Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Afra de Leeuw

Recensie: Zelfportretten fotograferen, Natalie Dybisz

donderdag 7 maart 2013, 21:01 door | 9.454x gelezen | 2 reacties

Miss Aniela (Natalie Dybisz) is een naam die door vele fotografen geassocieerd wordt met zelfportretten. In haar tienerjaren begon ze met het fotograferen van zelfportretten en inmiddels is ze uitgegroeid tot een beroemde fotografe. Hoewel ze tegenwoordig ook veel modellen gebruikt in haar shoots, ligt haar hart voor altijd bij het maken van zelfportretten. Het is dan ook niet meer dan logisch dat haar boek gaat over dit onderwerp.

Introductie


Het boek Zelfportretten fotograferen, een kopie van het oorspronkelijk Engelse boek Self-Portrait Photography, lag in 2011 voor het eerst in de Nederlandse boekwinkels. Bij een eerste doorbladering ziet het boek er mooi en verzorgd uit. Veel foto's, heldere bijschriften en duidelijke hoofdstukken. Het 176 pagina's dikke boek bestaat uit de volgende zes hoofdstukken:

1. Geschiedenis & context
2. Apparatuur
3. Het fotograferen
4. De bewerking
5. Zelfportrettisten over hun werk
6. Uw werk in de markt zetten

Zelfportretten fotograferen, Introductie (Engelse versie)

Inhoud


'We besteden zoveel tijd aan nadenken en plannen dat het gevaar bestaat dat we deze ideeën en ambities nooit zullen verwezenlijken. Dit is de reden dat verbeeldingskracht en initiatief zoveel belangrijker zijn dan apparatuur.' In het begin van het boek slaat de schrijfster al gelijk een belangrijke spijker op zijn kop. Ook in de korte introductie van haarzelf blijkt duidelijk dat je met weinig, erg ver kan komen. Het hoofdstuk Apparatuur is dan ook een stuk minder boeiend dan het hoofdstuk Het fotograferen.

In het hoofdstuk Het fotograferen heeft de schrijfster het over belangrijke zaken als kleding, make-up, poseren en locatie. Het hoofdstuk gaat over het belang van al deze punten in een foto en bevat veel tips. Niet alleen deze standaard onderwerpen komen aan bod, ook de wat minder voor de hand liggende onderwerpen worden genoemd: rekwisieten, beperkt licht, spiegels en naakt.

Naakt is iets wat je veel terug ziet komen in Miss Aniela's foto's. Ze is erg gefascineerd door de menselijke vorm en vindt dat naakt niet perse met seks geassocieerd hoeft te worden. Wel wijst ze de lezer erop dat men moet opletten met publicatie van naakt werk.

Het hoofdstuk De bewerking is ook een belangrijke in het boek. Miss Aniela is namelijk een groot voorstander van nabewerking, hoewel ze er ook op wijst dat een geweldig foto zonder bewerking absoluut mogelijk is.

In het hoofdstuk onderscheidt de schrijfster drie categorieën bewerking. SOOC (straight-out-of-camera), gemiddelde bewerking en combinatiefoto's. Het hoofdstuk zelf is een beetje oppervlakkig qua tips, een gemiddelde fotograaf zal de bewerkingen al wel kennen, maar het samenvoegen van meerdere foto's (combinatiefoto) is wel erg interessant. Alhoewel juist dat hoofdstuk naar mijn idee te kort besproken wordt en te weinig how-to uitleg bevat.

Ook het gebruik van HDR in portretfoto's wordt behandeld. Iets wat niet heel vaak voorkomt, maar voor interessante resultaten kan zorgen.

Een van de leukste hoofdstukken is Zelfportrettisten over hun werk. Verschillende fotografen die zich bezig houden met zelfportretten komen aan het woord en praten over hun fotografie. Het is heel inspirerend en leerzaam om te lezen over deze andere fotografen. Vooral omdat concept, werkwijze en doel van de fotografen onderling veel van elkaar verschillen.

Zelfportretten fotograferen posing

Conclusie


Zelfportretten fotograferen is een boek met volledige informatie over zelfportretten en alles wat daar bij komt kijken. Je kunt merken dat de schrijfster met veel ervaring spreekt en ze geeft handige, persoonlijke tips. Ieder hoofdstuk bevat ook een kopje: Hoe ik .. maakte, de werkwijze van een bepaalde foto wordt dan helemaal uitgelegd. Leerzaam en inspirerend.

Het enige mindere aan het boek is dat sommige foto's wel heel klein gedrukt zijn, waardoor ze eigenlijk onduidelijk worden. Ook zijn niet alle foto's in het boek even sterk, maar dat toont aan de andere kant ook wel weer een leerproces die de schrijfster door de jaren heen heeft ondergaan.

Het boek Zelfportretten fotograferen met ISBN 978-90-8998-149-3 is onder andere te bestellen op Camera Nu of te kopen in boekhandel De Slegte.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Afra de Leeuw

Over de auteur

Afra de Leeuw is een enthousiaste, studerende journalist die het liefst met haar handen vastgelijmd zit aan haar Canon. Daarnaast verliefd op sporten, bloggen en het lezen van fotografiebladen. Na haar studie journalistiek hoopt ze in de fotografie- en/of tijdschriftenbranche terecht te komen.

2 reacties

  1. metin
    metin schreef op vrijdag 8 maart 2013 om 07:25  | reageer

    Lijkt me een interessant boek. Misschien inspireert het me om wat meer actie te ondernemen. Wel jammer van die kleine foto's, misschien/waarschijnlijk heeft ze een Flickr account waar de foto's in het groot terug kunnen bekijken.

  2. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 8 maart 2013 om 08:05  | reageer

    @ Metin: Niet alleen misschien/waarschijnlijk, ze is zelfs bekend geworden door haar Flickr-account, de website kwam pas later vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.192 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord