De portretten van fotograaf C. Barton van Flymen
zondag 1 april 2018, 14:07 door Michelle Peeters | 7.796x gelezen | 0 reactiesIn zijn boek Portretten, een pil van meer dan 300 bladzijden zijn de levendige portretten te zien die C. Barton van Flymen (1944) maakte van kunstenaars, politici, schrijvers, sporthelden, acteurs, musici, popsterren en meer.
De fotograaf die vanaf 1968 de crème de la crème van Nederland op de kiek zette staat nog midden in het leven (én de fotografie). Aan elke foto in het boek kleeft een anekdote.
Er gebeurt altijd wat op zijn portretten: Hugo Claus ligt bij zijn zwangere vriendin, filmster Sylia Kristel op een hotelbed en Ruud Gullit juicht in bad na de EK-wedstrijd tegen Duitsland die Oranje won.
Hij portretteerde iedereen die belangrijk genoeg leek om de kolommen van de krant en die van het geïllustreerde tijdschrift te vullen. Hij is fotojournalist en sportfotograaf, maar bovenal portrettist. Hij werkte voor kranten en bladen als Avenue en Nieuwe Revue en hiervoor bereisde hij de wereld.
Hij maakte nieuwsfoto's, sociaal documentaire series, volgde jarenlang de Tour de France en deed verslag van andere sportevenementen.
Op die manier legde hij al decennia lang aanstormend talent vast. Kunstenaars, politici, schrijvers, sporthelden, acteurs, musici, popsterren, mensen die geliefd of gehaat waren bij het grote publiek.
Zijn foto's uit de zeventiger en tachtiger jaren (toen er nog geen manager of agent met fotoshoots gemoeid was) zijn echter veruit het mooist. Maar dat kan natuurlijk ook liggen aan de verpletterende kracht van de nostalgie.
Deze prachtige foto van Ruud Gullit maakte hij in 1988, in bad, vlak na de historische overwinning van het Nederlands elftal op Duitsland (tja, toen waren we wel succesvol in het land van onze oosterburen).
Hij trof Ruud Gullit in een badkamer en zei: 'Ruud, ga even vlug in dat bad liggen'. Aan de deur werd inmiddels flink gerammeld.
Hij besloot in de jaren zestig, na een ontmoeting met fotograaf Wim Renes, zelf fotograaf te worden. Tot dan toe rommelde hij wat aan: hij was bassist in een popband en werkte als uitzendkracht.
Hij was, geboren in 1944 in Johannesburg, op zijn 18de naar Nederland gekomen, omdat hij in het Zuid-Afrika van de apartheid niet wilde leven.
Wie kent ze eigenlijk nog? Kijk eens naar de schitterende Citroën DS op die foto uit 1971, in een tijd dat ze nog nieuw uit de fabriek rolden. Met cabaretier-grootheid Wim Sonneveld en medewerkers Corrie van Gorp op de achterbank en Willem Nijholt (met bontjas) voorin.
Zijn stijl van fotograferen evolueerde in de loop der jaren, hij zocht andere wegen en schuwde het experiment niet. Maar toch in alle foto's zijn signatuur nadrukkelijk aanwezig.
Hij is als fotograaf altijd op jacht naar het moment, zei hij in een radio-interview naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek Portretten.
Kijk naar de jonge Marco van Basten aan de vooravond van een paar van de mooiste sportieve momenten van dat decennium en alle daarop volgende decennia, maar dat wisten we toen nog niet.
Premier Van Agt steekt een vers sigaartje op en daarnaast zie je het portret van het echtpaar Wiegel, de latere minister van Binnenlandse Zaken.
Hans Wiegel zit aan tafel wat zorgelijk een brief te lezen. De foto is in 1975 genomen en zijn vrouw Pien zou vijf jaar later bij een auto-ongeluk om het leven komen.
Haar hand rust op zijn schouder en ze hebben zo te zien koffie gedronken. Een mooi zootje, met een grote envelop en volle asbak als middelpunt. Zulke foto's worden niet meer gemaakt, niet van aanstormende politieke sterren, acteurs en niet van sporters.
Nu zou er meteen een spin doctor of agent tussen schuiven en de asbak verwijderen. Om te beginnen.
Prijs en waar verkrijgbaar
Het boek is onder andere te verkrijgen bij Bol.com en kost 49,50 euro. Daarnaast kun je een expositie met zijn werk bekijken in Galerie Hooffzaak,van 10 maart tot 30 april. Adres: Haarlemmerdijk 54hs, Amsterdam.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Portretfotografie tijdens je vakantie
door Peter Segerius
-
Review: PortraitPro Studio 12
door Marije Weterings
-
Recensie: Zelfportretten fotograferen, Natalie Dybisz
door Afra de Leeuw
-
Drieluik van vreemdelingen met een verhaal
door Robbie Veldwijk
-
Modellencontract; noodzaak of nutteloos?
door Marije Weterings
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.299 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.