Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Review: Basiscursus Lightroom met Piet Van den Eynde

vrijdag 15 november 2019, 13:31 door | 4.203x gelezen | 0 reacties

In dit artikel mijn review van de nieuwe online cursus van Piet van den Eynde bij Photofacts Academy: de Basiscursus Lightroom. Niet Lightroom Classic, maar de eenvoudigere versie van Lightroom.


Piet legt op zijn eigen wijze alle details en bijzonderheden uit van deze Lightroom-versie, waarbij hij begint met een uitgebreide uitleg over de verschillen tussen Lightroom Classic en de nieuwe Lightroom.

Deze Lightroom versie is voornamelijk cloud-gebaseerd, waardoor je altijd de beschikking hebt over je foto's, waar je ook bent.

Sneltoetsen vlaggen reject verwijderen


Daarnaast werkt de zoekfunctie met behulp van Adobe Sensei (gebaseerd op AI) alleen in deze Lightroom-versie en niet in de Classic-variant. Je kunt switchen tussen beide versies via een migratie-assistent, maar dat kan maar eenmalig. Piet raadt af om met meerdere versies te werken.

Inhoudsopgave


1. Promo
2. Inleiding: Lightroom Classic VS Lightroom
3. Bestaande foto's importeren
4. Overzicht van de Interface
5. Importeren van een geheugenkaart
6. Werken met Albums en mappen
7. Zoeken, Filteren en Sorteren
8. Trefwoorden
9. De panelen Licht en Kleur
10. De andere globale aanpassingen
11. Lokale aanpassingen: verloopfilter, radiaal filter en aanpassingspenseel
12. Lokale aanpassingen deel 2: retoucheren en bijsnijden
13. Zwart-wit conversie
14. Voor- en na: Cityscape
15: Voor- en na: Zwart-wit portret
16. Werken met presets en instellingen kopiëren en plakken
17. Foto's exporteren en delen
18. Lightroom Web
19. Lightroom op je smartphone of tablet

Lightroom versus lightroom classic


Piet legt uit hoe je bestaande foto's importeert en wat albums precies zijn in Lightroom, in feite verzamelingen foto's. Je foto's worden vervolgens ge-upload, waarvoor een snelle internetverbinding wel handig is.

Je betaalt voor de opslagruimte. En je kunt nu ook andere apparaten aansluiten (Android, iOS, Lightroom, web). En de foto's staan ook nog altijd op de harde schijf van je computer.

Vervolgens geeft hij een overzicht van de interface. Linksboven in je scherm zie je de organisatorische structuur an je Lightroom Library. Er is ook nog een zoekfunctionaliteit. Je kunt Ale foto's zien, recent toegevoegd of op datum. Lightroom heeft die structuur zelf voor je aangemaakt.

Je kunt ook Persoonsweergave inschakelen, zodat je personen kunt zoeken. Foto's worden (nadat jij z everwijderd hebt) pas na 60 dagen in quarantaine daadwerkelijk weggegooid uit de cloud.

Alles wat je in Lightroom doet is niet-destructief. Je kunt foto's in albums zetten en die ook heel gemakkelijk online delen (je stuurt dan de link naar de foto's door).

Ook is er een verbinding met fotoboekendienst Blurb via Blurbs Bookwrith app. je moet dan nog wel de Blurb-software installeren. Dit soort connecties zullen er meer komen! Er zijn ook verschillende weergaves mogelijk. Mosaic, rasterweergave (alles in vierkante cellen), individuele weergave, loopweergave, filmstrip. En ook verschillende filteropties.

Waar staat de Lightroom bibliotheek


Je kunt recht of omgekeerd ordenen. Ook kun je foto's raten (sterren geven) en een foto schermvullend in beeld brengen. De bewerkingsweergave ziet er hetzelfde uit als bij Lightroom Classic. Standaard paneel heet hier nu alleen 'licht'.

Vervolgens legt hij uit hoe je importeert vanaf een geheugenkaart en hoe je kunt werken met albums en mappen. Een album is een verzameling foto's. Met een map kun je weer verschillende albums samenbrengen.

Daarna legt Piet uit hoe je kunt zoeken filteren en sorteren. Een aantal sneltoetsen die heel handig zijn (waaronder z, x en u) passeren de revue. Je kunt foto's zoeken op basis van AI en dat is een functie die Lightroom Classic niet heeft. Lightroom analyseert de foto's en ziet daar zelf al dingen in.

Dus zelfs als je geen trefwoorden hebt ingegeven, dan nog kun je Lightroom laten zoeken naar foto's met specifieke onderwerpen. Puur op inhoud van de foto. Deze functie heeft Seinsei bij Adobe en het werkt ook met kleuren. Sorteren kun je ook heel gemakkelijk met deze versie, op bestandsnaam, datum, et cetera.

Lr bestaande fotos importeren


Met de d-toets (detail) kun je inzoomen vanuit de bibliotheekfunctie (niet de edit-modus) en vervolgens kun je verder inzoomen met de + of - toets in combinatie met Alt of Cmd.

Het hoofdstuk 'Trefwoorden en Metadata' is ook een hele interessante. Je kunt foto's selecteren en vervolgens op het potloodicoontje rechtsonder klikken om zo een trefwoord toe te voegen aan de geselecteerde foto's.

Als je metagegevens wilt toevoegen, druk je eerst op "i" (van informatie). Je vindt daar de cameragegevens, opnamegegevens en daarnaast "kop" en "bijschrift". Dat zijn de ipdc-metagegevens.

Hierna begint het bewerk-gedeelte in chapter 9: de panelen Licht en Kleur. Als je op “e” klikt, kom je al in de bewerk-module. De knop 'automatisch' kun je best gebruiken en zorgt al voor serieus goede verbetering.

Met de schuifregelaars Hooglichten en Schaduwen kun je onderbelichte schaduwen of overbelichte lucht rechttrekken. Met Witte- en Zwarte tinten kun je (met de alt-toets ingedrukt) het absolute wit- en zwartpunt in je foto zetten.

Ipdc metagegevens lr

Wat vond ik ervan?


Voordat ik deze cursus volgde was ik in de veronderstelling dat ik Lightroom wel nooit zou gaan gebruiken. In tegenstelling tot Lightroom Classic. Maar ik ben nu toch op andere gedachten gekomen.

Mede door de zeer krachtige Adobe Sensei functionaliteit, waardoor je je foto's gemakkelijk terug kunt vinden. Zelfs zonder van tevoren trefwoorden in te geven!

Piet is een zeer goede docent die alles zeer duidelijk en toegankelijk uitlegt. Het is niet mogelijk iets te missen door zijn zeer geduldige uitleg. En door de mooie foto's die hij daarbij gebruikt blijft je aandacht goed gevestigd!

Lr mappen albums


De gehele cursus kijken?


De complete cursus van Piet (ruim 3 uur in 19 overzichtelijke video's) kun je kijken als je lid bent van Photofacts Academy.

» Bekijk de Basiscursus Lightroom

Nog geen lid? Je hebt geluk, want vandaag is het perfecte moment om lid te worden. Photofacts Academy bestaat vandaag namelijk 6 jaar en dat vieren ze met een mooie winactie!

Als je nu lid wordt betaal je geen 129 euro, maar slechts 99 euro. Daarvoor krijg je niet alleen toegang tot deze nieuwe cursus over Lightroom, maar ook tot meer dan 60 andere cursussen over fotografie en nabewerking!

Ook krijg je, als je nu lid wordt tijdens de 6 jaar winactie, het boek De Portretbijbel (101 Tips voor Perfecte Portretfoto's) cadeau (ter waarde van 20 euro) én maak je kans op ruim 4.500 euro aan prijzen.

» Bekijk de winactie of direct lid worden

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.164 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord