5 Dagen Deal: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 100 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Jerry van Es

Rouwfotografie; wel of niet doen?

zaterdag 17 augustus 2019, 14:41 door | 6.185x gelezen | 7 reacties

Rouwfotografie is het vastleggen van 'het laatste afscheid'. Het fotograferen van een uitvaart is een emotioneel proces waar niet iedereen voor kiest. Dat geldt zowel voor fotografen als voor de nabestaanden die aanwezig zijn bij de uitvaartceremonie.

Toch zijn er best een aantal mensen die het juist heel fijn vinden om nog wat tastbare herinneringen vast te (laten) leggen. In dit blog gaan we dieper in op de redenen waarom mensen wel of niet voor rouwfotografie kiezen.

Photo rhodi alers de lopez

Foto: Rhodi Alers de Lopez via Unsplash

Kwetsbaar


Een van de grootste bezwaren van nabestaanden is dat ze het niet fijn vinden om op hun meest kwetsbare moment gefotografeerd te worden. Zeker niet op het moment dat ze huilend de laatste eer bewijzen.

Dit is heel begrijpelijk. Het afscheid tussen nabestaande en overledene is namelijk zeer persoonlijk en je wil niet dat daar iets van 'buitenaf' tussen komt. Wat veel mensen echter niet weten is dat de meeste 'afscheidsfotografen' geen huilende mensen vastleggen, tenzij dit vooraf specifiek is afgesproken.

Wat legt een rouwfotograaf dan wel vast? Eigenlijk alles wat er zich rond een uitvaart afspeelt. De ceremonie zelf, de kist, de rouwstoet, bloemen, et cetera.

Een andere reden waarom niet iedereen direct open staat voor het laten fotograferen van een crematie of begrafenis is dat we het niet gewend zijn om gefotografeerd te worden tijdens een verdrietig moment. We associëren foto's vooral met leuke momenten, zoals een trouwerij, een feestje of samenkomst.

Extra herinneringen


Nabestaanden die er wel voor gekozen hebben om het afscheid te laten vastleggen door een rouwfotograaf zijn hier bijna altijd ontzettend positief over. Vooral familieleden en partners van de overledene beleven de dag van de uitvaart als een soort roes.

Alles wat er gebeurt gaat langs ze heen of maken ze slechts onbewust mee. Dan is het heel fijn om achteraf de dag nog eens rustig te kunnen beleven en toch ook even nagenieten van de schitterende beelden en emoties van nabestaanden en andere genodigden.

Ook weet een afscheidsfotograaf vaak de kleine momentjes vast te leggen die je anders helemaal niet had gezien zoals een hand op iemands schouder of een innige omhelzing.

Photo sharon McCutcheon

Foto: Sharon McCutcheon via Unsplash

Familie in het buitenland


Soms is het voor nabestaanden niet mogelijk om de plechtigheid bij te wonen omdat zij in het buitenland wonen of niet mobiel zijn. Zeker voor deze nabestaanden is het heel fijn om door middel van foto's het afscheid toch een beetje mee te kunnen beleven. Daarnaast zijn de foto's tastbaar en kunnen ze op ieder moment van de dag troost bieden.

Wel of geen foto van de overledene?


Maakt een afscheidsfotograaf ook foto's van de overledene? Soms wel maar niet altijd. Dit hangt echt af van de voorkeur van de nabestaande(n). Over het algemeen is dit nog een redelijk taboe.

Veel mensen vinden het een luguber idee om een 'dood' iemand vast te leggen. Daarnaast zijn er vaak genoeg foto's van de persoon in betere tijden, waardoor er vaak geen behoefte is aan foto's van de overledene in zijn of haar kist.

Een goede rouwfotograaf?


Veel fotografen doen 'afscheidsfotografie' op verzoek erbij, maar de echte specialisten zijn op één hand te tellen. Gevraagd naar wat er volgens hun belangrijk is, is de kunst van het onzichtbaar zijn. Om emoties zo oprecht mogelijk vast te leggen moeten mensen niet het gevoel hebben dat er een fotograaf aanwezig is.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Jerry van Es

Over de auteur

Jerry van Es is blogger en online marketeer. Naast het beheren van het online magazine Menlife en een offerte website schrijft hij artikelen voor verschillende online mediaplatformen. Als ZZP'er helpt hij verschillende bedrijven, waaronder ook fotografen, met hun online vindbaarheid.

7 reacties

  1. Frans
    Frans schreef op dinsdag 20 augustus 2019 om 10:18  | reageer

    Een van weinige vormen van fotografie waar het een absolute must is om een "stille" camera te hebben. Bij voorkeur een electronische sluiter.
    Ook belangrijk dat je hoge ISO waarden aankan met de camera, flitsen is namelijk ook not done.

  2. Ria Scheewe
    Ria Scheewe schreef op dinsdag 20 augustus 2019 om 13:37  | reageer

    Ik wil heel graag rouwfotografie doen. En heb mij ingelezen en met een rouwfotograaf samen veel gesproken hierover. Ik ben er klaar voor. Alleen hoe krijg in de mensen die dat willen.

  3. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 20 augustus 2019 om 13:43  | reageer

    @Ria; ik ben geen rouwfotograaf, maar ik zou gaan praten met uitvaartondernemers en dergelijke. Zij spreken dagelijks met jouw doelgroep en wellicht kunnen ze jouw dienst meenemen in het pakket. Ik kan me voorstellen dat je ze daar ook een aanbrengvergoeding voor kunt bieden.

    Daarnaast natuurlijk een website optuigen waar je foto's laat zien en schrijft over je aanbod. Dan kunnen mensen die op zoek zijn naar een rouwfotograaf je vinden.

  4. Rob de Joode
    Rob de Joode schreef op dinsdag 20 augustus 2019 om 17:01  | reageer

    Ik heb mij gespecialiseerd als afscheidsfotograaf, dit betekent dat ik daarnaast weinig andere opdrachten aanneem. Ik ben wekelijk op pad om een afscheid in beeld te brengen. Maar alleen met fotografische skills kom je er niet.

    Je moet je ook inleven in rouw, hoe reageren mensen met emotie. Daarnaast natuurlijk ook je apparatuur aangepast hebben aan de situatie. Maar niet het minst belangrijkste de hoogte zijn van de uitvaartetiquette en je aanpassen aan verschillende religies met zijn gebruiken.

    Mijn werk bestaat uit 80% uitvaartfotografie of afscheidsfotografie. Zakelijke shoots voor uitvaartondernemers en toeleveranciers. Dit betekent ook dat ik 24/7 bereikbaar ben en dat alle andere opdrachten moeten wijken voor uitvaartfotografie. Dit is vooraf ook bekend. Maar het is wel zo dat ik niet maar zo een opdracht afzeg, ik heb fijne collega's heb die dan b.v. een familieshoot van mij overnemen. Zelfs in mijn vakantie ben ik bereikbaar en regel ik de invulling bij een aanvraag voor uitvaartfotografie.

    Afscheidsfotografie is écht een specialisme, als je het erbij doet, moet je veel zaken goed hebben geregeld omdat dit nu eenmaal niet te plannen is. Ook je portfolio is lastig, de mooiste foto's kan ik nergens tonen.

    Ik stop nu, want ik kan er nog zoveel over vertellen.

    Zie artikel magazine Nikonclub Nederland:

    https://www.kiekfoto.nl/bestanden/uploads/Uitvaartfotografie-Nikonclub-Nederland.pdf

  5. Jerry van Es
    Jerry van Es schreef op dinsdag 20 augustus 2019 om 17:39  | reageer

    @Ria
    Wat Elja zegt is inderdaad een hele goede tip. Praat met uitvaartverzorgers en andere fotografen. Zij zullen in de praktijk het meest met mensen in aanraking komen die behoefte hebben aan mooie rouwfotografie.

    @Frans
    Bedankt voor je waardevolle toevoeging!

    @Rob
    Bedankt voor je reactie. Helemaal mee eens dat rouwfotografie een vak apart is, zeker gezien alle emoties die erbij komen kijken.

  6. DeAfscheidsfotograaf.nl
    Profiel DeAfscheidsfotograaf.nl schreef op donderdag 16 april 2020 om 12:36  | reageer

    Mijn advies is: doen!

    We maken eigenlijk overal foto's van. Van een zwangerschap, geboorte, verjaardag, jubileum, huwelijk maar (helaas) veel te weinig van een uitvaart.

    Juist bij een uitvaart beleven familieleden en nabestaanden deze dag vaak in een roes en krijgen ze niet alles mee van deze dag.

    Het hebben van een mooi fotoboek (herinneringsalbum) geeft hen de mogelijkheid terug te kijken op het afscheid. Dit helpt bovendien bij de rouwverwerking.

    Er is maar 1 kans om foto's te (laten) maken bij een uitvaart. Ik raad het iedereen aan te doen. Maar dan wel door een ervaren afscheidsfotograaf die weet hoe hij moet opgaan in zijn omgeving en volledig stel te werk gaat.

    Voor iedereen die meer informatie hierover wil: neem gerust contact met me op!

    Lees ook https://www.deafscheidsfotograaf.nl/wat-is-afscheidsfotografie/ wanneer je meer wilt weten over wat afscheidsfotografie is.

  7. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op donderdag 16 april 2020 om 12:59  | reageer

    @DeAfscheidsfotograaf: ik denk niet dat er momenteel veel werk zal zijn voor afscheidsfotografen, aangezien uitvaarten momenteel veelal online (streaming video) worden uitgevoerd waarbij er maar enkele familieleden aanwezig mogen zijn. Die gestreamde opname wordt vaak op stick meegegeven aan de nabestaanden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.728 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord