Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Fotolumni workshop Crossmediale Producties

dinsdag 22 januari 2013, 20:12 door | 5.251x gelezen | 0 reacties

Fotolumni, de vereniging van oud-studenten van de Fotovakschool, houdt regelmatig bijzondere, gezellige of leerzame activiteiten onder haar leden. Een geslaagd initiatief was de tweedaagse workshop Crossmediale Producties, gegeven door Daimon Xanthopoulos.

Daimon Xanthopoulos


Daimon is onafhankelijk documentaire- en reportagefotograaf. Zijn werk kenmerkt zich vooral door sociale thema's en het menselijke element. En vooral: het strekt verder dan het sec aanleveren van een reeks foto's. "Om mijn verhaal een zo groot mogelijk bereik te bieden, probeer ik het via zoveel mogelijk verschillende crossmediakanalen gepubliceerd te krijgen", vertelt Daimon.

Soundslides


Jaren geleden begon hij voorzichtig met het bouwen van zogenoemde soundslides: een reeks foto's ondersteund door geluid. Inmiddels pakt hij dat veel breder aan, met ook film, muziek en interviews. Daarnaast biedt hij zijn werk breder aan, ondersteund door bijvoorbeeld een website of een expositie.

Ondertussen in Odessa, de trailer van Daimon's recentste productie, te zien op zijn Vimeo-kanaal BEELDRADIO.


Impact


Hij publiceert zijn werk op radio, televisie, internet of digitale magazines, maar ook in kranten en tijdschriften. Afhankelijk van het verhaal kiest Daimon de passende mediakanalen, waarbij hij gebruik maakt van alle sociale media om het verhaal zo effectief en breed mogelijk te vertellen. De afgelopen jaren won hij ook al diverse prijzen en nominaties op het gebied van documentair werk.

Op de website van Daimon zijn diverse mooie voorbeelden van soundslides én uitgebreidere reportages te zien. Wat opvalt, is dat de foto's door het ondersteunende verhaal en de omgevingsgeluiden juist méér impact lijken te krijgen.

Workshop


In twee intensieve dagen op de Fotovakschool-vestiging in Amsterdam vertelde Daimon veel over apparatuur, software en websites die Daimon gebruikt voor zijn producties. Ook de techniek kwam natuurlijk aan bod. Multimediaal een verhaal vertellen blijkt lastig, maar Daimon is een inspirerend verteller en heeft de deelnemers (mij inclusief) goed aan het denken gezet.

Fotolumni MG 9053  kopie
Foto Friso Kooijman

Verhaallijn


Hoe begin je een verhaal? Wat is je basis? Audio blijkt het startpunt daarbij: met geluid, muziek en gesproken tekst bouw je een verhaallijn op, waar de fotografie (en eventuele filmbeelden) op volgen. En dan is het de truuk om met weinig woorden of beelden echt het verhaal te brengen. Aan bod kwamen bijvoorbeeld hoe je shots mooi kunt snijden, hoe je covershots kunt gebruiken en wat je precies laat zien - en laat horen.

Praktijk


Dat het maken van crossmediale producties méér vergt van de fotograaf dan alleen het maken van goede beelden, bleek wel. Na de eerste bijeenkomst in november stuurde Daimon de deelnemers namelijk naar huis met de opdracht om zelf een productie te gaan maken. Tijdens de terugkomdag in januari was iedereen vrij unaniem: het is veel, veel tegelijk.

Zelf werk ik als tekstschrijver en fotograaf, waarbij ik beide disciplines ook wel combineer. Veelal volgt de fotografie dan echter pas na het interview. Als je daarnaast óók rekening moet houden met filmbeelden en het opnemen van geluid, waaronder omgevingsgeluid, stap je als fotograaf uit je comfort zone. Toch waren de eerste ruwe materialen en de eerste ruwe versies die werden getoond veelbelovend.

Fotolumni
Foto Friso Kooijman

Voorspeelbaar


Zelf koos ik om een korte productie te maken over 'Voorspeelbaar', een nieuw initiatief om speelgoed te ontwikkelen voor kinderen met autisme of die om andere redenen behoefte hebben aan verduidelijking bij hun spel. Met 'conventioneel' speelgoed komen deze kinderen nauwelijks tot spelen: het blijft vaak bij in- en uitladen of het sorteren en rangschikken van spelmaterialen.

2013 01 07  Voorspeelbaar  13  600px

2013 01 07  Voorspeelbaar  27  600px

Voor het onderwerp interviewde ik de twee initiatiefneemsters en kon ik twee kinderen filmen en fotograferen tijdens hun spel. Een bijzondere opdracht, aangezien alleen al mijn aanwezigheid bij de speltherapie allerlei uitwerkingen kon hebben. Gelukkig pikten Niels en Okkie mijn aanwezigheid prima op en kon ik aan de slag.

2013 01 07  Voorspeelbaar  75  600px

2013 01 07  Voorspeelbaar  53  600px

Resultaat


Wat volgt is het kennismaken met editing sofware – in mijn geval Adobe Premiere – en het 'bouwen' van een verhaal, op basis van alle verzamelde media. Goed sorteren en 'spotten', het isoleren van bruikbare quotes uit een interview, is daarbij essentieel. Erg leuk om te doen, maar zeker niet makkelijk.

Mijn resultaat: een nog heel ruwe uitvoering van een video van 4:30. Positieve reacties van Daimon en de workshopgenoten, maar zeker ook nuttig opbouwend commentaar. En dat was dusdanig inspirerend, dat ik opnieuw begonnen ben... video en audio openen wat dat betreft een zee van nieuwe mogelijkheden om je verhaal te vertellen als fotograaf! Ik deel het eindresultaat te zijner tijd graag met jullie!

Fotolumni


Fotolumni is vorig jaar opgericht als vereniging van oud-afgestudeerden van de Fotovakschool. Het afgelopen jaar zijn er al diverse activiteiten geweest, zoals workshops, een fotografencafé en de jaarlijkse Fotolumni Award, een fotowedstrijd voor de leden.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

0 reacties

  Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
  Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord