Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Jerry van Es

Beginnen met fotografie

zaterdag 12 maart 2022, 18:36 door | 2.253x gelezen | 0 reacties

Met een camera kan je ontzettend veel bereiken. Het vinden van innerlijke rust tot het vastleggen van belangrijke levensmomenten: alles lijkt mogelijk met een camera in je hand.

Steeds meer mensen pakken de hobby van fotografie op. Met de komst van mobiele telefoons en goedkopere cameramodellen is het immers erg gemakkelijk geworden om de hobby op te pakken.

Wil jij leren hoe je moet beginnen met fotografie? Wil jij in staat zijn om kwalitatief hoge creatieve foto's te nemen? Lees dan snel verder!

Tip 1 - Wat wil je gaan fotograferen?


Het leerproces van fotografie is sterk afhankelijk van wat je wilt fotograferen. Daarom is het voordat je überhaupt kan beginnen met fotografie zeer belangrijk om te bepalen wat je graag wilt fotograferen.

Wat wordt het thema en wat wordt het onderwerp van de soort fotografie waar jij je graag in wilt gaan verdiepen? Dit is geheel aan jou, maar is wel handig om vooraf te bepalen.

Je vraagt je nu waarschijnlijk af welke vormen van fotografie er allemaal bestaan. Een populaire vorm van fotografie is landschapsfotografie. Denk hierbij aan de foto's in magazines als National Geographic, maar ook bijvoorbeeld aan de vakantiekiekjes die je zelf in de Pyreneeën hebt gemaakt.

Landschap


In deze vorm van fotografie kan je ontzettend veel creativiteit kwijt. De representatie van een landschap verandert immers door de fotografie keuzes die jij maakt. Ook is deze vorm makkelijk te combineren met andere hobby's zoals reizen.

Een andere vorm van fotografie is portretfotografie. Hierbij kan je denken aan een simpel portret met een witte achtergrond zoals op je paspoort, maar ook bijvoorbeeld aan portretten van modellen. Deze vorm van fotografie is ideaal als je ervan houdt om met andere mensen te werken.

Portret middeleeuws


Ook in deze vorm kan je ontzettend veel creativiteit kwijt.

Tip 2 - Wat heb je nodig?


Je hebt in de basis maar weinig nodig om te beginnen met fotografie. Voor beginners zou ik dan ook aanraden om nog niet te veel te investeren in materiaal. Het is belangrijk dat je fotografie eerst onder de knie krijgt voordat je meer geld investeert.

Om te beginnen is het belangrijk dat je een camera hebt. Dit kan je telefoon zijn of een oude analoge camera. Het belangrijkste is dat je instellingen op de camera kan wijzigen. Ik heb het dan over de instellingen van de sluitertijd, diafragma en de ISO-waarde.

Na verloop van tijd kan je gaan uitbreiden naar andere artikelen die je vaardigheden kunnen uitbreiden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een statief, flitser, lichten en lichtstatieven, fotodoeken, telelenzen, macrolenzen, portretlenzen met een lage diafragmawaarde, groothoeklenzen, lensfilters, et cetera.

Verschillende lenzen zullen je in staat kunnen stellen om nieuwe soorten van fotografie te ontdekken en je verder te ontwikkelen.

Tip 3 - Leer de basis kennen


Om te beginnen met fotografie is het belangrijk dat je de basisbegrippen uit de fotografie kent en dat je weet hoe deze aspecten je foto beïnvloeden.

Denk hierbij aan begrippen als verlichting, sluitertijd, diafragma, ISO-waarde, ruis, brandpuntsafstand, autofocus, beeldstabilisatie en nog veel meer.

Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten dat de belichting van een foto veranderd door het instellen van de sluitertijd en de diafragmawaarde.

De sluitertijd is de tijd hoe lang het duurt om een foto te nemen. Hoe langer de sluitertijd, hoe meer licht er binnen komt.

De diafragmawaarde is de grootte van de opening van de lens. Hoe groter de opening, hoe meer licht er binnen komt. Een grote sluitertijd zorgt ervoor dat een foto minder scherp wordt en dat er meer beweging zichtbaar is.

Een lage diafragmawaarde (getal) zorgt ervoor dat de objecten in de achtergrond minder scherp worden weergegeven dan de voorgrond. Op deze manier zie je dat je met de instellingen al veel kan spelen met het uiteindelijke eindresultaat.


Door een cursus fotografie te nemen leer je snel de belangrijkste basisbegrippen die je nodig hebt om beter te worden en fotografie echt te begrijpen.

Tip 4 - Neem een cursus


Wellicht krab je van deze informatie aan je hoofd. Het leren van de regels van fotografie is voor beginners behoorlijk ingewikkeld.

Vaak denken mensen dat fotografie niet meer is dan op een knop drukken en 'plaatjes schieten', maar het tegendeel is waar. Om ervoor te zorgen dat je fotografie onder de knie kan krijgen en om ervoor te zorgen dat je jezelf motiveert raad ik aan om een cursus te nemen.


Neem eens een kijkje bij de cursussen van Photofacts Academy. In deze cursussen leer je alles over de soorten camera's die er bestaan. Vervolgens leer je over de verschillende lenzen en het effect van de lenzen op je foto.

Ook leer je alles over belichtingsinstellingen, fotobewerkingssoftware en de belangrijkste begrippen voor fotografie. Het belangrijkste? De cursus stelt je in staat om van beginner in no-time te groeien naar een professioneel niveau!

Belangrijke tip voor je gaat starten met fotografie


Zoals gezegd is het belangrijk dat je niet te veel geld besteed aan je eerste camera. Veel mensen die willen starten met fotografie haken snel af, wat erg zonde is van het geld.

Een andere tip is dat het belangrijk is om veel te oefenen. De theorie is belangrijk, maar je leert het meeste door daadwerkelijk erop uit te gaan en te oefenen.

P.s. Voor kinderen kan het ook leuk zijn om vroeg te beginnen met fotografie. Je hoeft het dan niet te ingewikkeld te maken. Start met een oude camera van jezelf, een speciale kindercamera of zelfs een polaroid camera.

Ten slotte is het belangrijkste om plezier te hebben. We leren nieuwe vaardigheden namelijk het beste als we er plezier in hebben.

Ga samen met anderen erop uit en deel foto's met elkaar. Geef elkaar feedback en geniet van de ervaring. Op die manier kan jij uitgroeien tot een super fotograaf!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Jerry van Es

Over de auteur

Jerry van Es is blogger en online marketeer. Naast het beheren van het online magazine Menlife en een offerte website schrijft hij artikelen voor verschillende online mediaplatformen. Als ZZP'er helpt hij verschillende bedrijven, waaronder ook fotografen, met hun online vindbaarheid.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Basiskennis

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.816 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord