens oefenen. Ik hoop dat mijn kwaliteiten aan het einde van de opleiding verbeterd zijn. vrolijk

  7. Zonnevogeltje
    Zonnevogeltje schreef op donderdag 17 april 2008 om 07:49  | reageer

    Hoi Marcel.
    Goed verslag. Leuk om te lezen, ik kom zeker terug voor deel 3.

  8. Mademoiselle Monique
    Profiel Mademoiselle Monique schreef op zaterdag 19 april 2008 om 08:19  | reageer

    Erg leuk en interessant om te lezen! Bedankt dat je het hier wilt plaatsen !

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Workshop en opleiding

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.633 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord