Marije Weterings

Review: PortraitPro Studio 12

maandag 29 mei 2017, 13:32 door | 15.122x gelezen | 8 reacties

Onlangs is de nieuwste versie van het retouching software pakket PortraitPro Studio 12 uitgebracht. Als plugin, welke ook apart op de 64-bits versie van Windows gedraaid kan worden, installeert het pakket zich bij zowel Lightroom als Photoshop, maar het kan ook stand-alone draaien. Standalone zit er ook een RawConverter in, die je gewoon de NEF- of CR2-bestanden laat openen. Ikzelf heb voor deze review de plugin van Photoshop gebruikt.

Photoshop plug-in

Openen en bewerken


Zodra je een foto hebt ingeladen gaat de software zelf opzoek naar gezichten en de randen en vormen ervan. Je kunt deze selectie nadien zelf bijstellen. Je moet zelf aangeven wat de leeftijd van de persoon is (dus volwassen of kind) en welk geslacht.

Op basis daarvan heeft de software een aantal instellingen gestandaardiseerd. De selectie hiervan is redelijk accuraat, maar ik bemerkte dat ik voornamelijk bij de wenkbrauwen en aan de zijkant van de neus nog wat aanpassingen moet doen.

Importeren

Markers

Tijdbesparing


In vergelijking met andere software trekt deze plugin niet de volledige capaciteit van je processor eruit, wat ik een enorm voordeel vind. Daarnaast ben ik zelf nogal gemakzuchtig qua nabewerking en kan ik normaal gesproken moeilijk de tijd en rust vinden om een gezicht mooi te shapen.

Met deze software kon ik in nagenoeg 3 tot 10 minuten (afhankelijk van hoever je de bewerkingen wil doorvoeren) één foto bewerken. PortraitPro laat je ook in batch een hele serie doen en kan de bewerking tamelijk consequent doorvoeren. Dus voor fotografen die graag snel klaar willen zijn is dit ideaal!

ScreenShot013

Tevens vond ik het handig om als ik één foto bewerkt had, die bewerking als Preset op te slaan, zodat ik deze ook op andere foto's uit een serie door kon voeren. Dit doe ik overigens veelal ook in andere software.

Ik werk zelf niet graag met batches voor dit soort studio-portretten, omdat ik altijd overal de controle over wil hebben, maar in deze batch loop je alsnog in de selectie van iedere foto handmatig de posities van de markers langs. Dit kan je qua nabewerkingstijd wel een enorme voordeel qua tijd opleveren. En tijd is geld!

Presets

Sliders


Net als Lightroom maakt PortraitPro gebruik van sliders. Je kunt ieder onderdeel handmatig versterken of verzachten. Er zijn sliders (schuifregelaars) om bijvoorbeeld haarkleur glanzender te maken, of ogen een andere kleur te geven. Je kan een kaaklijn bijwerken, lichtinstellingen toepassen, lippen voller maken, of zelfs een lach toevoegen. Ieder detail van het gezicht komt aan bod en je kan het zelf net zo gek maken als je zelf wil.

Sliders PortraitPro

Details


Ben je gewend in Lightroom of in Photoshop met maskers te werken, ook dit is mogelijk. In het voorbeeld heb ik, omdat het model heel lang haar heeft, een uitgebreidere selectie moeten maken om aan te geven hoe en waar het haar valt.

Kapsel selecteren

Before en After


Hieronder een paar van mijn foto's die ik heb bewerkt met PortraitPro Studio 12. Op de website van PortraitPro kun je ook een paar voorbeelden van andere fotografen vinden.

Before

After

Before

After

Op de website is een gratis trial te downloaden, de standaardeditie kost 29 euro en de Studio versie is 49 euro. Een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Als je de trial gaat downloaden, laat me dan even je foto's zien, ik ben erg benieuwd naar de bewerkingen van andere fotografen!

Met dank aan het model en visagiste Windy Wessels.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 29 mei 2017.
De eerste publicatiedatum is dinsdag 29 april 2014, 20:40.
Marije Weterings

Over de auteur

Marije Weterings staat voor gevoel, creativiteit, passie en contact. Haar stijl laat zich omschrijven als chic, artistiek, hip en persoonlijk. Ze is gespecialiseerd in mode, reclame en bedrijfsfotografie en geeft tevens workshops en masterclasses reclamefotografie en interieurfotografie.

8 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op dinsdag 29 april 2014 om 21:11

  Met alle respect maar dit is het toch niet.
  Eigenlijk hadden deze foto's ook wel in dat topic van Elja kunnen staan, over die nabewerkingen die je niet meer mocht doen knipoog
  Het spaart tijd maar het spaart de foto niet.
  Mijn 29 euro krijgen ze niet.

 2. Don Fonzarelli
  Don Fonzarelli schreef op woensdag 30 april 2014 om 08:15

  Wat een gedrocht van een programma.
  Een portret-foto moet als basis al goed uit de camera komen.

 3. Metin
  Metin schreef op woensdag 30 april 2014 om 08:35

  @Don, wat je nu zeggen? Gebruik jij helemaal geen fotobewerkingsprogramma's?
  Wat Marije in principe doet is toch de goede basis aanpassen? Als je naar de originele opnames kijkt, dan zie je een dame die goed op de foto's staat. Belichting en scherpte is ook goed. En ja, bewerkingen... je houdt er van of niet, smaak verschillen.

 4. marije
  marije schreef op woensdag 30 april 2014 om 08:53

  Ik had deze foto's nog liggen. Mij is gevraagd een review te schrijven en dat heb ik gedaan. Ik vind het een leuk programma.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.160 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord