Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Iris van Liempt

Recensie: Handboek fotografie (7de editie)

vrijdag 29 april 2016, 15:51 door | 8.218x gelezen | 1 reactie

Ik kreeg de kans om de zevende editie van het boek 'handboek fotografie; voor de beginnende tot gevorderde fotograaf' van Pieter Dhaeze te lezen. Het boek, dat is uitgegeven in 2015 door Van Duuren Media, telt 371 bladzijden vol met tekst en foto's. Hier mijn bevindingen van het boek.

De inhoud van het boek


Het boek is opgedeeld in vier verschillende delen: fundament, praktijk, beeldbewerking en inspiratie.

Handboek fotografie


In het deel 'fundament' wordt in zeven verschillende hoofdstukken uitgebreid ingegaan op de (technische) basis van fotografie. Zo wordt er verteld over camera en toebehoren, flitsen, belichting, witbalans en lenzen. Elk van de onderwerpen heeft een eigen hoofdstuk en de uitleg is behoorlijk alomvattend.

Hoewel dit deel van het boek naar mijn mening soms iets té technisch beschreven wordt, is het toch goed te begrijpen door veel ondersteunende voorbeelden en illustraties. En omdat het allemaal zo uitgebreid is, heb je na het lezen van deel 1 van het boek al behoorlijk wat kennis opgedaan om zelf aan de slag te kunnen.

Overigens worden de hoofdstukken van het fundament voorafgegaan door een hoofdstuk dat 'aan de slag' heet. In dit deel worden een aantal korte compositietips gegeven en worden kort wat camera instellingen besproken. Dit kan nuttig zijn als een opfrissing van het geheugen of om met een paar bladzijdes tekst als beginnende fotograaf al wat betere foto's te kunnen maken.

De besproken punten worden vervolgens verder toegelicht in de daaropvolgende hoofdstukken, zodat je een beter begrip krijgt van de techniek van fotografie en die daarna dan ook naar eigen smaak kunt toepassen.

In het tweede deel, praktijk, worden een aantal situaties en onderwerpen besproken binnen de fotografie. Zo is er een hoofdstuk binnenfoto's en een hoofdstuk buitenfoto's. In deze hoofdstukken worden specifieke plekken en onderwerpen besproken, zoals: huiskamer, museum, kerken en kathedralen, natuur en landschap, strand en sneeuw en zondsondergang en –opkomst.

Deze hoofdstukken zijn leuk en staan boordevol nuttige tips, maar vooral het hoofdstuk over binnenfoto's is wel echt gericht op specifieke situaties. Daarmee vind ik dit hoofdstuk persoonlijk minder interessant om volledig door te lezen, want huiskamer- en museumfoto's maak ik bijvoorbeeld nooit. Het hoofdstuk fungeert voor mijn gevoel dan meer als een naslagwerk wat je erbij pakt als je bijvoorbeeld een dagje weggaat en weet dat je een kerk zult bezoeken.

Het hoofdstuk over buitenfoto's vind ik dan wel weer erg interessant omdat dit met onderwerpen als landschap en natuur toch wat meer gegeneraliseerd is.


Handboek fotografie


Dan komt er nog een hoofdstuk 'diversen' achteraan, waarin portret-, macro-, sport-, onderwater- en luchtfotografie besproken worden. Elk onderwerp wordt natuurlijk maar kort besproken. Het gaat er hierbij echt om om een zekere basis te leggen van waaruit je kunt beginnen met welke vorm van fotografie je dan ook aanspreekt. Ook is er een hoofdstuk gewijd aan video.

In het deel over beeldbewerking wordt er echt heel basaal ingegaan op wat je kunt doen met de nabewerking van een foto. Dingen zoals uitsnijden, lenscorrecties, retoucheren en zwart-wit omzettingen komen aan bod. Ook het verschil tussen JPEG en RAW wordt nog eens haarfijn uitgelegd.

Dan is er nog een hoofdstuk over beeldmontage, waarin technieken zoals HDR, focusstacking en de panorama worden uitgelegd. Mooi aan dit deel van het boek vind ik dat het, op een enkele uitzondering na, niet uitgaat van een bepaald bewerkingsprogramma. Zo kun je dus, welk programma je ook kiest te gebruiken, altijd gebruik maken van de tips en uitleg die er gegeven wordt.

De uitleg blijft verder constant helder en met veel illustraties. Het is grotendeels wel echt gericht op het leggen van een basis.

In het deel inspiratie zijn een heel aantal foto's te zien van fotografen zoals Pieter van Vollenhoven en Ashvin Ghisyawan. Bij de foto's vertellen ze kort hoe de foto tot stand is gekomen; waarom ze voor een bepaald standpunt hebben gekozen en wat ze wilden vastleggen. Bij de foto's staat ook telkens de EXIF, dus de camera instellingen waarmee de foto is gemaakt. Dat vind ik zelf altijd prettig en leerzaam om te zien.

Ik moet er verder eerlijkheidshalve wel bij zeggen dat ik niet direct geïnspireerd raakte van het inspiratiedeel van het boek. Er zitten mooie foto's bij, maar niet dusdanig bijzonder dat ik er nieuwe ideeën van krijg of denk “oh! Dat wil ik ook proberen!”.

Conclusie


Ik vind het een goed boek waar je als beginnend fotograaf flink mee uit de voeten kunt komen. Er worden veel verschillende onderwerpen uitgebreid behandeld en door de vele voorbeelden en illustraties is het goed te volgen, ondanks dat ik bepaalde stukjes even twee keer moest lezen voor ik helemaal door had wat er stond. Qua schrijfstijl kan er dus nog wel wat verbeterd worden.

Handboek fotografie


Het inspiratiegedeelte vond ik, zoals al eerder genoemd, wat tegenvallen. Er staan door het boek heen al voldoende compositietips en ik had mede daarom liever gezien dat er foto´s stonden die echt buitengewoon waren, of dat de ruimte was gebruikt voor meer informatie.

De titel van het boek zegt dat het voor de beginnende tot gevorderde fotograaf geschikt is. Nou zijn zowel beginnende- als gevorderde fotograaf natuurlijk subjectieve begrippen, maar ik kreeg tijdens het lezen van het boek toch het idee dat het echt meer gericht is op de beginnende fotograaf.

Wil je kunnen zeggen dat het boek ook geschikt is voor een fotograaf die er al aardig wat vanaf weet, dan had er toch iets meer verdiepende informatie in moeten staan naar mijn mening. Daar had Dhaeze bijvoorbeeld het inspiratiegedeelte voor kunnen gebruiken.

Al met al zou ik dit boek, dat toch 40 euro kost, niet snel aanraden aan iemand met de nodige kennis van zaken. Ben je echter een beginner die alles nog moet leren, dan is het juist absoluut een aanrader. Met de hoeveelheid uitgebreide informatie die hierin bij elkaar verzameld staat, ben je echt al een heel groot eind op weg!

Het boek is hier te bestellen voor de prijs van 40 euro.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Iris van Liempt

Over de auteur

Iris fotografeert sinds 2012 en heeft daar een passie in gevonden. Ze volgt daarom een online opleiding aan het New York Institute of Photography. Daarnaast studeert ze psychologie aan de universiteit en houdt ze ontzettend van taal en schrijven.

1 reactie

  1. Kris
    Kris schreef op dinsdag 3 mei 2016 om 18:37  | reageer

    Fotografeer al, wat jaren maar vond het een van de beste boeken die ik heb gelezen over fotografie.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.842 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord