Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Redactie

Tips voor het fotograferen van een uitvaart

dinsdag 8 november 2016, 10:25 door | 15.596x gelezen | 4 reacties

Een begrafenis of crematie is zwaar en verdrietig om bij te wonen. Als je een uitvaart gaat fotograferen is dat een flinke uitdaging. Het is een hele kunst om alles mooi en vooral discreet vast te leggen. Je wilt natuurlijk beelden afleveren waar de nabestaanden blij mee zijn. Daarom hebben we een aantal tips die als leidraad kunnen dienen.

Eén ding is zeker: het verzoek voor jou als fotograaf moet echt direct vanuit nabestaanden komen. Het is belangrijk dat het passend en gewenst is dat jij als fotograaf optreedt. Foto's maken op een uitvaart is geen vanzelfsprekendheid. Sommige aanwezigen kunnen jou en je camera als vreemd beschouwen. Heb hier begrip voor en blijf neutraal.

Uitvaart


Wensen bespreken


Realiseer je dat het voor familie en vrienden van een overledene misschien lastig is om wensen voor de foto's te bespreken. Ga dit gesprek daarom aan met de contactpersoon die alles rondom de uitvaart regelt en in contact staat met de nabestaanden, bijvoorbeeld de uitvaartverzorger. Probeer duidelijk te krijgen wat ze voor soort shots willen. De één wil een close-up van de open kist, de ander heeft liever foto's van een afstand.

Kleed je gepast


Zoek uit of er kledingvoorschriften zijn en houd je hieraan. Zijn deze er niet, kleed je dan donker, neutraal en netjes. Het is niet de bedoeling dat je opvalt.

Afstand houden en onzichtbaar blijven


Toon medeleven voor de emoties die mensen ervaren. Het is tenslotte een emotionele dag. Begeef je zo min mogelijk tussen de aanwezigen, maar blijf een beetje op de achtergrond, waar je wel een goed shot hebt.

Roos op grafsteen


Ga nooit achter een spreker staan en ook niet vooraan, want het is voor aanwezigen niet prettig om een fotograaf druk met zijn camera in de weer te zien. Neem foto's snel, zonder flits en het liefst ook zonder geluidjes. Zo verstoor je de dienst of uitvaartplechtigheid niet.

Zoom in


Leg ook delen van de begrafenis vast die niet geheel of slechts gedeeltelijk zijn gericht op de nabestaanden en kennissen. Een plaat van een intens verdrietig gezicht is waarschijnlijk niet wat nabestaanden willen zien. Mooie beelden om te overwegen:

  • De lijkwagens en de begrafenisstoet
  • Het uitvaartcentrum van binnen: focus op architectonische kenmerken
  • Bloemen, kransen, kaarten en briefjes
  • Het moment dat een bloem op de kist wordt gelegd


Er zijn nog veel meer memorabele momenten. Denk ook aan foto's van de begraafplaats (als die er is) een paar dagen na de uitvaart. Vaak zijn er dan nog mensen langs geweest, die iets hebben neergelegd.

Afscheid


Opleveren


Wees geduldig met het opleveren van de beelden aan familie en vrienden. Het is mogelijk dat zij ze niet direct willen zien. Zet de afbeeldingen eventueel op een beveiligde website en stuur een e-mail met instructies hoe ze de foto's kunnen bekijken en downloaden. Succes!

Dit is een gesponsorde posting via Photoads.
Photofacts heeft een vergoeding ontvangen voor het plaatsen van dit blog.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 8 november 2016.
De eerste publicatiedatum is vrijdag 16 oktober 2015, 09:25.

4 reacties

  1. Arjan
    Arjan schreef op dinsdag 20 oktober 2015 om 17:33  | reageer

    Hallo
    Goede duidelijke tips.
    Ik heb twee keer voor bekende een begrafenis gefotografeerd.
    Ben toen ook door de nabestaande gevraagd. Het was voor mij toen echt nieuw en moest er over nadenken. Daarnaast was mijn vriendin (en ik) ook een van de genodigden. En zij zat dus ik de zaal zonder mij. Maar dus toch gedaan. Later hoorde ik van verschillende mensen dat ze mij niet hadden gezien tijdens de dienst binnen en buiten. Dus dat deed ik almgoed.
    Ik had alleen twijfels ove mijn lens dirk hier bij gebruikte ( 28-200. 5,6:6,5)
    Om niet te dicht bij te staan moet je toch wat in kunnen zoomen. Vooral binnen waar het wat donkerder is geeft dit wat problemen. Heeft iemand een tip hiervoor ben benieuwd met wat voor lens anderen fotograferen.

  2. Rob Wiercx
    Rob Wiercx schreef op dinsdag 20 oktober 2015 om 18:01  | reageer

    ik heb zelf ook al eens een crematie gefotografeerd en gebruikte vnl. de Tamron 70-200mm met de lichtsterkte van F2.8 en iso 800 op mijn "cropcamera" en met een monopoot ter ondersteuning. voor meer overzichtsfoto's had ik de Tamron 24-70mm F2.8 op mijn Fullframe ook iso 800

  3. afscheidsfotograaf
    Profiel afscheidsfotograaf schreef op donderdag 22 september 2016 om 13:11  | reageer

    Beste mensen, ik heb er mijn werk van gemaakt...vind het een eer om te mogen doen...en het is altijd weer een compliment om naderhand te horen dat men mij niet of nauwelijks gezien heeft. Mocht je iets willen zien van mn werk? www.afscheidsfotografie.nl Hartelijke groet, René

  4. boy hazes
    Profiel boy hazes schreef op zondag 4 december 2016 om 17:54  | reageer

    Dag, ik ben meer dan 10 jaar van beroep afscheidsfotograaf. Allereerst goed dat dit ook op dit forum aan het licht wordt gebracht, fotografie bij een afscheid. Maar, vergeet niet, afscheidsfotografie is een beroep. Het is geen hobby. Dat wil niets zeggen over de kwaliteit van foto's, alhoewel pro apparatuur is een must. Maar naast een groot deel vakfotografie komt er nog veel meer bij kijken. Ik ben op dit moment met een aantal collega's afscheidsfotografen bezig de fotografie tijdens afscheid op een hoger plan te krijgen.
    De keus voor fotografie wordt vaak besproken met de uitvaartbegeleider, is niet altijd alleen een keus van de nabestaande. Veel mensen zijn niet eens op de hoogte dat er afscheidsfotografen bestaan.
    Fotografie tijdens een uitvaart is nog geen vanzelfsprekendheid. Wij zijn overtuigd dat, zodra er meer bekend is van het beroep, er meer vraag zal zijn.
    Begrijp me goed, fotografie is een vrij beroep maar een instructie lijstje zoals hier beschreven, onderbouwd niet de eisen, inzicht, vakfotografie en mensenkennis welke m.i. aan de grondslag liggen van een afscheidsfotograaf. Geef mij een gitaar want niet wil zeggen dat ik ineens gitarist ben. Begrijp je.

    Kijk eens op:
    www.afscheidsfotografen.nl
    www.rememberme.nl

    Hartelijke groet, Boy Hazes

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Sportfotobijbel

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Advertorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord